15-минутни ястия - идеи и рецепти - 2

  • 185 109
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 2 760
Не е ястие, но се прави за по-малко от 15 минути общо и ще бъде разкошна добавка към храната, така че го публикувам  Laughing В момента цъфти дървесния бъз  Peace

Сироп от бъз без варене

30 цвята от бъз (свирчовина или както там му казват - дървовидния бъз, не тревистия) се накисват за 24 часа в литър вода, покриват се с чиния, за да е всичко под водата.
На другия ден цветовете се изхвърлят, течността се прецежда, добавя се 1 пакетче лимонена киселина (10 грама) и 1 кг захар или мед.
Полученият около 2 литра гъст сироп се разрежда 1:5 до 1:9 в засисимост от предпочитанията за сладост. Съхранява се в хладилник, може да се добадя лед, лимон, мента и т.н.

# 121
  • София
  • Мнения: 1 832
verabel,чудесна идея,благодаря bouquet,аз грах обожавам.
Може и с карфиол или броколи, но трябва да се бланшират за кратко или замразени.
Снощи правих и от обезкостено пуешко бутче нарязано на доста ситно, гъби запържих ги за кратко и гъбите пуснаха вода, като поизвря добавих и малко домати от буркан след около две минути малко бяло вино и една-две лъжици нишесте пак повря около две-три минути и изключих. Общо да са се събрали най-много 20 минути.
Калмари или скариди саганаки. Аз съм правила само с малките коктейлни скариди.
http://www.menumag.bg/recepta/skaridi-saganaki
Аз ги слагам в загрята фурна и ги пека не повече от 10 минути.

# 122
  • Мнения: 4 859
Като казахте скариди най-лесни са ми:
Скариди с узо на тиган
Запържвам чесън в зехтин ,после слагам и тях,заливам с половин чаша узо,сол и черен пипер и чакам да се зачервят от едната страна ,после обръщам от другата.За минутки стават.Оттам нататък в паста,салата или само така Mr. Green
Вместо скариди саганаки,като нямам време,правя един по-бърз вариант (но не е като оригинала разбира се):
Скариди в доматен сос
Запържва се голяма глава лук в зехтин,забавя се една консерва пасирани домати (без обелки)или хубаво доматено пюре,щипка кавява захар и бъркам няколко минутки.Прибавям скаридите,посолявам със сол и черен пипер и оставям да се готви на изключен котлон (или слаб)за 5 мин..При сервиране поръсвам порциите с настъргано сирене фета.
Скариди в сметанов сос
Запържва се чесън в масло,после се прибавят и почистените скариди да се позапържат.Посоляват се, слага се черен пипер,излива се половин чаша вино,като заври,се дърпа от котлона и при непрекъснато бъркане се излива малко кутийка течна готварска сметана.Връща се на котлона,намалява се и се готви  до сгъстяване на сосчето.

Последна редакция: пт, 19 май 2017, 15:37 от lady_gothic

# 123
  • София
  • Мнения: 1 832
В сметанов сос правя пилешко или свинско филе Нарязва се на тънки ивички /жулиени/, запържва се в олио/зехтин за кратко колкото да си промени цвета, добавя се соев сос,  след две -три минути сметана за готвене.  След още пет минути е готово.
Може да му се добавят замразени зеленчуци, грах, кисели краставички.

# 124
  • Мнения: 615
Бързо и вкусно ми се получи следната бърканица:

Кофичка кисело мляко
3 големи яйца
Три лъжици брашно от лимец
Настърган кашкавал/пармезан количество колкото да стане едра гъста каша, около 1 купичка
Малко олио
Ким
Щипка сода
Сол
Пипер

Пече се в намазнен съд  на 180/200 градуса

Аз сервирах със салатка от розови домати и зехтин !

Получава се нещо средно между солен кекс и кашкавал на фурна, вкусно е...

