ХАЛИТ ЕРГЕНЧ И БЕРГЮЗАР КОРЕЛ В "ТИ СИ МОЯТА РОДИНА" /Vatan sensin/

• 57 936
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря за превода на статията, Варна. bouquet
Сигурно е написана от известен кинокритик, но аз съм на друго мнение,друг път съм писала и пак  и ще напиша. Нали затова сме тук, всеки да сподели какво мисли Peace
Цитат: "Единственото, което постигнаха двойката .... и така наречената легендарна двойка ХиЛеон в "Ти си моята родина"  е да съсипят историята на главните герои."  Как по-точно съсипаха историята на главните герои? С екранното си присъствие като двойка +/- 5 минути за 2 часа?  
Категорично не съм съгласна. Първо, не смятам, че историята на главните герои - Джевдет и Азизе е съсипана. Все пак Джевдет е разузнавач, не гледаме просто любовна, а военна драма. Второ, екранното време от над 2 часа се заема от различни герои, да не изброявам, но някои имат съществено присъствие. Трето,  както и тук многократно е писано- феновете недоволстват най-вече срещу дрязгите между Джевдет и Азизе. ОК, нека си представим, че всичките 2 часа и нещо бяха само със сцени на Джевдет и  Азизе, но все такива, каквито бяха до 19 епизод, това щеше ли да се хареса на феновете? Не мисля. Да, прекалиха с тези дрязги, клетви и т.н. Прекалиха с показването на Азизе като неразбираща. Вероятно затова сега сменят курса- както  се очаква, в 21 епизод Азизе ще разбере за мисията. Всъщност отношенията им започнаха да се променят още в 20 епизод.
И да се върна на младата двойка. Не разбирам опълчението срещу тях, не разбирам деленето на феновете на млади и стари и т.н. Аз  лично не съм в младежка възраст, но ги харесвам и твърдя, че в присъствието им има голям смисъл и послания. Всъщност харесвам всички герои. Simple Smile, не се дразня от никого. Simple Smile
Спомням си, преди време в статия или интервю Халит беше казал, че присъствието на младата двойка Хилял и Леон е важно за сериала. Аз лично предпочитам да вярвам на него, още повече, че ми импонира това, което казва. Изобщо- вярвам на Халит и Берг, че са избрали със сърцата си този сериал, тези герои и този филм е важен за тях.
Не на последно място- филмът е епос. В него се преплитат различни истории. Въпросът е какво се случва с историята на главните герои. Ако това, което се случва с тях не харесва на феновете- нека не търсят причината в другите герои.
И накрая- една информация колко минути са сцените с Хилял и Леон до еп. 19. В еп. 20 беше горе-долу колкото във фрагманите.  Вижда се, няма нужда много да се коментира. Е, пише нещо на турски, което не разбирам, предполагам, че е в тази посока. Заради цифрите публикувам тази информация.Очевидно е, че екранното  време на младата двойка наистина не е голямо, нека сценаристите обаче отговорят какво се случва с главните герои през останалите 2 часа.

Затова мисля, че няма нужда да се настройват феновете един срещу друг, сериалът е толкова съдържателен, че това е загуба на време и емоции. Peace Аз лично чакам с радост развитието в положителна посока на отношенията между Джевдет и Азизе, което никак, ама никак не ми пречи да се радвам на красивата младежка любов. Hug Peace
Хубав ден на всички! Hug Дано не подразня някого с мнението си, но такава съм, казвам си винаги какво мисля.  Simple Smile  Peace

Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 16:20 от oncee

# 616
Изобщо не очаквам нито Берг, нито Халит да кажат и думичка срещу сценаристите, продуцентите или шефовете на канала. Те не са хора с излишно голямо его, професионалисти са, дисциплинирани са. Така че ще стиснат зъби и ще изтърпят всичко. Изтикването им на задна линия беше направено само и единствено по целесъобразност и това е най-обидното. Беше направено, защото шефовете не виждат по далече от носа си. Реагират абсолютно първосигнално. Да, ако погледнеш в туитър, можеш да останеш с впечатление, че Леон и Хилял са главните герои, както имат нахалството да твърдят и някои от феновете им. Но един човек, ако реши може да пусне 100 туита,ако иска може и 1000, и да създаде усещането "много сме, силни сме". Обаче 1 човек не може да гледа 100 телевизора и затова в петък сутрин като излязат рейтингите, истината лъсва. Вижда се каква тежест имат тия дето по цял ден висят в туитър. Нищожна, никаква.

Миналата седмица тагът беше "невъзможна любов", 80 процента от постовете на Канал Д в туитър в деня на серията бяха реверанси и флиртове с феновете на Леон и Хилял. Ако някой може да ми посочи друг случай в историята на турските сериали, в който официалният таг на дадена серия да е свързан с екранна двойка, която би трябвало да е периферна, ще му сваля шапка. Но всъщност Берг и Халит станаха истинската периферна двойка, така че може да се каже, че тагът си е бил съвсем в реда на нещата.

За отношенията между Азизе и Джевдет. Мисля, че многократно беше казвано, че изобщо не става дума за желание да ни изсипват любовни сцени на килограм. Поне моето единствено желание е да гледам двама души със смислени отношения помежду си, двама души, които се държат като зрели и възрастни хора, дори  когато имат противоречия. Никога не е имало сериал с толкова отблъскващи и направо противни отношения между главните герои.

Непрофесионализмът на хората, свързани с проекта, е направо смайващ. /изключвам актьорите и другите, които работят на сета/. Ако бяха си направили труда да четат внимателно коментарите на хората в началото, когато сериалът правеше 10-11 пункта рейтинг, а не на кресливите тийнейджъри, щяха да са наясно, че причина номер едно ВС да бъде харесван беше неговата различност. Силният акцент върху историческите събития , предизвикателните послания  и яркото присъствие, макар и индиректно, на Ататюрк. Тогава дори и фрагманите се превръщаха в събитие. Ако това беше запазено и към него бяха прибавили  една солидно написана история между главните герои, разбира се с напрежение и конфликт в началото, защото промяната в Джевдет беше рязка и констрастираща на всички принципи на Азизе, но не и разтяган цели 5 месеца , сериалът щеше да бъде бетон.

Сега ролята на големия герой Джевдет е сведена до това да оправя кашите, които забъркват децата му и изобщо цялото му семейство. И след това да изтърпява кротко патриотичните им тиради, нравоучения и обиди.

# 617
Варна,  Hugпоредният ти хубав аналитичен пост! Адмирации! Flowers Rose bouquet
Благодаря ти и за преводите! Heart Eyes Flowers Rose

.................

От инстаграма на Шебнем Х. - Ефталия /Ангела/

Не знам какво ще правят с образа й по-нататък сценаристите, но е време
 да излезе на "сцената".

.......................

oncee,  Hug чудесен пост bouquet - но не споделям напълно мнението ти!

Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 19:16 от HELEN60

# 618
Привет!

Моето мнение е, че все пак гледаме турски сериал. Колкото и да говорят режисьорите, че това е един различен сериал, няма как сценаристите да не се съобразяват с настроенията на хората. Видяха, че двойката Хилял -Леон се харесва, много преди да стане двойка и залитнаха в тази насока. След реакцията през последните две серии, смениха посоката...но може и да не е точно така. Изтече времето на Ешреф, писмото стигна до Азизе. Едва ли по сценарий е трябвало да научи истината по-рано. Мен лично не ме дразни младата двойка, гледам ги с удоволствие. Дразнело ме е грубиянството на Джевдет и упорството на Азизе. За Тефик - какво различно от това, което писаха в началото, това, че не ми харесва, не означава, че историята не е така замислена и просто си  следват хода на събитията.
Във всеки сериал има моменти, в които показват развитие на второстепенните линии, има и серии, за които казваме - това беше епизодът на....Включително и за второстепенните герои.
Предпочитам да гледам Хилял и Леон, отколкото Мехмед и другарите патриоти.

