Астма-34

• 153 960
  • 1 006
  •   1
Отговори
# 885
И аз се присъединявам,чета Ви от месец.Синът ми (11г) март месец започна да прави астматични пристъпи,вече е с два.Преди това правеше само ларингитни такива.Овладяхме ги с пулмолорт и Екосал инхалер,предполагам че е вентолин.Изписано е и Ефира.Забравих да попитам колко време да я приемаме.Пулмикорта ни е даден за месец,като ви чета май е малко за профилактика?
Към кого е въпросът Ви?
Изобщо не давайте ефира преди да сте изчерпали всички други възможности...
И особено, преди да сте се убедили. че, стъпаловидно и правилно прилагате инхалаторното лечение.
Може да вземете Фликсотайд от Гърция- има всичко - 2 опаковки са ~ 400 дози.

# 886
Birdie ефира беше изписана от пулмолог по време на пристъпа.Забравих да попитам кога да я спра.Екосал го спрях ,пулмикорта ми го написаха 15дни по 2 пъти,10 дни по 1 път и го спирам.Да спирам Ефира и да сменя пулмокорт с флексотайт ?

# 887
Аз също се интересувам от Ефира - смисъл на прием, действие?
Малкият ми син, на 11г. също е на Ефира от 1 м.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 00:11 от marychery

# 888
Birdie ефира беше изписана от пулмолог по време на пристъпа.Забравих да попитам кога да я спра.Екосал го спрях ,пулмикорта ми го написаха 15дни по 2 пъти,10 дни по 1 път и го спирам.Да спирам Ефира и да сменя пулмокорт с флексотайт ?
Екосал е Вентолин на "Тева". Това се дава два, три дена докато се овладее острата фаза. Това не е, и никога не е било, медикамент за дълготрайно лечение!
Фликсотайд е с пъти по силен и по-ефективен- той се започва в доза три пъти дневно, която се оптимизира бързо съобразно отговора. Общо прието е че, при деца, Фликсотайд в доза повече от 400 мкг дневно спира да има ефект. Тоест, дози до това ниво? ...са ефективни- после настъпва "плато"- колкото и да увеличавате дозата, нямате ефект- само се увеличава риска за странични ефекти. Казаното важи за педиатрични пациенти ! Не за възрастни!

Ефира, и групата, (Сингюлер и подобно) са крайните в пирамидата медикаменти- те се дават когато нищо друго не може да стабилизира детето. 80-90% от децата се стабилизират с основните медикаменти (в списъка на вашите л-ва, не виждам Атровент, който е добър избор). Неуспеха при тези 80-90% се дължат на неправилни техники на приложение на инхалаторното лечение- лоши уреди, несинхронизиране на детето. Моето лично, и никого неангажиращо мнение е, да стоите надалеч от цялата група "Ефира", и да се постараете по всякакъв начин да стабилизирате детето БЕЗ ТЯХ.

Опитвам се да ви обясня основните принципи на лечението на тези състояния, а не конкретно да се опитвам да променям лечението Ви!!  ->> основният принцип на лечение е- "минималната стабилизираща доза медикамент, максимално кратко".

Аериус, Ериус, Зиртек и антихистамини, нямат никакво място в лечението на детските астми- те само изсушават секрецията и силно влошават контрола. Мнението че, "астмата е алергия, и щом я "подхванем" с антихистамини ще настъпи празник" са наивни схващания на поколение Бг детски ( и не детски) пневмонолози. И тези мнения водят началото си от фамозният софийски детски алерголог, който правеше по година "курсове с антихистамини" (какъв срам). Щом поне от 10 години преди той да започне да върши тези лудории, бе научно ясно, че астма не се лекува с антихистамини. А хранителни алергии не се лекуват с дълги курсове антихистамини- тези препарати и нямаха показания за дълги лечения при деца.

"Третата сливица" и детската астма вървят ръка за ръчичка. Още повече- един голям процент от децата, имат просто трета сливица и остатъчни кашлици ( от несръчни "лечения" на обикновени бронхити). И ИЗОБЩО нямат никаква астма!!

В този смисъл, всякаква диагноза "астма" при деца се предшества от:
* изключване на трета сливица.
* Манту- негативно,
* снимка на бял дроб- негативна за плеада заболявания - от пневмонии до анатомични аномалии и чуждо тяло,
* отрицателни генетични тестове за генни полиморфизми относно муковисцидоза и алфа-антитрипсин недостатъчност (сравнително рядко заболяване).

