Частни детски градини - София (тема 11)

• 121 967
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
  • София
LeeLu, горе-долу и моето мнение съвпада по отношение на ползата от стимулирането на езиковите способности още от ранна възраст. Малкият няма да научи немски, но помни като папагал и няма притеснение от чуждоезиковата среда, в която е попаднал. Освен това е много сладък, като говори с немски акцент предвид гърленото му "Р" Smile

# 526
  • Пловдив/София
Съгласна с последните постове, и аз това обяснявах по-горе. Че езикът е бонус и за усет, ако пък и научи нещо, което да остане, още по-добре.
Но има родители, които много държат точно на немския, точно сега, за тях Мецан е прав, че ще им се усложни животът в търсене на добро училище с немски от 1ви клас.
А да питам оф топик, вашите деца говорят ли с вас на езика? Моят хич не иска, преди склоняваше с някаква награда да разменим няколко реплики, сега казва "уф мамо, изморен съм, цял ден съм говорил" и какво да кажа на това :Д по книжки също рядко мога да го "излъжа" да сочим и питаме на немски...
Чудя се дали да настоявам, не съм фен на натиска за нищо, но и обичам заниманията с деца и ми е тъпо, че той не се възползва...

# 527
Нямах предвид само езика:) Зависи какъв тип училище искате после, дали по-академичен тип, в който гонят и постигат високи резултати, или не.
Киндероазе е прекрасна градина, и ако след това искате държавно училище, както е писала една дама по-горе, или пък не гоните резултати и не са ви цел академични училища, които са начело в класацията, нямате никакъв проблем. Да, предучилищната на Киндероазе е лицензирана от МОН и приемът в държавно училище е без проблем.
Ако обаче целите въпросните по-академични училища, в тях приемат с изпит, на който има конкуренция от приблизително 10 деца за едно място. И за този изпит трябва подготовка, каквато в градината не дават. В градината учат много полезни и хубави неща, като те са дори изключително важни в ежедневнието, например децата да се обслужват сами, да си оправят леглата, изрязват с ножица, апликират, правят великденски кошници, фенери за Свети Мартин, рисуват по стъкло и още много неща, които са креативни, полезни, развиват въображението, творчеството, моториката. Всичко това е прекрасно.
На изпитите обаче трябва звуков анализ, трябва да се решават логически задачи, лабиринти, откриване на разлики,   определяне на "по-голямо" и "по-малко" и други такива неща. Не знам как е в предучилищната на градината, тъй като не сме били в нея, но до 3-та група включително такива неща няма. Няма и обратна информация какво учат и как учат и с какво се занимават. Има изнесени дневните теми на таблото, но това са две-три изречения. Само с подготовката от тази градина не може да се влезе в ПУК в училищата, в които има изпит. Това имах предвид.
И да, тези училища са с английски. В училищата, които са с немски - цифром и словом 3 на брой, с изключение на Дойче шуле, което е съвсем друга бира - все още няма изпит и за там нямате проблеми. Но те са далеч от академичните резултати на първите 5-6 училища. За тези, които не се целят във въпросните училища, градината е перфектна. А за другите, ще трябва допълнителна подготовка, от родителите или както намерите за добре. А в тази възраст допълнителната подготовка е трудна работа, опитайте се да накарате едно 4 годишно дете да седне да решава задачи. Освен това тръгне ли в училище с английски, ще забрави немския за отрицателно време. Това имах предвид.

Последна редакция: ср, 27 мар 2019, 22:03 от Татко Мецан

# 528
  • София
Татко Мецан,а може ли да споделиш,кои са тези т.нар ”академични” детски градини,които споменаваш?
За училищата и без да съм задълбавала в темата се сещам кои визираш.

По въпроса на Пипи,моето хлапе е малко,но му говоря.Ще му говоря,докато ми се връзва 😁
Може любимото детско да го намериш на немски в Ютуб примерно.

