Поликистозни яйчници - Тема 4

• 70 948
  • 760
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Тя е ендокринолог, специалист най-вече по метаболитни проблеми.
Противозачатъчните замаскирват положението. Заради това, че подтискат яйчниците, кистите се изчистват и като се спрат хапчетата, кистите се връщат.
Трябва да си излседваш андрогените - 17OH прогестерон, андостендион и Dehea-s, както и LH и FSh, заедно с естрадиол на 3-ти ден.
Инсулина също.
Лекарката би трябвало да ти обясни кое и как, късмет Simple Smile

# 121
Виж също има цяла тема за добавки за овулация, но най-добре слушай доктора си, защото не всички тези неща могат да се пият при стимулации и инвитро.  Peace

# 122
Maya Bee, аз ти споделих режима си в другата тема. На него съм от има няма седмица. Страдам от същите симптоми като теб и от както взимам медикамента и добавките, слабея, кожата ми се опражи и окосмяването намаля. Активността не ми се е променила - останаха си разходките с кучето. Диетата също, защото аз като цяло не ям хляб, картофи, ориз, пържено или сладко. Аз лично имам голяма полза от него  Peace

Ами сега четох, че причината по принцип не е ясна, става въпрос за хормонален дисбаланс и аномалия на метаболизма- даже мислели да го прекръщават Метаболен -нещо-си, понеже не се усвояват въглехидратите правилно и затова има и затлъстяване.
Жертва падат яйчниците, но не е проблем на яйчниците.
По принцип препоръчват и противозачатъчни , но за хора, които не искат бебе.
А ние сме в инвитро и сме и с мъжки фактор. Tired

АМХ ми е над норма- 7.2 - което е признак за поликистоза.
ТСХ ми е в норма- 1,7
Захар- 5.6 - казаха ми, че е на горна граница , но не е притеснително.
Била съм с Лека поликистоза.

Иначе имам и всички останали признаци - акне , окосмяване... склонна съм към депресии и паник атаки... леко нашишкавях, Rolling Eyes но и не се движа . Едно 5-7 килца съм отгоре на нормалното ми тегло. Ама то и възраст все пак , на 39 г. станах.

И понеже не искам да пия още лекарства, стигат ми хормоните за стимулацията - всичко минава и без това през черния дроб, та нещо по-здравосложно искам да опитам с диета и добавки.

Мерси за инфото, ще мисля за посещение при  тази докторка - тя Репродуктивен ендокринолог ли е ?

Ще си купя Инозитол.  bouquet

# 123
Здравейте момичета,
Имам нужда от препоръка за добър гинеколог и добър ендокринолог в София. Ако работят със здравната каса или с Евроинс ще бъде чудесно, ако не -  съм готова да си платя и частно. С кои от двата специалиста да започна? Прегледала съм и темата "бял списък на лекарите", но имам нужда от специалисти точно за този проблем. Преди години са ми поставяли тази диагноза, без да ми се правят хормонални изследвания - само след преглед с ехограф. При последното ми посещение при гинеколог - на профилактичните изследвания, гинеколожката каза, че всичко е ок, не видя кисти и т.н. Но този месец - 15 дни закъснение. За последната година откакто започнах да водя по-активен начин на живот уж всичко се беше нормализирало - до 5 дни закъснение, повечето месеци дори беше навреме. През последните 5-6 години съм посетила над 10 гинеколози, като само 1 от тях ме насочи към изследвания на хормоните, но тогава нямах финансовата възможност. За съжаление  изгубих  координатите на въпросния лекар.
В момента не планирам забременяване, а искам да разбера дали наистина имам поликистозни яйчници и да излекувам акнето, което ми се появи миналата година, след прием на ясмин.

# 124
Maya Bee, аз ти споделих режима си в другата тема. На него съм от има няма седмица. Страдам от същите симптоми като теб и от както взимам медикамента и добавките, слабея, кожата ми се опражи и окосмяването намаля. Активността не ми се е променила - останаха си разходките с кучето. Диетата също, защото аз като цяло не ям хляб, картофи, ориз, пържено или сладко. Аз лично имам голяма полза от него  Peace

Яки,
Да , видях къде , сега чета  Peace

Ежгениева,
Ако искаш иди и в репродуктивна клиника да ти пуснат хормони - засечи и овулация на кой ден идва. Кажи им, че те притеснява репродуктивната страна.
По принцип това закъснение е също симптом на поликистоза.
Аз моята док. не я препоръчвам, на мен друг док. ми каза за поликистозата .
Може при Димитрова да идеш.

