Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 5

• 80 314
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
И аз съм на същото мнение /за ап. в Надежда/. Като не са тук хората кой ще следи плащането на сметките, евентуални проблеми, ако възникнат, ако наемателите не са добросъвестни, плащането на данъци /вярно е, че става и онлайн, но все пак си има особености/. За наем 250-300 евро на месец не си струва, защото може да се окаже след това, че всичко спечелено трябва да вложат в ремонти и други плащания.

# 61
Да го дадат на фирма да им го отдава или на приятел срещу процент от наема. Ако няма кой да се грижи всичко да е коректно си е приключение.  Thinking

# 62
Аз съдействам, но чисто приятелски  Sunglasses
Да, знам, че е ангажимент като цяло и е риск с нормално обзавеждане и техника като има.
Но всеки да си преценява.

# 63
Да го дадат на фирма да им го отдава или на приятел срещу процент от наема. Ако няма кой да се грижи всичко да е коректно си е приключение.  Thinking
Живеем в джунгла.Няма правила ,няма справедливост!Кой да контролира фирмата И КАКВО БИХА МОГЛИ ДА И НАПРАВЯТ?А ако приятеля ги подведе и изчезне?

# 64
  • София
Момичета и момчета, моля за съвет. Помагам на брат ми, който е в чужбина, с проектирането и ремонта на негов апартамент, който да се даде под наем. Ако беше за мене – щях да карам, без да му мисля много, но понеже ще се харчат негови пари, подхождам максимално отговорно и всяко мнение ще ми е от помощ. Разбира се, в крайна сметка решенията той ще ги вземе, но ми се иска да му предложа най-добре обмисленото. 

Идеята е да се вземе хубав наем, тъй като макар от средата на 70-те, апартаментът е тухлен, в приветлив новобоядисан и със сменени дограми вход с видеонаблюдение, южен, среден, много светъл и с прилични размери на стаите. Локацията също е добра.

Намерих един сайт за онлайн проектиране, от два дни чертая и ето какво измислих за кухнята (9,5 кв.м.).
http://prikachi.com/gallery_view.php?user=43500&gal=21828
Тъй като е отделна, решихме, че няма как да се мине без телевизор. Губи се половин шкаф, но това ми се стори най-подходящото място. Пробвах на три други, но не ми изглеждат удобни за гледане, а и пак се отнема от шкафове - http://prikachi.com/gallery_view.php?user=43500&gal=21829. Чудя се също дали да предвидя при ремонта извеждане дотам на кабел от кабелната, или е достатъчно да сложим една цифрова антена отгоре върху шкафа (тоест да се приемат само осемте цифрови ефирни канала). Шкафът до балконската врата е с дълбочина 50 см, защото вратата е на 59-60 см от стената и иначе няма как да се отваря. Именно затова и хладилникът не е накрая. Какво ще кажете, харесва ли ви? Прощавайте за аматьорските проекти, но за пръв път работя с подобна програма. Също така, не обръщайте внимание на цветовете, примерни са, в безплатната версия смяната им е ограничена.

Знам, че повечето хора не си дават труд да изпипват нещата при апартаменти под наем, но нашата идея е да се направи възможно най-функционално и уютно, за да привлечем добри и дългосрочни наематели. Как мислите, дали това има смисъл?

# 65
Коя е програмата, която използваш?
Иначе за подобни казуси сме коментирали по-назад до колко си струва да си максималист, защото гаранция за дългосрочни и отговорни наематели, няма.

# 66
  • София
Кухня 9.5м2 много ми намирисва на панелен апартамент. Там трябва да се целите в долния сегмент, възможно най-малко инвестиции, тъй като платежоспособни наематели няма да намерите за панелен блок, независимо колко хубав го направите отвътре.

# 67
Кухня 9.5м2 много ми намирисва на панелен апартамент. Там трябва да се целите в долния сегмент, възможно най-малко инвестиции, тъй като платежоспособни наематели няма да намерите за панелен блок, независимо колко хубав го направите отвътре.

Beretsheri е писала, че е тухлен.  Grinning

# 68
  • София
колорадски бръмбър, Програмата е RoomSketcher. Дискусиите съм ги чела, много са полезни. Изпратих му и на него линкове да чете. Предстои да сметнем каква точно ще е разликата между по-евтин и по-хубав вариант.  

chiana2003, тухлен е блокът, за това няма съмнение. И както писах, входът е отличен. Намира се на приблизително равно разстояние от Плиска и метростанция "Жолио Кюри".

# 69
  • София
Не бих слагала телевизор за квартиранти.
Бях свидетел как 1 замина в заложната къща.
Даже бяха измислили как да излъжат собственика, че са ги ограбили.
Та те - невинни.

# 70
  • София
Aisha, благодаря за съвета. В случая ще е малък, за около 250 лв. Но дори да не сложим самия телевизор, според мен трябва при проектирането на кухнята да се предвиди място и окабеляване за него. Иначе може да се стигне до дупчене на стени и т.н. от наемателите. Но идеята ми беше също да попитам дали разсъждавам правилно, че щом кухнята е отделна, е желателно да има телевизор? Все пак хората прекарват доста време там в готвене и хранене.

# 71
Място за телевизор нека има, те да си решат какво ще слагат там. А и все повече хора не гледат телевизия, в ерата на интернета сме. Peace

# 72
  • София
Лъки, благодаря!

# 73
Моля. Peace
За дупченето в договора си го опишете, без дупчене...

# 74
Аз, в моите апартаменти, съм направила окабеляване в стените - за телевизия и интернет - според моите виждания за подходящо място за телевизор. Понякога се ползват, понякога не. В отделна кухня е хубаво да има такава възможност, но от друга страна - много хора предпочитат да не прекарват много време в кухнята, или пък времето за вечеря да бъде само за това.

Общи условия

Активация на акаунт