# 529
Моят син беше в академична. Нивгаж пак!

# 530
  • София
И ние минахме през академична и не съм особено щастлива. Нямаше никаква гъвкавост в графика от часове, който следваха, което затрудняваше излизането навън за игра и караше децата да чувстват досада от ученето - както в градината, така и след това в ПУК в едно от най-академичните училища. Сегашната ни градина не е академична, но пак детето се научи да чете, да смята, да преценява по-голямо и по-малко и т.н., само от упражненията в градината. Всеки ден обаче излизат навън (освен ако не плющи силен дъжд и не духа леден вятър). Виждала съм ги навън, например когато вали сняг на парцалчета Stuck Out Tongue Winking Eye. Имат спорт и всякакви креативни занимания. Като цяло ми е все тая дали е академична градината. От ПУК нататък и без това ще учи на чин и по часове, и така ще е до 12 кл., така че защо поне в ДГ да няма малко повече весел живот и разнообразие.

# 531
E, никой не казва в детската градина да стоят на чинове и да учат като ученици. Съвсем не. Но моето дете не беше и чувало за звуков анализ например, изобщо не се беше докосвало до това какво е буква, да не говорим да срича или да може да каже с коя буква започва дадена дума и на коя буква завършва. Не беше помирисвало логически задачи или лабиринти. Освен това аз първите две години в градината и не знаех за това. Никога не получих удовлетворителен отговор какво учат. Реакцията беше в стил все едно на мен ми има нещо и трябва да оставя детето да порасне. Ако не се бях занимавал с него и ако не бяхме изрешили доста книжки от Крокотак, Моливко и други такива, щеше да види елитно училище през крив макарон.
Не знам коя детска градина отговаря на тези цели. Знам обаче в елитното училище в ПУК какви деца дойдоха. Някои от тях са от държавни градини. Всички можеха да четат или поне да сричат бързо и безпогрешно. В началото на ПУК. Всички знаеха в прилична за възрастта им степен английски. Всички можеха да решават логически задачи - не случайно все пак всички са издържали успешно приемния изпит. Моето, идвайки от немска система, не можеше даже и да срича. Добре, че на изпита не искаха четене, а искаха само звуков анализ, а аз с това го занимавах и можеше да определя първа, последна и средна буква и в коя дума се среща дадена буква и в коя - не, затова се справи и на изпита, но на тези неща го учих аз, при все че плащах за частна градина. Не можеше дори да срича обаче и ми костваше много нещо да може да настигне другите по четене. Настигна ги и дори задмина повечето, но да не казвам колко бели косъма ми се появиха, докато постигнем това. "Академичната" (съзнавам, че е смешно да се използва такава дума за детска градина, но не се сещам аналог за това, което визирам), та "академичната" подготовка във въпросната градина не дава нито едно от тези неща. В това отношение има държавни градини, които дават такава подготовка, плюс че са безплатни. От частните - знам за "Слънчогледи" и "Космос". В "Космос" обаче беше лоша хигиената, а Слънчогледи е на райната си и точно до нея има обор с крави, които миришат ужасно. Та всеки си решава кое му е важно.
Ако биха могли да се върнат сега нещата назад, мисля, че почти със сигурност бих избрал държавна градина. Минали сме вече етапа с градините и като гледам назад, не виждам достатъчно причини за какво издавахме всички тези пари. Ако можех сега да се върна с 5 години назад, мисля, че не бих ги дал.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 11:09 от Татко Мецан

# 532
В нашата градина седят на чинове и то не само последната година. Естествено не постоянно, остава време и за игра. Изключително добре ги подготвят за първи клас - могат да пишат (ръкописно), четат, смятат, правят въпросния звуков анализ и още много други неща, лично аз бях много приятно изненадана. Детето ми има голям афинитет към географията и му се обръща специално внимание по този въпрос, та предполагам, че така се отнасят и с другите деца. Вече казах, че за мен е важно единствено детето ми да се чувства добре, всичко останало приемам за бонус.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 11:09 от Анонимен

# 533
  • София
д-р Lady Stardust, а коя е вашата градина?

# 534
  • София
Всички градини ,които имат лиценз от МОН са задължени да работят по някоя от системите.Друг е въпросът,че според мен знанията от тях са минимума и дете трудно би се представило конкурентно на изпитите за Св София,Шилер,Питагор и.т.н. освен ако не се занимават сериозно вкъщи по други книжки,както е правил и Мецан.
И пак трябва да има някаква граница,баланс,защото някои деца,които много са ги презорили и на изпита толкова се стресират,че влизат плачейки,ако изобщо влезнат.

