Ваксини

• 34 474
  • 311
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
Е ми с извинение, не може хем това в онова, хем душата в рая.
Може всъщност, ама е документно престъпление.

# 121
А защо не желаете да подпишете декларация за отказа си? Имайте смелостта поне да застанете зад решението си и да поемете отговорността от него...

Защото след тази декларация оставаме без детска градина и ясла, а в момента има и противоконституционна практика дори училища да искат бележка за ваксини... Когато държавата иска да изолира детето ми от социална среда и общуване аз трябва да я подкрепям ли?

Разбира се, че не... С извинение и без извинение, когато държавата извива ръце, правиш каквото си знаеш и си спасяваш детето... На който не му изнася, да настоява за премахването на зад. ваксини, да се знае наистина кой е ваксиниран и кой не, пък тогава да се гледат статистиките кой, как и дали е боледувал...

# 122
Е ми с извинение, не може хем това в онова, хем душата в рая.
Може всъщност, ама е документно престъпление.

На същото мнение съм. Потребителят иска да извърши престъпление, че дори от тази трибуна търси съдействие! Би трябвало такива писания да се трият и авторите им да се предупреждават!
А, че има съмишленици, това го виждаме добре. Да си гледат децата, както могат сами, да си ги обучават сами....Всичко е възможно......Явяване на изпити като частен ученик също......

# 123
Защо частен ученик? За училище не са задължителни ваксините.

# 124
Правото на образование е заложено в Конституцията, така че няма как да не допуснат детето до училище заради липсващи ваксини, поне на този етап.
А дори липсата само на една ваксина ли е пречка за допускане в градина? Ако сега откажем Пентаксим, при положение че има вече три имунизации с Хексацима, пак ли няма да може да посещава детска градина?

# 125
  • Варна
Щом искаме да живеем в общество и да се ползваме от благините му, редно е да спазваме правилата му! Просто е!

# 126
Щом искаме да живеем в общество и да се ползваме от благините му, редно е да спазваме правилата му! Просто е!

Кои благини, драга? Детската ясла и градина се издържат и от данъците на неваксиниращите родители... Някъде знаеш ли нормативен акт, който да казва, че щом не ползваш благините (не ти ги разрешават, не че не искаш) няма да плащаш за тях... Ваксините, които поставят от ИК задължително също се плащат и от неваксиниращите родители... Там подобно... И така нататък... А доказателство, че децата без ваксини ще се разболеят със сигурност и ще заразят другите хора със сигурност - няма... Отказват им се права на база предположения... Защото уж за да се предпазят другите... Освен това, Европейския съд по правата на човека веднъж по случай дело за вреда от ваксини се произнесе, че задължителните ваксинации нарушават Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи... Харесва ли ни или не, ние сме в ЕС, а държавата нарушава Конвенциите и изобщо нормативните актове, които е приела... Толкоз за обществото и благините му... Мерсаж за някои благини...

# 127
  • Варна
Когато живееш в общество спазваш правилата му, ДРАГА. Не знам как по-ясно да го кажа.По твоята логика може да кажеш "щом плащам винетка и данък автомобил значи мога да карам както си искам". можеш, ама не можеш. Същата работа и тук. Не виждам защо трябва да бистрим очевидни неща.  Имунизациите са задължителни по закон. Точка.

Последна редакция: сб, 25 мар 2017, 21:51 от Месечинка виторога

# 128
Когато живееш в общество спазваш правилата му, ДРАГА. Не знам как по-ясно да го кажа.По твоята логика може да кажеш "щом плащам винетка и данък автомобил значи мога да карам както си искам". можеш, ама не можеш. Същата работа и тук. Не виждам защо трябва да бистрим очевидни неща.  Имунизациите са задължителни по закон. Точка.

Благодаря, че ме светна за правилата, драга... Не реви тогава, че хората вписвали ваксини... Докато държавата извива ръце, така ще е и на никой няма да му мигне окото да си спаси детето, точка...  Laughing

# 129
  • град-държава
Няма закон, който да ми отнеме правото върху собственото ми тяло, както и върху това на детето ми. Няма такъв, който да ми отнеме правото да кажа не на медицинска и намеса от всякакъв характер, които не желая. Нарича се насилие. И предвид това условие прави всякакви закони, които се опитват да ми отнемат това право, абсолютно нищожни. Изумително.

Последна редакция: сб, 25 мар 2017, 22:25 от Vermilion`

# 130
  • Пловдив
Верно, да - недопускането на неваксинирани до детска градина е отнемане на правото върху собственото тяло.
Ако продължим с автомобилните примери - отнемане на правото върху собственото тяло е и недопускането на пияни до шофьорското място. Или, да речем, на слепи.
Колкото е необходимо и задължително да караш кола, толкова и да ходиш на детска градина.

