Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 801
  • 738
  •   2
Отговори
# 375
Emerald_eyes , за кой град става въпрос?

# 376
Наистина за кой град става въпрос ?
Че в София необзаведени почти няма. Миналата седмица във всички квартали на Младост имаше 2 необзаведени двустайни.

# 377
Варна.
И тук няма много необзаведени. Особено заради студентите. Но пък ние си имаме доста от обзавеждането за дом - кухненски шкафове, пералня, фурна, може да се наложи хладилник да взимаме, спалня, тоалетка, маси, столове, ТВ. Имаме от къде да вземем гардероб и евентуално диван за дневна. Евентуално би ни се наложило да вземем секция за хола, но ще търсим нещо съвсем семпло (или ще пригодим някой палет - имаме всичко необходимо за обработката му). Няма смисъл да плащаме допълнително 100лв на месец (и отгоре) за обзаведен, а да се чудим какво да правим с нашите неща.
Не ми се иска много да напускаме. Апартаментът е на супер място, голям и с нисък наем. Но наемът беше нисък, защото имаше нужда от ремонт и като цяло има някои неодстатъци.
Всички зависи сега от хазяите.  Confused

# 378
Трудно ще ви е да намерите особено заради това, че идва лятото.  Tired

# 379
А те защо ще вдигат наема?
Дали са подобрили нещо, направили ремонт, купили нови уреди?
Ако съм доволна от наемателите не бих им вдигнала наема само за идеята.
После докато напуснат, ремонт, търсене на нови.
И кой знае на какви ще попаднеш...

# 380
Вероятно жилището е наето преди години, когато наемите са били по-ниски и собствениците искат актуализация. Ако не искат да вдигнат наема с много, може и да се договорите... Peace

# 381
Миналата година беше.
Теоретично, когато го наемахме беше в по-кофти състояние от сега. Правихме ремонт за сметка на наема. Ако сега го отдават, определено ще му вземат 100лв. отгоре, дори и полу/необзаведен.
Надявам се, че точно, за да ни задържат, няма да се стига до вдигане на наема. До момента сме били коректни спрямо тях - наем, сметки, съседи. Около ремонта направихме дребни подобрения за наша си сметка, които си остават по апартамента.
Лятото за щастие не ни бърка много, защото търсим необзаведен. Обзаведените лятото се дават краткосрочно, но необзаведените няма как да ги дадеш за 2 седмици под наем. Wink
В личен аспект е кофти моментът, защото месец-два ще съм без работа и колкото и да компенсираме със "семейния" бизнес, ще трябва да внимаваме с разходите.
Дано да се притеснявам за нищо...

# 382
Не го мисли сега, може пък да се разберете без да се стига до търсене на нова квартира.

# 383
Не го мисли сега, може пък да се разберете без да се стига до търсене на нова квартира.

А, ще го мисля сериозно чак като говорим с хазяите. Просто психически се подготвям за всякакъв вариант. Laughing

# 384
Варна.
И тук няма много необзаведени.
В кои райони търсите?

# 385
Варна.
В кои райони търсите?

Всички, освен Апарухово, Владиславово и районите с доста ромско население. Да мога като се прибирам вечер, да не ме е страх. Wink Приятелят ми драпа към Чайка, но реалистично, с бюджета ни няма как да стане.  Laughing

# 386
  • Варна
Миналата година беше.
Теоретично, когато го наемахме беше в по-кофти състояние от сега. Правихме ремонт за сметка на наема. Ако сега го отдават, определено ще му вземат 100лв. отгоре, дори и полу/необзаведен.
Надявам се, че точно, за да ни задържат, няма да се стига до вдигане на наема. До момента сме били коректни спрямо тях - наем, сметки, съседи. Около ремонта направихме дребни подобрения за наша си сметка, които си остават по апартамента.
Лятото за щастие не ни бърка много, защото търсим необзаведен. Обзаведените лятото се дават краткосрочно, но необзаведените няма как да ги дадеш за 2 седмици под наем. Wink
В личен аспект е кофти моментът, защото месец-два ще съм без работа и колкото и да компенсираме със "семейния" бизнес, ще трябва да внимаваме с разходите.
Дано да се притеснявам за нищо...

Наистина има много малко необзаведени във Варна. Щом ремонта е бил за сметка на наема, то пак си е от наемодателите, те са платили за него, но.
Какви подобрения сте правили в имота? Може да изтъкнете като плюс и евентуално да приспаднете и тях от наема, ако се наложи да търсите квартира, депозита сигурно ще ви го задържат до уреждане на последните сметки.

Всъщност само да вметна безсрочен договор за наем на недвижимо имущество няма.

# 387
Варна.
В кои райони търсите?

Всички, освен Апарухово, Владиславово и районите с доста ромско население. Да мога като се прибирам вечер, да не ме е страх. Wink Приятелят ми драпа към Чайка, но реалистично, с бюджета ни няма как да стане.  Laughing
Ще излезе нещо, не сте лимитирани в район, лошото е че сезона е неподходящ сега точно.

# 388
Знам за разходите по ремонта. Затова пояснявах ситуацията. Т.е. не е напълно неоснователно да мисля, че може да искат да вдигнат наема.
А, няма какво да приспадаме. Те са дребни неща, които обаче са нужни за повече комфорт.
Двойни релси за пердета, шкафче с огледало в банята, метални рафтчета, нова слушалка за душа и стойка за нея(предните бяха много стари и абсолютно нефункционални). Още разни такива неща. Предварително сме се угоровили, че те тези детайли не ги поемат, но ние си ги искаме и сме си ги направили. Няма да тръгна да си взимам слушалката на душа я. Laughing
Мисълта ми беше, че се надявам, че добрата поддръжка и липсата на проблеми от наша страна ще надделее над наема. Когато го наемахме те не бяха на зор да го отдават (наследствен е, не е инвестиционен имот), просто са сметнали за разумно апартаментът да се ползва, вместо да седи празен и да овехтява.

А за безсрочния договор - реално, ако има клауза (перефразирам)"След изтичане на срока на договора, при липса на предизвестие за освобождаване, договорът се преобразува в безсрочен" не става ли безсрочен? Thinking Предните квартири все така сме ги наемали. Договорите винаги са ни изработвани от агенция. За пръв път чувам, че няма такъв тип договор. Хвърли ме в размисъл!

# 389
То и срочен, и безсрочен да е, все тая, един месец предизвестие от едната страна и договорът се прекратява.
При срочните може да има клауза за задържане на депозита при предсрочно освобождаване.

Общи условия

Активация на акаунт