Последна редакция: чт, 28 мар 2019, 13:02 от *Bubble*

# 535
Със сигурност, аз не говоря за подготовка за изпит в специализирани училища, а за първи клас в нормално училище. Лично моето дете с удоволствие учи и пише, което за мен е най-големия плюс от цялото обучение - създаване на навици и интерес към учението.

# 536
  • Пловдив/София

Ако биха могли да се върнат сега нещата назад, мисля, че почти със сигурност бих избрал държавна градина. Минали сме вече етапа с градините и като гледам назад, не виждам достатъчно причини за какво издавахме всички тези пари. Ако можех сега да се върна с 5 години назад, мисля, че не бих ги дал.

Е ти ме разби...След като знам абсолютно крайното ти мнение, че нито едно държавно училище не става и твърдо си "за" частно в начален етап поне, сега казваш, че си напълно ок с държавните градини...?
Тоест, за да подготвят детето "академично", си съгласен да е с 35 деца в група, да лежи задължително обърнато към стената два часа, дори да не му се спи грам, да не излиза зимните месеци и да имаш почти нулева обратна връзка за детето си как се справя? А как ще прецениш дали кварталната ДГ, до която при много късмет ще имате достъп, е от академичните, или не? Защото може да се окаже, че освен, че няма академична подготовка, няма и креативни занимания толкова, няма излизане, няма нормално отношение....

Сега знам, че не всички ДГ са както ги описвам горе, но лично за мен за детенце 2-5 години малката група, доброто отношение, възможността родителят да е информиран и не на последно място здравето (излизане навън, по-малко боледуващи) 100% са с приоритет пред "ученето". И много се изненадах да чуя точно от Мецан обратното мнение...

Може да съм крайна и да преувеличавам с цел да се разбере идеята на поста.

# 537
Ми да ти кажа Пипи, и аз не знам вече какво да мисля. Знам обаче, че аз си готвих детето за изпита в ПУК и знам, че градината грам не е допринесла за този изпит, така че и в държавна да беше, пак щеше да влезе. И щях да съм едни 40 бона напред. А вече и в доста държавни градини материалните условия са добре, някои имат даже и басейни. Колкото до нулевата обратна връзка, точно такава имахме в частната градина. Това са ми и двете забележки към градината - нулевата обратна връзка и никаквата подготовка спрямо изискванията за прием на българските училища. Виж за другото си права, за многото деца в група и за по-лошото отношение в държавните....но дали това си струваше толова дадени пари - ми по-скоро не си струваше. В училището ни има доста деца, които идват от държавни детски градини и си бяха достатъчно напред с материала, може би и с тях е работено в къщи, не знам.

# 538
  • София
eee, Мецуний, градините не са само едната подготовка за ПУК и набор от материални условия. Айде да се върне старият Мецан, ако обичаш Blush

# 539
Ми така мисля от висотата на изминалото време. Ние ходихме и в държавна градина 6 месеца. Там не работеха людоеди, условията не бяха като в цигански катун, децата не бяха диви зверчета и лелките не закусваха с живи деца. Доброволно се отписахме от държавната, където имахме големия късмет да ни приемат след разиграна томбола - състезавахме се 40 кандидата с равни точки за две места - и се преместихме в частна. Естествено всички познати ни казваха, че сме луди да се отпишем от държавната и доброволно да отидем да плащаме такива пари. Еми, какво да ти кажа, сега ми се струва, че са били прави хората. Градината мина и замина, и с нея заминаха 40 бона. Какво толкова получи детето ми срещу тези пари, в Елисейския дворец ли беше? Получи подготовка за изпита в ПУК ли, що ли? Еми не. Беше щастливо, ама то и в държавната беше щастливо. На 3 годишна възраст знаеш ли как правят разлика децата дали са в държавна или в частна.
Мисля, че не бих дал тези пари отново, но то вече и да мисля, и да не мисля, все тая.

Общи условия

Активация на акаунт