Последна редакция: ср, 13 апр 2022, 23:53 от Birdie

# 889
Екосал е Вентолин на "Тева". Това се дава два, три дена докато се овладее острата фаза. Това не е, и никога не е било, медикамент за дълготрайно лечение!
Фликсотайд е с пъти по силен и по-ефективен- той се започва в доза три пъти дневно, която се оптимизира бързо съобразно отговора. Общо прието е че, при деца, Фликсотайд в доза повече от 400 мкг дневно спира да има ефект. Тоест, дози до това ниво? ...са ефективни- после настъпва "плато"- колкото и да увеличавате дозата, нямате ефект- само се увеличава риска за странични ефекти. Казаното важи за педиатрични пациенти ! Не за възрастни!

Ефира, и групата, (Сингюлер и подобно) са крайните в пирамидата медикаменти- те се дават когато нищо друго не може да стабилизира детето. 80-90% от децата се стабилизират с основните медикаменти (в списъка на вашите л-ва, не виждам Атровент, който е добър избор). Неуспеха при тези 80-90% се дължат на неправилни техники на приложение на инхалаторното лечение- лоши уреди, несинхронизиране на детето. Моето лично, и никого неангажиращо мнение е, да стоите надалеч от цялата група "Ефира", и да се постараете по всякакъв начин да стабилизирате детето БЕЗ ТЯХ.

Опитвам се да ви обясня основните принципи на лечението на тези състояния, а не конкретно да се опитвам да променям лечението Ви!!  ->> основният принцип на лечение е- "минималната стабилизираща доза медикамент, максимално кратко".

Аериус, Ериус, Зиртек и антихистамини, нямат никакво място в лечението на детските астми- те само изсушават секрецията и силно влошават контрола. Мнението че, "астмата е алергия, и щом я "подхванем" с антихистамини ще настъпи празник" са наивни схващания на поколение Бг детски ( и не детски) пневмонолози. И тези мнения водят началото си от фамозният софийски детски алерголог, който правеше по година "курсове с антихистамини" (какъв срам). Щом поне от 10 години преди той да започне да върши тези лудории, бе научно ясно, че астма не се лекува с антихистамини. А хранителни алергии не се лекуват с дълги курсове антихистамини- тези препарати и нямаха показания за дълги лечения при деца.

"Третата сливица" и детската астма вървят ръка за ръчичка. Още повече- един голям процент от децата, имат просто трета сливица и остатъчни кашлици ( от несръчни "лечения" на обикновени бронхити). И ИЗОБЩО нямат никаква астма!!

В този смисъл, всякаква диагноза "астма" при деца се предшества от:
* изключване на трета сливица.
* Манту- негативно,
* снимка на бял дроб- негативна за плеада заболявания - от пневмонии до анатомични аномалии и чуждо тяло,
* отрицателни генетични тестове за генни полиморфизми относно муковисцидоза и алфа-антитрипсин недостатъчност (сравнително рядко заболяване).
Благодаря за подробните обяснения!
Децата ми за с астма от малки. Момчетата сякаш я израстнаха, дъщеря ми не. От годините опит мога да кажа, че в България лечението се започва с даване на антихистамин с месеци, често се стартира с Ефира и подобните препарати, продължава се Пулмикорт - панацеята, който естествено липства в аптечната мрежа.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 12:57 от marychery

# 890
  • София
Birdie, мерси, наистина полезно. До сега никой не ни е предлагал да правим каквито и да е генетични тестове. Даже не знам кой ги назначава.
И аз като Marychery съм на мнение, че в България първо започват с Ефира/Монтелукаст.
Ние навремето го спряхме, защото детенце се напикаваше от него ...

# 891
Birdie, мерси, наистина полезно. До сега никой не ни е предлагал да правим каквито и да е генетични тестове. Даже не знам кой ги назначава.
И аз като Marychery съм на мнение, че в България първо започват с Ефира/Монтелукаст.
Ние навремето го спряхме, защото детенце се напикаваше от него ...
Е, не- не се почва с това!!
Има много противоречиви мнения относно страничните ефекти на Ефира/ Сингюлер групата медикаменти. Моят настойчив съвет е, по възможност, да стоите надалеч от тези медикаменти.
Просто, научете правилните техники на прилагане на детските бейби-хейлери и се снабдете с Фликсотайд + Атровент. Също, прилагайте разумно препаратите от групата LABA (тоест. "вентолин с пролонгирано действие") и особено комбинациите >> Фликсотайд+ LABA ( напр, "Серетайд").