# 125
Аз съм писала и преди, вече от 11 месеца се храня ниско въглехидратно, високо мазнинно (има тема във форума). Когато започнах нямах цикъл от над 50 дни. Почна да се появява и да се скъсява,  а в момента, от 3 месеца е на 28 дни. Това никога не е било, редовен МЦ съм имала само когато приемах ОК.  Свалила съм 11 кг., гигантският ми корем го няма вече.  На последния преглед единия яйчник беше чист, вторият почти, и двата с нормални (вече) размери. Хормони в норма. Преди да започна имах лека ИР, сега не съм проверявала, но съдейки по това как се чувствам би трябвало всичко да е на ред. 

# 126
Аз съм писала и преди, вече от 11 месеца се храня ниско въглехидратно, високо мазнинно (има тема във форума). Когато започнах нямах цикъл от над 50 дни. Почна да се появява и да се скъсява,  а в момента, от 3 месеца е на 28 дни. Това никога не е било, редовен МЦ съм имала само когато приемах ОК.  Свалила съм 11 кг., гигантският ми корем го няма вече.  На последния преглед единия яйчник беше чист, вторият почти, и двата с нормални (вече) размери. Хормони в норма. Преди да започна имах лека ИР, сега не съм проверявала, но съдейки по това как се чувствам би трябвало всичко да е на ред. 

Много добре ти се отразява режима значи. Аз също съм на НВВМХ вече 1.6г. В много отношения ми се подобри състоянието. За цикъла не съм усетила подобрения, защото винаги е бил един и същ. 31-33 дни.

Днес ще пускам прогестерон, стискайте палци.
Аз всъщност незнам дори какви трябва да са стойностите му, за да е в норма и да има О.
Мисля, че сестрата ще ми каже.
Веднага ли излизат резултатите? В същия ден?
Ще пускам в Писанец, защото от лекарско лице /от семейството/ разбрах, че в Писанец и хирургиите в Пловдив са най - добрите лаборатории.

# 127
Дали има овулация най-добре се определя с фоликулометрия. Grinning
Иначе резултатите стават в същия ден, да. За няколко часа обикновено са готови.
Но категорично не препоръчвам Писанец като най-добра лаборатория в Пловдив, напротив. Бодимед, Зинвест, лабораторията в поликлиниката на ВМИ и лабораторията в Селена са най-добрите в града.

# 128
Здравейте момичета,
Имам нужда от препоръка за добър гинеколог и добър ендокринолог в София. Ако работят със здравната каса или с Евроинс ще бъде чудесно, ако не -  съм готова да си платя и частно. С кои от двата специалиста да започна? Прегледала съм и темата "бял списък на лекарите", но имам нужда от специалисти точно за този проблем. Преди години са ми поставяли тази диагноза, без да ми се правят хормонални изследвания - само след преглед с ехограф. При последното ми посещение при гинеколог - на профилактичните изследвания, гинеколожката каза, че всичко е ок, не видя кисти и т.н. Но този месец - 15 дни закъснение. За последната година откакто започнах да водя по-активен начин на живот уж всичко се беше нормализирало - до 5 дни закъснение, повечето месеци дори беше навреме. През последните 5-6 години съм посетила над 10 гинеколози, като само 1 от тях ме насочи към изследвания на хормоните, но тогава нямах финансовата възможност. За съжаление  изгубих  координатите на въпросния лекар.
В момента не планирам забременяване, а искам да разбера дали наистина имам поликистозни яйчници и да излекувам акнето, което ми се появи миналата година, след прием на ясмин.

Може да си пуснеш половите хормони, щитовидни , АМХ също, както и обременяване с глюкоза с хома-индекс и то не задължително в репродуктивна клиника ; Виж в темата за ПКЯ , всичко за изследванията е описано подробно. като лаборатория аз предпочитам Цибалаб. Имат и пакет хормони, който излиза малко по-изгодно сякаш. С тези готови изследвания отиваш при някой специалист .
Аз съм останала с впечатлението, че тук във форума всеки си пази неговите лекари и никой не ти казва някой конкретен. Многократно съм питала и не ми е било отговаряно. Има го и това, че е индивидуално и всеки сам трябва да усети дали това е неговия доктор и най-важното да му има доверие. От моя опит мога да кажа тези от които съм била доволна - д-р Владимиров и д-р Лилия Димитрова , но пак трябва сама да се убедиш, че за теб са добри.

