Отговори
# 60
  • София
Метаплазията не е лошо нещо.

# 61
Метаплазията не е лошо нещо.
И аз така четох, доброкачествени изменения?!?!
 datura_inermis,
ако има изменения по шийката или вътре в матката, канала, няма ли да се видят?

# 62
И аз като змия. Не мога да схвана с тези цитонамазки 3Д  защо ако няма инфекция за лекуване, не правят директно биопсия, каква е идеята на втората цитонамазка? А ЯМР, и то с контраст, освен ако не те гледа за друг проблем, ми звучи абсурдно. Без значение дали ще го плащаш или не.

Аз правих контрастен скенер с близо 4 см рак в канала. Видя се удебеляване на шийката, което се виждаше и при дилатацията за абразиото, и се усещаше при мануален преглед. Безсмислено беше, презастраховка - лимфни нямаше увеличени, предоперативно основно тях гледат. Ако бях напреднал, можеше да покаже, че е прекалено голям за операция, но такива съмнения нямаше. Отделно направих алергична реакция към контраста, та съвсем съжалявам, че се навих на скенер, вместо да си слушам моя Док.

# 63
И аз като змия. Не мога да схвана с тези цитонамазки 3Д  защо ако няма инфекция за лекуване, не правят директно биопсия, каква е идеята на втората цитонамазка? А ЯМР, и то с контраст, освен ако не те гледа за друг проблем, ми звучи абсурдно. Без значение дали ще го плащаш или не.

Аз правих контрастен скенер с близо 4 см рак в канала. Видя се удебеляване на шийката, което се виждаше и при дилатацията за абразиото, и се усещаше при мануален преглед. Безсмислено беше, презастраховка - лимфни нямаше увеличени, предоперативно основно тях гледат. Ако бях напреднал, можеше да покаже, че е прекалено голям за операция, но такива съмнения нямаше. Отделно направих алергична реакция към контраста, та съвсем съжалявам, че се навих на скенер, вместо да си слушам моя Док.
Цитонамазката я направих по собствено желание, при друг лекар, на когото споделих за проблема и се разбрахме после за евентуална биопсия... Моята приятелка, която работи на ЯМР и лекарят, който разчита резултатите твърдят, че всичко се вижда, дори и най -малките изменения.... Може би е различен от скенер, честно не знам, нищо не разбирам, предпочитам го пред биопсия и LEEP, особено ако се окаже, че наистина съм Пап II...
И умирам от ужас само като си помисля,че щях да съм минала вече leep с пап II ?!??

# 64
По-ясен образ дава за рак на шийката от скенер, но всичко да се вижда е силно казано. От хистология по-сигурно няма. Ако толкова не ти се прави биопсия, да те погледнат на колпоскоп, и ако кажат, че изглеждаш добре и няма нужда, чакай си следващата цитонамазка. 3Д си е индикация за действал или действащ ЧПВ. Дори да се окаже, че нямаш в момента дисплазия, редовното ходене по лекари ти е по-добър вариант от това да покаже ЯМРто, че всичко е наред, и да се успокоиш и да спреш да ходиш. 3Д на 39 не е като 3Д на 20, по-бавно ще се развива, но е много по-малко вероятно да се оправи самичко.

# 65
По-ясен образ дава за рак на шийката от скенер, но всичко да се вижда е силно казано. От хистология по-сигурно няма. Ако толкова не ти се прави биопсия, да те погледнат на колпоскоп, и ако кажат, че изглеждаш добре и няма нужда, чакай си следващата цитонамазка. 3Д си е индикация за действал или действащ ЧПВ. Дори да се окаже, че нямаш в момента дисплазия, редовното ходене по лекари ти е по-добър вариант от това да покаже ЯМРто, че всичко е наред, и да се успокоиш и да спреш да ходиш. 3Д на 39 не е като 3Д на 20, по-бавно ще се развива, но е много по-малко вероятно да се оправи самичко.
Няма да спра да ходя, ОБЕЩАВАМ Simple Smile на 25ти имам час за Димитров в "Щерев", ще направя колпоскоп.. Ще видим и той какво ще каже Simple Smile
Благодаря Ти Simple Smile

# 66
На себе си обещай, защото когато се увеличат свещите на тортата и понамалее кекса, доста жени оставят прегледите за в краен случай, когато има проблем и стане нетърпим.

Ако ще си изрядна, обясняваш на доктора, че не искаш за момента биопсия, и предпочиташ да изчакаш. Имаш право като пациент, а той като лекар е длъжен да си даде мнението и да опита, ако е възможно, да се съобрази с желанието ти. При 3Д и нищо съмнително на колпоскоп и при преглед, не би трябвало да е проблем да те следи, и да отложиш биопсия за следваща проблемна намазка. Има или няма нещо съмнително определя докторът, защото може да има и друга причина да иска допълнителни изследвания.

# 67
На себе си обещай, защото когато се увеличат свещите на тортата и понамалее кекса, доста жени оставят прегледите за в краен случай, когато има проблем и стане нетърпим.

