Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 859
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
Над нас също-млади мацки с гаджета. Само ние се оплаква хме. Прахосмукачка в1през нощта, музика, ходят по токчета. Инак свестни-държат чисто, работят. Но не се съобразяват. Махнаха се след3 месеца-ура!

# 271
Идвам да се оплача от ситуацията, която ми предстои, защото ми е леко напрегнато.

Ситуацията при мен е малко шашава. Имам собствено жилище от скоро, плащам за квартира и живея при приятеля ми последната година.

Всичко започна с едно подкокоросване от страна на моя приятел да питам хазяйката дали не обмисля да продаде имота, който съм наела. Тя първоначално каза, че не го е мислила, но след няколко дена ми се обади да каже, че помислила и евентуално мисли да продаде този и да купи двустаен с цел по-висок наем. Обяви цена, която на мен ми се струва висока и няма да го купувам. Намекнах й го само и тя ще води брокер тази седмица, който да направи оценка. Желанието й е да купи и продаде едновременно. Като не е вариант първо да продаде и да не знае кога ще успее да купи друг, защото така се лишава от парите по наема за неизвестен период от време.

Аз все още не искам да напускам квартирата си (поради лични причини), обаче приятелят ми показа колко нелепо е това от моя страна. Аз не живея там и въпреки това продължавам да плащам наем. Хазяйката ще си търси на спокойствие имот и в един момент ще дойде и ще каже: готово, уредих си нещата, може да си ходиш  Crazy  Mr. Green Та, лишено от всякаква логика е това може желание да си държа квартирата. Обмислям да й кажа, че напускам като се видим на оценката с брокера, обаче ми е много неудобно и изпитвам едно вътрешно притеснение ooooh!  Защо ми е неудобно... Подстрекавам я да продаде, после се оказва, че условията не са ОК за мен, напускам и я лишавам от наем. Надали ще може да намери наемател с неясен срок на настаняването  ooooh!

# 272
Разберете се да живееш докато го продаде.
Ще е малко неудобно заради огледите.
През това време ще си обзаведеш твоя нов.
Та ако нещо се сдърпате с гаджето ще има къде да отидеш.
По написаното разбирам, че си пазиш квартирата като резервна.
Съмнява ме жената да извърши двете операции едновременно, но да се пробва.
Пък може и новия собственик да го купи за под наем и да преподпишете.

# 273
Никого за нищо не си подкокоросвала, освен ако не си й звъняла по 3 пъти на седмица. Laughing
Питала си просто. Решението си го е взела тя и най-вероятно отдавна го е обмисляла. То не се купува или продава ей така жилище - защото вчера си я потала. Wink
Помисли малко по-практично. Имаш жилище, което така или иначе ще обзаведеш (и то с вкус). АКО по някаква причина трябва да се изнесеш от приятеля си (може би това те безпокои), ще имаш къде да живееш. Наематели се "изпращат" с 1 месец предизвестие. Wink
Когато дойде брокерката просто й кажи, че при така развилата се ситуация (тя да продава) няма да се чувстваш комфортно с огледи и нов хазяйн, затова искаш да напуснеш от еди-си-коя-дата. Ако тя нещо почне да мърмори, й кажи, че ти просто си питала, но цената на жилището не ти е по силите. Не си я карала да го продава на друг. Толкова. Wink

# 274
Мишелин
Не разбрах точно каква ти е драмата. Яд те е , че си я подсетила , искаш да я накажеш , или искаш да останеш ? Ако в договора ви има едномесечно предизвестие за напускане и искаш да я лишиш от доход , пускай предизвестието. Макар , че двойната и сделка може да се проточи / дори за година / . Тя нищо не губи./ Ако останеш , иначе ще загуби наемател , права си за това / А колкото до това, да си имаш квартира , напълно те разбирам.
Ставаш потенциална съпруга , като се лишиш от собствен терен  Wink.
Кажи какво точно те мъчи , аз лично не разбрах. Rolling Eyes

# 275
Ако хазяйката иска само с парите от сегашния да купи по-голям, много ясно, че не е изгодно. Ако ти харесва апартамента, й направи оферта, каквато за теб е изгодно. От питане глава не боли Simple Smile Като не е съгласна си даваш предизвестие или се договаряте 1 месец да плащаш по-малко, а пък да се правят огледи. Нещо такова. Всичко може да се договори.

# 276
Не съм въпросната хазяйка ,но имам свое тълкувание как стоят нещата.
Жената има известни спестявания  на влог ,но банката я е сюрпризирала с нулева лихва и като всеки разумен човек е решила да инвестира в имот.
Наемателите не са фактор при взимането на такива решения. Никого не искам да обидя.
Стечение на обстоятелствата.Няма общо с Мишелин.

# 277
Ама, Еми, аз реално не живея там  Laughing За последните девет месеца да сме спали там 3 пъти Simple Smile Моят апартамент може да се каже, че става за живеене вече. Банята е готова, ламинатът е сложен, има и диван. За хапване, винаги може навън. Та, мисълта ми беше, че ако човек е на зор, спокойно може да живее там. До 2-3 седмици ще има и кухня. Ще избирам и спалня тези дни.

