Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 134 979
  • 864
  •   2
Отговори
# 495
Подобни тестове, според мен са напълно безсмислени. То и с просто око се вижда дали и в кои области детето изостава.

# 496
  • София
Ами не е лош този тест, може да се ползва за поставяне на конкретни цели, върху които да се работи.
Иначе мисля, че и при Темникова може да се направи.
То всъщност и вкъщи можеш да си го направиш, стига да имаш бланката.

# 497
Ами не е лош този тест, може да се ползва за поставяне на конкретни цели, върху които да се работи.
Сертифицираните специалисти за работа с тестове, вкл.и такива за оценка на детското развитие са дадени на страницата на osbulgaria.  Много са Simple Smile Добрите сред тях обаче и без инструментариум виждат проблемите на детето. В къщи няма как да стане, дори и да имаш бланката, искат се по-задълбочени познания за анализиране на резултатите.

# 498
Детето ми е на 1година и 8 месеца и още не говори .Освен ''мама'', ''ам-ам'' за храна ,''ало'' за телефона ,''дай''.Разбира доста думи и разпознава по картинки различни животни .Не е аутист .Прегледан е от психолог ,психиатър и невролог .Роден е недоносен в 32 г.с. .Има мегалобластна анемия .По програма сме към Карин дом за да навакса липсите .Включвам се в темата .

# 499
  • София
Сертифицираните специалисти за работа с тестове, вкл.и такива за оценка на детското развитие са дадени на страницата на osbulgaria.  Много са Simple Smile Добрите сред тях обаче и без инструментариум виждат проблемите на детето. В къщи няма как да стане, дори и да имаш бланката, искат се по-задълбочени познания за анализиране на резултатите.
Не е точно така, аз съм правила този тест за едното ми дете. И имайки бланката и резултатите, сравнявам къде е другото ми дете и в какво трябва да догонва сестра си...
Анализирането на резултатите също не е особено сложно...а бланката ми я бяха дали да си я попълвам вкъщи и след това я изпратих на специалист.

# 500
Аз мисля че теста въобще не е излишен. Да с просто око мога да видя изоставането в говора, в същото време всичко друго да ми изглежда наред, а да се окаже, че не е.

# 501
  • София
То ако всичко друго не е наред, се забелязва с просто око.
Екатерина, детето ти отговаря на 1г и 6 месеца, от това, което описваш, не виждам проблем. Сочи ли с пръст?

# 502
Не е точно така, аз съм правила този тест за едното ми дете. И имайки бланката и резултатите, сравнявам къде е другото ми дете и в какво трябва да догонва сестра си...
Анализирането на резултатите също не е особено сложно...а бланката ми я бяха дали да си я попълвам вкъщи и след това я изпратих на специалист.
Правили сме Денвър при педиатърката, която е сертифицирана за него. Отвъд констатацията,кои области са проблемни, което и без тест знам, качествено обяснение и задълбочен анализ не получих. То няма и как са стане, защото за да го направиш трябва из основи да познаваш детското развитие и отклоненията в него. От друга страна, психоложката, която е сертифицирана за повечето тестове, без да ги ползва при моето дете, се ориентира прекрасно къде и кои са му проблемите, както и може да ти даде логическо обяснение и анализ на това, което вижда като отклонение. Е,там е големият майсторлък, който единици могат.

# 503
  • София
Съгласна съм, че е така. Аз съм правила единствено DP 3 и сега отвреме- навреме го отварям, за да поставя следващата цел, която трябва да се постигне.
И аз задълбочен анализ не получих.иначе.

# 504
Здравейте, дами! Може би моят коментар не е точно за тук, но понеже сега се зачетох в темата, реших да споделя мнение. Загледах се във всички линкове в началото на темата - за логопедите, артикулационна гимнастика, алалия и т.н. Мога да кажа, че има доста полезни неща, но стига човек да е наясно кое с каква цел се прави и в кои случаи. Давам ви като съвет да не се доверявате сляпо на всичко, което пише по сайтовете, защото има огромно количество невярна информация в интернет и вместо да помогнете на детето си, може и да му навредите. Винаги е по-добре човек да се консултура с добър специалист в дадената област, вместо да прилага самолечение. И още нещо, което смятам за важно - участието на родителите при терапията също е от голямо значение. Не разчитайте само на логопеда, той може да изисква участие и от ваша страна, за да бъде терапията ефективна!

