Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 46

• 78 120
  • 744
  •   1
Отговори
# 585
  • София - Варна
Ами добре си решила, да. Ужас.
Полярна звезда, според мен всичко странно случващо се с теб, което не се е случвало преди Хашимото-то е свръзано с него, освен ако нямаш друго заболяване, което може да дава сходни симптоми.
То тая болест има 8738748378 симптома. При всеки са различни. Ето аз нямам стягане в гушата и никога не съм имала, обаче имам аритмия. Нямам проблеми с непоносимост към студ или топлина, терморегулацията ми е все едно същата, но много хора казват, че имат промяна там.
Аз нали вече не ходя на лекар, обаче ако ида и отново ми кажат, че е от нерви, наистина ще вдигна скандал. Толкова съм им набрала...  Май по-добре че не ходя. GrinningVery Happy:D

# 586
Аз по стягането в гушата си хващам кога тсх не е в ред - до сега без грешка! И всеки път като ми увеличат дозата след няколко дни минава така, че е 100% от Хашимото. Просто не очаквах, че от една разходка ще ме стегне...

Последна редакция: чт, 22 юни 2017, 22:15 от Polqrna zvezda

# 587
  • София - Варна
Ужас. Дано всички се оправим по-скоро.
Това е добре, че си познаваш сигналите на тялото.
Аз открих нови неща!
И пак благодарение на това, че съм пускала винаги и ФТ3. Дори и сегашните ми изследвания на тази терапия само с Т4, която почнах отпреди 2-3 седмици, доказват това, което открих. А то самото пък доказва миналите ми твърдения, които писах през последните 2-3 дни. Mr. Green
Като имам време, ще ги напиша.
Сравних с хърватката и при нея са така. 100% и при вас са така, едва ли сме толкова различни. Даже мисля, че по-скоро сме доста еднакви по отношение на ЩЖ.
А сега се налага да пия антибиотик за зъб, после ще го вадят, и ще ми се саботира малко терапията за седмица поне сигурно.  Sad

# 588
  • Бургас
А сега се налага да пия антибиотик за зъб, после ще го вадят, и ще ми се саботира малко терапията за седмица поне сигурно.  Sad

И aз трябва да пия скоро АБ заради гастрита, нямам оплаквания, обаче хеликобактер пилори пак се опитва да се размножава и затова. И понеже баща ми почина от рак на стомаха се опитвам да контролирам положението доколкото е възможно. Те даже се пият 2 АБ едновременно. Плюс други неща. А и заради самото Хашимото е добре да няма такива проблеми.
Та какво ти пречи АБ за зъба? Нали го пиеш на разстояние от хапчето? Пречи на усвояването или друго?

# 589
Привет момичета,

аз нали реших да тествам с друг лекар - та ето резултатът. Със същите изследвания и оплаквания, този ендокринолог (който не е в белия списък), ми препоръча терапия. Изписа ми 25мг Еутирокс и след 40 дни отново на контрола - според него само с ТСХ другия път, но аз ще следя и Т4/Т3.
Няма да коментирам, че на всеки лекар като задам въпрос за препоръки за хранене и съвместимост и махат с ръка от типа - е, глупости, яж си квото искаш!...
Сега малко се смутих от дозата... как мислите 25 ок ли е или е повечко? ...

# 590
Не знам как се определя дозата, но аз съм в твоето положение и ми излизаха 50.

# 591
  • София - Варна
Според мен 50 е много. Тоест то може да ти дойде като точна доза (може и да имаш нужда от повече), но има опасност и да ти е висока.
Аз не бих почвала с 50, защото може да изпусна своята си доза, примерно ако е 44. Може да я прескоча.
25 е ОК за начало, почти 100% ще се окаже ниско обаче.
пускайте тсх, фт4 и фт3, преди да започнете с тироксина.

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 14:59 от afrikancho

# 592
Така се започва-25 за начало .Прави се контрола след 30-40дни и се вдига на 50

# 593
А ако ми дойде много ще усетя ли нещо Embarassed докторката рече, че хапчето няма никакви странични ефекти и да не очаквам нищо като външен израз.

