Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 77 331
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
Да, така е, можеш да си прескочиш оптималната доза на Т4. Друг е въпросът дали само с него ще можеш да минеш.
Аз си я прескочих така. Точно с доза 50 Т4, точно от подобно ниво на ФТ4... И месеци лутане. И безмълвни лекари. То не бяха "мутации по дейодиназите", ", що така тоя Т4 не ти действа", "резистентност към Т4", "внушения от моя страна", "не може с тия резултати да ти е зле", "пробвай да не обръщаш внимание на прескачанията, нищо че са над 10000".
И аз прескочих -предозираха ме и после като се намали дозата със супер малко и. стана мазало-хормона скочи яко . Ето последните 2 изследвания:
TSH- 0.095 (при 50-75мг редуване)
ТSH - 10, 47 (при 5 дена по 50мг и 2 дена 75мг, тоест пет на два (съб и недекля пиех по 75 мг))
По -зле съм от преди хормона ! Бях диагностицирана с тсх -4,97 вече една година не мога да си оправя хормоните. Може ли да те попитам, свалянето на дозата как става , трябва да спра хормона и след време пак да го почна от начало ли ...... Sad ? Грешката ми беше, че пропуснах 50 мг- а от 25-50мг скочих на 50-75мг - естествено предписани от лекар ! Т3 никога не е изследван , само Т4 ТАТ, МАТ, ТSH ....Ще ходя да изследвам всичко , то е ясно , има ли некви читави лекари , защото ми писна вече , всякаш сама усещам по-добре какво ми трябва  Confused

# 616
  • София - Варна
Човече, хубави са ти антителата.
Антитела се свалят и с терапия, подходяща терапия. Като влезе ТСХ в норми, като си оптимален на Т4, или ако не можеш само на Т4, но пак си близко до оптимален, антителата обикновено падат и те. При мен така са падали. Естествено и диети, и други неща - за всеки е индивидуално.

к1кк, ами всякакъв спорт в екстремност, който те изморява много, не е добре, защото за да спортува човек, му трябват добри ФТ3 и ФТ4. При здрав човек все още има гъвкавост - след здрава тренировка организмът примерно ще произведе повече ФТ3 чрез ФТ4 за момента, ще отговори на нуждите на тялото. А при човек в хипофункция това съвсем ще го изтощи, ако не са му наред хормоните. Пък дори и да са наред, времето за възстанояване е различно при здрав и при човек на фиксирано количество хормон всеки ден. При спорт се изразходва ФТ3.
С две думи - не трябва да се прекалява със спорт, особено ако не са наместени хормоните. Не да не се спортува, но да се кара по-леко. Защото спортът пък стимулира дейодиназа Д2, която е най-силната по отношение на преобразуването на Т4 в Т3, по-силна от Д1. Ама точно и затова, като нямаш много ФТ4, пък поискаш от тялото, за да ти стигне ФТ3 за спорта в момента, това ще те изтощи съвсем.

Маринова, нормално е да си била по-добре преди да почнеш терапия. И аз бях така. Ох, бях много по-добре.
Това е защото тялото ти е свикнало дълго време на хипофункцията. Процесът не се е развил за няколко дни или месеца. Тялото се е нагодило. Макар че си имала симптоми, пак има елемент на нагаждане на тялото. А като почнеш терапия, все пак забързваш метаболизма малко, после като не можеш да нацелиш дозата, слизането от по-забързан метаболизъм към отново по-забавен (тоест хипофункция нали) е по-рязко и затова се усеща така, по-силни симптоми, всичко по-гадно.

Да, при теб определено 50/75 е било висока доза преди.
И да, скокът от 25/50 на 50/75 е бил голям.
Не мога да ти кажа как става намаляването. В смисъл май всеки може да реагира различно. Виж при теб как от малко намаляване ТСХ е скочил на 10,47.
Аз съм усещала в миналото например - като бях на по-висока доза, тогава това за мен беше 50 мкг Т4, ФТ4 ми отиде на 19.30 някъде, ТСХ на 0.5, и нямах конвертиране, с всеки изминал ден ставах все по-хипо. Беше много гадно. И помня, че спрях хормона за една седмица, ама тогава не знаех нищо, аз го спрях само заради ТСХ, защото мислех, че съм хипер, а то аз си бях хипо  - с прескачания и пулс под 50 сутрин!
След  това почнах на доза 25 Т4, след тази една седмица, и пак си бях много зле, пак хипо. След това карах 2 седмици на 25, спрях пак хормона, и 4 дни след това почувствах осезаемо подобрение. Преди тия дни бях изследвала ФТ4 и беше паднал на 16. Тоест подобрението е станало на ниво на ФТ4 по-ниско от 16.
Идеята е ФТ4 да не е над 15 много, при граници 12-22. Как ще го свалиш не знам. Дали със спиране на хормона напълно за 3-4 дни, дали с намаляане на дозата. Но трябва да се уцели ниво на ФТ4, при което все още се случва някакво конвертиране във ФТ3, и при което частното на ФТ4 и ФТ3 няма да е някакво число, много по-голямо от 3.40.
То моят ФТ3 се вдигаше и на ФТ4 19.30, беше отишъл на 4.99, ама пак бях хипо, уж ми трбява ниво на ФТ3 4.20. Ама беше защото ФТ4 беше много висок, ТСХ - много нисък. Тоест балансът на трите беше нарушен.

За колко време на доза 50 - 5 дни, 75 - 2 дни ТСХ ти е скочил от 0.095 на 10.47?

