Астма-34

• 154 021
  • 1 006
  •   2
Отговори
# 870
Да фибрилен гърч не подлежи на лечение ,но статус да .Надявам се, че правите разлика.Консултация имаме с проф .Божинова,доц Димова,а  в Пловдив с проф Иванов ,доц .Панчева ,доц Чакова .Високи са на мнение, че при статус се пие.Лично аз прочетох също учебници и лекции по неврология .Едно е гърч друго е статус .Да не говоря ,че при нея бе 2 часа .Едвам я изкараха..Не коментирам ,взимането на лекарството ,Вие знаете ,че в медицината се избира по-малкото зло.Пред възможност детето да не остане живо или да получи увреждане разбира се ,че по-добре да пие лекарство.Ямр имаме в Иван рилски на три тесла , еег през три месеца.
Въпросът е ,че почва ли се при такава фамилна обремененост лечение за астма и при два спазъма за два месеца?

# 871
  • Варна
Здравейте,
включвам се в темата при вас, дъщеря ми е на 1г7м и имаме съмнения за астма, но все още не е диагностицирана. Историята е много дълга, но вече е почти ясно, че е точно това. Много често прави бронхоспазми, някои от които тежки и приключват в спешен кабинет и инжекция урбазон. От 4 месеца не е спирала да боледува, да прави спазми и да кашля. Правихме й тест за алергии и излезе чист, правени са й няколко снимки на белият дроб и също са чисти. Кръвни изследвания и секрети също няколко пъти. Водила съм я при трима пулмолози, алерголог и УНГ. Единият пулмолог й назначи веднага терапия с Флексотид за три месеца, но потърсих и друго мнение преди да го започна. Сегашната пулмоложка отново ни изпраща на УНГ, за да проверят дали пък случайно тези състояния не са провокирани от трета сливица или алергичен ринит. След мнението на УНГ вече и тя ще има по-категорично мнение дали това е астма или не е. Междувременно дъщеря ми всяка вечер прави такъв пристъп (бронхоспазъм) на кашлица, учестено дишане, свирене и хриптене на гърдите. 4 месеца вече е на инхалации с пулмикорт и последите  15 дни и вентолин.
Все още съм много незапозната с всичко около заболяването, затова ми беше много полезно да изчета всичките ви мнения.

# 872
Здравейте,
включвам се в темата при вас, дъщеря ми е на 1г7м и имаме съмнения за астма, но все още не е диагностицирана. Историята е много дълга, но вече е почти ясно, че е точно това. Много често прави бронхоспазми, някои от които тежки и приключват в спешен кабинет и инжекция урбазон. От 4 месеца не е спирала да боледува, да прави спазми и да кашля. Правихме й тест за алергии и излезе чист, правени са й няколко снимки на белият дроб и също са чисти. Кръвни изследвания и секрети също няколко пъти. Водила съм я при трима пулмолози, алерголог и УНГ. Единият пулмолог й назначи веднага терапия с Флексотид за три месеца, но потърсих и друго мнение преди да го започна. Сегашната пулмоложка отново ни изпраща на УНГ, за да проверят дали пък случайно тези състояния не са провокирани от трета сливица или алергичен ринит. След мнението на УНГ вече и тя ще има по-категорично мнение дали това е астма или не е. Междувременно дъщеря ми всяка вечер прави такъв пристъп (бронхоспазъм) на кашлица, учестено дишане, свирене и хриптене на гърдите. 4 месеца вече е на инхалации с пулмикорт и последите  15 дни и вентолин.
Все още съм много незапозната с всичко около заболяването, затова ми беше много полезно да изчета всичките ви мнения.
Правилен е подходът.
Ако обаче детето е със симптоми, е нужно лечение. Пулмикорт не е най-подходящият медикамент. Освен че е нужна схема и правилен начин на приложение на инхалаторните медикаменти при толкова малки деца.
Вземете орален дексаметазон от чужбина- ще ви спаси, буквално.
Изключете рефлукс- спрете всякакво кисело мляко.
Повече на л.с.

# 873
  • Най-красивата страна
През декември дъщеря ми имаше лек пристъп,който отмина за няколко дни.Тя е с алергична астма.Алергия към полени и акари.

Лекарствата и са спрени тъй като година и половина не беше правила пристъпи.Само при нужда -вентолин.

За нея октомври и март бяха критични месеци.Винаги в края на февруари и началото на март тя правеше пристъп.Миналата година не направи.

Обаче снощи се събуди посред нощ и се оплака,че гърлото и е сухо и не може да диша добре.Имаше и хрема.
Направихме една инхалация с вентолин и заспа.
Тази сутрин стана-няма нищо.Няма кашлица,няма хрипове,няма хрема,диша нормално.

Сега се чудя това алергична реакция ли беше,пристъп ли беше...
Да почвам ли Фликсотид и Назостад...

Търся пулмоложката,която наблюдава детето,ама не вдига телефона...

На някой случвало ли се е такова нещо?

# 874
  • София
Здравейте. Искам да попитам как прекараха Ковид вашите деца с астма?
Моята дъщеря вече веднъж се беше срещала с вируса, като не съм сигурна при кое от всичките й боледувания й е било. Мисля че е било миналата година м.Март. Когато бяхме под карантина. Имаше много антитела след това.
Но сега отново сме под карантина заради положителен татко от понеделник. Малката се разкашля още от миналата събота, бяха единия прокашляния.
От няколко дни обаче кашлицата премина през всякакви форми- суха, ларингитна а в момента е влажна и мъчителна за детето. От сряда досега е преглеждана 3 пъти от лекар, като първия назначи Вентолин и сироп.
Другите двама не чуха нищо на слушалка, дишането е чисто и да продължавам със сироп. Все пак едната лекарка препоръча ако нещо не притеснява да направя и рентген да не е някоя вирусна пневмония , която не се чува. Правиха й и бърз тест за Ковид, който е отрицателен.
Моля за съвет как да облекча тази влажна кашлица, немога да я водя постоянно по лекари и да казват че нищо й няма. А сутрин и вечер положението е страшно....
За мен това си е чист Ковид, с оглед на болния у нас .
Мерси.

# 875
  • Най-красивата страна
И аз от Ковид се притеснявам.
Но при нас се оказа алергия.
Всеки път,като започне хрема и дразнене в гърлото правим антигенен тест,но все излиза отрицателен.
А в класа имаше 3 деца с Ковид.

aleirbag,да не е със задна хрема детето или пък с някаква алергия и нещо да го дразни?
Дадоха ли ви други лекарства ,освен Вентолин?

# 876
  • София

aleirbag,да не е със задна хрема детето или пък с някаква алергия и нещо да го дразни?
Дадоха ли ви други лекарства ,освен Вентолин?

Няма хрема или сополи, поне не чувам и виждам нищо в носа.
Има изписан сироп, първо Проспан който го спряхме по препоръка на друг лекар и започнахме Лихенсед.
Вероятно вече отхрачва което е добре, но такава кашлица не бях чувала отдавна, от последната й пневмония преди 2 г.
Явно много дълго време ще се чисти и трябва да съм търпелива, но се притеснявам да не пропускам нещо Sad

# 877
  • София
Ние бяхме с Делта варианта. Детето нямаше никаква симптоми освен болки в очите и една много странна кашлица сутринта. Все едно има нещо в гърлото, което не успява да изкашля. Лекаря каза, че няма причина за кашлицата. И не знае защо кашля. Правих инхалации с физиологичен разтвор, противоалергично и витамини.

Сега с новия вариант чувам, че имат много дълго време хрема и раздираща кашлица.

# 878
Някоя давала ли е Sniztop  за алергия сега от цъфтящите?

# 879
Някоя давала ли е Sniztop  за алергия сега от цъфтящите?
Да, подари ми го алерголожката, но няма особен ефект. Бонбони, които се дъвчат,но може при вас да имат ефект.
Пия сингулер, като че ли е по ефективен.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 13:32 от Bria

# 880
  • София
Отдавна не съм писала, но нямаше и повод.
Моят синковец (вече на 14г) не беше правил спазъм над 2 години.
Направи преди 2-3 седмици, без температура, класика. Оправи се с вентолин+пулмикорт+медрол за около 2 седмици.

Изкара ковида без да направи спазъм (някъде февруари месец)..

Засега не сме почнали пак профилактика, но се чудя. Решила съм, че ако направи нов спазъм - чак тогава.
При него е с алергичен компонент.

# 881
Hmhm, Моята дъщеря вече на 19 г. така и не израстна астмата. И тази зима беше със спазъм. Тя поради друго заболяване не може да е на профилактика. Последно беше на Алвеско, добре и действа.
Ковид изкара на Аб и Пулмикорт, пак със спазъм. И след Ковид всъщност се оказа, че е с неовладян пристъп месеци наред.
Сега пак е без профилактика.

# 882
Отдавна не съм писала, но нямаше и повод.
Моят синковец (вече на 14г) не беше правил спазъм над 2 години.
Направи преди 2-3 седмици, без температура, класика. Оправи се с вентолин+пулмикорт+медрол за около 2 седмици.

Изкара ковида без да направи спазъм (някъде февруари месец)..

Засега не сме почнали пак профилактика, но се чудя. Решила съм, че ако направи нов спазъм - чак тогава.
При него е с алергичен компонент.
Сменете Пулмикорт с Фликсотайд.
Проведете профилактика със Серетайд (подберете внимателно, кой вид покрива нуждите Ви).
Обсъдете употребата на LABA- "дълго действащ вентолин".
Правете спирометрични изследвания често, за да знаете, "къде се намирате"- детето е голямо, и това е възможно.

Моля също да направите фенотип (генетичен анализ) за носителство на муковисцидозни вариации, и изследване за алфа-антитрипсин недоимък.
Отрицателното Манту не го коментирам даже... .

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 20:50 от Birdie

# 883
  • Най-красивата страна
Фликсотид няма никъде в България.
Даже и в Турция няма вече.

# 884
И аз се присъединявам,чета Ви от месец.Синът ми (11г) март месец започна да прави астматични пристъпи,вече е с два.Преди това правеше само ларингитни такива.Овладяхме ги с пулмолорт и Екосал инхалер,предполагам че е вентолин.Изписано е и Ефира.Забравих да попитам колко време да я приемаме.Пулмикорта ни е даден за месец,като ви чета май е малко за профилактика?

Общи условия

Активация на акаунт