Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 193
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
Може да си имала задържан фоликул. Може да има нисък прогестерон.
При мен цикълът беше предвестник, преди отключване на автоимунното заболяване. Но не всяка жена има проблем с цикъла.

# 451
Здравейте, момичета!
Моля за коментар на резултатите ми (година и половина след раждане, не съм на лечение, но имам Хашимото и ИР)
юни 2016
ТСХ 3,27            (0,27-4,2)
Глюкоза 5,2       (2,8-6,1)
МСН 27,1           (28-33)
МСНС 326          (330-360)
хемоглобин 144 (120-160)

ноември 2016
ТСХ 2,61             (0,27-4,2)
Глюкоза 5,3        (2,8-6,1)
МСН 27,3            (28-33)
МСНС 323           (330-360)
хемоглобин 133  (120-160)

юни 2017
ТСХ 3,46            (0,27-4,2)
ФТ4 12,85          (9,30-17)
ФТ3 3,65            (2-4,40)
Глюкоза 5,4       (2,8-6,1)
МСН 27,1           (28-33)
МСНС 322          (330-360)
хемоглобин 140 (120-160)
инсулин 15,89   (оптимални <10,0)

С Начев последно се видях миналата година по това време и указанията му биха да изследвам ТСХ на 3 месеца, а година след раждането - само по веднъж годишно и ако стойността на ТСХ е до 4 - няма нужда от преглед и лечение. Написах и тези показания MCH и MCHC, които по принцип постоянно не са ми в норма, но никой не им обръща внимание, защото хемоглобина ми бил добре  Tired Не знам как се тълкуват newsm78 Днес пуснах и инсулин и изчислих НОМА индекс - 3,81, който, за съжаление, е в рисковата зона (2,5-5,0). Аз съм диагностицирана с ИР от края на 2014, но към момента не съм стриктна в диетата  Tired  трябва сериозно да се захващам, че ме притесняват тези резултати. 

# 452
  • София - Варна
И Начев ме изумява. И той се води по старите книжки явно. Пък при бременни жени изперква и иска ТСХ на 0... Как със стойност на ТСХ над 2.5 и до 4 да няма нужда от лечение... Това показва, че жлезата не работи на 100%. Лекарите го водят субклиничен хипотиреоидизъм и затова не изписват хормон. Според мен това е простотия, няма такова нещо като субклиничен, просто заболяването е в началото си, тоест не е увредена толкова жлезата, но все пак не работи напълно добре.
Моят коментар е, че жлезата ти работи все още, но не на 100%, и аз бих пила хормон на твое място. Ти си знаеш.
МCH и МCHC май са ниски при лек железен дефицит, но не съм сигурна. Но май беше така. А пък са над горна граница при пернициозна анемия.
Да, ей това намерих:
CBC results in iron deficiency anemia include the following:

Low mean corpuscular volume (MCV)
    Low mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC)

Последна редакция: сб, 10 юни 2017, 14:13 от afrikancho

# 453
Написах и тези показания MCH и MCHC, които по принцип постоянно не са ми в норма, но никой не им обръща внимание, защото хемоглобина ми бил добре  Tired Не знам как се тълкуват newsm78
Не обръщат внимание, защото имат диагностична стойност само ако хемоглобинът е извън норма.

# 454
  • София - Варна
Ами баща ми се беше оказал с пернициозна анемия и хемоглобин 135 (вярно нисък за мъж). Тия показатели бяха малко над горна граница, с по 1-2 единици.