Последна редакция: сб, 01 юли 2017, 23:14 от mihaela1003

# 505
Дами, здравейте, по въпросите за тестовете - аз ги харесвам точно, защото дават къде точно трябва да се побутне детето и къде да се надграждат уменията му. Правя си периодично АТЕС, последно преди една две седмици - мога да го похваля, че вече стигна до нивото "нормално развиващо се дете" (макар че тя нормата за мен е доста широко понятие, но това е друг въпрос).

Сега да си споделя и проблема: Моичкият, хубав, мамин синковец Mr. Green вече се справя доста добре (има разсъждения, говори сравнително спокойно, опитва се да съставя правилни изречения, чете все още без разбиране, смята, разшири кръга от приятелства в градината и децата започнаха да го търсят и да му дават техните си неща), естествено отличава се от другите все още, НО като започва разговор от притеснение (по-скоро от превъзбуда) започва да подскача и не отговаря на това, което го питат. После вече няма проблем. Началото е зорът - та питанката ми е: "Как да се преборя с това превъзбуждане в началото на разговора?" и при Вас, ако е имало как сте го тренирали това пусто начало... newsm78
Не разчитайте само на логопеда, той може да изисква участие и от ваша страна, за да бъде терапията ефективна!
mihaela1003 , не "може", а се изисква работа от страна на родителя. И тук всички работим ли, работим.... Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 05 юли 2017, 16:25 от bencholino

# 506
НО като започва разговор от притеснение (по-скоро от превъзбуда) започва да подскача и не отговаря на това, което го питат. После вече няма проблем. Началото е зорът - та питанката ми е: "Как да се преборя с това превъзбуждане в началото на разговора?" и при Вас, ако е имало как сте го тренирали това пусто начало...

Бенчолино, имаме същия проблем. Дъщеря ми вече говори доста добре, прави малко грешки, произношението е почти изчистено обаче като се превъзбуди и излива едни безсмислици в началото...после се поуспокоява и разговорът си тръгва нормално, но в началото винаги я има тази емоционална прелюдия. Според мен това е, защото децата ни са доста емоционални и е въпрос на време да се израсте. Съмнява ме да има начин да го промениш.
Наскоро бяхме на един рожден ден, където имаше фокусник и клоун, всеки път, когато клоунът подадеше някаква миниатюрна изненада на дъщеря ми, тя започваше да цирика от радост и понеже нямаше явно как да си излее емоцията, драсваше да бяга до другия край на двора и обратно. Направи сигурно 15 тегела. В други ситуации пък като е щастлива и превъзбудена, си изува обувките. От вълнение го правят, но сега не е въобще толкова зле. Преди правеше доста по-неадекватни неща в разни по-емоционални моменти.

# 507
Ооо, да това с бягането - направо ми иде да се гръмна, то при познатите добре, ама при непознати....
Единият път го дръпнах, така се стъписа и като ококори едни големи очи #Shocked, че чак аз се ошашавих - ще го борим и това, защото ако не отговори веднага другите го отбягват. Сега съм почнала с т.нар. ролеви игри за начало на разговор - там перфектен, ама в реална обстановка - майка ми казва, че свръх го обсебвам с това "начало" и той съвсем се обърквал... Ми като ще ми избоде очите, какво да правя #2gunfire

# 508
а моят син от притеснение,започва да крещи или да тича  newsm78.... все му обяснявам,но просто така се изразява....Това поведение го имаше преди 6 месеца и се изчисти ,но сега отново се появи...           И много обича да ходи при непознати и се закача с тях

# 509
Вчера бяхме при логопедката. Пътуваме до Плевен. Като отидохме при нея, нашият син се заинати, защото искаше да работят по един начин, а тя не му позволи. При него върви метода да учат като на игра. А понякога логопедката започва да го кара да повтаря думи, думи и той се изнервя. Та снощи беше ужасно. Почна да плаче, да се крие зад един стол, и така и не пожела да работят. Логопедката каза,че трябва да го заведем при невролог. Ние така и не знаем на какво се дължи забавеното речево развитие. Казва че е хиперактивен, но четох че хиперактивните деца са такива навсякъде. А той в градината е супер послушен и добричък. В къщи също не винаги е такъв немирен. Чувствителен е и много залепен и привързан към мен.Сега мислим да изследваме В12.
Ще търсим невролог в Плевен. Има ли някой от Плевен тук?

Общи условия

Активация на акаунт