Първокласници 2016/2017 - тема 7

• 74 985
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Нашите са на читанката вече,но казаха за тържеството след ваканцията.
По математика вчера гледах,но забравих до къде са стигнали  Embarassed

ПП - Забравих да попитам за състезанието "Аз и буквите" онлайн могат ли да се проверяват резултатите ?

# 106
  • Кърджали
Може, в сайта на СБНУ, но не знам на коя дата ще ги обявят.

# 107
Нашият празник за буквите е след малко.

Лита, наистина при вас ужасно избързват, после месец и половина какво ще правят? Не, че няма да ги занимават, то е ясно но...не знам.

При нас утре започват Читанката. По математика си смятат до 20 гледах последно, че смятат 15 (различните комбинации на събиране и изваждане).

прасунчо тепърва ще се сблъскваме с безумия в учебниците.
При нас в час като направят диктовката и после им издиктуват отделно  3-5 думи да напишат с колко букви и съответно звука са...та вчера едната дума е била "пиян"  Crazy ...преди това имаше и други бисери...

Последна редакция: ср, 29 мар 2017, 10:05 от mibobo

# 108
  • на последния етаж
О, не се притеснявам, че няма какво да правят. Всеки ден госпожата им разпечатва текстове за четене, задачи по математика на А4 двустранно - не скучаят никак.

# 109
О, не се притеснявам, че няма какво да правят. Всеки ден госпожата им разпечатва текстове за четене, задачи по математика на А4 двустранно - не скучаят никак.

О  сигурно не скучаят  Joy , явно госпожата ви е доста амбициозна. Най-вероятно и децата поддават на темпото де.
Но ми се струва излишно това пришпорване на материала, за мен това е един от проблемите част от  децата да не усвояват трайно защото го минават много набързо.

# 110
Може, в сайта на СБНУ, но не знам на коя дата ще ги обявят.
Благодаря ти.
Мисля,че е на 08 април.

# 111
  • Кърджали
Аз сега си изтеглих "Аз и числата", довечера да видим Кати къде се е омотала така яко... 

# 112
Снощи накарах детето ми да ми прочете какво са чели в училище от читанката и бях изумена от текста на едно стихче за семейството. Не го помня, в началото на читанката е. Беше нещо от сорта, че "мама и тати ме прегръщат (или целуват) когато съм добричка"  Shocked Пълен потрес. Казах на детето ми, че това са глупости. Родителите винаги прегръщат и целуват децата си. Ви-на-ги.
Звучи ми като текста на една популярна детска песничка (едни бебешоци имам спомен, че я изпълняват). Прекалено взискателни сме станали и голямо вторачване в политкоректността на всичко проявяваме. Ей на, вече и на Пипи й намерихме маана тук, че е глупава и затова не е интересна. Иначе територията е пълна с хора, които имат абсурдно отношение към децата, но това някак не ни засяга. Не ни засяга вече, че колите се паркират на площадки, че децата ни си стоят по домовете и не смеем да ги пуснем сами.
Едни от най-добрите родни детски стихоплетци всъщност използват и ирония, и противопоставяне в произведенията. Примерно чудесният Асен Босев или хуморът на Валери Петров, или Леда Милева - ако ги четем с толкова силна критичност, ще осакатим много децата си.    
П.П. Вярно ми беше предположението. Ангелина Жекова е една от най-обраните съвременни детски творци.

Моето семейство
Ангелина Жекова

Как обичам да се гушна

я при татко, я при мама.

А когато съм послушна,

те целуват ме и двама.

„Слънце“ ме нарича татко.

Мама — „месечинка ясна“.

Толкова е мило, сладко,

че не бързам да порасна.

Птицата в гнездото свое

пази рожби голокрили.

Моят дом — гнездо и той е.

Дава ми любов и сили.

# 113
Ето нещо любимо. Мисля, че беше включено в "През 9 локви в десета" (дано не бъркам заглавието).
Децата чудесно разбират текстовете и не анализират излишно. 

