Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 77 282
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
Пробвайте подезични б12 ако не ви повлияват ето тези http://www.adonis.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD- … D0%B0%D0%BB/12100 са много добри но предвид че са скъпи по добре да се пробва първо с подезичните

# 631
  • София - Варна
Да, Полярна Звезда. Това е хубаво отношение. Сигурно на него не си пила хормон. Или си пила, но си почнала от отношение на ФТ4/ФТ3 по-малко от 3.
Обаче ТСХ ти е висок. Така че няма баланс и на 3-те. Което си значи хипофункция. И сигурно ФТ4 и ФТ3 са изместени леко по-надолу в референтните граници или леко по-нагоре от оптималните за теб (тия които са ти били преди да си станала хипо).
Впрочем при терапия при хипо се цели ФТ4 и ФТ3 да докарат някакво съотношение нали, ТСХ също да е с някаква стойност, обаче ФТ4 и ФТ3 винаги седят по-надолу в референтните граници, отколкото на здрав човек. Тоест гонят същото съотношение, но са разположени по-надолу в референтните граници.

Примерно аз като съм била здрава, ФТ4 ми е бил към 16, ФТ3 към 5 някъде, а сега гоня ФТ3 4.20, и ФТ4 под 15. Ориентировъчни цифри са това.

# 632
Ами не знам - моята цел е зелена светлина за нови опити за бебе, а за това лекарите искат само tsh под 2...
Иначе от 30- тина дни съм на 75 л- тироксин и в началото ми повлия бързо добре сега с наближаване на контролата пак взе нещо да ме стяга - направо ме е страх да изследвам. Не очаквам, че от 26 ще е паднало дори до референтните граници, но се надявам поне да върви надолу. Чудя се защо на 40 дни е контролата като аз и предния път преди да дойде време за контрола почуствах, че спира да ми действа лекарството и не грешах - въпреки терапията tsh се беше вдигнало ( имаше си и причини де), но сега уж трябва да в ОК, а с минаване на времето сякаш ефекта намалява...

# 633
  • София - Варна
Ами дано успеете да го свалите под 2.
въпреки терапията tsh се беше вдигнало ( имаше си и причини де),
Какви причини?
Намалява ефектът. При много хора става така. Май почти при всички. Mr. Green
То не че намалява, ами просто се отдалечаваш от оптималните си нива.

# 634
Пиех естрофем - и за 3 седмици tsh от 7 скочи на 26.
Да според мен наистина намалява ефекта на Л-тироксин и за това не знам защо не го корегират на по-кратки периоди...

# 635
Здравейте Simple Smile
пуснах си сама изследвания.Бях убедена ,че ща са много лоши и смятах с  тях да ходя на лекар ,но така като гледам ,мисля ,че са в норма.С тези резултати има ли нужда да ходя на лекар?Целта е бременност!

Щитовидна жлеза  Реф.стойности
   FT3   4.93 pmol/L    -  3.1 - 6.8
   FT4   16.00 pmol/L -12.00 - 22.00
   TSH  1.24 mkIU/ml - 0.27-5.50
   Anti - Tg 26.80IU/mL- 0 - 115.0
   Anti - TPO 16.99IU/mL0 - 34.0

# 636
  • София - Варна
А имаш ли симптоми? Оплаквания? Какво те накара да се изследваш?
Защото тия резултати са хубави, но ако имаш оплаквания, стават веднага съмнителни.
Най-добре да проследиш пак как се движат, ако имаш съмнения.
На лекар няма смисъл да ходиш май при каквито и да били резултати. Grinning Grinning

# 637
ANI882 аз лично си мечтая за такива резултати Simple Smile
Не се опитвай да се самонавиваш, че има проблем - много хора около мен са така - все се взират в себе си с нагласата, че нещо не им е наред.
Аз все си повтарям, че съм добре ( макар всички изследвания да ми противоречат).
Пожелавам ти скоро да видим + тест и след това да прегръщаш едно малко съкровище  baby_neutral

# 638
Човече, хубави са ти антителата.
Антитела се свалят и с терапия, подходяща терапия. Като влезе ТСХ в норми, като си оптимален на Т4, или ако не можеш само на Т4, но пак си близко до оптимален, антителата обикновено падат и те. При мен така са падали. Естествено и диети, и други неща - за всеки е индивидуално.