# 129
  • София
И двамата - Димитрова и Владимиров за ок за жени с поликистоза.
Аз също съм доволна от тях Simple Smile

# 130
Вече 3 колежки ми препоръчват ендокриноложката Людмила Любенова в "Свети Пантелеймон". Аз смених 2 други, за които не бях получила препоръки и не останах с добри впечатления, така че не бих ги препоръчала. Сега сме в Ин Витро цикъл и ако не е успешен, д-р Любенова е тази, която ще посетя преди следващия.

# 131
Здравейте,
Имам въпрос относно поликистозните яйчници.
Кое е по - добре да се направи - да се пият хапчета или лапарскопия. Моят доктор се  насочил към лапароскопия. Доколкото чета в интернет, нещата с лапароскопията са по - сигурни, отколкото с хепчета, защото се отстраняват напълно, докато с хапчета се чака да се смалят или изчезнат, което може да продължи доста по - дълго време.

Вярно ли е, че с поликистозни яйчници, може да е фалшива О? Тестовете да показват, че има, а всъщност да няма. Доктора ми каза, че най - сигурният начин е меренето на базална температура. Не толкова тестовете, защото те показват, че ще има О, а не че в момента настъпва. И точно температурата показва най - точно О.
Здравей, направи си я !
Д-р Славчев ми направи фенистрация на яйчниците 2015, имам вече 2 прекрасни деца Simple Smile

# 132
Здравейте, за първи път пиша в темата. На 29години съм. Откакто ми е дошъл за първи път, цикълът ми е нередовен. През 2013-та година със съпруга ми започнахме опити за дете. Заради нередовния си цикъл, реших да си направя изследвания. С изключение на пролактина всичко друго беше горе-долу добре. Бях за кратко на терапия и повече проблеми с него не съм имала. Около година ходих на фоликулометрии и се доказа овулация. Eдин- два пъти се е случвало да не пукам фоликулите. Впоследствие се установи проблем и при мъжа ми и през 2015-та ни насочиха към инсеминация, която беше успешна. След раждането цикълът ми в продължение на 6м. беше редовен, кистите по яйчниците бяха изчезнали. После отново за появиха, цикълът ми пак започна да закъснява. При мен поликистозата я бяха определили като нетипична, понеже липсват повечето от признаците на СПКЯ. Хормоните са наред. ЛХ е малко по- високо- към 9-10, когато съм го изследвала на 3-ти ден от МЦ, но е в реф. стойности. Кистите по яйчниците са ми казвали, че не са много. Нямам или поне последно нямах ИР, нямам засилено окосмяване, нямам проблемна кожа, нито проблеми с теглото. Килограмите, които качих през бременността ги свалих лесно с режим.
Сега искаме второ дете и се надяваме да стане по естествен път. Моят гинеколог ми е изписал лекарство от 16-ти ден на цикъла всеки месец и така го регулирам. Какво се случва с овулацията не знам, понеже още не съм тръгнала на фоликулометрии. Последно гинекологът ми препоръча Иногинол. Някоя от вас пила ли го е и има ли ефект? Ако си купя тестове за овулация, дали ще отчетат правилно, в случай че ЛХ е около 9-10? На следващия цикъл вероятно ще започна с изследванията, но не знам дали ще имам време да ходя по фоликулометрии и ми се иска да пробвам с тестове за овулация.

# 133
Здравейте, моля да ми помогнете с моите изследвания:

LH - 9.39 IU/I при реф.стойности фол. 2.4 - 12.6

FSH - 6.39 IU/I при реф.стойности фол. 3.5-12.5

estradiol - 76.44 pmol/L при реф.стойност 46-607

Ще ви бъда благодарна. Мен лично ме притеснява съотношението LH-FSH 1.35

Моля, за коментар. Благодаря.

# 134
  • София
Типично високо лх като за поликистоза

Общи условия

Активация на акаунт