Кукър: рецепти и програми - Тема 2

  • 127 762
  • 764
  •   1
Отговори
# 285
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Какво е Оля?  newsm78

# 286
  • София
  • Мнения: 1 921
savina_33 Ето една Olla - мултикукър под налягане. https://www.amazon.it/dp/B06XT3791P/ref=wl_it_dp_o_pC_nS_ttl?_en … amp;tag=bgma06-21
ctefani, това е най-новият модел.

# 287
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Благодаря. Нещо не знам защо не ме привличат тези с налягане. Нямам рационално обяснение.  newsm78
Някакви отзиви за това?
http://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-HD3167-70/p/823666

# 288
  • Мнения: 293
Аз искам да попитам от къде си вземате рецепти за готвене. Може ли да сложите някой линк към рецепти или заглавие на книжка. Предварително благодаря.

# 289
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Аз искам да попитам от къде си вземате рецепти за готвене. Може ли да сложите някой линк към рецепти или заглавие на книжка. Предварително благодаря.
На първа страница има доста рецепти. Като за начало. После като му свикнеш почти всяка рецепта можеш да я пригодиш за кукър.

# 290
  • Paris, France
  • Мнения: 17 645
Рецепти намирам в нета. Търся с гугъл съответната рецепта за подобен на моя кукър. В моя случай най-подходящи са рецептите за ИП, ОляГМ, Кукео Мулинекс. Пригодила съм и мои рецепти като слагам по-малко вода. Малко манджи извън супа готвя с повече от 200мл вода, защото в херметика тя няма къде да се изпари. Нагаждам. Първо варя по-кратко и ако не е готово още малко слагам да поври. Кексове от хлебопечка.ру, френския сайт на деликук, испанския мундоресетас.

# 291
  • Мнения: 33 531
Рецепти намирам в нета. Търся с гугъл съответната рецепта за подобен на моя кукър. В моя случай най-подходящи са рецептите за ИП, ОляГМ, Кукео Мулинекс. Пригодила съм и мои рецепти като слагам по-малко вода. Малко манджи извън супа готвя с повече от 200мл вода, защото в херметика тя няма къде да се изпари. Нагаждам. Първо варя по-кратко и ако не е готово още малко слагам да поври. Кексове от хлебопечка.ру, френския сайт на деликук, испанския мундоресетас.
Дааа, добре си ти, ама аз разбирам само английски и руски, даже вече и руски не разбирам добре!

# 292
  • Paris, France
  • Мнения: 17 645
На руски и английски има доста рецепти, Мими. В hlebopechka.ru е пълно. Превеждаш с гугъл  Mr. Green. Аз даже понаучих някои думи по този начин. Моята купа е по-големичка, с по-широко дъно и увеличавам продуктите с 20-30%. Не е сложно. Всъщност аз си карам на редовните мои телешки език, шкембе чорба, телешко варено, мусака, сърми с кисело зеле и лозови, бьоф бургиньон, бял боб, черен боб, червен боб чили кон карне, супа от жълт и зелен счукан грах, от червена леща като твоята, рагу пиле със зеленчуци, кисело зеле с боб и пилешко или свинско или каквото искате, бакла - фул мудаммас, агнешко с нахут, моркови, ряпа итн за кускус, харира - 2-3 вида готвя, кози ребра на пара, червено цвекло на пара, колумбийско пиле със зеленчуци без добавена вода, фейжоада, чолент с боб и ориз, телешко със спанак и зелен лук, ориз със спанак и агнешко на пара, телешки крака, тон или бакяляо в доматен сос, калалу с палмово олио, бамя с риба или пилешко и много други. Докато ги завъртя всичките домашните са ги забравили.

Кексове правя - един с карамел и круши по дъното и ябълки в тестото, от изцедено кисело мляко, флан с кокосово брашно, шоколадов, грис и ябълки, карамел и кайсии от компот, шарен зебра.

Крем карамел също правя под налягане и млечен, подобен на сгущенката на Стихийното бедствие. Кондензирано мляко пресипвам в буркан, че по консервата има бисфенол и варя 1ч. С него мажа торти.

Ако някой си е харесал рецепта на гореизброените езици - насреща съм да помогна с превод.

Трябва да изнамеря линкове за рецепти и да ви ги пусна.

# 293
  • Мнения: 33 531
ОООх, Невена.....страшна си! bouquet chef bouquet
Аз не се нуждая от рецепти.....хванала съм му цаката на ИП и си готвя каквото си поискам, някак си въображениетрябва за тия машинки....да не ми приказват, че готвели сами! Party
Но ако намериш рецепти качи, ще е полезно за всички....и моля да не са на френски или испански! Joy Joy
Най ме впечатляват козите ребра на пара.....аз не ям агнешко, козешко, шкембе, крака, уши, иначе всичко друго бих хапнала и пробвала да сготвя! Crazy Flutter

# 294
  • Paris, France
  • Мнения: 17 645
Най ме впечатляват козите ребра на пара.....аз не ям агнешко, козешко, шкембе, крака, уши, иначе всичко друго бих хапнала и пробвала да сготвя! Crazy Flutter

Там ти е грешката  Peace. Агнешкото и особено, козето са пълни с полезни Омега 3 мазнини, защото агнетата и козите пасат трева и не са угоявани със зърно като прасетата и кравите. В скелетното месо кой знае какви витамини няма. Потърси витаминното съдържание на месата и ще забележиш, че най-витаминозните части са сърце, черен дроб, бъбреци. Разбира се ако са от тревопасни, живели спокоен живот на свобода животни. Не гледани в клетки, където не могат даже да полегнат и тъпкани с хормони и зърно. Ребрата на пара са изключително лесни. В месарницата казваш да ти нарежет една половина лява или дясна, гръден кош на по 2 ребра. Мажеш с чесън, ако искаш, че мене понякога ме мързи, сол и черен пипер. Сипваш 2 мерителни чашки вода и слагаш на поставката. 1 час на максимално и да падне само налягането. Мозък стават и падат от костите сами. Желатинът се е разтопил а мазнината е паднала на дъното. Телешки език - хакваш със супена лъжица сол и зърна чер пипер. слагм и морков и целина за вкус. 1-1.30ч и да падне налягането само. Вадиш, обливаш със студена вода и белиш. Сервираш нарязан на филийки отгоре с малко разтопено масло, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Гарнитура пържени картофи. Говеждият език е хит сред гостите.