к1кк, ами всякакъв спорт в екстремност, който те изморява много, не е добре, защото за да спортува човек, му трябват добри ФТ3 и ФТ4. При здрав човек все още има гъвкавост - след здрава тренировка организмът примерно ще произведе повече ФТ3 чрез ФТ4 за момента, ще отговори на нуждите на тялото. А при човек в хипофункция това съвсем ще го изтощи, ако не са му наред хормоните. Пък дори и да са наред, времето за възстанояване е различно при здрав и при човек на фиксирано количество хормон всеки ден. При спорт се изразходва ФТ3.
С две думи - не трябва да се прекалява със спорт, особено ако не са наместени хормоните. Не да не се спортува, но да се кара по-леко. Защото спортът пък стимулира дейодиназа Д2, която е най-силната по отношение на преобразуването на Т4 в Т3, по-силна от Д1. Ама точно и затова, като нямаш много ФТ4, пък поискаш от тялото, за да ти стигне ФТ3 за спорта в момента, това ще те изтощи съвсем.

Маринова, нормално е да си била по-добре преди да почнеш терапия. И аз бях така. Ох, бях много по-добре.
Това е защото тялото ти е свикнало дълго време на хипофункцията. Процесът не се е развил за няколко дни или месеца. Тялото се е нагодило. Макар че си имала симптоми, пак има елемент на нагаждане на тялото. А като почнеш терапия, все пак забързваш метаболизма малко, после като не можеш да нацелиш дозата, слизането от по-забързан метаболизъм към отново по-забавен (тоест хипофункция нали) е по-рязко и затова се усеща така, по-силни симптоми, всичко по-гадно.

Да, при теб определено 50/75 е било висока доза преди.
И да, скокът от 25/50 на 50/75 е бил голям.
Не мога да ти кажа как става намаляването. В смисъл май всеки може да реагира различно. Виж при теб как от малко намаляване ТСХ е скочил на 10,47.
Аз съм усещала в миналото например - като бях на по-висока доза, тогава това за мен беше 50 мкг Т4, ФТ4 ми отиде на 19.30 някъде, ТСХ на 0.5, и нямах конвертиране, с всеки изминал ден ставах все по-хипо. Беше много гадно. И помня, че спрях хормона за една седмица, ама тогава не знаех нищо, аз го спрях само заради ТСХ, защото мислех, че съм хипер, а то аз си бях хипо  - с прескачания и пулс под 50 сутрин!
След  това почнах на доза 25 Т4, след тази една седмица, и пак си бях много зле, пак хипо. След това карах 2 седмици на 25, спрях пак хормона, и 4 дни след това почувствах осезаемо подобрение. Преди тия дни бях изследвала ФТ4 и беше паднал на 16. Тоест подобрението е станало на ниво на ФТ4 по-ниско от 16.
Идеята е ФТ4 да не е над 15 много, при граници 12-22. Как ще го свалиш не знам. Дали със спиране на хормона напълно за 3-4 дни, дали с намаляане на дозата. Но трябва да се уцели ниво на ФТ4, при което все още се случва някакво конвертиране във ФТ3, и при което частното на ФТ4 и ФТ3 няма да е някакво число, много по-голямо от 3.40.
То моят ФТ3 се вдигаше и на ФТ4 19.30, беше отишъл на 4.99, ама пак бях хипо, уж ми трбява ниво на ФТ3 4.20. Ама беше защото ФТ4 беше много висок, ТСХ - много нисък. Тоест балансът на трите беше нарушен.

За колко време на доза 50 - 5 дни, 75 - 2 дни ТСХ ти е скочил от 0.095 на 10.47?

