Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 240
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте, накратко на 21 години съм, през месец март тази години ми се наложи да направя аборт, заради кухо яйце. Слава богу  не се наложи кюртеаж, а направих медикаментозен аборт. Казаха ми, че нямало смисъл да се изследвам и да търся причината за кухото яйце, ако се повторело чак тогава. Само че прецених  да не оставям нещата така и реших поне някои изследвания да пусна. А едни от тях са за Тсх, Т3 и Т4. Виждам че са в референтните стойности, но искам все пак и вие да ми кажете. Има ли нещо притеснително. Трябва ли да пускам ТАТ И МАТ или пък да запиша час за ендокринология?
FT4+TSH   Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )   4.73   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )   14.09   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )   2.390   mIU/l   0.300 - 4.200

# 106
Здравейте! Искам да ви попитам - на първа страница са изброени някои от симптомите на Хашимото, един от тях е сърцебиене. Какво се разбира точно под сърцебиене - еднократно повишаване на пулса за няколко минути или постоянно висок пулс, например между 90 и 105?

# 107
Здравей, didi95, хормоните са добре, като цяло. Може би единствено TSH може да е малко по-нисък, щом се цели забременяване, но не мисля, че е фатално.

За да се види дали имаш Хашимото, обаче, задължително трябва да разполагаш и със стойностите на TAT и МАТ, а също така - да се направи ехография на ЩЖ.

# 108
Здравейте! Искам да ви попитам - на първа страница са изброени някои от симптомите на Хашимото, един от тях е сърцебиене. Какво се разбира точно под сърцебиене - еднократно повишаване на пулса за няколко минути или постоянно висок пулс, например между 90 и 105?

Сърцебиене е когато сърцето ти направо ще изскочи от гърдите ти. Прави Бум-бум-бум много силно и се усеща доста неприятно, може и да ти прилошее. Аз по принцип съм  с хипофункция, но съм получавала сърцебиене от висока доза еутирокс. Не съм  си мерила колко ми е пулса в този момент, но ако ти се случи, повярвай ми няма  начин да не разбереш какво е.

# 109
Да, постоянно си усещам сърцето напоследък, пулса ми е около 90-105. Чудех се дали постоянно такова състояние е симптом или просто идва и си заминава сърцебиенето, защото и такива състояния имам понякога? Чакам вече месец час за преглед при ендокринолог. Пуснах си изследвания на щитовидната жлеза - anti TPO - 1.08, FT4 - 13.25 и TSH - 4.72 /0.35-5.00/.

# 110
Здравей, didi95, хормоните са добре, като цяло. Може би единствено TSH може да е малко по-нисък, щом се цели забременяване, но не мисля, че е фатално.

За да се види дали имаш Хашимото, обаче, задължително трябва да разполагаш и със стойностите на TAT и МАТ, а също така - да се направи ехография на ЩЖ.
Благодаря за бързият отговор Hug, утре сутрин ще отида да пусна ТАТ И МАТ,  после ще споделя резултата. А относно забременяването, случи се от 1вия път, но уви - кухо яйце.

# 111
ТСХ не ти е ниско, а ФТ4 ти е в границите, но май горната. Сърцебиенето е симптом и показва някакъв проблем. Най-добре е ендокринолог да ти погледне резултатите и да ги коментира.

# 112
  • София
Аз съм цял живот с мн ускорен пулс,днес бях на кардиолог,кръвното ми беше 170/100 Tired
Смени ми бетаблокера+още някакво нещо за кръвно ми изписа...
писна ми ooooh!

# 113
didi95, можело е още малко да изчакаш с изследванията. Според мен, след аборт, по-удачно би било да се изчака с изследванията, да кажем около 3 месеца и тогава да се провери функцията на щитовидната жлеза.
Малко или много, хормонално се разбутва организмът и би следвало да му се даде време, преди да се направи проверка на въпросните хормони.
Но за мен сегашните ти хормони са в норма.