Emerald_Eyes, и приятелят ми точно това каза. Че тя най-вероятно го е обмисляла това решение. Имайки предвид, че разчита на този наем и е спестила някой друг лев, защо да не ги вложи в по-голям имот и съответно по-висок наем. Иначе (засега все още) нямам притеснения, че нещо може да се разделим с приятеля ми, но преди 5 години след една боленена раздяла и изнасяне от обща квартира си казах, че никога повече няма да допусна това да се случи. Да се наложи единия от двамата да си търси нова квартира. Та, затова си я пазя  Mr. Green

Мишелин
Не разбрах точно каква ти е драмата. Яд те е , че си я подсетила , искаш да я накажеш , или искаш да останеш ? Ако в договора ви има едномесечно предизвестие за напускане и искаш да я лишиш от доход , пускай предизвестието. Макар , че двойната и сделка може да се проточи / дори за година / .

Ама защо коментираш с такава злобна нотка?  Crossing Arms Тука отношенията са договорни, и както аз мога да я лиша от наем, така и тя може да ме лиши от квартира. От поста ти оставам с впечатлението, че трябва да продължа да плащам.  Crazy Самата аз не знаех какво точно ме притеснява, докато пишех поста. Ако знаех, щях да си потърся решение на проблема и да не ви занимавам с душевни терзания  Mr. Green

Колорадски бърмбър, жената най-вероятно има спестени пари, защото малко трудно ще си купи двустаен с парите от едностаен. Оферта не искам да й правя, защото това ще значи да е доста по надолу, едно 7-8 хиляди евро. Не искам да изнаглявам  Mr. Green

mamamari, нещо такова се е случило. Не ме обиждаш. Това е просто бизнес и всеки един човек, наемайки квартира е наясно, че ще дойде денят, в който или ще си тръгне, или наемодателят ще е решил да се разпорежда за нещо друго с имота си  Hug

Последна редакция: ср, 03 май 2017, 11:12 от Мишелин

# 278
Мишелин, разбирам страха ти. Когато се местих при приятеля ми (у тях) бях много притеснена, защото, въпреки че и без това той почти се беше преместил у нас и бяхме постоянно заедно, знаех че всичко може да се прецака. И нямах идея как ще се оправям след това, тъй като аз нямах жилище в града. Wink
Но затова ти казах, че наематели се махат от квартирата с 1 месец предизвестие. Т.е. ако отдадеш своя апартамент, но нещата не вървят с приятеля ти, подаваш предизвестие на наемателите и след 1 месец си в своето жилище. Пожелавам ти въобще да не се стига до там. Все пак, ти си се подсигурила и няма от какво да се страхуваш, освен от емоционална травма при раздяла. Peace
Хазяйката не я мисли - тя си има глава на раменете. Решила е да продава. Помисли кое е най-доброто решение за теб.

Последна редакция: ср, 03 май 2017, 12:22 от Emerald_eyes

# 279
Mишелинче,тук сме се разбрали че емоциите само пречат.
Готвиш се да си наемодател, порасни и се научи да вземаш решения само с разум без емоции!
Най-приятелски ти го казвам.
 Hug

# 280
Мишелин, даваш си предизвестието и си напускаш. Емоциите вредят. Щом имаш готово жилище, няма какво да го мислиш. Ще си спестиш и наема. Peace

# 281
Здравейте дами,
С една приятелка си търсим квартира (тристаен или непреходен двустаен) в източната част на София или около центъра. Не държим на голяма квадратура, а просто всяка от нас да има своя стая. Можем да отделим около 500-600лв за наем. Намират се обяви в този диапазон, но странното е, че никой не отговаря като звъним на посочените телефони  Confused Чувала съм, че има доста фалшиви обяви, с цел привличане на клиенти и пренасочване към други имоти, които се предлагат от агенциите, но пък чак да не се обаждат при търсене. Успяхме да отидем само на един оглед в Слатина, апартаментът беше на 19-ти етаж и посоченият наем-650 лв. Условията не ни допаднаха. Имате ли някакви съвети или поне идея защо брокерите не отговарят на многократни позвънявания? Много странна ситуация, а ни се иска преди есента да намерим жилище.
Също така, бих искала да попитам, как вървят горе-долу комисионните за брокери? Доколкото знам обикновено са 1/2 от наема? Не държим да е чрез брокер, но за съжаление почти не се намират обяви от частни лица.

# 282
Да не те отчайвам, но за този бюджет трябва да смените някое от изискванията - квартала например или да не е тристаен апартамент. В Младост знам, че двустайните без ново обзавеждане, т.е. обзаведени, но със стари мебели, вървят в този диапазон. В Дружба е малко по-евтино.

Във Фейсбук има групи за наемане на жилища, може да прегледаш и там. Ето например: https://www.facebook.com/groups/702649056512692/

# 283
Ха ха-няма да е нагло-да й предложи оферта. Няма да платите комисионна и двете. Това са си 2-3000

# 284
Мише, пускай си предизвестие, да си коректна. Тя явно е чакала този момент, не я мисли.
И си стягай твоето жилище. Пък като искаш квартира, пак си търси. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт