Трудно проговаряне - ТЕМА 22

• 134 949
  • 864
  •   1
Отговори
# 630
Капките за нос се опитах да поръчам от сайта, но нещо не ми се получи, ще търся от аптека. Предполагам са подходящи за 2-годишни
Аз поръчах и не срещнах никакви проблеми
Да, и аз вече успях, може да е било нещо временно.

Може ли линк, благодаря предварително 😉

# 631
Капките за нос се опитах да поръчам от сайта, но нещо не ми се получи, ще търся от аптека. Предполагам са подходящи за 2-годишни

Аз поръчах тези,
https://alohaexpress.net/product/vitamin-b12-kapki-za-nos-5000-m … g-methylcobalamin
днес имам СМС от Рапидо за доставката.

# 632

Аз поръчах тези,
https://alohaexpress.net/product/vitamin-b12-kapki-za-nos-5000-m … g-methylcobalamin
днес имам СМС от Рапидо за доставката.

Благодаря, а как ги давате по листовка или по препоръка на лекар? Ние сме на 3 г. и 10 мес.

# 633
didkatd, не знам колко е правилно, но реших да ги давам 2 пъти седмично по 1 капка. Това докато не се срещна с хематолог, който да си каже мнението. Набелязала съм си една лекарка про която да отидем, но август е в отпуска.

# 634
didkatd, не знам колко е правилно, но реших да ги давам 2 пъти седмично по 1 капка. Това докато не се срещна с хематолог, който да си каже мнението. Набелязала съм си една лекарка про която да отидем, но август е в отпуска.

пиши после какво ви е казала, успех!

# 635
RosMar, Tomella а какви са стойностите на хемоглобина при децата ви, изследвали ли сте го?

# 636
Моето дете е с дефицит на б12 и малко под нормата хемоглобин.

# 637
Emilly1212, преди няколко месеца бях пускала за хемоглобина, беше в ниските граници, но все пак в границите и затова не му обърнах особено внимание. Резултатите обаче са при личната и не ги помня.

# 638
Благодаря ви момичета! Heartpulse На нашия син хемоглобина е 133, и не мога да накарам ММ да го заведем за изследване на В12. Страх го е (ММ) от вземането на кръв от вената на детето,да не му станело нещо...А на мен ми се иска да проверим все пак какви са стойностите. Ще се мъча пак да го убеждавам.
Аз си пуснах,моят резултат е 303. Взех си таблетки за смучене,макар да ми казаха че е в норма (?!?!)

# 639
Emilly,не, не сме изследвали хемоглобина,както мисля че писах в друга тема вече за б 12 темата, кръвта стигна само за б 12, б 9 и TSH,които ми бяха по важни да изследваме. Аз съм с 212 стойност на б12 и много нисък хемоглобин.

Последна редакция: пн, 28 авг 2017, 10:40 от Tomella

# 640
Здравейте. Искам да попирам дали някои от вас са водили децата си в Логокъща С-иввена в Пловдив? Доволни ли сте?

# 641
Здравейте, сега видях, че има такава тема и ще копирам и тук поста си от другата тема консултация с логопед.

Имам близнаци на коригирана възраст 1 година и 5 месеца. Родиха се два месеца по-рано в 32-ра г.с. като тя се роди с вътреутробна изостаналост и много ниско тегло, а той почти двойно по-голям от нея.
С нея ходихме почти една година на рехабилитация, в резултат на което тя проходи много добре на 1 година коригирана възраст, а той проходи на година и 2 месеца като и до ден днешен тя се движи много по-стабилно.

Доколкото разбрах от сайтове в интернет (моля, поправете ме, ако греша) имат известно забавяне в проговарянето. На тази възраст би трябвало да говорят много повече.

Дъщеря ми казва 3 смислени думи: "мама", "баба" и "ам" и също така имитира много добре един куп животни (мечка, маймуна, копита на кон и т.н.). Казва "ня-ня" на пате, пиле, щъркел и други видове птици, не знам дали това се брои за дума.  Отначало й казвах, че кучето казва "бау-бау", което тя успя да възпроизведе като "бабу", но сега това изчезна от речника и вместо него казва "ау-ау-ау" точно както го чува от самите кучета. През останалото време "говори" постоянно нещо, неразбираеми  думи с различни звукосъчетания и интонации. Помни нови думи много бързо, пробвала съм я като й покажа нещо ново и на следващия ден я питам за него и го помни, докато на сина ми трябва да повторя повече пъти, за да го запомни. Но той пък по-бързо от нея схваща как се редят пъзели, чашки, конструктори и такива неща.

