Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 77 334
  • 744
  •   1
Отговори
# 600
  • София - Варна
Добре, да речем, че 50 не ти е висока и си извадила късмет... Обаче като не си знаеш изходните нива на ФТ4 и ФТ3, само ще отложиш постигането на хубава терапия във времето. Просто отсега знам какво ще се случи с теб. Каквото се случи и с мен, и с всички останали. Само губиш време така.
Това е като стреляне в тъмното: един ТСХ, една доза 50, след 3 месеца - пак един ТСХ. Ще се въртиш до безкрай в хипофункцията така.
А между другото сега веднага най-вероятно ще усетиш подобрение от Тироксина, обаче почти сигурно то няма да се запази в дългосрочен план.
А впрочем ти беше с тсх около 8? Значи 50 сигурно ще ти е добре.
Може и ниско.
Пусни едно фт4 и фт3 сега. Нищо че пиеш хормон. Те за 2 дни няма да са се променили.

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 19:13 от afrikancho

# 601
http://imgur.com/a/pSSVa
Това са моите резултати за последните години. Не винаги съм пускала ФТ3 и ФТ4, защото Начев не ги е искал. А сега като не работя, ми идва скъпо, понеже пускам и други неща за ИР.

# 602
  • София - Варна
Сети Бети, твоите резултати (визирам най-вече последните 2-3, особено последния) са почти каквито бяха моите дори сега след раждането, преди да почна пак хормон. А на мен ми трябва под 50 мкг Т4 май, засега като гледам поне. Сега съм на 37.5 мкг. На теб със сигурност под 50.
Аз на твое място бих почнала с 25 само.
Ако решиш да почнеш хормон (независимо каква доза), да знаеш, че ФТ3 ще падне. То при всички е така.  Предполагам, че оптималният ти ФТ3 на терапия с Тироксин/Еутирокс ще е около поне 3 - при тия референтни граници. Трябва да следиш симптоми и резултати и да видиш кой ти е идеалният.
И да си решиш дали да почваш хормон, или не.
Аз бих почнала, но това съм аз. Понеже ТСХ над 1.5 показва със сигурност, че има хипофункция на ЩЖ. А и отношението на ФТ4 и ФТ3 не ти е като на човек с идеално фунцкионираща ЩЖ.

# 603
Както бях писала преди време и аз съм с Хашимото. Преди 4 месеца пусках изследвания и сега мисля да пусна отново. Моля да коментирате резултатите и да ме посъветвате какво да изследвам сега, явно това че са в норма не е достатъчно. Пия селен 100/дневно и вигантол 3*20 капки седмично.
Калций-2.53 (2.12-2.62)
Магнезий-0.83 (0.78-1.03)
Витамин Д-8.13 (30.00-100.00)
ТАТ-416.50 (0.00-115.00)
TSH-2.17 (0.35-5.00)
Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза-Anti-TPO -11.90 (0.00-34.00)

# 604
  • София
Здравей, Veskata! Предвид дефицита ти на вит. D и съответно лечението, е хубаво да пуснеш контролно изследване. За магнезия, май е безсмислен, освен ако не е RBC Magnesium (магнезий в еритроцити), защото организмът се стреми да докара ниво в кръвта, но на клетъчно ниво може да си има недостиг. Ако ще пускаш щитовидни, пусни си пълен пакет (тсх, фт3, фт4, тат и мат), за по-пълна картина. А селенът, който пиеш е ниска доза, но е добре и него да провериш, защото натрупването му е опасно. Трябва да го спреш седмица преди изследването.  Peace
Не мога да коментирам самите резултати, не смея. Бих казала все пак, че според мен си за хормон, малка доза.

Последна редакция: сб, 24 юни 2017, 22:07 от veseto5775

# 605
Весе много благодаря за насоките, след седмица ще пусна изследвания и ще доклсдвам.

# 606
  • София
Няма защо! Късмет!

# 607
Пусни едно фт4 и фт3 сега. Нищо че пиеш хормон. Те за 2 дни няма да са се променили.
Пуснах. Ето ги, само ТАТ се бави, като се появи в сайта им ще дам и него.