Последна редакция: пт, 15 апр 2022, 12:24 от Birdie

# 892
Здравейте, детето ми е на 7 год. От началото на март все сме по лекари- първо леко червено гърло, с лека  кашлица поле ларинготрахеит, лежахме в болница 7 дни, защото детето кашля по цял ден, само докато спи е спокойно, лекарите казват алергична кашлица, но тя не се влияе от нищо. Пие ефира от есента и при всяко боледуване правим инхалации с пулмикорд.От един месец е с запушен нос, съмнявам се за алергичен ринит. При изписването от болницата и изписаха Фликсотид и ни препоръчаха да се консултираме с алерголог. Чудя се откъде да започна- УНГ, Пулмолог, алерголог?

# 893
  • Най-красивата страна
Ние започнахме с УНГ.-изпрати ни лекуващия пулмолог.
Диагноза-алергичен ринит.
После тестове за алергии.
Алергия към акари и полени.
Акарите е лесно да се избегнат.
За полените ни дадоха капки и определено има резултат.

# 894
  • Бургас
Колкото и да не ми се пише тук, пак ще пиша. Момчето вече е на 17 и отново е в кюпа. Буквално ми иде да се гръмна вече. Беше с ковид през Февруари. Мина сравнително леко (ваксиниран е). Не направи спазъм и на снимка беше с бронхит.
От няколко дни е с брутален кашлачен пристъп пак. От нищото започна добре познатото кашляне. Няма никакви други оплаквания. Вече не зная къде да го водя. На 04.04 беше на пулмолог. Остава на терапия с Релвар Елипта 184 и на фона на лечение пак е с пристъп.
Бяха му изписали Авамис за носа. Пръсне си носа и се започва брутална кашлица, която няма спиране. Възможно ли е Авамис да го дразни? Не виждам никаква логика, но просто това става. Пръсне и започва безспирно кашляне с часове. Тежка, суха, дразнеща кашлица на спазми.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 08:10 от MeMyselfI

# 895
  • София
Според мен е възможно да е от капките за нос. Спрете ги и се консултирайте с лекар.

# 896
Колкото и да не ми се пише тук, пак ще пиша. Момчето вече е на 17 и отново е в кюпа. Буквално ми иде да се гръмна вече.
Моето стана на 12 г, не беше правил пристъп 3 години и сега пак наново. И на мен ми иде да се гръмна, точно си мислех, че го е израстнал. Има алергия към полени на сем. Брезови.  Всяка година е на ксизал и все се хремяви. Тази година алергията е много силна и накрая направи и лек пристъп. Засега мина от вентолин. Пуснаха му кръв и излязох много високи показателите за еозинофили, IgE и еозинофилн катионен протеин. На някой от вас пускни  ли са тези показатели?
Иначе утре ще го водя на преглед при пулмолог.

# 897
  • Бургас
При нас включиха медрол по схема и вентолин. ФИД си показа пристъп. С една дума пак сме на въртележката. Не разбрах какво отключи пристъпа, но е факт, че пак започна.
ПКК+ДКК и ЦРП - отлични. Микробиология на носа - чиста. Не намериха нито една причина, различна от астмата за състоянието му.

# 898
При моя син еозинофилите са 16.8%, при норма 6.5. IgE е 433 при норма до 200. И аз незнам какво отключи притъпа. Единствено, че март беше студен и всичко цъфна април накуп (такава беше и годината, когато лежа в болница).Сега му е много силна хремата. Още не съм го водила на УНГ. Ще пиша утре, след прегледа при пулмолог.

# 899
  • Най-красивата страна
Някоя давала ли е Sniztop  за алергия сега от цъфтящите?

Давам  Sniztop   от две седмици и има ефект -за моя изненада.Реших да пробвам,защото е хомеопатично.
Дъщеря ми е на 12г.-алергия към полени,акари,ал.ринит ,дерматит и астма.
Започнах да давам по 1 таблетка.Само Sniztop,нищо друго,дори и в дните с най-много полени.
Още от 2 ден-няма хрема,няма сърбеж,няма кихане  и дерматита изчезна.
Обаче намерих лекарството доста трудно.Няма го по аптеките,на места даже не са го чували.
В една аптека се съгласиха да го поръчат и чаках 2 дни.Иначе не е скъпо-17лв.

Искам да питам
Препоръчителен ли е спорта за деца с астма?А физическото в училище?

Дъщеря ми не е правила тежки пристъпи скоро и слава Богу.
Но се оплаква,че когато играе физическо в училище ,след натоварване-особено бягане на по-дълги разстояния се изморява бързо,задъхва се и има проблем с дишането.
Учителят ги кара всеки път да правят 5 обиколки на училището.Тя не може повече от две.

Последна редакция: ср, 04 май 2022, 14:37 от Veronikaaa

Общи условия

Активация на акаунт