Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 495
  • 744
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, датата на инвалидизация на детето ми е от август месец. Сега прочетох, че до октомври се изплащат по 175. За пръв път го срещам...защо е така?
И второ, казаха ми, че заради решението на ТЕЛК за първото дете, детските за второто се редуцират. С 8 лева наистина, но пак не разбирам защо...

# 466
  • Sliven, Bulgaria
Здравейте, датата на инвалидизация на детето ми е от август месец. Сега прочетох, че до октомври се изплащат по 175. За пръв път го срещам...защо е така?
И второ, казаха ми, че заради решението на ТЕЛК за първото дете, детските за второто се редуцират. С 8 лева наистина, но пак не разбирам защо...

От м. август ще ви се изплати половината от сумата, която ви се полага спрямо процентите на ТЕЛК, а от месеца на подаване на заявлението ще получавата пълната сума до изтичане на решението от ТЕЛК. За другото дете ще получавате месечни помощи по 42.50 лв.

# 467
Благодаря Ви.  bouquet

# 468
Здравейте, имам бебе с хидрицефалия и ми казаха че има право на ТЕЛК. Предполагам има мами на деца със хидроцефалия които са минали през ТЕЛК, но нямам никакво време да се ровя из коментарите да търся, затова директно искам да питам колко процента горе-долу дават и какво получаваме (освен парите)?Благодаря предварително

# 469
Здравейте,
Искам да питам нещо. Детето ми е с 50 % ТЕЛК и съответно трябва да получава по 350 лв на месец. ДИ е 7.07.2017, а решението на ТЕЛК го заверихме на 11.11.2017 и веднага си пуснах документите в социалното. Дотук добре. Но днес дойде първия превод и са ми превели 1050 лв, тоест за три месеца назад. А аз като си смятам от юли до ноември са пет месеца. Според вас прецакали ли са ме и трябва ли да отида да се разправям? Доколкото разбрах от всичко изчетено досега парите се плащат от ДИ.

Никой не вие  е прецакал-от юли до октомври получавате по 175 на месец, а за ноември 350 лв. Това прави точно 1050 лв. Така е по закон
Да, днес ги питах и ми казаха. Но тяхна е грешката, че не обясняват още като подаваш и после човек се чуди.

# 470
Тези половин изплащания    спрямо процентите на ТЕЛК, важат ли и при преосвидеталстване?
Защото при нас случая е следния подновен телк ноември но 35 дви по късно Телк не е пристигнал в Социалните и не ми приемат документите Simple Smile

# 471
  • Sliven, Bulgaria
Тези половин изплащания    спрямо процентите на ТЕЛК, важат ли и при преосвидеталстване?
Защото при нас случая е следния подновен телк ноември но 35 дви по късно Телк не е пристигнал в Социалните и не ми приемат документите Simple Smile

Не. При преосвидетелване ще получите пълната сума за месеците в който нямате ТЕЛК. Нищо няма да загубите.

# 472
Ами не съм подписвала - попълних само декларацията. Други документи не са ми давали. Преди малко им звъннах. Човека, с когото разговарях отговаря за лица над 18 години, но му издиктувах моето ЕГН и му излезе, че плащането започва от ноември 2016, което си е точно година назад от датата на влизане в сила на ТЕЛКа. Това добре. Има ли вариант да ги изплащат на части? Примерно сега една част, а другата- следващия месец. мамаРаче, много ти благодаря за бързите отговори.
За една година назад парите, които Ви се изплащат са половината на това, което ще вземате сега. Т.е. 12 месеца по 175 лв. са Ви 2100 лв.,а за ноември 2017г. вече си вземате пълния размер, т.е. 350 лв. Значи ако са Ви превели 2450 лв., то тогава няма какво да чакате повече Hands Plus1

# 473
  • София
Ами не съм подписвала - попълних само декларацията. Други документи не са ми давали. Преди малко им звъннах. Човека, с когото разговарях отговаря за лица над 18 години, но му издиктувах моето ЕГН и му излезе, че плащането започва от ноември 2016, което си е точно година назад от датата на влизане в сила на ТЕЛКа. Това добре. Има ли вариант да ги изплащат на части? Примерно сега една част, а другата- следващия месец. мамаРаче, много ти благодаря за бързите отговори.
За една година назад парите, които Ви се изплащат са половината на това, което ще вземате сега. Т.е. 12 месеца по 175 лв. са Ви 2100 лв.,а за ноември 2017г. вече си вземате пълния размер, т.е. 350 лв. Значи ако са Ви превели 2450 лв., то тогава няма какво да чакате повече Hands Plus1
Много благодаря! Simple Smile

# 474
Здравейте,моето питане е такова .Имам детенце родено с еквиноварусно стъпало и след 2 та година му намалиха на 24 % ,след обжалване в НЕЛК така и си остана.Но след като навърши 5 г минахме на невролог и психолог ,като се сдоби с още две диагнози .Та на базата на тези документи юни месец подадохме в картотеката за дата.Мина комисията и му увеличиха на 54% от ноември.Та питането ми е за от юни до ноември полагат ли се тези 50 % със задна дата ?Благодаря много предварително.

# 475
Според мен, не. Това не е първо явяване на детето, за да има изплащане за изминал период и ДИ не е от юни, а от преди това. За по-сигурно си вижте Решението какво пише в него за ДИ. Може пък и да има изненада и да пише, че е от юни и да Ви се изплатят от тогава.

# 476
Тук е парадокса ,защото датата на Телка му е от датата на раждането , а не от епикризата на невролога и психолога ( разтройство на експресивната реч и атактична ДЦП).Разбрах че има срок до 3 г назад ,които е минал ,но преди това ми казаха че ще е от датата на подаване на Макариополска за изплащане на 50 % от тези 350 лв .Търся най -актуалната информация за да знам как да се обоснова пред социалните .

# 477
От Датата на раждане е, но не Ви е първо явяване, а преосвидетелстване. Пари назад се изплащат ако ви е първо явяване, или ако закъснението на ТЕЛК при преосвидетелстване не е по вина на родителя /за месеците между двата ТЕЛК-а/. Но при вас болестта е от раждане и сте имали нисък процент за нея.
Аз имах в предвид с предния си пост, че може да не ви е отчетено първото явяване, т.е. ако беше техен пропуск и това явяване да се води първо, но явно не. Така и трябва - да е систематизирано и хронологично всичко.

# 478
  • с.Николово, обл. Русе
Преди няколко поста видях, че вече са започнали да приемат документите за винетките и звъннах на наша социална да попитам дали и при нас са започнали. Тя ми отговори, че все още не приемат документи, а и ми обърна внимание за новите срокове на винетките - вече са от дата до дата и ме посъветва да идем към средата на януари, тъй като старата важи до 31.01.

# 479
Здравейте!
Днес взехме решението от новия ТЕЛК. Трябваше да се разпишем на 5 броя екземпляри от него. Обяснявам си го така: Един брой за нас, един брой за НОИ, един брой за социалните.

Другите 2 броя за кого са? Може би остават за архива, но пак един остава загадка.
Някой запознат може ли да се включи за да поясни?

Благодаря Ви!

Общи условия

Активация на акаунт