# 131
  • град-държава
Не е съвсем така или трябва да има ДГ за неваксинирани, защото и техните радители, които плащат данъци и осигуровки, трябва да имат възможност да работят.

# 132
"Недопускането на неимунизирани деца до детските градини и училищата се аргументира с нуждата от изолирането на тези „опасни” деца от останалите.
Тази теза не би могла да бъде споделена поради следните аргументи:

Първо:
Отказът да се допуснат неваксинирани деца до системата на народната просвета не представлява по същността си мярка, имаща за цел превенция на народното здраве. Една такава мярка би следвало да ограничи всякакви контакти на неваксинираните деца, например контактите на детските площадки, в детските клубове, в заведенията, в обществения транспорт и т.н. След като законодателят е преценил, че контактите на неваксинираните деца с ваксинирани са опасни, би трябвало да бъде докрай последователен и да предвиди мерки за изолация на всички деца, на които не са поставени всички ваксини. Това обаче законодателят не е направил, което показва, че превенцията на общественото здраве не е истинската цел на тази забрана.

Второ:
Твърди се, че ваксините предпазват от съответните заболявания. Именно това е целта на масовите имунизации. Следователно за ваксинираните деца не би трябвало да е опасно да комуникират с неваксинирани. Тогава защо неваксинираните би следвало да се изолират от ваксинираните, за които се твърди, че не съществува опасност да се разболеят или опасността е съвсем минимална?
Видно е, че тук законодателят сам си противоречи.

Трето:
В детските градини и училищата все пак се допускат неимунизирани деца, ако са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република. Ако законодателят беше последователен, той щеше да ограничи контактите и на тези деца. Защото в случая е без значение причината, поради която едно дете не е било имунизирано. Важното е, че то по логиката на закона, би следвало също да е „опасно” за другите. Няма причина неимунизираните поради здравни противопоказания да бъдат третирани по различен начин от неимунизираните поради други причини. Даже напротив – здравните противопоказания предполагат по-нестабилно здравословно състояние и съответно – по-голяма вероятност от разболяване.

Посочените по-горе аргументи показват, че целта на забраната за допускане на неваксинирани деца до системата на народната просвета е съвсем друга, а не превенция на имунизираните деца. Съвсем ясно е, че целта на законодателя е да принуди родителите да ваксинират децата си, даже когато ваксинирането противоречи на техните убеждения. По косвен начин родителите са лишени от правото на информирано съгласие, дадено им от множество международни актове и от самия български законодател, макар и непоследователен и в това отношение."

# 133
целта е превенция на НЕИМУНИЗИРАНИТЕ- както тези, които са такива по противопоказания, така и на тези с безотговорни родители. В детските колективи срещата с ваксинопредотвратимо заболяване е много вероятна, и ако ваксинираните няма да се заразят, или ще изкарат леко заболяването,  неваксинираните може и да умрат. И тогава ще се надигне вой, че са им нарушени правата, защото са били изложени на опасен за тях вирус. По тази причина, за всяко неваксинирано дете се взема отделно решение от РИОКОЗ дали може или не да посещава детско заведение. Ако няма ваксина против морбили- не би трябвало да се разреши, независимо по каква причина няма такава ваксина..

Защо не ги заключват в къщи, ами са ги пуснали по градския транспорт например? Защото за здравето и живота на децата, както и за спазване на противоепидемичния режим в ясли, градини и училища отговарят ръководещите ги и не са длъжни да отглеждат високорискови деца, или да допуснат епидемии. По площадки и трамваи отговорни за здравето и живота на децата са родителите им- ако те смятат, че е ок да ги застрашават-да ги застрашават. Родителите с децата си могат и бънджи да скачат и пияни да карат, но от детските заведения и училищата очакваме доста по-модериран риск- нисък до нулев.
Сега изясни ли ви се защо не ви е туй в онуй и душата в рая?

# 134
Diana D, пишеш пълни глупости... Позволяваш си също така да квалифицираш... Дали някой родител е отговорен или безотговорен, като взима информирано решение за здравето на детето си, коя си ти да преценяш? ЕСПЧ са се произнесли, ти си правиш свободни съчинения... Задължителните имунизациии нарушават чл.8, ал 1 от Конвенцията, това твърдят те, а ти какво твърдиш...  Laughing

Член 8
1. Всеки има право на зачитане на неговия личен и семеен живот...

Другият пост, който се опитваш да омаловажиш е цитат от адвокат по правата на човека, водещ дела и в ЕСПЧ... И този адвокат явно е глупав и не тълкува добре нормативните актове, само ти си най-умна и най-начетена...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт