Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява ендомeтриозата?
Какви са симптомите на ендометриозата и как може да се диагностицира?
Какви са потенциалните причини за ендометриозата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява ендомeтриозата?
-
Какви са симптомите на ендометриозата и как може да се диагностицира?
Симптомите на ендометриозата включват болка, проблеми с плодовитостта, нередовни менструални цикли, болка по време на половия акт, болка при уриниране и дефекация, кръв в урина или изпражненията и запек. Симптомите включват тазова болка, къркорене в яйчниците, придърпване на корема, нередовни менструални цикли, овулационни проблеми и други. Диагностицирането на ендометриоза включва различни методи като ултразвук, лапароскопия и биопсия.
-
Какви са потенциалните причини за ендометриозата?
Причината за ендометриозата не е известна, но се предполага, че включва теории за имплантиране, преобразуване и разпространение чрез кръвния поток. Потенциалните причини за ендометриоза включват хронично бактериално възпаление в малкия таз, автоимунни реакции, хормонален дисбаланс, стрес и други фактори. Въпреки че теориите са многобройни, все още не е ясно какви точно са причинителите на това заболяване.
-
Как мога да разбера дали имам ендометриоза?
-
Какви могат да бъдат потенциалните ефекти от ендометриозата върху репродуктивната система и как влияе върху плодовитостта?

и следователно се наложи премахване .... Иначе поне ми трвърдят че другият яйчник е здрав както и тръбите..... Дойде ми нормален цикал на 1.01.2017 година. Лекарят каза че е добре...Е до тук добре .... Проблема е че на 18.12.2017 (трещо около 1ден )се появи някакво зацапване придрожено с болки аа предполагаеми цикъл е чак към 29-30 .На какво може да се дължи ? И другото което е има ли някоя от вас която не са и предписани абсолютно никакви лекарства ... (не отивам сега за болките защото лекарят ми е отпуск до 03,03,2018 ).Друго което е че ми каза да започваме пак с опитите за бебенце и ест. аз го послушах но не е е ли рано 1 месец след операция .Извинявам се че се проточех с писане .Благодаря предварително ,
Моята ендо киста също беше около 3см. Нашите опити обаче бяха около година и нищо, овулацията също я нямаше, така че имах оснавание за операция, оказах се права. Ако пукаш фоликулите и има овулация, мисля, че може да изчакаш още някой месец в опити и после да решиш. Успех!
Та действаме
!