# 125
# 126
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Включвам се с едни мнооого бързи бонбони/енерджи хапки.

Продукти:

пресни фурми
печени ядки по избор (фъстъци, кашу, бадеми, орехи, лешници, абе каквото имате)
сурови ядки по избор ( пак каквото обичате и имате под ръка. Само да не са сурови фъстъци)
По желание: кокосово масло (дава аромат + помага при слепването)

Количества не давам, всичко зависи от предпочитанията ви. Слагам всичко в чопъра и пулсирам докато не се образуват ситни трохи, а сместа да слепва заедно при натиск. Около 2 мин пулсиране. След това просто оформям топчетата и това е.

 Вкусни са както на момента, така и ако престоят в хладилника. При наличие на повече време могат да се овъргалят в кокосови стърготини, какао, разтопен шоколад. Времето за оформпнето на топчетата зависи от това колко големи ги правите и колко ви е сместа.

# 127
  • София
  • Мнения: 3 022
Включвам се с едни мнооого бързи бонбони/енерджи хапки.

Продукти:

пресни фурми
печени ядки по избор (фъстъци, кашу, бадеми, орехи, лешници, абе каквото имате)
сурови ядки по избор ( пак каквото обичате и имате под ръка. Само да не са сурови фъстъци)
По желание: кокосово масло (дава аромат + помага при слепването)

Количества не давам, всичко зависи от предпочитанията ви. Слагам всичко в чопъра и пулсирам докато не се образуват ситни трохи, а сместа да слепва заедно при натиск. Около 2 мин пулсиране. След това просто оформям топчетата и това е.

 Вкусни са както на момента, така и ако престоят в хладилника. При наличие на повече време могат да се овъргалят в кокосови стърготини, какао, разтопен шоколад. Времето за оформпнето на топчетата зависи от това колко големи ги правите и колко ви е сместа.
И аз ги правя често,но добавям и финно смлени овесени ядки.Да кажа няколко трика.Стафидидите могат да се накиснат в вода(аз ги слагам в портокалов сок).Ако се слага масло ,сместа за малко може да се сложи в хладилник за да стегне,така по-лесно се оформят топчета.

# 128
  • Мнения: 615
Нарязвам на пръчици две три тиквички, без да ги беля...

Подреждам ги на хартия за печене и напръсквам със зехтин и сол...

Докато се пекат приготвям сос - кисело мляко, майонеза, копър и чесън...

Изваждам от фурната когато хванат лек загар...

Сервирам топли заедно със сосиера пълна със сос... Чудесни са за пролетта !

# 129
  • Мнения: 19 687
На вентилатор ли печеш?

# 130
  • Мнения: 615
На вентилатор ли печеш?

Обикновенно печене, на по- горен ред за да хванат хрупкава коричка !

# 131
  • Мнения: 19 687
Благодаря  bouquet

# 132
  • Варна
  • Мнения: 1 366
Правих го това нещо с прясното мляко и пипер....уникааално вкусно.Тази вчер ще панирам сиренца и кашкавал по рецепта от тук

# 133
  • Мнения: 4 859
Домати бюрек или панирани домати със сирена
Средни по размер,твърди домати се режат на шайби (без да се белят,и се издълбава с ножче твърдото около дръжката).Първото и последното парченце от всеки домат не ги използвам.Шайбите се подсушават в/у кухненска хартия и се овалват в (царевично )брашно.Между две от тях се поставя по резен моцарела/топено/пушено или обикновено намачкано сирене.Потапя се сандвича в яйце,после в брашно,пак в яйце и накрая в галета (смесена със сусам или счукан корнфлейкс).Пържи се на маслена баня,става бързо.
По същият начин и тиквички/патладжан.
Може и да се изпече на силна фурна,времето се удължава.
От тук
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … -kartofeno-pyure-

# 134
  • Мнения: 615
В случай, че ви е останало печено пиле от вчера:

Обезкостявате месото,

Нарязвате на пръчици - зелена, червена и жълта чушка, тиквичка, а после и гъби на филийки, лук на полумесеци... Запържвате в сгорещен тиган за кратко, добавяте пилешкото, накрая малко соев сос и нещо люто...

Имате вечеря по китайски... За тези, които предпочитат по-калорично ястие, ами просто добавета сварени спагети или нудълси...

Общи условия

Активация на акаунт