Правата на децата ни с ТЕЛК!

• 125 404
  • 744
  •   1
Отговори
# 630
А кое застрахователно дружество?
Сега пак говорих с него и той каза, че лицата с ТЕЛК били застраховани по друг начин и не пишело ли на решението. Детето ми си е счупило рамото по физическо, никой не ми се е обадил, нито на лекар, и съм много бясна.

# 631
Значи нямате застраховка така като Ви чета.

# 632
Е, нямаме, щом не сме плащали, то е ясно. Не съм се и сещала, става дума дали не се правят училищни и децата с ТЕЛК са застраховани по друг начин, както казва. Не намирам инфо. Детето много е пострадало, ине се знае какво точно е станало

# 633
  • Пловдив
Здравейте! Синът ми мина ТЕЛК за преосвидетелстване поради влошено състояние. Преди ТЕЛК беше 50%, а сега му дадоха 70%. Някой, който знае може ли да ми каже тези 70% към коя група спадат - 50%-70% или 70%-90%? Благодаря предварително!

# 634
  • Sliven, Bulgaria
Здравейте! Синът ми мина ТЕЛК за преосвидетелстване поради влошено състояние. Преди ТЕЛК беше 50%, а сега му дадоха 70%. Някой, който знае може ли да ми каже тези 70% към коя група спадат - 50%-70% или 70%-90%? Благодаря предварително!

Ще получавате по 450 лв. доколкото съм запозната-със 70 % децата се водят 2 група и попадат в по-голямата група.

# 635
  • ВАРНА

Ще получавате по 450 лв. доколкото съм запозната-със 70 % децата се водят 2 група и попадат в по-голямата група.
Точно така е

# 636
Здравейте,

дъщеря ми е с ТЕЛК 75% С чужда помощ. Зная, че размерът на обезщетението за 75% е 450 лв., но бих искала да ви попитам наличието от необходимост от чужда помощ какви права ми дава?

Благодаря ви предварително Simple Smile

# 637
... наличието от необходимост от чужда помощ какви права ми дава?
...
... Чуждата помощ Ви е в полза ако детето кандидатства за личен асистент; за транспорт на придружителя в БДЖ два пъти годишно...

# 638
Още един въпрос Simple Smile

Малката е на година и половина с хемипареза. Правим ежедневни рехабилитации, отскоро посещаваме и логопед. Родена е септември месец 2016. Обмислях да подам документи за ясла от септемви 2018, но още се двоумя. Проведох разговор с директорката на яслата, която ме посъветва да посещава ясла, заради бонуса от 1т., която ще ми е необходима при кандидатстване в детска градина. (тя е наясно че говорим за дете с ТЕЛК)

При положение, че имаме ТЕЛК, точките при кандидатстване от значение ли са изобщо? Не се ли откриват N-брой места за деца със СОП, които се разпределят между кандидатсвалите чрез томбола?

Важно ми е, понеже предпочитам да направя максималното за възстановяването и' докато е мъничка, без да съм принудена обаче да плащам на детска градина след време. Парите и без това трудно стигат Sad

# 639
Живеем срещу детска ясла. Синът ми е на 10г., ТЕЛК-а е от м.10.17г.
Не съм си и помисляла тогава здравото 2г. дете да дам на ясла, когато ми изтече майчинството. Когато беше бебе съм го сваляла в двора на детската ясла и чувах какво е отношението към децата. А и това което майките с деца в яслата споделяха подкрепяше личните ми впечатления от дочутото.
Още по-малко уместно ми се струва за дете на 2г. със заболяване, което е сериозно щом е с ТЕЛК.
Никакво предимство в детска градина не би компенсирало това което детето ще получи от майка си или близки които познава и обича и като грижа и като подпомагане във възстановителния процес.

luna2010, ако можеш да не си на работа или да осигуриш баба или друг човек, с който детето се чувства добре не го давай в ясла, заради 1 точка предимство.

# 640
Напълно съм съгласна с мнението Ви. 99% съм сигурна, че ще се гледаме, за да и дам максималното което мога през този най-важен период от живота и. Просто исках да проуча въпроса. Наред с рехабилитациите ми се иска да има деца в обкръжението си. А и засега владеем финансово положението, но за частна детска градина (не дай си боже) не мисля, че ще смогнем.

Благодаря за съвета. Оценявам грижата Wink :*

# 641
Луна, ако директорката се наема и гарантира, че може да осигури необходимите грижи на детето, то имаш вариант и почасово или полудневно да го водиш - например от 9 до 12 часа. Така хем детето ще е сред други деца, хем ти ще имаш два часа да свършиш нещо сама. За ДГ зависи от състоянието и нуждите на детето. В общинските децата са по 28-30 в група. Една учителка и един помощник-възпитател на смяна. Не могат да опазят детето. В група може да има до три деца със СОП. Ако се налага да са повече трябва да се назначи отделен човек за тях, но не съм чула някъде да се прави. В групата на дъщеря ми в ДГ имаше едно момченце с аутизъм, в четвърта група дойде още едно дете. Децата нямаха проблем, защото учителките ги бяха интегрирали в групата. В друга група дете с неизяснена диагноза, но видим проблем беше нежелано от учителката и персонала още в първа група. Смениха учителката и нещата си дойдоха на мястото с отношението към детето.
Ако можеш да работиш и детето да е в частна детска градина това е за предпочитане (парите от ТЕЛКа би трябвало да покрият таксата), защото там децата са много по-малко и има възможност да се предпазва детето и да го обгрижват повече.

# 642
  • София
Здравейте, да попитам колко дни е срока след като се вземе решение от Телк, да се завери?

# 643
30 дни за София

# 644
blondorkata в крайна сметка как се развиха нещата за вземане на Решение и какъв процент имате?

Общи условия

Активация на акаунт