Последна редакция: вт, 27 юни 2017, 11:03 от afrikancho

# 617
Чак сега видях това https://www.facebook.com/AcibademCityClinicTokudaHospital/posts/10155161074775622 изглежда е било интересно и си е струвало да се чуе какво са говорили, макар и да не прилагат тези неща на пациентите
Особено това с американския професор

# 618
Човече, хубави са ти антителата...
Аз пък се стреснах като видях от 0 до 115, помислих, че са на долната граница  Laughing гледам и миналата година са били подобна цифра, явно те са си ми добре.

# 619
  • София
Чак сега видях това https://www.facebook.com/AcibademCityClinicTokudaHospital/posts/10155161074775622 изглежда е било интересно и си е струвало да се чуе какво са говорили, макар и да не прилагат тези неща на пациентите
Особено това с американския професор

Интересни са всички теми, които са обсъждали.. любопитни са ми подробностите, конкретните им заключения. Благодаря за линка!

# 620
Здравейте! Пусках изследвания днес, че отдавна не бях пускала контрола. С хипофункция съм, но нещо последните дни усещах леко стягане в гърлото на моменти и реших да проверя какво става. Пуснах и Б12 защото никога не съм го изследвала до сега/само че пия МаксиХеър в момента а той съдържа Б12 и не знам дали резултата е на 100% реален/.
Това са резултатите:
Хормони
TSH   S        2.29       µIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
Специфични протеини, витамини
Витамин В12   S        328.2       pmol/l     145 - 569     ECLIA

Какво мислите?  Rolling Eyes Пия 5 дни в седмицата по 100мкг Еутирокс и 2 дни по 75мкг. Ама предвид че е лято, дали да не остана само на доза 100 всеки ден ?  newsm78 Най вече по косата си забелязвам че Тсх се е променило, като започне малко повече да пада значи нещо не е ок.
А това Б12 .. в норма е ама Мон беше писала че трябва да е над 500 ... значи съм си в дефицит.  Confused

# 621
  • София
Gabriellla, в Maxi Hair има само 50 мгр цианокобаламин, едва ли е повлияло много.  Peace Поне не е си в тежък дефицит.

За дозата, обикновено лятото се смъква.. но щом си усещаш симптоми, ти си знаеш най-добре. А фт3 и фт4 пускала ли си? Както каза afrikancho, само по ТСХ трудно се дозира оптимално.

# 622
veseto5775 , пускала съм фт3 и фт4 но отдавна,  още в началото и след това само Тсх изследвам, трябва да погледна в старите резултати, защото не си спомням вече. А за ТСХ, аз си мислех пък че е обратното, че лятото се вдига .. явно съм останала с грешно разбиране нещо.  Rolling Eyes
Чудя се сега за Б12 какво да взема да пия да вдигна малко нивото, че само от Макси-то както каза слабо ще се повлияе.  Crazy За симптомите и аз не знам вече какво усещам, може и да съм си внушила за стягането в гърлото знам ли то едно ли е да го мисля  #2gunfire

# 623
  • София
Едва ли си въобразяваш.. То и аз до скоро само ТСХ следях, но от известно време доверието ми в лекарите се срина..  Mr. Green

За B12 би могла да си вземеш подезични таблетки метилкобаламин 1000 мгр.  Peace

Последна редакция: вт, 27 юни 2017, 16:22 от veseto5775

# 624
Не си си внушила, при мен същото още преди да подозирам да знам какво е това ТСХ.
Притеснявах се, че е сърце и ходих на кардиолог. После ми се случваше от време на време, но като се успокоих, че не е сърце и не му обръщах внимание  Blush
Януари като ми беше паднало ТСХ-то се чувствах много добре, сега като ме хвана за гушата се оказа почти двойно, така че и според мен има връзка.

За витамин Б 12 - пия го заради интеркостална невралгия и ми действа превъзходно. Имам чувството, че 1 мин. след като го изпия съм друг човек. Не съм се изследвала за него, но явно и тук има връзка.

# 625
veseto5775, благодаря, набелязала съм точно едни подезични в Айхърб и ще ги поръчам, ама нещо ме съмняват тези подезични дали се усвоява нещо от тях, нямам им много вяра  Rolling Eyes Нещо добро по нашите аптеки дали има, някой ако пие Б12 ще се радвам да предложи.
Мисля да остана на доза 100 еутирокс всеки ден пък ще видим как ще се чувствам. Пия една шепа други добавки и не знам вече кое действа и кое не.
Пия вит. Д без да съм го изследвала, но със сигурност имам дефицит, защото съм с много бяла кожа. Мислех днес да пусна и него, но сметнах че резултата може да не е реален. Трябва ли да спра приема, за да се изследвам или не пречи?  newsm78

Не се сърди, човече, какъв Б12 пиеш ?  Hug

# 626
Невробекс е това, което ми е изписано за невралгията, даже не знаех какво има вътре, но като започнаха проблемите и видях, че помага се зачетох Laughing Витамините Б1 (тиамин), Б6 (пиридоксин) и Б12 (цианкобаламин) съдържа.

И аз съм с много бяла кожа и гледам да се пазя от слънце. Освен това работя от вкъщи и като цяло не излизам в жегите. Ще наваксам на морето  Mr. Green пък на есен ще го мисля.

# 627
  • София
Ами на мене подезичните ми действат, Мон беше споделила, че май не й действат. Пробвай!  Peace
И в iHerb има много избор, аз си взех от аптека Ревита (поръчах on-line, на Natural Factors).

# 628
Благодаря, ще разгледам  Simple Smile

# 629
afrikancho в духа на последните ти постове реших да изровя старите изследвания :
При tsh 4.1 отношението ft4/ft3 ми е 3.17, което до колкото разбрах е добро съотношение, въпреки високото tsh
Сега последното ми tsh беше 26, не съм изследвала другите хормони, но на следващата контрола ще ги пусна да видим как се движат нещата

Общи условия

Активация на акаунт