Да, гледах сериите в четвъртък и после отново с превода, не съм потретвала сцени и т.н., но пък и нямам време да го правя...Нито потребност. Все пак това е само един сериал.

Колкото до рейтинга...Да не забравяме, че в четвъртък има още гледаеми излъчвания - сървайвър, сериалът на Къванч и Туба, а сега и новият сериал....плюс мачовете. Конкуренцията никак не е малка.

Колкото до спадането за последната серия, по-късното начало оказа влияние.

Ще видим какво са направили и ще направят оттук-нататък.
И най-накрая ще кажа - хора сме, различни сме, няма как да мислим и харесваме еднакво.

Пожелавам приятна вечер на всички! Hug bouquet

.................

Мен друго ме гложди....Дали Азизе ще разчете правилно завещанието на Ешреф? Дано да е написано само за заблуда...Съгласна съм с Ойя Д., че в това отношение нещата се проточиха.

# 619
Здравейте !  Hug

На мене ми липсват Халит и Бергюзар заедно. Grinning и Аличко. Heart Eyes

Дано причината да избягват да бъдат заедно на публични места да е проекта.

Една красива Азизе!

И една прекрасна Бергюзар!

Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 21:06 от ВГ

# 620

Разбира се, всеки има свое мнение. Това е нормално.

Много е хубаво, когато човек си намери сериал, който му харесва и го следи с удоволствие и нетърпение.

Радвам се, че има такива хора в темата, защото това все пак я поддържа.
Дори си налагам да ограничавам критичните си постове, защото знам, че е досадно, когато просто искаш да си гледаш сериала, някой да му търси кусури. Старая се, но понякога е по-силно от мен.  Grinning

Започнала съм да гледам ВС само заради Берг и Халит, така че ме интересува основно тяхното място в него. Може да е егоистично, но няма какво да си кривя душата, че ме вълнуват нечии други истории или актьори. В крайна сметка, дори в ББГ, който беше хиляди пъти по-добър като сюжет, съм си въртяла отново само сцените на Берг и Халит.

# 621
Всеки от нас е тръгнал да гледа ВС само заради Халит и Берг и тяхната история, която описаха преди започването на сериала. Но тя беше събрана в 10 реда. А сценарият за един епизод е сигурно 200-300 страници. Не може да стане сериал за широката публика само с двама главни герои. Не може всичко да върви както ние искаме. Нас, ако питат, да се оправят Азизе и Джевдет, да си говорят спокойно, да се подкрепят и пляскаме с ръце...Няма такъв сериал. Въртят , сучат две серии главните герои са ОК и после пак става трудно, сложно, невъзможно. Във всеки сериал има и много други герои, добри, лоши, млади, стари и т.н. Те са част от екипа и считам, че един сериал е такъв, какъвто го направят всички заедно, защото всеки полага труд и оставя в  историята свои неповторими следи.

В началото очите ми бяха само в Азизе и Джевдет, но историята ни предлага толкова други образи, изобщо имаме пълно многообразие на характери и герои - от различни националности, с по-напредничаво мислене, по-консервативни, продажни, лоялни, съпричастни, отдадени на кауза, семейства, братя, сестри, майки, бащи, революционери, генерали, редови войници и какво ли не...

Щях да пиша в първия си пост - по отношение на това, че няма друг сериал, в който между главните герои да има толкова негативизъм. Не съм съгласна. Нека си спомним трети сезон на ББГ. Колко пъти Онур ходи при Шех. Колко пъти и се молеше, плачеше, държеше Каан в ръцете си и се надяваше да си я върне отново....Лятото изгледах няколко серии от Кара севда...Тези, които са го гледали и го следят знаят за какво става въпрос...през колко неща минаха главните герои, какво си причиниха и т.н. Примерите са толкова много.
Е, дано истината се възприеме от Азизе такава, каквато е в следващия епизод. До следващата буря.