# 455
А при пернициозна анемия, МСV не се ли повишава дори при леки форми, а доколкото знам заедно с него има отклонения и в други показатели (ДКК на левкоцитите), /имала съм завишени базофилни клетки и моноцити/, нива на гранулоцити, тромбоцити и т.н.
Това беше по повод мои въпроси, дали с хемоглобин над 155 е възможно да имам анемия (неуточнено каква), изобщо не бях наясно, че и с висок хемоглобин може да имаш. Оттам нататък, освен MCHC, MCH, MCV, четат и другите показатели и на тази база е крайната преценка. Затова мисля че не обръщат внимание на 2 леко гранични показателя, при добър хемоглобин за жена и останали всички показатели в норма. Не че се доверявам изцяло на докторите, които са ме следели, но показателите, в които имах изменения, извън хемоглобина, влязоха в норма. Отдадоха леките им гранични колебания на автоимунното заболяване.
Но не е изключено и да имам дефицит на В12 и т.н. Който не се е изследвал, той май няма. Нищо че последни години хемоглобина ми е 155-159, с гранично движещи се в комплект с хемоглобина - еритроцити, и останалите показатели в ПКК и ДКК са в норма.

# 456
Здравейте, момичета.

Включвам се и аз при вас да следя мнения. Само да ви запозная със себе си Simple Smile от декември 2015 съм с диагнозата Хашимото и до ден днешен няма оправия с мойте хормони. Преди седмица правих изследвания ТСХ ми е 23,62 Simple Smile якооо Grinning . Правиха ми изследвания за това колко от лекарството абсорбирам, защото съм на 250мг елтирокс, и излезе, че почти нищо не абсорбирам. Вече съм на 250 елтирокс и 25мкг Т3, стискайте палци след 45 дена Simple Smile

# 457
А каква е причината да не абсорбираш лекарствата? Нещо със стомашно-чревния тракт ли?

# 458
IoLaNdAa ,а Т3 и Т4 как са?

# 459
А каква е причината да не абсорбираш лекарствата? Нещо със стомашно-чревния тракт ли?

Просто организма ми не го приема, чакам си епикризата от болницата тази седмица и ще ви кажа ако знам повече Simple Smile

# 460
IoLaNdAa ,а Т3 и Т4 как са?

В момента не се сещам стойностите. но много над норма. а Аnti-TPO ми е 568 с норма 37. Качих 30 кила от 2015 до сега. Тренирам 3пъти в седмицата и грам не смъквам.

# 461
  • София - Варна
Йоланда, да не би да имаш някакъв проблем с хипофизата, след като т4 и т3 са много над норма. Значи абсорбираш все едно, но хипофизата не регистрира това.

# 462
Йоланда, да не би да имаш някакъв проблем с хипофизата, след като т4 и т3 са много над норма. Значи абсорбираш все едно, но хипофизата не регистрира това.
Честно казано нямам идея.

# 463
  • София - Варна
Ами виж, след като ФТ4 и ФТ3 са много над горна граница, значи абсорбираш все пак. ТСХ просто не реагира. От тия конски дози ще си седиш хипо, затова не слабееш, защото от такива конски дози в повечето случаи може да се седи главно в хипофункция, с някакви елементи на хипер заради многото хормон, който вкарваш в тялото си. Но като цяло просто се задръстваш с хормони, които нямат шанс да проработят.
Мереленда, да, и други показатели бяха извън норма, но не помня вече кои.
И ти си права, че понякога тия показатели може временно да са извън норма, затова трябва да се следи, за да се види има ли някаква зависимост, или няма. Ама като и ние не знаем какво да търсим и да следим... Само се лутаме.

# 464
Здравейте, моля за мнението ви.
Февруари имах ТСХ - 6.99
Назначиха ми Л-тироксин  25 мкгр , същевременно пих и ОК
Март - ТСХ 3,57
Увеличиха ми дозата на 50 мкгр
Април спрях ОК, ТСХ - 1,39
Продължих да пия 50мкгр
Днес ТСХ - 4,15 , реф-ст-ти 0.27 - 4.2
         ФТ4 - 14,50 , реф-ст-ти  9.30 - 17

Често през деня имам сърцебиене, а този месец и Ц ми закъснява вече с 6-7 дни (няма Б).
Каква е причината и не мога да си обясня защо вместо с хормона ТСХ да пада, той се покачва ?

Общи условия

Активация на акаунт