Синът ми все още не казва думи. Като го питам как казва патето, котката, жабата и на всички животни отговаря с "да-да" не знам дали това се брои за дума. На колата и автобуса бръмка с уста. Иначе и той през останалото време "говори" на нещо, което много прилича на японски език. Той за разлика от сестра си чак на година и два-три месеца започна да сочи наоколо, даже се бях притеснила, дотогава като го питах нещо само поглеждаше натам, но пък сега е едно постоянно сочене на всичко в комбинация с "ъ-ъ" иска да му казвам кое какво е.

Според личната  лекарка и според лекарката, която водеше рехабилитацията на дъщеря ми трябва да се изчака за логопед до 2 години. Но аз през това време не искам  да стоя със скръстени ръце, така че приемам всякакви предложения и методи, които да пробвам.

Проблемите, които отчитам са следните:
Те реално се имитират един друг може би повече, отколкото имитират възрастните. Те са постоянно заедно и няма как да бъдат разделени и повтарят всяко нещо един от друг.
Също така е почти невъзможно да взема  едното дете и нещо да му показвам, другото веднага започва да се сърди и да пищи, така че каквото и да казвам и показвам става на двамата едновременно. Много често се случва да питам единия, а да отговаря другия, като много често отговаря дъщеря ми, а синът ми в такъв случай или не счита за нужно да отговаря или дори не разбира, че говоря на него. Напоследък ми се струва, че това вече взе да се променя като и двамата започнаха да разбират кого точно питам.
Иначе им пея песни и им разказвам приказки, всъщност една и съща приказка за червената  шапчица, която те вече са научили и реагират на определени моменти от приказката напр. "вълкът почукал на вратата" и започват да чукат и те. Най-много внимават когато взема нещо в ръка предмет, книжка или кубче с картинки и започна да им говоря, даже доста често сами ми носят и искат  да им разказвам.
Четенето изобщо не ни върви. Не само, че не слушат, но и започват са се ядосват, да крещят и да хвърлят  предмети по мен. Честно казано не знам какво да правя с четенето.

Извинявам се за дългия пост, както казах приемам всякакви мнения  и предложения как  мога да им помогна  с проговарянето. Благодаря.

# 642
  • NE
Прочетох назад мнения за метода Томатис. Някой работил ли е по него?

# 643
  • Варна
Лили, от близо 1,5 година съм в темата. Прочела съм стотици постове и мнението на повечето е, че на възрастта на твоите деца трябва да се вземе под внимание преди всичко разбирането и поведението, а не толкова говоренето.

Нормално е да гледаш децата си под лупа, още повече че са избързали с  появата си. Но моето скромно мнение се покрива с това на личния лекар и рехабилитатора - да изчакаш. Щом сочат, щом реагират адекватно, нямаш място за притеснение.

Колкото до книжките, купувай такива в стихчета и рими. И не очаквай пак да им задържаш вниманието за по-дълго време.

Рано или късно децата ще проговорят. Само ти се въоръжи с търпение Simple Smile

Впрочем, сигурно знаеш, но и аз да си кажа. Във всеки един удобен момент развивайте фината моторика. Работата с пръстчетата много помага на работата на малките мозъчета Simple Smile

# 644
gallizia, много благодаря за отговора.

Пробвах да им чета стихчета и като че ли повече се заслушаха, много благодаря за предложението.
От няколко дни съм ги подложила на масирана езикова атака и вече забелязвам, че бърборенето им се увеличи.

За фината моторика засега имат кубчета, чашки и много части от конструктор от тези по-едрите. И двамата обичат да ги редят, но синът ми много обича и се справя особено добре. Иначе любимо занимание им е да вадят и да слагат предмети в кутии или върху маса или някаква такава повърхност да подреждат играчки. Ще видя какви други занимания за фината моторика мога да им предложа.

Общи условия

Активация на акаунт