Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 38

• 59 681
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
  • Телиш/Плевен
Може въпросът ми да е глупав, но си записах час при гинеколог за установяване на бременност. Мислех, че се ходи с направление, но личната ми отказа да ми даде такова. Каза, че тъй като въпросния преглед е реално само ехограф, а той не се поема от ЗК, трябва да си го платя и когато гинекологът ми каже да отида при нея за документи за женска консултация или нещо такова.
Съжалявам, ако въпросът ми не е за тук, но и от програмата на НЗОК не разбрах много много.
На мен личния лекар ми даде направление за гинеколог, като основанието беше закъснение на менструация. С това направление имах два прегледа с ехограф (при първия беше още раничко за сърдечна дейност и потвърждение на бременността и затова ходих два пъти), след това ми даде ново за избор на гинеколог, който да ми следи бременността. Имаш право на направление, така че трябва да ти даде. Peace

# 136
При мен беше точно обртното. Мислех,че ще ми даде ЛК директно направление за ЖК. Тя пък ми даде направление със съмнение за бременност. Отидох при лекарката, която мисля да ме следи. Тя ми записа цялата история, прегледа ме, измери ми кръвното. С това направление ще ме прегледа още веднъж. След това ще взема от личната направление за ЖК и вече ще се запиша за консултация.

# 137
  • Телиш/Плевен
Първо се дава направление за преглед, защото трябва да се установи и потвърди наличието на бременност. И ако всичко е наред, след това се дава направлението за проследяване на бременността, като има много гинеколози, които записват едва след 12 г.с.

# 138
Благодаря, момичета. 3начи ще дерзая за направление, не посмях днес да й противореча, защото никак не бях сигурна в правата си. Дано ми даде.

# 139
Да, искай си със съмнения търсиш бременност. Както казаха- имаш право на два прегледа с него.

# 140
  • Телиш/Плевен
Кажи, че си се консултирала с НЗОК (наистина има такава възможност, имат национален телефон) и са ти казали, че имаш право на направление. Hug

# 141
Много благодаря, лале в дъжда.
Прочетох това онова в страницата на НЗОК, включително програмата "Майчино здравеопазване" и съм все по-убедена, че съм в правото си. А имам ли права, няма съмнение, че си ги търся.
Благодаря още веднъж!   Hug

# 142
  • Sofia
Нямам никакви проблеми, нито контракции... нищо...
Не ми предписаха никакви лекарства, а от 15та седмица не пия нищо.
Докторът каза, ако получа болки тогава да се обадя  Sad

По снимката която имам мисля, че вмомента шийката е 48,5мм

Това си е нормална дължина и според мен наистина няма място за притеснение. За сравнение, моята в 28 г.с. беше 37 мм и док каза, че е ок Simple Smile

# 143
А дължината как варира през различните етапи от бременността, в началото по-къса или по-дълга е или промяната не се влияе от това..  newsm78

# 144
  • Телиш/Плевен
А дължината как варира през различните етапи от бременността, в началото по-къса или по-дълга е или промяната не се влияе от това..  newsm78
Ето тук има повече информация. Hug

# 145
Още един въпрос за шийката - на снимките как се означава тя?

# 146
Здравейте. Бременна съм в края на 5 месец,на трудов договор съм с изпитателен срок 6 месеца.Работодателят ми още не знае че съм бременна.Можели да ми прекрати договора.Моля ви кажете какво да правя

Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 19:03 от vanesa83

# 147
  • София
За съжаление може.

# 148
Всичко може ,но може да се приеме като дискриминация ,според мен

# 149
А ако съм болнични

Общи условия

Активация на акаунт