И за друго се сетих - тези задушавания свързвате ли ги с ПМС? Никога не съм имала такъв, но сега се усещам, че откакто се появиха сякаш са съсредоточени в седмицата преди М newsm78

# 594
  • София - Варна
Ако ти дойде по-висока, ще станеш още по-хипо, защото тсх ще пада, но с него и фт3..нямам възможност да пиша Сега, но по-напред съм обяснила какво става на по висока доза т4
Почне ли фт3 да пада, значи или дозата т4 е висока, или е оптимална (но само с т4 няма да може), и е време и за т3
Затова се почва с ниски дози, за да не се прескочи оптималната доза на т4. После ако не е достатъчна, тогава се добавя т3.
Тия лекари все едно пълнят резервоар точно с тoя тироксин. Grinning
А може и ФТ3 да се качва на по-висока доза Тироксин, обаче тогава и ФТ4 много ще се качва и отношението на ФТ4 и ФТ3 ще расте, в полза на ФТ4, тоест ще отиде най-вероятно и над 4, и симптомите ти на хипофункция ще се влошават, въпреки идеалния ТСХ и ФТ4 и ФТ3 в граници, и покачилия се ФТ3.
Затова се пускат и трите хормона.
Затова повечето Тироксин = по-засилена хипофункция. (А може и да получиш смесени симптоми на хипер и хипо, което е още по-объркващо.)
Затова, подозирам, съществува тоя слух, че почти никой с Хашимото не се оправя въпреки включената терапия. Аз го чувам това от много места, включително и преди да се разболея, го чувах постоянно от познати.

Мон, ами аз пия сега Тироксина по 2-3 пъти на ден, ха-ха. А антибиотика -  по 3. И ми е трудно да ги наглася. Получават се по 2 часа паузи между лекарствата, нали уж било добре по 4. Колкото се усвоява, толкова.Grinning

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 15:46 от afrikancho

# 595
Сложна работа значи.
А за колко време стават тези промени, в смисъл да пусна нови изследвания, за да видя как се движат нещата, т.е. дали ми е много.
Каза ми края на септември. 3 месеца. Да пусна ли по-рано?

# 596
  • София - Варна
Ами ти пусни, преди да почнеш Тироксина. Аз сега разбрах, че само ТСХ си пускала, а ФТ4 и ФТ3 са ти от старо изследване.
Пусни, за да видиш къде са ФТ4 и ФТ3.
Не може да се изпише доза 50 Т4, като се съди само по ТСХ. Айде ако ФТ4 ти е под долна граница, сигурно 50 би била подходяща доза. Може и повече да ти трябва.
Казват, че 6 седмици са нужни, за да "улегне" една доза. Толкова е нужно на дейодиназите да се "пренаредят".
3 месеца е ОК, но трябва да си пуснала преди това изследване, да си знаеш изходните нива преди започване на Т4.
Ако се почувстваш зле нещо, може да пуснеш и междувременно изследване, за да видиш дали кръвните резултати отговарят на симптомите.

Аз сега пусках на 1 седмица.  Joy Joy
Ама то е защото имах известно влошаване и исках да видя дали и в кръвните ще излезе. И излезе.
Да ви кажа какво открих...
Послените ми изследвания преди да започна да пия хормон бяха: ТСХ 2.97, ФТ4 16.94; ФТ3 4.59 (отношение на ФТ4/ФТ3 3.70). Ако не бях забременяла, нямаше и да ми изпишат Тироксин. А бях зле с тия резултати. Естествено ми казваха, че съм ОК.
Изписаха ми 50 мкг Т4, за да се свали бързо ТСХ. Все тоя ТСХ... който впрочем няма нищо общо с бебето, бебето взима от майчиния ФТ4, а като има жлеза, вече си има ФТ4.
Следващите ми резултати бяха: ТСХ 0.8, ФТ4 19.33, ФТ3 4.89 (отношение на ФТ4/ФТ3 3.95). Тук бях доста по-зле. Тоест 50 мкг ми беше висока доза, защото свали много на ТСХ, и влоши отношението на ФТ4 и ФТ3, в полза на ФТ4 нали.
Минах на собствен риск (тогава още нищо не разбирах) на доза 37.5 мкг Т4 и се пооправих. Оттам нататък на доза 37.5 нямам нито едно изследване, на което ФТ3 да е стигнал стойността 4.59. Тоест тази, която съм имала преди изобщо да почна хормон. Стигал е най-много до 4.20. Обаче съм се чувстала много по-добре, на 90-95% добре, когато ФТ3 е отивал на 4.20, и ФТ4 в тоя момент не е бил висок, и отношението на ФТ4/ФТ3 е било възможно най-близко до 3.40. ТСХ в тия моменти е бил над 1.5.

