Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 159
  • 744
  •   1
Отговори
# 225
Sebekneferura, извинявай не съм следила случая ти, пимислих, чи си с Хашимото щом пишеш в тази тема.
Нямам идея защо ти е предписан тироксин без да имаш нужда.
По принцип напълняването не става от предозирането с тироксин, а от липсата му. Предозирането води до забързване на метаболизма и отслабване. Чела съм даже за напълно здрави хора, които пият тироксин за да отслабват, абсолютно  не се препоръчва такова нещо!

И все пак ми се струва, че не е редно АГ да те консултира по тези въпроси. То верно, че много  ендокринолози са за бой, но намери някой свестен като д-р Начев.

Последна редакция: нд, 14 май 2017, 18:31 от LillyM

# 226
  • Пловдив
Здравейте, момичета! Hug От няколко дни ви чета и все отлагам да пиша поради липса на време.
Ето я и моята "картинка": имам детенце на 4 години, с ММ решихме това лято да забременявам отново и на шега пуснах  5 хормона (до сега никога не бях ги тествала), тъй като край мен доста хора препатиха, така да се каже. И резултатът за мен беше УАУ - в негативния смисъл на думата  ooooh!
ТСХ 3.16
ФТ4 11.06
ТАТ 635,6
МАТ 424
ФТ3 3.26.
При прегледа ендокриноложката установи и анемия (от кръвните), назначи ми да тествам желязо и б12 - евентуално можело да се наложи гастроскопия  ooooh! А относно щитовидната жлеза - преди огледа на самата жлеза е ехограф каза да реша точно от кой месец ще започнем с опитите, за да прецени от кога да включим л-тироксина, предписа ми селен 10 дни по 2 и после по 1 дн, вит ц 500 мг. всеки месец 10 дни курс (това докато видим нивата на желязото и Б12). Всичко изглеждаше ок, докато при огледа с ехограф се оказа, че от дясно имам възел с неясни очертания Cry - р-ри 6,0/3,8 мм.  Каза ми да изчакам до началото на юли и никакви опити за забременяване до тогава, за да се проследял и добави - ако е нужно тогава ще ти кажа какво още да направиш и къде да отидеш. Доста се натъжих, притесних - не мога да опиша чувството. Моля споделете според вас имам ли основания да се шашкам?
П.С само да добавя -сега като се връщам назад във времето осъзнавам, че съм имала някои симптоми като умора, постоянна тревожност- но съм ги отдавала на динамичен начин на живот, което не е изключено.
Благодаря ви, че ви има - следя ви с интерес  Hug

# 227
  • София - Варна
Laskakb, според мен си за хормон още отсега при такива резултати, не знам тия лекари какви селени, какви 5 лева изписват. То и цикъл може да ти се оплеска, ако ЩЖ не е в норма, ама нейсе...

# 228
Laskakb, не знам от къде си, но ако можеш намери начин  да се консултираш с д-р Начев в София. Помогнал е не на една и две да забременеят и от опит ти казвам, че е много компетентен.

Иначе с тея антитела си с Хашимото със сигурност, но не се шашкай с подходящото лечение ще забременееш и ще родиш нормално.

# 229
  • някъде
Laskakb, според мен си за хормон още отсега при такива резултати, не знам тия лекари какви селени, какви 5 лева изписват. То и цикъл може да ти се оплеска, ако ЩЖ не е в норма, ама нейсе...
Заради ТАТ и МАТ, заради бъдеща бременност или заради цялостните резултати?

# 230
  • София - Варна
Заради цялостните резултати. В хипофункция й е целият организъм

# 231
  • някъде
Питам, защото на мен при тези резултати:
TSH  3,95    0,27-4,20
FT4  13,24   12-22
FT3  5,74    3,1-6,8
MAT  26,4    0-34
TAT  564,1   0-115
ми изписаха само селен  /от 100, но аз пия от 200/ за един месец.
Според теб /а и другите също може да изкажат мнение/ редно ли е да пия хормон или някакви други лекарства?

# 232
Момичета,
някоя от вас живее ли без щит. жлеза и може ли да сподели какво е усещането и проблемите?

# 233
  • София - Варна
TSH  3,95    0,27-4,20
FT4  13,24   12-22
FT3  5,74    3,1-6,8
MAT  26,4    0-34
TAT  564,1   0-115
Според теб /а и другите също може да изкажат мнение/ редно ли е да пия хормон или някакви други лекарства?
Според мен си в хипофункция. Такъв ТСХ е нормален за 60-годишна жена. Една здрава жлеза почти няма нужда от ТСХ да я стимулира.
То и на мен при дори още по-добри резултати и на трите хормона ми изписаха само селен и ми казаха, че ми няма нищо и че симптомите, които имам са от нерви...

# 234
  • Пловдив
Благодаря ви за мнението момичета, следя 🤗

# 235
  • някъде
Африканчо, не разбрах добре дали имам нужда от хормон  Embarassed
Ендото ми каза, че имам Хашимото и гуша и след 3-6 месеца да пусна нови изследвания. Иначе си имам симптомите на хипофункция.

# 236
симптомите, които имам са от нерви...

И на мен казаха, че симптомите са от нерви; Хашимотото нямало симптоми...  newsm78

# 237
TSH  3,95    0,27-4,20
FT4  13,24   12-22
FT3  5,74    3,1-6,8
MAT  26,4    0-34
TAT  564,1   0-115
С Хашимото си и вървиш усилено към хипофункция вече. Тоя селен аз лично  досега  не съм  срещнала някой, на когото да му е свалил антителата. Според мен можеш да започваш вече с тироксина, особено пък ако имаш и симптоми, пък ако искаш да забременяваш съвсем.

# 238
Мен пък лекар вътрешни болести ме диагностицира само по симптомите. Бях стигнала дотам, че дори гледането на 5 мин. телевизия ме изтощаваше и постоянно бях тревожна. Като й разказах  как се чувствам ми каза дай да погледнем щитовидната жлеза и тогава всичко цъфна. Дотогава дори не знаех  какво е това и никога  нямаше да ми хрумне да я изследвам.

# 239
  • София - Варна
Ами Диди, щом имаш симптомите на хипофункция, естествено че имаш нужда от хормон. И мен впрочем ме оставиха без хормон в началото... То затова спрях да ходя по ендокринолози вече де. Grinning
ЛилиМ, едно време само по симптоми са ги диагностицирали, преди 70-те години на миналия век. Тогава и така са ги дозирали, докато не минат симптомите. Не е имало кръвни тестове.
Тайничка, така казват на много хора, да.

Общи условия

Активация на акаунт