Ами, месец и 20 дена да речем и ми скочи на 10..... Още в самото начало нещо не са наред нещата ! Диагностицираха ме с с хормон ТСХ 4.97 (когато откриха заболяването) , като пиех само 25 мг ТСХ спадна на 3,61 , вдигнаха ми дозата на 25/50 и си скочи пак на 4,95 (това в самото начало още)....После вече директно минах на 50/75 и предозирах -стана 0,095, след което ми намалиха пак и ето резултата 10.47...  Не мога да разбера какво става....Close Може да има нещо др нз ... Иначе като симптоми усещам изключителна нервност, агресия , прескачане на сърцето , отлслабена памет, отделяне на адреналин (без видима причина за това) , В смисъл на моменти се чувствам "high", ако мога така да се изразя и наред с агресирането се отделя този адреналин .......

# 639
  • София - Варна
Маринова, пускай и другите хормони и по тях се ориентирай какво да правиш.

# 640
Здравейте, момичета Отдавна ви чета когато мога, но днес реших вече да се включа.Ще опитам на бързо да разкажа моята история.От 8 години се мъчим с мм да имаме бебче.Случи ми се три пъти да видя две черти , но около третия месец губих плода.Миналата година след поредната загуба се отказах, защото мн тежко преживявах всичко.За голяма изненада , след месец се оказаха пак бременна.След една камара изследвания се оказах с тромбофилия и хашимото .Вече си имаме една принцеса на 4 мес. Heart EyesТук искам да дам надежда на всички бъдещи мами да не се отказват, че надежда винаги има.Преди месец си направих изследвания и TSH ми беше 1.9 и доки каза да спирам л-тироксина. От две седмици , обаче не се чувствам добре и вчера си направих една камара нови и м/у друго пуснах ново TSH. Като видях резултата изпаднах в паника 89.37.Отидох до лабораторията да питам да ли нещо не са объркали запетаята или има нещо в мерните единици.Там ми обясниха , че и те се усъмнили и затова направили изследването три пъти , но грешка няма.Все пак аз отидох и до др лаборатория, но и там  беше така с малка разлика.Според доки било нормално след раждане.Аз обаче никога не бях чувала за такива ст-ти.Назначи ми пак лечение да редувам 50 гами с 75.Като ви чета тук , че пиете повече за по-малки ст-ти се съмнявам да ли да се доверя на моя доктор или да търся друг.Ще бъда мн благодарна , ако споделите опит.

# 641
За пръв път чувам лекар да препоръчва спиране на тироксина  Rolling Eyes
Най - добре потърси друг  Peace

# 642
  • София
afrikancho, с все по-голям интерес чета написаното от теб. Това за спорта ме разби... тренирам по 6 пъти седмично  Tired

Бягам активно от почти 4 години, като последната половин година не толкова активно по, да кажем, "емоционални" причини. Тази пролет като ми се дотича пак пулсът ми ме стресна, часовникът показваше 180-190 удара в минута за няма и 200 метра бягане. Лицето ми се пълнеше с кръв, ставах червена и адски потна за нула време. В крайна сметка реших, че е от жегите, защото никога не съм ги обичала. И спрях да тичам уж за лятото.
Днес бях на кардиолог и като й споделих за това състояние тя каза, че трябва да ми сложи този уред за 24 часа следене на пулса. Утре сутринта ще го сложим, в петък ще гледаме записа и ще анализираме. Помоли ме да отида да потичам през това време за да видим записът какво ще покаже. Иначе нямам никакви други симптоми и оплаквания... Силно се надявам да е грешка в техниката, която имам, въпреки, че си се чувствах зле...
В момента пия еутирокс 150 от почти месец, ТСХ ще пусна другата седмица и се съмнявам дали този пулс няма общо и с щитовидните хормони. Т3 и Т4 не съм пускала от години и май ще е хубаво да ги направя и да ида на лекар екипирана.

# 643
Калина ще послушам съвета ти.На мен ми обясни , че през лятото било хубаво да не се приема заради жегите.

# 644
  • София
И аз мисля, че консултация с друг доктор е задължителна и той в най-скоро време. Какви са ти усещанията сега? Никога не съм засичала човек с такова ТСХ.

Общи условия

Активация на акаунт