Ако ще си изрядна, обясняваш на доктора, че не искаш за момента биопсия, и предпочиташ да изчакаш. Имаш право като пациент, а той като лекар е длъжен да си даде мнението и да опита, ако е възможно, да се съобрази с желанието ти. При 3Д и нищо съмнително на колпоскоп и при преглед, не би трябвало да е проблем да те следи, и да отложиш биопсия за следваща проблемна намазка. Има или няма нещо съмнително определя доктора, защото може да има и друга причина да иска допълнителни изследвания.
Последната ми цитонамазка е II незнайно как Simple Smile
Благодаря Ти  datura...задължително ще се следя Simple Smile ще видим какво ще каже и Димитров

# 68
  • София
Чистият колпоскоп също не е гаранция за нищо.
Както съм писала, при мен нямаше нищо притеснително на колпоскопа, но цитото бе 3а. Димитров реши да се довери на патолога и взе 3 парчета за биопсия. Излезе ЦИН2, имаше и плосък папилом, и койлоцити.
Плоският папилом бе най-притеснителното в резултата.

Подозирам, че това се е получило като следствие на горенето със Солкожин години преди това, както и горенето с ток. И двете бяха правени без предварителна цитонамазка и колпоскоп.

# 69
Здравейте. И аз съм в омагьосания кръг от 2 месеца. След много ранна менструация  (дойде ми през 14 дни) и зацапване 3 дни след цикъл,отидох на преглед. Общо взето ходя на 6 месеца на контролни прегледи без да имам проблеми. Прегледа мина без проблем имаше само съмнения за ранна критическа възраст.,защото не се виждаха образувани фоликули. Взе материал за цитонамазка и се разбрахме да отида на ендокринолог. Ужасът започна след 5 дни, когато се обадих за резултата от цитонамазка.  Сестрата притеснено започна да ми обяснява,че трябва да се видя с докторат. Резултатът беше 3а.група. Пуснаха ми всички видове изследвания плюс цитонамазка от канала. Всичко беше в норми като излизаше само възпалителен метапластичен епител. Направих биопсия и абразио. Не боли и не е страшно. Резултата беше тежка дисплазия. Направиха ми конизация преди една седмица и днес сутринта си чух резултатите.  Здрава съм. Няма злокачествени изменения,всичко е отстранено до здрава тъкан. Така че,не се страхувайте. Когато всичко е навреме нещата свършват добре.

# 70
natalipp жалко, че си минала през това, но много се радвам за хубавия изход от ситуацията. Дай боже при всички да е така. И ето за това е толкова важно да се ходи на профилактични прегледи поне един път в година. Аз съм потресена от мой връстнички, който на 24 години никога не са ходили на генеколог, а в крайна сметка никой не е застрахован.

# 71
Много е лошо и жалко. Имат претенции за пораснали и интелигентни хора ,а елементарните хигиенни навици им липсват. Мисълта ми беше,че Надежда Спасова се страхува от биопсията и абразио. Не е страшно ,нито боли.Исках да и кажа, че обсъдихме с моя лекар вариант за лечение. Да наистина, ако проведеш такова, нещата за известно време ще влезнат в норма. Групата ти ще се подобри, но не се знае до кога и какви изменения могат да се получат във времето. Всеки решава за себе си. Успех на всички момичета.

# 72
Бе то каквото ти е писано ще стане. Но според мен в такава ситуация е важно да си намериш твоя лекар, да му имаш пълно доверие и да си следиш с него положението. А не да обикаляш болници, лекари и прочее. Така ще се побъркаш.

# 73

natalipp,
мен всъщност не ме е страх от биопсия или абразио... аз се чудя дали има нужда....
извинявам се, че ще се повторя... но в началото на февруари при профилактичен преглед при Д-р Огнянова в МЦ Лора, цитото ми излезе пап III d, пих 14 дни изопринозин и някакви глоболи, после колпоскоп с ЦИН 1, според лекарката, и нова цито пап III d, тя ми предложи направо leep и абразио.. аз се съгласих, но цикълът така и не добре, забременях, направих медикаментозен аборт в Инвитро Център Димитров и там на последния преглед споделих с д-р Т. Димитров и взехме нова цитонамазка в понеделник, като след това трябваше да направим колпоскоп и биопсия... цитото ми излезе рap II със слуз, левкоцити и метапластични клетки ....
което  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78 е меко казано странно
въпросът е коя от двете лаборатории греши ???? и ако нямам hpv и ми бяха направили Leep напразно....
сега ще отида на ЯМР и на още един преглед в МЦ "Щерев".. да видим там какво ще кажат....

# 74
Аз съм с 4 правени биопсии, като обикалянето по лекари не помага особено, тряа да се довериш и да действаш, според мен това обикаляне е безсмислено, загуба на време средства, и нерви, и освен това задълбаваш все повече и повече. Отиди при Ганчева, Дянкова, там където има по близко часове, нои действай. ЯМР няма да ти открие проблема. Това е За Надежда Спасова, досега щеше да се оправиш но се праиш на инат понеже в никого не си сигурна.

Общи условия

Активация на акаунт