Имам следните изследвания на 37.5 Т4, на които съм била пооочти добре. Нещо малко ми е трябвало и може би това е било Т3 точно: ТСХ 2.20,
                                                       ФТ4 13.70
                                                        ФТ3 4.11 (отношение 3.33)
ТСХ 1.96
ФТ4 14.90
ФТ3 4.20 (отношение 3,54)
Обаче и на двете ТСХ не е идеален. Според мен идеален би бил към 1-1.10. Тоест нямала съм пълно щастие само на Тироксина.

Тоест като пусках и сега поредните изследвания последните две седмици, установих, че ми трябва ниво на ФТ3 поне 4.20, за да нямам прескачания. Сърцето е най-чувстивтелно на флуктуации в нивата на ФТ3. И пулсът ми се оправя на ФТ3 4.20. Иначе е много бавен. Вечер преди сън е под 60 (55-59), което за мен значи хипофункция. Моят нормален вечер в по-висок от 60. Да не говорим, че си имам и екстрасистоли и само те ми подсказват, че ФТ3 ми е по-нисък от необходимото.
По-миналата седмица имах само по няколко прескачания на ден, пулсът ми не слизаше под 60, но имах болка в костите, в пръстите на краката и ръцете. Пуснах изследвания: ФТ3 беше 4.16, тоест почти тоя, който ми трябва. Затова и сърцето ми беше добре. Обаче ФТ4 беше 11.77 (12-22), от него пък ми беше болката в костите.
както при някои хора ФТ4 се свързва с терморегулацията, тоест при всички, тое доказано там в някакви проучвания, аз просто не го усещам, при мен удря в костите. Сигурно има и други така.
Тоест ФТ4 не е само прохормон, ами си има и той своите действия.
ТСХ ми беше нисък, 1, ама защото слизах от висока доза Т4 и Т3. Така че това не го броя в случая.

Продължих на доза 37.5 Т4 и след една седмица вече имах екстрасистоли, вечерен пулс под 60, но пък нямах болка в костите. Реших да пусна изследвания и симптомите ми се доказаха и на хартия; ФТ4 12.75, ФТ3 4.03. ТСх 2.30. Тоест ФТ3 беше паднал от оптималното за мен - поне 4.20. Може и повече да мога да понеса, не знам още. Но гоня ниво на ФТ3 поне 4.20, когато съм на доза Т4 под 50 мкг. Това знам със сигурност.
Но ФТ4 се в вдигнал от 11.77 на 12.75 и изчезна болката в костите.
Аз мога да докарам ниво над ФТ3 над 4.20на доза 50 мкг Т4, само че тогава ще ми се унищожи съвсем отношението между ФТ4 и ФТ3, ФТ4 ще отиде мног над 15. Даже последно беше пак отишъл над 19, а ФТ3 беше 4.90. Но сърцето ми прескачаше въпреки високия ФТ3, защото беше влошено отношението на ФТ4 и ФТ3, и пак си бях в хипофункция реално.
Тоест гоня ниво на ФТ3 поне 4.20, и предполагам не повече от 4.40, обаче гоня това ниво, докато седя на доза под 50 мкг Т4 със сигурност (в момента съм на 37.5), така че да не ми отива и ФТ4 нагоре, а да се задържи под 15.
САмо че не мисля, че това е възможно дас е случи само на Тироксин, защото, както се вижда сега по изследванията ми, ФТ3 пада, паднал е на 4.03. Но ще задържа на тази доза, мисля, че когато ФТ4 се вдигне на 13 и нещо - 14 и нещо, може би ФТ3 ще успее да отиде до 4.10 поне. Даже последните дни съм много добре откъм прескачания, така че подозирам, че ФТ3 се е качил. ДАже със сигурност.
Ще видя и колко ще е ТСХ, но няма да е под 1.5 със сгурност, даже под 2 не знам дали ще е.
И мисля, че без Т3 няма да мога да мина просто.
Хем да докарам добро ниво на ФТ3, за да ми е добре сърцето, стабилно ниво, защото нивото на ФТ3 на здрав човек не трябва да варира. Това е истината. И с терапия може да бъде постигнато, просто трябва време. И тия приказки на лекарите, когато ги питах, защо така ми се проеменят ФТ4 и ФТ3, а и ТСХ, че хормоните варирали, не са изобщо вярни. Нормално е да не се променят. Имат си циркаден ритъм естествено, варират в различните часове на денонощието, но не е нормално да се променят примерно от 5 на 4.60 за ФТ3, или от 1.60 на 3 за ТСХ, както правеха моите... Такива големи вариации не са нормални. И говорят за проблем с функцията на ЩЖ.
То само една ралзика в ФТ3 от 4.16 до 4.03 при мен дава такава променя в сърдечния ритъм! Какво остава за по-големи промени.
Хърватката държи стабилно ниво на ФТ3 4.10 (на нея ѝ трябва малко по-нисък ФТ3 отколкото на мен) от 2 години. На всяко изследване ФТ3 ѝ е 4.10. Има страшно много излседвания. И ТСХ ѝ е около 1, и ФТ4 около 14. Все там се въртят. Но изумително е, че ФТ3 винаги ѝ е 4.10. Заковано. Но това е постигнато след месеци на точно уцелена доза Т4 и Т3.