# 295
  • Мнения: 33 531
Най ме впечатляват козите ребра на пара.....аз не ям агнешко, козешко, шкембе, крака, уши, иначе всичко друго бих хапнала и пробвала да сготвя! Crazy Flutter

Там ти е грешката  Peace. Агнешкото и особено, козето са пълни с полезни Омега 3 мазнини, защото агнетата и козите пасат трева и не са угоявани със зърно като прасетата и кравите. В скелетното месо кой знае какви витамини няма. Потърси витаминното съдържание на месата и ще забележиш, че най-витаминозните части са сърце, черен дроб, бъбреци. Разбира се ако са от тревопасни, живели спокоен живот на свобода животни. Не гледани в клетки, където не могат даже да полегнат и тъпкани с хормони и зърно. Ребрата на пара са изключително лесни. В месарницата казваш да ти нарежет една половина лява или дясна, гръден кош на по 2 ребра. Мажеш с чесън, ако искаш, че мене понякога ме мързи, сол и черен пипер. Сипваш 2 мерителни чашки вода и слагаш на поставката. 1 час на максимално и да падне само налягането. Мозък стават и падат от костите сами. Желатинът се е разтопил а мазнината е паднала на дъното. Телешки език - хакваш със супена лъжица сол и зърна чер пипер. слагм и морков и целина за вкус. 1-1.30ч и да падне налягането само. Вадиш, обливаш със студена вода и белиш. Сервираш нарязан на филийки отгоре с малко разтопено масло, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Гарнитура пържени картофи. Говеждият език е хит сред гостите.
Да прав си полезни са, но аз имам органическо отвращение към миризмата на пръч, особено ми е противно козето сирене и овчето месо! Език и аз правя и телешки и свински, с масло и червено пиперче, ммм!
Козе месо по бих яла защото не мирише така.....на Великден се насилвам да хапна печено агнешко, но да не надминава 20 кг, тогава не ми мирише!

# 296
  • Мнения: 899
Nevena,
може ли рецептата за кекса с круши? Имам доста и се чудя какво да ги правя. Мерси Simple Smile

# 297
  • Мнения: 33 531
Nevena,
може ли рецептата за кекса с круши? Имам доста и се чудя какво да ги правя. Мерси Simple Smile
И аз чакам ....и аз имам едни круши! Simple Smile

# 298
  • Мнения: 293
Aз искам да попитам за рецептата за телешки език. Моят кукур е на Филипс и е без налягане. На коя програма да го сложа за да стане като Вашия да се реже на филийки.

# 299
  • Paris, France
  • Мнения: 17 645
Кекс с круши, ябълки и карамел


продуктите са за тенджера с диаметър на дъно 22-24см:

200гр брашно за сладкиши без набухвател от тип 40-45
200гр кристална захар
200гр прясно краве масло на стайна температура
3 пакетчета ванилия (във Франция са със захар)
1-1.5 пакетче набухвател. Слагам 15 грама
4 големи яйца на стайна температура
4 круши или ябълки
няколко капки ликьор - слагам Коантро, но може и без него
Карамел за покриване на дъното на съда, с готов не става добре.

Ако уредът ви вдига висока температура и може да карамелизира (моят не може), сипвате захар по дъното, супена лъжица вода и карамелизирате, накланяйки съда, така че дъното да е добре покрито с карамел. Аз го правя в тенджерка на котлона и изливам в тенджерката на кукъра. Оставяме настрана. Обелваме и разполовяваме крушите и махаме дръжките и семките. Нарязваме на полукръгове с дебелина 1-2мм и нареждаме по дъното леко изправени, не съвсем полегнали. Ако количеството е голямо, нарязваме остатъка и го слагаме в кекса. Аз винаги добавям нарязани на кубчета кисели ябълки, защото иначе ми е сладък. Пресяваме сухите продукти без захарта заедно. Разбиваме маслото със захарта, добавяме сухите продукти, разбиваме добре поне 5 минути, защото тестото е много гъсто и тежко и добавяме едно по едно яйцата, като ги чупим и празним черупката в отделна малка купичка, за да не попадне в сместа черупка или развалено яйце. Разбиваме добре и накрая добавяме ликьора и леко разбъркваме. Озсипваме върху крушите и печем около час. Моята програма фурна няма избор на температура. Пека 60мин. След края на програмата вадя, изчаквам да поизстине, около 20мин и обръщам в чиния.

Рецептата търпи промени. Понякога добавям орехи, замествам част от брашното с бадемово, все е хубаво. Захарта в количество 200гр ми идва много, но някои хора са ми казвали, че не им е достатъчно сладко като го правя със 150гр.

Всеки добре сварен телешки или говежди език се реже без проблем на филийки  Peace. Къкрене или бавно готвене ми се струват най-подходящи без налягане. 4-5часа отнема на котлона, в кукър не съм пробвала без налягане. Говеждия, от кило и нещо го варя 60-90мин и оставям налягането да падне само, тоест 2.15-3ч отнема. Важно е температурата да се качва бавно и да пада бавно, за да не се стяга и без това жилавото месо.

Общи условия

Активация на акаунт