Студенти в Холандия/Нидерландия -2

• 131 761
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Направила съм студентска застраховка за 280 Евро годишно към АОН. Покрива медицински услуги от всякакъв тип, гражданска отговорност за повреда на имущество или причина за злополука на друго лице, правна помощ, загуба на багаж и още някакви неща. Така съм спокойна, че веднага ще я обслужат без проблеми и без да й правят проблеми за пари.

Дайте линк ако застраховката е направена онлайн или поне страничка в която да се намерят адресите на офисите!!

Всичко направихме онлайн. Ето страницата - трябва да изберете, че има европейска здравна карта, след това има два избора - аз избрах по-скъпия ICS Start+, защото няма ограничения за лекарите. Изчислява се на дни престой.
https://www.aonstudentinsurance.com/students/en/

# 271

Ами и моето дете се оправя с по 20 -30  евро на седмица. Честно казано му се чудя и аз но той казва, че не гладува Simple Smile

Аха-ха-ха, нали? По едно време толкова й беше писнало да я питам дали гладува, че всяка вече ми изпращаше снимка на чинията си и какво има в нея. Първо се кълнеше, че може да кара на сандвичи и паста, ама после взе да си готви. Е, първата мусака не ставала много за ядене, но втората я бивало. Smile
И вече има любима марка бира Scream Wink

# 272
  • La casa de Mickey Mouse
Значи ние сме много лигави и се уливаме с харченето. Ще пробвам тази седмица да изкара с 30€ да видим дали ще се справи. Като се има в предвид, че не ходи по дискотеки всеки ден и не пие кафета на вън, носи си кафе в унито и обяд си носи и пак не може да слезе под 60€ на седмица.

# 273
  • Стара Загора
И моята харчи 60-70. Допълнително са транспортните разходи, защото пътува до университета.

# 274
Безсмислено е да се води този спор-кой с колко пари за храна изкарва. Всичко е относително, всичко е според зависи къде пазаруват децата!!! Няма смисъл да се води такъв спор-просто защото е един омагьосан кръг! Моят син изкарва с малко, защото не се храни например 3 пъти на ден, не пие кафе, не яде месо, не пуши, не излиза всеки уикенд по заведения...Отделно не е много голям фен на сирене, кашкавал....Нали се сещате защо му е по-лесно да изкара с малко пари, и защо му е по-трудно да реши какво да яде. Ако аз бях студентка там надали щях да изкарам с толкова. Бога ми, не спорете за храна и не търсете съпоставки кой с колко!!! Децата са умни и съвестни,повечето!!!Изключвам отишлите там да харчат парите на мама и тате-видях ги с очите си за мое съжаление!  Децата знаят 2 и 200, имат глави на раменете си Simple Smile От нас се иска просто да стиснем зъби за следващите 4-5 години или поне до първата работа която успеят да си намерят! Нека споделяме съществени неща които са много по-важни за тях от едното ядене. Никой не е умрял от глад Simple Smile

# 275
  • La casa de Mickey Mouse
manager, съжалявам ако е прозвучало като упрек, спор или каквото и да е. Просто се учудих и реших, че аз нещо съм в грешка.

# 276
manager, съжалявам ако е прозвучало като упрек, спор или каквото и да е. Просто се учудих и реших, че аз нещо съм в грешка.
И аз съм далеч от мисълта за спор Simple Smile Някак си звучеше че едва ли не ти упрекваме детето Sad Но не е така,защото това са различни деца, израснали в различни условия, живели по различен начин и е нормално и там, навън, да бъдат различни. С времето всяко едно си намира мястото и упорната точка в която да се чувства комфортно..Както казах, ние просто ще стискаме зъби и ще се усмихваме по скайп...А как ще я караме тук за да бъдат те добре-само ние си знаем Simple Smile Важното е, че някой ден ще си отдъхнем спокойни че сме им дали добър старт в живота- а какво ще направят с него-уви зависи само от тях Simple Smile
Лека вечер на всички и спокойна нова седмица!

# 277
Здравейте!
Аз съм дванадесетокласник и съм решил да кандидатствам в Холандия,но още не съм решил в кой унивеситет и каква точно специалност. Основното ми притеснение ( а и на нашите) е финансирането. Колко пари са нужни на месец, колко за наем и колко за храна, има ли стипендии, лесно ли се намира рабора и каква заплата г/д се изкарва, има ли кредити и как работят те? Накратко: откъде идват парите за един студент и колко всъщност са му нужни.
Благодаря предварително Simple Smile

# 278
Здравей,

Финансирането в Холандия е подобно да това, което има в Англия, разбира се има и специфики... За да получиш отговори на въпросите, които поставяш, ти трябва да се ориентираш какво точчно или поне приблизително точно искаш да правиш като бакалореат, къде това е възможно да се направи в Холандия и струва ли си усилието, сравнено с други ВУЗ-ове по света , а и у нас и оттам насетне какви са възможностите - различните унита имат сходни, но всеки свои изисквания и условия. Всеки на сайта си казва супер много, включително и колко би струвало на чужденец от ЕО, възможности за финансиране, за работа , настаняване и провизорен бюджет, вкл. и джобни.