Скрит текст:

# 608
  • София - Варна
Човече, не си за 50 мкг Т4 в тоя момент. Гаранция. Ще си блокираш конвертирането. Ще си добре сега примерно месец-два, ако седиш на 50 мкг, но после ФТ4 ще отиде съвсем нагоре, и блокаж...
Аз мислех, че е възможно ФТ4 да ти е под долна граница, а той - по средата. Не, не. Не пий 50 мкг.
После дори и да ти трябва 50, ще е много по-лесно да качиш.
Хормоните по-лесно се дозират в посока нагоре.
Иначе ще трябва да спираш и да чакаш ФТ4 да пада.

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 17:26 от afrikancho

# 609
Здравейте ,от както пия Л-тирокс 50мкг съм с ежедневно сърцебиене и прескачане..на какво може да се дължи според вас?

Аз съм в същото положение- от една година насам, се лекувам с еутирокс.... Нито един път не достигнах хормони в норма. Или са завишени или един път станаха под нормата. Сърцето много ме притеснява-точно прескачане е моето , без сърцебиене. Забелязвам, че когато дозите са неточни се получава точно това. Има периоди на затишие, но те траят много кратко. Като цяло се чудя до кога ще изкарам с това сърце , май като прехвърля 30 няма да съм на този свят , защото от време на време почва задух. Като цяло, съм спортистка и всеки ден тренирам и то здраво кардио ...... Докато тичам нищо ми няма, освен понякога прескачането де. Обяснявам го това на лекарите и никой не ми обръща внимание . Също така усещам безпричинно отделяне на адреналин- свива ме стомаха като все едно се вълнувам , но без повод.

# 610
  • София - Варна
Аз съм с тези прескачания. Имам по 15000 на ден, когато съм най-зле. Получават се, защото не са ни стабилни нивата на фт3. Под едно определено ниво на фт3 се почват. За себе си съм го разбрала вече кое е.
И на мен не ми обръщат внимание. Мислеха, че си внушавам, докато не видяха резултата от холтера. Естествено не вярват, че са от фт3, но искат да ги лекуват с бетаблокер, вместо да оправят причината.
Опитват се да пробутват номера с нервно-вегетативната дистония.
Здравият спорт е крайно противопоказен за хора в хипофункция.

Между другото, Човече, виж как и на теб ще ти трябва ниво поне 4 на ФТ3, когато си на терапия вече, за да си оптимална откъм ФТ3 де. И моят е там някъде - 4.20 де. Наистина излиза, че сме горе-долу еднакви.

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 17:49 от afrikancho

# 611
  • София
Не се сърди, човече, ако съм разбрала правилно логиката на Afrikancho, то в случай, че дозата от 50 мгр. е висока и смъкне ТСХ много, а с него и фт3 се смъкне, това означава, че въпреки привидния добър резултат (свалено ТСХ) симптомите на хипофункция ще се задълбочават с времето поради ниския фт3 (и влошеното съотношение фт4/фт3, което в момента е 3.73, но ще се увеличи с по-високата доза).

Въпросът е коя е тази оптимална доза, която хем ще смъкне ТСХ, хем няма да е прекалено висока, че да смъкне много и фт3.

Предполагам само, че може би ако се почне с по-ниска доза и се пуснат пак изследвания на ТСХ, фт3 и фт4 след около месец,  би могло да се прецени дозата дали е добра или пък има нужда от повече.  Thinking

# 612
  • София - Варна
Да, така е, можеш да си прескочиш оптималната доза на Т4. Друг е въпросът дали само с него ще можеш да минеш.
Аз си я прескочих така. Точно с доза 50 Т4, точно от подобно ниво на ФТ4... И месеци лутане. И безмълвни лекари. То не бяха "мутации по дейодиназите", ", що така тоя Т4 не ти действа", "резистентност към Т4", "внушения от моя страна", "не може с тия резултати да ти е зле", "пробвай да не обръщаш внимание на прескачанията, нищо че са над 10000".

# 613
Излезе ТАТ: 16.04 (<115)

# 614
Afrikancho какъв точно спорт е противопоказателен и какъв е ок? Досега не го знаех това Sad

Общи условия

Активация на акаунт