# 622

Както се казва, и хлябът, и ножът са в сценаристите, така че наистина не си заслужават всички емоции.

Щом като те и актьорите и всички останали са ок с това, което правят и ги удовлетворява, ще си продължи така, независимо дали на някой му харесва или не.

За мен лично ролята на Азизе не е по- високо стъпало, крачка напред, след героинята на Берг от КД и всички плюсове и симпатии, които й донесе тя, далеч извън кръга на твърдите й фенове.

За Халит, в първите серии Джевдет стоеше много добре, имаше ярки, силни сцени, епизоди, които буквално той изнасяше на раменете си, това си личеше и по коментарите в туитър, но в последните серии се загуби енергията, зарядът и в този герой. Може да е свързано с излизането на единия от първоначалните сценаристи, а може да е просто изчерпване на идеи.

# 623
Берг прави съвсем различна роля. Получи много добри отзиви за играта си, когато на "историята", която показваха и "приличаше" все още Азизе да не знае истината. Стана едно повтаряне и недосещането мина границата, както писа Ойя Д. Просто след 10 епизод нещата в тази насока зациклиха и на преден план излязоха  - застрашения живот на Хилял, убийството на Мустафа /съпругът на Йълдъз/, появата на Якуб, разводът с Джевдет, плетките на Тефик с Ешреф, прословутото оръжие, любовта на Хилял и Леон, а напоследък и пристигането на Хамилтън и Люси...бомбата и ранената Йълдъз, прострелването на Леон. През това време Азизе се бореше и трепереше за всичко друго, но не и да проумява Джевдет. За зрителите беше нелогично, оттегчително и пр., но явно за сценаристите  - не.
Въпросът беше за ролята на Берг. Мисля, че е абсолютно различно предизвикателство, мисля също, че се справя много добре и , ако си затворя очите виждам Азизе, а не героинята и в КД. Как се казваше тя? Joy Joy Joy

А за Халит като Джеведт, при него също има в известен смисъл въртене в кръг, но съдбата прави така, че колкото и да иска да скъса със семейството си , за да ги предпази, не му се получава, просто, защото сценаристите са решили да покажат децата му като огнените кълба в сериала, както ги беше нарекъл Тефик в първи епизод. Мисля, че в това отношение, те ще бъдат проблемни докрай.
И това ще бъде повод Азизе и Джевдет, колкото и да съскат един срещу друг да се обединяват.

# 624
Това наистина е турски сериал, но очаквах да е различният турски сериал, Grinning
най вече заради това, че беше избран от Халит. Grinning  Аз го гледам заради тях двамата,
иначе не бих му отделила толкова време. В интервюто си братя Тайлан направиха точен анализ
на грешките в тази индустрия, а в същото време това се случва и в техния проект.
Понякога като чета задълбочения анализ на другите момичета от темата се чудя един и същи филм ли гледаме и си давам сметка, че е въпрос на нагласа и очаквания. Grinning  
Независимо от всичко е хубаво, че има тема където споделяме различни мнения и очакваме
новини за нашите любимци. Hug

Цитат
За мен лично ролята на Азизе не е по- високо стъпало, крачка напред, след героинята на Берг от КД и всички плюсове и симпатии, които й донесе тя, далеч извън кръга на твърдите й фенове.
newsm10 За мене също, жалко, че Берги дава всичко от себе си.

# 625
Добро слънчево утро,  Flowers Sunflower момичета! Hug

Пожелания за хубав ден, нека е  успешно началото на новата седмица!
Не забравяйте да се усмихвате,
усмивката отваря всички врати!
Успешна и усмихната нова седмица за всички вас... Hug

Благодаря ви за коментарите и разсъжденията! Hug bouquet

Настроение и усмивки днес! Grinning Hug

Скрит текст:

# 626

Добро утро и хубав ден!