А, и не на нпоследно място - да попрочетеш напред темите, обсъждат се именно отговори на въпросите ти. Едва минал през този процес, заповядай с конкретни въпроси тук, доколкото можем ще търсим отговори заедно.
Засега, явно, само ти се ходи на Север. Това знаеш със сигурност...
Успех с търсенето  и четенето!

# 279
  • София
...
Аз съм дванадесетокласник и съм решил да кандидатствам в Холандия,но още не съм решил в кой унивеситет и каква точно специалност. Основното ми притеснение ( а и на нашите) е финансирането.
...

Мисля, че подходът ти трябва да бъде обратен - първо да решиш какво искаш да учиш и после къде. Много е важно да избереш желана специалност, за да не ти е трудно и да ти е приятно. По-важно е, отколкото къде учиш. В Холандия няма особена разлика къде - в кой университет или град. Повечето от тези, които отпадат, го правят заради неоправдани очаквания или неправилно избрана специалност.

Колкото до финансирането - да, наистина можеш да се върнеш назад в темата и да прочетеш - има доста ценна информация, обсъждана тук. Най-важното според мен е да знаеш, че можеш и с много малко финансиране да изкараш следването - Холандия дава възможности за сериозните студенти - подпомага нисколихвено всички, а за тези, които работят заедно с ученето част от студентския кредит е безвъзмезден.

# 280
Здравейте всички.Flowers Hibiscus
Дъщеря ми има желание да продължи висшето си образование в Холандия, със специалност
Медия. Натъкнахме се на това предстоящо изложение във фейсбук и мислим да го посетим. Simple Smile

http://unify.bg/holland-fair-education-sofia.html
Чухме, че най-доброто място за желаната специалност е NHTV Бреда.

Може да бъде полезно и на други мами, чиито деца имат намерение да учат в Холандия. Wear Mortar BoardWear Mortar BoardWear Mortar BoardWear Mortar Board

Успех с кандидатстването!

# 281
Чухме, че най-доброто място за желаната специалност е NHTV Бреда.
И аз съм се насочила към тази специалност, но що се отнася до рейтинги и отзиви,  University of Amsterdam e на второ място в света по Медии и комуникации (за 2017-та година). Именно поради тази причина обмислям да кандидатствам там, но все още се двоумя. Thinking

# 282
  • София
Към новите в темата, обмислящи кандидатстване - последните два поста ме накараха да се запитам дали сте осведомени за двата вида висши училища и ако не сте да ви посъветвам да се поинтересувате преди да вземете решение къде точно искате да учите.

Към т. нар. "академични" университети се насочват деца, които искат да градят научна кариера, такива, които със сигурност ще продължат с магистратура, а защо не и с научна степен, такива деца са и с по-висок успех в училище и  нагласата е повече да учат.

Към университетите за приложни науки би трябвало да се ориентират бизнес настроени деца, такива, които искат да съчетаят науката с практиката, такива, които искат още по време на обучението си да планират професионалната си кариера чисто практически. Там образованието е съчетано с проекти и презентации, симулации на бизнес ситуации и отиграване на практически идеи и решения в професията.

Може и да греша, но това са моите впечатления, ако някой е по-запознат, моля да ме коригира

# 283
Към новите в темата, обмислящи кандидатстване - последните два поста ме накараха да се запитам дали сте осведомени за двата вида висши училища и ако не сте да ви посъветвам

да се поинтересувате преди да вземете решение къде точно искате да учите.

Към т. нар. "академични" университети се насочват деца, които искат да градят научна кариера, такива, които със сигурност ще продължат с магистратура, а защо не и с научна степен, такива дец

а са и с по-висок успех в училище и  нагласата е повече да учат.

Към университетите за приложни науки би трябвало да се ориентират бизнес настроени деца, такива, които искат да съчетаят науката с практиката, такива, които искат още по време на обучението

си да планират професионалната си кариера чисто практически. Там образованието е съчетано с проекти и презентации, симулации на бизнес ситуации и отиграване на практически идеи и решения в професията.

Може и да греша, но това са моите
впечатления, ако някой е по-запознат, моля да ме коригира

Всичко това е вярно казано,а аз искам само са допълня ,че е важно и в кой град ще живеете.В големите градове разходите за живот са по-големи.Това не е маловажен фактор за едно бъдещо 4 г. Обучение

# 284
Без да се внасям субективизъм какво дава университет и висше училище утчнявам, че в Холандия има университети 13 броя и висши учебни заведения, наречени колежи или hogeschool. Понякога бакалавър е достатъчен, но не малко фирми си изискват все пак да имаш и степен магистратура. Вярно е, че в колежите има много часове практика, но не бих заключила от това, че бизнесът е ориентиран към колежите. Има специалности, които можеш да придобиеш само в колеж, професии като: лаборант, готвач, учител на по-малките и много други, които не зная, но например за инженер ( chemical engineering, civil engineering) си е нужно университетско образование.

Общи условия

Активация на акаунт