Значи ми трябва стабилно ниво на ФТ3, то на всеки му трябва, не само на мен де. Joy
Но аз си знам, че ми трябва ФТ3 поне 4.20.
оттам насетне ще се мъча да наглася дозата на Т4 така, че да не отива ФТ4 много над 15. И като видя, че повече няма накъде, ще добавям Т3. Сигурна съм, че не мога без него. Не съм от тия 20%, които могат само на Т4 да са добре.

Та аз сега съм на доза 37.5 Т4.
И ако бях на 50 Т4, щях да прескоча доброто си ниво на ФТ3, и може би и нямаше да знам кое е.
Затова не се почва така.

И ако не бях пускала навремето винаги и трите хормона, сега нямаше да знам, че ми рябва ниво на ФТ3 4.20. Вижда се по 6-7 резултата поне. СЪщо и че ФТ4 трябва да ми е някъде между 13 и малко и 15 и малко. Това е докато съм на Тироксин само.

При хърватката стойностите са същите почти като моите. Само ФТ3 е малко по-нисък.
То и нейният изначален преди изобщо да пие хормон е бил 4.40, моят 4.60.

Мисълта ми е, че според мен всички сме доста еднакви по отношение на ЩЖ. Може би и на вас ви трябват нива на ФТ3 около 4- 4 и малко.

И пак да кажа: със следене само на ТСХ и дозиране спрямо него, нищо няма да се получи.

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 17:51 от afrikancho

# 597
  • В най - голямото село
Аз съм ходила и при Начев, Каменов и Тодорова, светилата на 1ва страница. От никой не съм доволна. Но става дума за мен, преглъщам ги и ще търся пак... но майка има възел и искам да и обърна по - голямо внимание ( и аз имам възли, но не растат). И аз не знам вече какви са тези "доктори". Някой тук беше препоръчал Еленкова, ще се консултирам и с нея.
Аfrikancho да разбирам ли, че ходиш при Начев но се и самолекуваш.

# 598
  • София - Варна
Cikoni, не ходя при никого вече.  Joy
Всички, при които съм ходила (общо 4-ма) са ми изписвали грешни дози винаги. Просто не нацелиха нещата. Но сега разбирам, че то е защото не взимат предвид дейодиназите, като нагласяват дозите. А то всичко зависи от баланса на трите дейодинази. И съм убедена, че лекарите го знаят това, просто не им се занимава явно.
Сега почнах да чета една дълга статия за дейодиназите много подробно, все едно уча за изпит Grinning, и бавно, защото нямам и възможност много кога да чета... та в нея се вижда просто колко е логично всичко. Не спирам да се изумявам защо продължаваме да сме дозирани грешно. Наистина се изумявам.
Та там докъдето съм стигнала, в самото начало де, е обяснено, че човек, който не е на оптималната терапия с Т4, няма много смисъл да пие селен (който нали помага за Д1 и за преобразуването на Т4 в Т3). Истинските ползи от селена почвали, когато човек си стигне оптималната доза и терапия. Преди това дори селенът можел да влоши дори човек. Обяснено е защо. Всичко е много логично.
А още по-лошо било да се изписва селен ВМЕСТО Т4, тоест селен на фона на нисък ФТ4. Това всъщност влошавало човек. А всеки лекар изписва така.

Последна редакция: пт, 23 юни 2017, 18:45 от afrikancho

# 599
Добре де, защо го правят това тези лекари? Няма начин да не ги знаят тези неща.
Пазят си направленията? Мързи ги? Друго?

Не знам вече Sad
Реших да пия каквото ми изписано докато направя всички изследвания, след това отивам с тях на второ мнение + при вас.

Общи условия

Активация на акаунт