Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 168
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
Момичета, сърцебиенето при високо Тсх ли се появяваше?

Сова, не мога да помогна.

# 466
  • София - Варна
Сети Бети, появва се и при хипер, и при хипо (тоест високо ТСХ, да). Строго индивидуално е.
Имам 2-3-ма познати, които качват пулса над 100 от хипофункция.

# 467
Африканчо, сега като писа и се замислих, че моето май не се води сърцебиене. Така за минута-две усещам напрежение, тежест в сърдечната област, не знам как да обясня. Следващият път като ми се случи ще се опитам да засека пулса колко ми е. Взех да се вглеждам в себе си за симптоми на болната щитовидна жлеза и да се чудя дали да не ходя на лекар, че да ми изпишат хормон. Нещо на своя глава не ми се почва.

# 468
  • София - Варна
Ами, Сети Бети, ти си отвсякъде за хормон с тоя ТСХ над 3. Ей точно с такъв ТСХ, че дори и по-нисък, ме държаха 2 години, като ми казваха, че съм ОК, а пък симптоми си имах. Няма как да не си в хипофунцкия с ТСХ 3, просто няма как. Лекарите да си говорят каквото искат, нали не им е на тях.

# 469
  • Бургас
Момичета, сърцебиенето при високо Тсх ли се появяваше?
Аз в момента съм с ТСХ 1,5 и пулс 120 всяка сутрин. Та, не, не е само от високо ТСХ.

# 470
  • София - Варна
Защото си в хипофункция, Мон, с висок ФТ4 и нисък ФТ3.
Но при Сети Бети ТСХ говори за хипофункцията, докато при теб ФТ4, ФТ3, както и симптомите ти.

# 471
Момичета, възможно ли е усилен косопад да се дължи на проблеми с ЩЖ?
Тсх винаги ми е под 2, фт4 е към средата на референтните, тат и мат в норма, фт3 изследвах веднъж и Начев каза да не го пускам вече, че всичко е в норма. На ехографа се видяха леки изменения в жлезата.
Тази година имам 2 бременности, завършили с мисед, при пъвата тсх в деня на теста за бременност беше 2.5, фт4 на горна граница и започнах 25 мкгр л-тироксин,  след миседа го спрях и 40 дни по-късно тсх беше 1.7, а фт4 малко по-ниско от средната реф.ст-ст.
При втората бременност тсх в деня на теста беше 3.2, а фт4 малко над средата, започнах 50 мкгр л-тироксин, който спрях преди 20 дни.
От седмица съм с ужасен косопад, винаги съм имала умерен, но сега е страшно  ooooh! Забелязах, че и при двете бременностти косата ми спря да пада, затова се замислих, че може да е от приема на л-тироксин.
Сега се чудя дали всъщност нямам нужда от хормон по принцип, не само по време на бременност, въпреки, че тсх е под 2 newsm78

# 472
  • София
На мен май ми капе косата нормално, но самата тя е рядка и тънк. Отгоре на скалпа е доста рядка, забелязвам го и при други хора с такква проблемк.
В метрото веднага се познава  на коя жена не и е наред щитовидната жлеза  Tired

# 473
  • София - Варна
Възможно е да се дължи на разкапана ЩЖ, да. Май доста жени го имат това оплакване. Ама капе цялостно, и после се оправя.
Та.ра, пусни и ФТ3, за да се добие цялостна картинка за състоянието. Така само ТСХ показва, че жлезата не работи съвсем добре. Като цяло не е добре да се трупа много високо ниво на ФТ4, защото обикновено това става за сметка на ФТ3, и накрая излиза, че въпреки, че пиеш Тироксин и сваляш ТСХ, си отново в хипофункция, защото ФТ3 пада. Така че най-вероятно с тоя ТСХ е да имаш нужда от прием на Тироксин, но най-вероятно дозата не трябва да е 50мкг, а по-малка. Тоз пък Начев... все изписва 50 мкг значи. И на мен ми изписа 50, а се оказа, че бях някъде за 31 мкг тогава.
Дези, аз пък не съм съгласна с това генерализиране за косата. При мен не капе, същата си е. И като цяло не ми личи, че имам проблем с ЩЖ. Вече вътрешно какво ми е... е друг въпрос...
Забелязала съм, че скалпът прозира при жени с повишени андрогени. Имам 3 такива познати, нямат проблем с ЩЖ, но имат с андрогени нещо.

Последна редакция: ср, 14 юни 2017, 23:20 от afrikancho

# 474
Африканчо, нужно ли е да чакам 40 дни от спирането на л-тироксина, за да изследвам? Много ме притеснява този косопад, такова чудо не е било  Tired

# 475
  • Бургас
Koсопадът беше един от първите ми симптоми. Лекарите не ми обръщаха внимание, защото косата ми е къдрава и не си личи като оредее. Още при началото на косопада бях с ТСХ 2,80 и умора. За млада жена под 30г ТСХ над 2-2,5 не е никак добре, отъкъде да съм го знаела това тогава. Около 5-6г след това вече ТСХ стана 6 и вече дори и лекарите признаха, че има проблем. За мен обаче процесът е започнал още с необяснимо силния косопад 5 г преди това, плюс цепене на ноктите и още няколко неща. Това не значи, че винаги е така, а просто, че човек трябва да си обърне по-сериозно внимание ако косата наистина капе зверски.

# 476
  • София - Варна
Даже ТСХ трябва да е максимум 1.5 при напълно добре функционираща жлеза. Редно е тия референтни граници да се коригират, както разбирам, че е станало с витамин Б12 на някои места. Айде ако не до 1.5, поне до 2.5, ама и това е високо. Хората със здрави жлези имат ТСХ под 1. Това е истината.
А да, и моите нокти се цепят, ама много леко, само отгоре, все едно съм се порязла с нож, без да искам, и закачат. Това е много характерно за хипофункция. Как и аз не съм го знаела.

Та.ра, според мен не е нужно да чакаш, при наличието на такъв косопад, по-добре пусни. Изследвай се тия дни, но пусни и ФТ3, за да се види всичко. Според мен ще има нужда да пиеш нещо, съдейки по завишения ТСХ, а и най-вече косопада! Обаче така както си писала, че ФТ4 ти е все на средата, че дори и на горна граница, твърдо 50 мкг Т4 ти е висока доза, даже може и 37.5 да ти дойде висока.
Ако си скоро след мисседа, ТСХ ще бъде фалшиво по-нисък. Тоест функцията на жлезата след аборт се забързва. Ама пускай, след като имаш такъв симптом.

# 477
За косопада е хубаво да изследваш и железните показатели.

# 478
  • София
И аз съм със страхотен косопад, най-много пада под душа. А в последно време косъмът не е гладък, а някак грапав, неравен. Ужасно ме дразни!  Twisted Evil
Дали няма връзка с натрупване на метали (мед, може би)? Или пък някой дефицит, примерно на йод или желязо?  newsm78

# 479
Хората със здрави жлези имат ТСХ под 1. Това е истината.

Правило ми е впечатление. Даже някои по-често към долна граница, което нас на пръв поглед би притеснило.
0,5 - 0,8 - 0,9, все някъде там срещам при здрави хора.

Общи условия

Активация на акаунт