# 114
didi95, можело е още малко да изчакаш с изследванията. Според мен, след аборт, по-удачно би било да се изчака с изследванията, да кажем около 3 месеца и тогава да се провери функцията на щитовидната жлеза.
Малко или много, хормонално се разбутва организмът и би следвало да му се даде време, преди да се направи проверка на въпросните хормони.
Но за мен сегашните ти хормони са в норма.
Благодаря за съвета, може би наистина избързах, аборта го направих на 20 март. На 6 април пуснах ПКК и всичко беше наред, с изключение на утайката (СУЕ) която беше доста завишена, но личната каза че най вероятно се дължи на кухото яйце и аборта.

# 115
  • София
Здравейте, момичета!

Виждам стари дружки тук и се надявам да ви заварвам в добро здраве - Merelenda bouquet
От години не съм се вясвала, но доброто старо Хашимото ме връща при вас. Както днес споделих с половинката "Откакто не влизам във форума хормона се повиши, а орхидеите не цъфтят"  Mr. Green

Та така...октомври изследвах ТСХ - 6, от 100 мкг вдигнахме еуторокса на 125 мкг.
Чак днес сколасах да пусна отново с идеята, че може да е много по-ниско вече и... 7 и нещо  Shocked

Ще ходя при Начев другата седмица, но да питам и вас:
На регистратурата ме попитаха дали съм пила кафе или какаови напитки сутринта и аз уверено отговорих "не", но снощи си хапнах доволно количество шоколад и като видях резултата се замислих... Имате ли идея как влияе какаото? Дали може да имам фалшиво чак толкова завишен резултат?

# 116
О, Лаленце, ти се появи  Simple Smile

Това което на мен ми обясниха е конкретно за кофеиновите напитки, че непосредствено приети преди изследване, може да отчетат погрешно резултати, защото кофеинът стимулирал производството на хормони.
Но колко фалшиви да са резултатите! Едва ли от потиснат ТСХ, да покажат повишен, или от потиснати Т4 и Т3, да покажат повишени стойности.
Но за по-достоверни резултати, а и за да няма съмнения, сутрин преди изследване да не се приемат напитки, а за всеки случай и храна. Най-добре да е на гладно и жадно.
За това какво си консумирала предния ден, няма значение.

# 117
Здравейте, от година съм с диагноза (не съвсем потвърдена) серонегативен ревматоиден артрит. Гинекологът ми се усъмни за поликистоза и ме изпрати за изследване на полови хормони, като ми каза да си пусна и тези за щитовидна жлеза за всеки случай. ТАТ и МАТ са ми над нормата, ft3 ft4 и TSH са в норма. Понеже имам преглед чак след две седмици и съм се притеснила, искам да ви попитам за мнение, възможно ли е да имам Хашимото при високи само антитела? Благодаря!

TSH         3.22        mlU/ml      0.27-4.2
fT4    H>    22.1        pmol/L      12.0-22.0
fT3         4.11        pmol/l      3.1-6.8
anti-TPO /MAT/    H>    122.7        lU/ml      0.0-34.0
anti-Tg /TAT/    H>    84.8        lU/ml      0.0- 34.0

# 118
Според мен, ако приемем стойностите за верни, може да се касае за вторичен хипертиреоидизъм, без да претендирам за компетентност относно разчитане на резултатите.
Доктор ще каже най-добре. Може да поиска ново изследване на ТСХ и ФТ4 и да назначи при нужда други изследвания.

# 119
Иванова, да възможно е. Всъщност това е Хашимото - автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жледа и високите антитела показват точно това. ТСХ-то и другите хормони се разбъркват когато антителата  вече успеят да увредят  щитовидната жлеза и нейната работа се наруши. Много хора го хващат тогава, когато вече има и симптоми, ти си го хванала в началото. Не знам как се процедира в такива случаи, но се надявам да има някакъв начин да смъкнеш антителата преди да ти изядат буквално щитовидната жлеза. Аз лично не успях, въпреки че 2 години  някъде пих селен. Успех.

Общи условия

Активация на акаунт