Аз сега се питам, ако изчезнат черните облаци на семейния фронт, с какво ще се занимава Джевдет.  Joy

Така че не залагам големи надежди на сдобряването. Ще видим  дали само Азизе ще знае истината или и някой друг. Ако цялата рода научи, основното занимание на Джевдет  вече  ще е не тях да спасява, а себе си от тях.  Mr. Green Тези зачестили сцени между Йълдъз и Ставро никак не са случайни. Засега тя устоява на натиска, но е толкова самовлюбена и амбицирана Леон да е неин, че във всички случаи на някакъв етап ще изплюе някое камъче дето не трябва.

Другата неизвестна е доколко сценаристите ще позволят на Азизе да поумнее. Ако продължи да смята Тефик за приятел, неволно и там може да стане някоя издънка, която да усложни нещата около Джевдет. Той Тефик и без друго ще се озлоби, ако има промяна в отношенията между Азизе и Джевдет, ще се усъмни и ще започне да търси причината.

Пък ако и бабата, Хилял и АК знаят за Джевдет, изобщо не ми се мисли. 
Спукана му е работата.  Joy

Сдобряването между Азизе и Джевдет, ако има такова, явно е и заради наближаващия момент, в който ще се разбере истината около Али Кемал. На този фон да продължат да се замерят с проклятия, обвинения, грубости и обиди, щеше да изглежда крайно нелепо. Макар че тук не става дума за малко дете, за което две семейства ще се "бият". Али Кемал е голям и най-голямата драма ще е за него, а не за родителите му /от двете страни/.

# 627
Здравейте на всички!  Hug
Вярно е, че се оформят две нагласи в гледането на ВС: едната - заради Халит и Берг; другата - заради историята, която на нас ни е позната от съвсем различен ракурс. И е честно човек да заяви от какви основания коментира, за което адмирирам участниците в тая тема и сама пописвам от време на време.  Peace
За себе си мога да кажа, че гледам онлайн и с превод сериала най-вече заради историята, но определено Берг и Халит и техният избор ми повлия, за да го гледам. Ако бяха някакви непознати ми актьори, едва ли щях да се навия - факт.  Grinning
Смятам, че до сега думите на братята  Тайлан се случват стриктно - те критикуваха производството на сериали, направени заради звезди и поставяха акцента върху историята на филма. В това аз не се чувствам подведена въобще.  Peace
Сега за Азизе, чийто образ според мен е причината за големите спорове. За мен Берг играе тук майката Азизе. Това е центърът на нейната роля и в него намират израз всички противоречия и страсти на майката (а това е образът на Родината) във време на война. Напълно нормално е от психологическа гледна точка в такава ситуация жената да е преди всичко майка. Тук намирам, че сценаристите са последователни - по отношение на собствените деца, по отношение на войничетата в болницата, по отношение на ранения Леон, на Вероника; по отношение на Родината (т.е. земята и кръвта). Припомнете си, че Джевдет е нейната родина, но ... в униформата на турския войник.  Simple Smile И все пак нейният образ на патриот е дълбоко човечен, за което - браво на Берг. Peace
Що се отнася до отношенията й с Джевдет - нормално е те да са на втори план и да са вулкан от страсти, от силна любов до ... силна омраза. Неведнъж се питах, как аз бих реагирала, ако в очите на обществото мъжът ми е очевидно предател на Родината. И няма никакъв шанс да разбера истината от него самия (няма как работещ под прикритие да споделя с най-близките си каква е същинската му роля). Ако не знам действителните причини за бомбения атентат или участието му в публичен разстрел... Щях да се хвана за надеждата това да не е истинският ми съпруг??? Да правя заключения от невидими връзки??? Ами едва ли... В разговора с Хасибе тя си признава, че мисли за бъдещето на нероденото си дете, че не иска върху него да стои клеймото на общественото отхвърляне. Затова ще и приеме Тефик... Мисля, че дори и писмото на Ешреф няма да я убеди напълно. Но поне ще я загризат съмненията.  Laughing От което образът и само ще спечели.
За Джевдет няма да пиша. За мен той е един стоик. Трудна е ролята на самотник в една борба, която хората възприемат ... по видимото.
Накрая, според мен в този сериал има история, има развитие на събитията, засега зацикляне не виждам.
Спорен ден на всички ви!  bouquet

