Поликистозни яйчници - Тема 4

• 70 933
  • 760
  •   1
Отговори
# 570
Аз съм с поликистозни яйчници и е началото, когато ги установиха и аз пих Дуфастон. Минаха много години от тогава, много изследвания, различни терапии, но реално подобрение няма. В крайна сметка забременях сравнително лесно, но се консултирах освен с гинеколог и с ендокринолог. Доколкото знам това е синдром, а не заболяването така че не се лекува. Успех!

Това е хубаво..с поликистозни яйчници си,но и с нередовен цикъл ли?Защото на мен последния път не ми дойде 3 месеца,затова се притеснявам.На еднокринолог и аз ходих,пусна ми няккави хормони и ми каза,че са наред и тогава ме препрати на гинеколог отново.

# 571
Цикълът ми никога не е бил редовен.

# 572
Това е един от симптомите на поликистозните яйчници, нередовния цикъл, и аз съм така. Само с хапчета регулирам цикъла си.

# 573
  • София
Тъй като и аз съм с филма с липсващ цикъл, от вече 4г правя следното:
- следя дали ще имам овулация
Ако имам, след нея ми идва цикъла около 12-13-ти ден
Ако нямам до 20-23 ден правя две неща:
1. или отивам на преглед да ми потвърдят, че фоликул нямам
2. или не отивам на лекар (от доста време си усещам всичко каквото се случва, проверила съм го многократно с прегледи)
Та и в двата случая АКО нямам овулация до 20-23 ден започвам прием на утрогестан - 10 дни, както ми е изписан от лекар. След като го спра ми идва цикъла.

Понякога ходя на лекар около 17-19 ден и ако нямам фоликул, почвам лекарството, зависи от ежедневието ми.

Така голу горе си докарвам цикъл на всеки 35-40дни, иначе ако нямам овулация няма да ми дойде над 60-70 дни (пробвала съм да чакам).

Да, разбирам, че един път на месец за някои жени е доста често да се ходи на преглед, но така ми е в пъти по-спокойно.

Иначе следя овулацията си с тестове за овулация.

Случвало ми се е да имам овулация на 56-ти ден, след още 13 - цикъл. Но гледам да не се оставям на такива интервали от време.
Честно казано откакто правя тази схема, яйчниците ми имат много даже да не кажа никакви кисти. Да, задържам фоликули, но те се чистят с кървенето. Отдавна не съм виждала типичната лунна картина на яйчниците ми на ехографа.

Та, намерете си някой удобен лекар с удобно работно време и просто ходете на проверка, защото ако ви изпишат дуфастон/утрогестан по схема, примерно от 16-ти ден и ако цикъла ви е дълъг както на мен, никога няма да имате овулация. Моята винаги е между 16-ти и 19-ти ден когато я имам.

# 574
raq2019 ти какви хапчета приемаш? Ох и аз от както се помня съм така..но и ми омръзна с този дуфастон ..сега пак 6 месеца трябва да го пия 😥😥😥 а на някой LH да му и бил висок?Защото гинеколога каза,че LH и FSH трябвя да са 1:1,а моя LH беше бая нагоре..

# 575
При поликистоза ЛХ:ФСХ са точно 2:1. Моят ЛХ последно беше висок.

# 576

Това са моите..за ЛХ гинеколожката ми ми каза,че толкова ппц е на жените в менопауза..изследванията са от 3ти ден на цикъла..а съм на 20години

# 577
На дуфастон съм, без него съм на никъде.
Не ми идва и това е, зор голям 🙄

# 578

Това са моите..за ЛХ гинеколожката ми ми каза,че толкова ппц е на жените в менопауза..изследванията са от 3ти ден на цикъла..а съм на 20години

Не искам да те плаша, но тази стойност на ЛХ е много висока. Моята беше 12 или 13, не помня, и пак беше прекомерно, защото беше 1,5 повече от ФСХ. Изписаха  ли ти нещо? Противозачатъчни примерно? Няма да е лошо да пуснеш и други хормони - Prolactin, 4-androstendion, 17 OH Progesterone, DHEAS. И задължително изследвай хома индекс (кръвна захар и инсулин).

# 579
Ами преди 3 месеца бяха пускани пролактин и естрадиол и бяха добре.. назначи ми 6 месеца с дуфастон и тогава пак ще пускаме.. чудеше се дали противозачатъчни или дуфастон..а и аз съм пила преди няколко години противозачатъчни..ммм от дуфастона дали ще се намалят стойтостите ,че малко се изплаших..при теб как се уравновесиха нещата..тя като ги видя каза ,че щом ЛХ е високо ,значи че и прогестерона няма да е в норма

Последна редакция: ср, 06 фев 2019, 23:06 от nvgeorgieva

# 580
Ами не са се, карам си с ЛХ така. Последно, като ходих на гинеколог и ендокринолог ме убеждаваха колко съм била добре. Аз викам изпишете ми нещо, те не искат и така.
Дуфастон е по-добър вариант според мен. Но както са ти казали, началната дата на пиенето му зависи от това колко ти е дълъг цикъла (при цикъл от 28 дни, 16-ти ден, но ако е по-дълъг, трябва да се пие от по-късно, средно 12 дни преди да ти дойде цикъла). Примерно ако ти е 32 дни, почваш Дуфастона на 20-ти ден и така.
Иначе аз пия хранителни добавки само, вечерна иглика, Витекс и едни мултивитамини. Може би с дуфастона ще можеш да съчетаеш само мултивитамините. Ето тези са.

# 581
Важно е да се консултирате със специалисти гинеколози и ендокринолози, които да работят заедно върху състоянието Ви. Много са важни и обстойните изследвания - хормони, захар, инсулин, вече не ги помня точно какви бяха. Аз лежах в Александровска една седмица само заради големия набор от изследвания по пътеката тогава, включително едно генетично в Германия.
В крайна сметка стигнах до Метфодиаб всеки ден. С тази активна съставка има няколко лекарства, но ми ставаше ужасно лошо от него, бях като парцал през целия ден. Тогава започнах да променям храненето - постепенно изключих почти всички боклуци, преработени храни - олио, бяло брашно, бяла захар, включих много сурови храни и по-простички ястия, предимно постни. Много разходки на чист въздух и по-малко стрес и спрях всички хапчетата. Започнах да се чувствам все по-добре и когато дойде време за изследвания те бяха в пъти по-добре, някои и в норма.

# 582
Здравейте ! И на мен ми поставиха диагноза ПКЯ 😞😞😞 Гинекологът ми даде да пия Диане 35 . Някоя дама пила ли ги е за ПКЯ и имало ли е резултат.  Ето и изследванията ми

Последна редакция: чт, 07 фев 2019, 13:33 от Valcheva88

# 583
Аз съм ги пила доста време през годините. Бяха ми предписани заради ПКЯ, но по-скоро се възползвах от антиконтрацепционния ефект. След като ги спирах, положението с кистите бе същото. Като страничен ефект имах значително по-ниско либидо.

# 584
KellyJo , на мен ми казаха да ги пия 3 месеца , тогава яйчниците ще са се изчистили и ще имам шанс да забременея веднага след като спра лекарството. Ти имала ли си проблем със забременяването.

Общи условия

Активация на акаунт