С какво се подправя салата от ряпа?

  • 5 307
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 393
Нали се сещате- салата от настъргана ряпа.
Вчера ми се дояде и си направих, сложих и зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер.
Обаче нещо липсваше сякаш...

Та с какво друго може да се се подправи?

# 1
  • Мнения: 2 257
Майчето ми я прави с настърган морков. Това ли й липсва? Щото освен изброеното от теб, друго не се сещам да има в нея? newsm78

# 2
  • Мнения: 533
Аз също и слагам настърган морков, а за подправка - копър.
Тук и слагат някаква странна подправка, мисля, че е ким, но на мен лично не ми допада вкуса му.

# 3
  • Дива Индия
  • Мнения: 623
Само с олио, оцет и сол.
После вземаш голямата лъжица, хапваш, преизпълнен с кеф ... и изпращаш домочадието накъде дълеееееч, щото скоро предстой да изпълниш въздуха с hahahaпищни звуци и аромати Joy Joy Joy.

# 4
  • Мнения: 922
На салатата от ряпа слагам настъргана ябълка, ябълков оцет, олио сол   chef

# 5
  • Мнения: 5 873
 
Само с олио, оцет и сол.
После вземаш голямата лъжица, хапваш, преизпълнен с кеф ... и изпращаш домочадието накъде дълеееееч, щото скоро предстой да изпълниш въздуха с hahahaпищни звуци и аромати Joy Joy Joy.
За да си спестите неприятните стомашно-чревни емоции,може да изплаквате с вода (в гевгир)настърганата ряпа.Разликата е осезаема;-)  Joy

Последна редакция: ср, 03 май 2006, 09:36 от Ванчето

# 6
  • София
  • Мнения: 2 530
И аз слагам настърган морков, но понякога и счукани орехи.

# 7
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Стържем моркови и ряпа на ситното ренде. Ряпата се изтисква от сока (така се избягва пръцкането  Embarassed), морковите, не. Смесват се зелечуците. Добавяме сол, оцет малинов и малко обикновен и зехтин. Добавяме отгоре и маслинки като украса.

# 8
  • Мнения: 9 130
Стържем моркови и ряпа на ситното ренде. Ряпата се изтисква от сока (така се избягва пръцкането  Embarassed), морковите, не. Смесват се зелечуците. Добавяме сол, оцет малинов и малко обикновен и зехтин. Добавяме отгоре и маслинки като украса.

онова там - п....то се избягва най-добре, като се накискне за половин час настърганата ряпа във вода и тогава се изцеди. За другото - с всякакъв окислител става-малинов, ябълков, винен, пък който си има и салатен-овкусен с подправки е най-добре.

# 9
  • варненка от София
  • Мнения: 4 882
Стържем моркови и ряпа на ситното ренде. Ряпата се изтисква от сока (така се избягва пръцкането  Embarassed), морковите, не. Смесват се зелечуците. Добавяме сол, оцет малинов и малко обикновен и зехтин. Добавяме отгоре и маслинки като украса.

онова там - п....то се избягва най-добре, като се накискне за половин час настърганата ряпа във вода и тогава се изцеди. За другото - с всякакъв окислител става-малинов, ябълков, винен, пък който си има и салатен-овкусен с подправки е най-добре.

Малиновият оцет е с друг аромат и не е толкова кисел, ползваме го заради аромата, а обикновения заради киселиността. Не знам само дали в България може да се намери такъв оцет, не съм обръщала внимание. Нашия ни го пращат от Швейцария.

# 10
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Вкъщи се прави така: настъргани на ренде ряпа и моркови, сол, оцет, олио, магданоз и чер пипер.

# 11
  • Мнения: 9 130

Малиновият оцет е с друг аромат и не е толкова кисел, ползваме го заради аромата, а обикновения заради киселиността. Не знам само дали в България може да се намери такъв оцет, не съм обръщала внимание. Нашия ни го пращат от Швейцария.

Ние си правим вече 3 години успешно  ябълков, който е ароматен и няма нищо общо с този по магазините.  А миналото лято направихме един сбирщайн ягоди+малини по същата рецепта, който пак беше с много приятен аромат.  Колко ще е кисел, зависи от количеството захар, с което се прави рецептата.
А от домашния си пълня бутилка с подправки да отлежи, която после е още по-ароматна за пролетните салати.

# 12
  • Мнения: 695
аз й слагам оцет,олио и сол и става супер  chef

# 13
  • София
  • Мнения: 974

Ние си правим вече 3 години успешно  ябълков....

Малко off ....pep-4o би ли пуснала рецептата за домашният оцет .... да се пробвам и аз тази година  bouquet

# 14
  • Мнения: 6 472
Ряпата има малко остър вкус и по тази причина трябва да се омекоти с нещо сладникаво. Прекрасна работа вършат морковите, ябълките или салатното цвекло. При липса на такива 1 лъжичка захар също върши работа Grinning

# 15
  • Мнения: 9 130

Ние си правим вече 3 години успешно  ябълков....

Малко off ....pep-4o би ли пуснала рецептата за домашният оцет .... да се пробвам и аз тази година  bouquet

може, но довечера - да взема точната рецепта от съпружеското тяло - аз на неговите експерименти съм само "дай, донеси,сложи,бъркай", защото не вярвах че ще става такъв бистър и истински

# 16
  • Мнения: 8 917
Нали се сещате- салата от настъргана ряпа.
Вчера ми се дояде и си направих, сложих и зехтин, лимонов сок, сол и черен пипер.
Обаче нещо липсваше сякаш...

Та с какво друго може да се се подправи?

Настърган морков, а понеже страшно харесвам соев сос, бих сложила и него Peace Rolling Eyes Mr. Green

# 17
  • Сливен
  • Мнения: 382
И друг го е писал по-горе, ама да потвърдя и аз - добавям моркови, ябълка и орехи. Подправям с олио, сол и лимон.
Това за миенето на стърганата ряпа не го знаех, но е много ценна информация! Благодааря, че я споделихте! Simple Smile

# 18
  • Мнения: 138
ето още една за ряпа : настъргват се морковите и ряпата на дребнота ренде , сол, олио и малко кисело мляко става много вкусно.

# 19
  • Мнения: 410
Най-вкусна е черната ряпа ( между черна, бяла, червена ).Настъргвам, пълня шепи и изцеждам под течаща вода леко. настъргвам моркови и червено цвекло. Нарязвам листа от целина и настъргвам корена. Подправям с лимон, зехтин и сол. 
Това ни е салатата през зимата. Богата на витамини и целулоза. Може и зеле да се нареже.

Ох, облизах се!

# 20
  • Мнения: 9 130

Ние си правим вече 3 години успешно  ябълков....

Малко off ....pep-4o би ли пуснала рецептата за домашният оцет .... да се пробвам и аз тази година  bouquet

Ето рецептата за ябълков оцет:
Ябълките си измиват добре с течаща вода, почистват се от повредените, гнилите и червивите части, без да се отстранява сърцевината и без да се белят. Настъргват се на едро ренде и се поставят в голям съд с широко гърло. След това се заливат с топла, предварително преварена вода, докато се покрият напълно. 0.5л. вода на 0.4кг. ябълкова каша. На всеки литър вода се прибавя по 100гр. захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10гр. мая за хляб и 20 гр. сух черен хляб. Съдът се оставя на тъмно място. За провеждане на първата фаза на ферментацията температурата в помещението трябва да е 25-30*С. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лопатка. След 9-10 дни кашата се прецежда през марля. После към всеки литър получен сок се слага по 100гр. захар и се бърка до пълното разтваряне на захарта.  За провеждане втората фаза на ферментацията гърлото на съдовете/съда се покрива и завързва с марля и се оставят на топло място. Оцетът става за около 60 дни. Най-подходящи са ябълки Петровки, защото температурата на сезона е подходяща.
Това е по оригиналната рецепта от книгата, по която ни става бистър, кисел и ароматен оцета.
За количества - умножаваш.  Много е важно да е топло, защото на есен сложихме една много голяма доза, но застудя и не стана.  Та сега чакаме затоплянето.

Последна редакция: пт, 05 май 2006, 08:29 от pep-4o

# 21
  • София
  • Мнения: 974
Благодаря за подробното описание  bouquet
Ще се пробвам и ще докладвам Hug

Общи условия

Активация на акаунт