# 628
Добър ден wavey Flowers Four Leaf Clover
Катя, аз съм втората, която започна да гледа сериала заради историята Simple Smile Сигурно затова ми допадат разсъжденията ти. Peace Разбира се, нямах никакви съмнения относно качеството поради присъствието на Халит. yes
За работата със Ставро Close И на мен не ми харесва, съгласна съм, че не случайно зачестиха сцените му с Йълдъз. там ни очакват неприятни неща. Струва ми се, че тя ще се изпусне- в яда си или в амбицията си и ще каже кой е стрелял. Дали пред Ставро или пред Вероника...  Дано е второто, защото така ще проработи сценарият ми Grinning- Али Кемал ще поеме вината и Джевдет ще е принуден да каже чий син е, за да го спаси. Обаче ако е пред Ставро... не ми се мисли, той отдавна търси начин да отмъсти на Джевдет и какъв по-хубав случай от този. newsm78
Ако Азизе наистина научи тайната и не ни подхлъзват нещо с фрагмана, тя ще я запази за себе си. Е, как ще обяснява, че вече не кълне е ни се кара с Джевдет, не знам Grinning Обаче Якуб как се усмихваше доволно Wink

# 629
Всъщност никога не е имало упрек за първоначалната реакция на Азизе.
Беше съвсем нормално да се чувства разочарована и огорчена. И в началото не беше дразнещо.

Но след това 20 серии гледаш как Джевдет непрекъснато я спасява  някой от семейството си, я прави нещо добро за страната си и си казваш, не стига това, ами трябва да търпи и злостните нравоучения на някакви хора, които правят глупост след глупост. Визирам семейството му.  Ами смешно е, досадно е, колкото и да се опитваш да не забравяш, че другите не знаят.

Лошото на това да си пишеш сценария според това накъде те духне туитър вятърът е, че жертваш логиката, последователността и правдоподобността при изграждането на героите.

Това влюбване на Хилял е супер измислено и паднало от небето. То зачеркна с един замах всичко, което беше Хилял досега, обезсмисли всичко, което защитаваше като позиции. Значи да се влюби Йълдъз в Леон е предателство, но за Хилял, която допреди две седмици ти е била  представяна като маниакален патриот, е ОК.  Баща й бил предател , позорно било  да сложи чужда униформа, но тя да се влюби в човека, който разстрелва сънародниците й, няма проблем. Не видяхме никакви терзания, никакви вътрешни драми. Уплаши се да не би Леон да умре и "ох, моля те, само отвори очи, готова съм и за смърт, и за любов".
Аз затова й казвам на тази история детска градина. Да напишем там някакви сцени, които да се харесат на агитката, пък има ли логика, няма ли, карай.

И други примери има, но да не задълбавам.

Да не говорим пък, че забравят и какво са писали. Много хубав беше разговорът на Азизе с Али Кемал. Хубави бяха думите й. Но пак е писан просто, за да има такава сцена. Извън контекста на случилото се преди това.  "Ти виждал ли си да умира човек?". Това беше патосът на монолога й. АК отговори "Не, не съм". Ами как не си? Нали пред очите на малкия Али Кемал умря приятелят му Нико. Точно това стана причината да напуснат Солун и да се премесят в Измир, ключов момент в историята на семейството, а и на сериала изобщо.

Последна редакция: пн, 27 мар 2017, 11:57 от varna_2

Общи условия

Активация на акаунт