На кого приличам

Ако пия свойто мляко,
без да ме подсеща някой,
ако в шепа се прозявам,
ако в касичка спестявам,
за да мога да си купя
 нов аквариум със гупи,
ако с гостите на татко
 поседя съвсем закратко,
а накрая ги изпратя
 с „Питат ли ме дей зората”,
ако всичко искам с „моля”,
а не се налагам с воля,
ако книжките опазвам... -
то тогава мама казва,
че на нея съм приличал!

Но в калта ако съм тичал
 и съм вир-вода до кости,
ако скитал съм по гости,
дето черпят до насита
 с кока-коли, с малебита,
ако глупост съм изръсил,
ако зяпна с пръст в носа си,
ако семки вкъщи лющя,
ако гущера си пущам
 върху кухненската маса... -
съм приличал на баща си!

На кое да вярвам - ха де?

Снощи пък преспах у дядо
 и дочух как баба каза:
”Внукът ни на тебе мяза.
Де що има лампи - светнал...
Целият на теб се метнал!”

Виктор Самуилов

# 114
  • Кърджали
В това стихотворение не виждам нищо драматично и потресаващо. Много си е хубаво даже... Пък и едва ли от едно стихотворение и в главата на детето ще се забие, че ако не слуша няма да го прегръщат и целуват.

# 115
От вчера започнаха с читанката, а по математика са смятане до 20.
Всеки ден птавят диктовки. Госпожата я похвали, че е почти без грешки. Обърква се да речем при думата люляк. Написала лулак. И другата и грешка е вместо Йово, написала Иво. Laughing Не мога да се оплача за момента. Единствено  това, че не иска да чете книги. Това обаче не и пречи да чете гладко.  Grinning

# 116
  • ВАРНА
В това стихотворение не виждам нищо драматично и потресаващо. Много си е хубаво даже... Пък и едва ли от едно стихотворение и в главата на детето ще се забие, че ако не слуша няма да го прегръщат и целуват.

На твоето дете или на моето може и да не се забие, но на други може и да се случи.

# 117
  • Кърджали
Това зависи от отношението на мама и тати. Някои родители доста успешно се справят с това "Ако не ме слушаш, няма да те обичам". Вкъщи дори и след като съм се скарала за нещо, пак и казвам, че много я обичам, гушкаме се и обяснявам че съм се ядосала, но това не влияе на обичта ми към нея. Та едно стихотворение не ме притеснява...
Не бива всичко да се възприема чак пък толкова буквално.

# 118
  • в огледалото на живота
Довечера ще бъде и нашето тържество.
Вълнувам се и аз като детето.. Heart Eyes
В следобедните часове ще се измъкна по рано ,че съм замислила една питка да направя.Да видим дали ще ми се получи.
Буквара приключиха преди седмица.Упражняват предимно диктовки и четене в клас.Състезанието за буквите мина,сподели,че не я е затруднило,пък то ще си покаже резултата.
Математиката :заемане на числа до 20;сбор,разлика и тем подобни.
Наблягат на текстовите задачи повече.
Не се впрягам на тема съдържание в количествен учебен материал.
Кой избързал,кой изостанал....важното е качествено усвоен.
До момента забележки нямам от госпожата,също и от първокласничката.Винаги може повече разбира се,но всичко с времето си.
Защо отдавате толкова значение на някакъв текст?!
Разбира се,че обичта не се изразява с едно стихче.Чак пък да гледам под лупа всичко ми е безмислено.

На това по бих се озъбила,макар да е старо и неактуално вече:
http://www.lentata.com/page_7223.html

# 119
Нашето тържество ще е другата седмица, класната ни има навика да забегва по чужбината като я стегне чепика и отсъства известно време, сега пък децата не си знаели стихчетата добре (и моето гардже между тях  Laughing)

Чете ми всяка вечер по две приказки и ми декламира две стихотворения за майката (от осми март насам всеки ден  Laughing), аз съм щастлива мама  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт