Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-16

• 120 156
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Bel4eto,писала съм за нашият случай,който е аналогичен: учредено право на ползване,ползвателят обаче е в Швейцария, след консултации отидохме с изготвен от нотариус,който впоследствие изповяда сделката, документ наименован: пълномощно за отказ от право на ползване, дойде в къщи техен нотариус,с който бяхме комуникирали само по мейл,в точно уреченият час, взе точно по 20 франка на подпис (трябваха 2),после Апостил и така..но в АВ първият съдия отказа вписване на отказа,защото трябвало лично да се направи (решението му дойде около 3 месеца след изповядване на сделката), но следващ съдия позволи.
За мен е много важно нотариусът,който ще изповядва бъдещата сделка да каже какво точно иска, най-добре и да си го изготви,пък преводи и легализация не са сложни, защото практиката им е различна (според мен откзът трябва да е изричен, писмен, а не чрез пълномощно,но не съм нотариус Mr. Green,а само юрист)

# 286
Като говорим къде е хубаво и къде не е, все пак трябва да сравняваме. В този ред на мисли се чудя Банишора, Толостой, Надежда Западен парк, Люлин итн спрямо кои квартали в София са много хубави? Моето мнение е, че съвсем заслужено там цените са най-ниски, тъй като качеството на живот там е и най-ниско.

# 287
Като говорим къде е хубаво и къде не е, все пак трябва да сравняваме. В този ред на мисли се чудя Банишора, Толостой, Надежда Западен парк, Люлин итн спрямо кои квартали в София са много хубави? Моето мнение е, че съвсем заслужено там цените са най-ниски, тъй като качеството на живот там е и най-ниско.
И кое му е ниското на качеството на живот там?  Laughing

Абе и аз приказвах така преди да ида да видя. За Люлин, а и за Надежда говоря. Още не съм ходила в Банишора, Толстой и жк. Западен парк.

Парка е страхотен - като горичка с пътечки, на всяка пряка има супер, с метрото се стига навсякъде за отрицателно време.

Между другото, живяла съм в Младост 2 над 20 години, а в Младост 4 (до Бизнес парка) повече от година. Аз не намирам разлика между Младост и Люлин. По-ново е метрото в Младост. Улиците, обаче, са по-тесни и сякаш не са предвидени за целия народ, който се изсипа да живее тук. Паркирането е доста по-трудно за тези, които са с коли - места има много малко, обикновено са заети тротоарите. На теория (но само на теория) има парк - Въртопо, но той е диво и бих казала опасно място заради глутниците кучета. Тичали сме там ама на голяма група и мен лично ме беше страх. Мои познати са хапани там.
Въздухът в Люлин ми се струва малко по-чист.

Иначе действително не намирам разлика.

Има значение и какъв тип локация харесва конкретния индивид. На мен пари да ми дават не бих живяла в Изток и Изгрев, както и в Центъра, но други хора биха убили, за да живеят там. Аз лично не намирам качеството на живот за по-добро само, защото евентуално до работа се стига пеша. Ние работим до Борисовата и сме в близост до метростанция Васил Левски. С метрото от Люлин стигам за 15тина мин.

В Лозенец има хубави улички с много приятни жилища, намирам за много хубави Гео Милев, Борово, Стрелбище.

От друга страна има голям наплив за разни Кръстови вади, Малинови долини и прочие, в които газиш в кал, защото още няма улици и пътуваш с кола тъй като няма редовен транспорт и метро, там не намирам качеството на живот за по-добро. За това пък цените не са от най-ниските.

# 288
И кое му е ниското на качеството на живот там?  Laughing

Абе и аз приказвах така преди да ида да видя. За Люлин, а и за Надежда говоря. Още не съм ходила в Банишора, Толстой и жк. Западен парк.

Парка е страхотен - като горичка с пътечки, на всяка пряка има супер, с метрото се стига навсякъде за отрицателно време.

Между другото, живяла съм в Младост 2 над 20 години, а в Младост 4 (до Бизнес парка) повече от година. Аз не намирам разлика между Младост и Люлин. По-ново е метрото в Младост. Улиците, обаче, са по-тесни и сякаш не са предвидени за целия народ, който се изсипа да живее тук. Паркирането е доста по-трудно за тези, които са с коли - места има много малко, обикновено са заети тротоарите. На теория (но само на теория) има парк - Въртопо, но той е диво и бих казала опасно място заради глутниците кучета. Тичали сме там ама на голяма група и мен лично ме беше страх. Мои познати са хапани там.
Въздухът в Люлин ми се струва малко по-чист.

Иначе действително не намирам разлика.

Има значение и какъв тип локация харесва конкретния индивид. На мен пари да ми дават не бих живяла в Изток и Изгрев, както и в Центъра, но други хора биха убили, за да живеят там. Аз лично не намирам качеството на живот за по-добро само, защото евентуално до работа се стига пеша. Ние работим до Борисовата и сме в близост до метростанция Васил Левски. С метрото от Люлин стигам за 15тина мин.

В Лозенец има хубави улички с много приятни жилища, намирам за много хубави Гео Милев, Борово, Стрелбище.

От друга страна има голям наплив за разни Кръстови вади, Малинови долини и прочие, в които газиш в кал, защото още няма улици и пътуваш с кола тъй като няма редовен транспорт и метро, там не намирам качеството на живот за по-добро. За това пък цените не са от най-ниските.

Не казвам, че е качеството на живот е ниско, а че е по-ниско сравнено с повечето от останалите квартали.  
Но де да знам, може и да сте права - на мен ми е трудно да опиша какво точно имам предвид. На английски има един израз "vibrant city", ако сте ходили в Барселона например, там човек може да усети именно това чувство - как един град може да бъде като жив и всеки квартал да допринася с нещо за цялостната атмосфера и усещане.

В София такава атмосфера може да се усети до някъде в центъра и в най-малка степен именно в западните квартали /поне според моето мнение/.

Впрочем, Вие цитирате като предимства на Люлин множеството магазини, удобният транспорт и близостта до градинки, а в същото време не искате да живеете в центъра Simple Smile Ако това са Вашите критерии мисля, че центъра е идеален за Вас.

За Ливадите и Вадите съм напълно съгласен - благодарение на Столична Община се извърши престъпление към населението на София застроявайки тези квартали по този начин.

# 289
Центърът ми е много пренаселен. Винаги има голям човекопоток. Някак не можеш да излезеш и да се разходиш на спокойствие. Всеки път като минавам от там оставам с такова усещане. По същата причина за мен Южен е най-красивия парк, но не бих бягала често там. Събота и Неделя не можеш да се разминеш от хора и кучета. Покрай работата много съм обикаляла из Изток и Изгрев и съм на мнение, че там уличките са много тесни, тротоарите също. Достъпът до Борисовата е плюс, но като изключим това като квартал не ми допада. Фактът, че повечето сгради там са тухли от 60те допълнително накланя везните.

Иначе сигурно има някакво по-такова усещане, не мога да определя, но в Младост 4/2(сравнен с Люлин 9, защото засега това сравнение мога да направя категорично) го няма.  Mr. Green

Между другото, частите в Надежда, които са в близост до Северен парк са много хубави за живеене, а парка е направен много хубаво - в известна степен откакто го облагородиха, мисля, че е съвсем равностоен на Южен.

# 290
Е, Барселона и София Simple Smile)
Но като ми е трудно да сменя града, предпочитам поне центъра.

# 291
Благодаря mishoto,ще продължавам да дълбая докато не намеря решение Simple Smile

Често обсъждате квартали...определено смятам,че е до човек.За мен най-добрият квартал е изток,имам си и любима негова част-Ул.тинтява точно преди да стане глуха до лудницата Simple Smile

Т.к.не мога да си позволя да купя в Изток,живея в следващият най-добър за мен Дианабад.Но разликата е огромна,а ни делят само 5 минути пеша разстояние Simple Smile

Отскоро работя в Бъкстон(примерно).Не съм сигурна дали не е някоя част на манастирски ливади.То едни хубави къщички,спокойствие,като на село е.Улиците също са като на село.Никакъв транспорт...на мен не ми харесва Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 17:55 от bel4eto

# 292

Типично снобско мнение, илюстрация на това, което писах по-горе. В него няма една дума истина. С какво качеството на живот е по-ниско? Качеството на живот зависи от много други неща, включително колко пипе има човек в главата, което за авторите на такива постове е очевидно, че е в дефицит:)

Google, много хубав пост. Напълно споделям всичко казано от теб.

# 293
  • Sofia
Аз съм живяла доста години в Банишора и определено споделям мнението, че не е хубав квартал. Много е западнал дори, или поне беше, когато аз живях там нямаше магазини - за дрехи, за децата, за обувки, книжарница, нищо!Всички магазини затваряха,нямаше кой да купува явно. Да не говорим за прилично заведение, пицария или сладкарница. За детето нямаше никакви забавления, никакви възможности за спорт, училищата са две и са под всякаква критика. Няма една хубава детска площадка, най- близката градинка е на Св. Троица( тя е разкошна иначе). Въобще работнически за мен квартал, пълно с цигани. Ние живеехме в нов блок, входната врата се заключваше и въпреки това ни обираха 2 пъти, веднъж взеха обувките на детето, оставени пред вратата, друг път бебешката количка изчезна между две излизания...Има защо цените там да са по-ниски. Десет години не можах да свикна с квартала и не видях нищо хубаво в него! Не бих се върнала да живея там, не съм сноб, но наистина кварталът не се развива( поне докато аз живеех там)! Единственото му предимство е близостта с центъра.За другите не мога да коментират, но Банишора определено си заслужава по- ниските цени!

# 294

Типично снобско мнение, илюстрация на това, което писах по-горе. В него няма една дума истина. С какво качеството на живот е по-ниско? Качеството на живот зависи от много други неща, включително колко пипе има човек в главата, което за авторите на такива постове е очевидно, че е в дефицит:)

Google, много хубав пост. Напълно споделям всичко казано от теб.

Може би не се изразих правилно, казвайки "качество на живот", но мисля, че идеята ми е ясна. Иначе ние с теб няма как да сме обективни,всеси гледаме  от собствената паничка.

Най-добре ако можехме да извикаме 100 различни агенти на недвижими имоти от Румъния /близка до нас страна/  и да им покажем първо Банишора, Люлин, Надежда и Толостой а после Бели Брези, Стрелбище и Борово, как мислиш дали щяха да обяват едни и същи цени или щеше да има разлика?

# 295
Ама чакай малко, ти говориш за цени спрямо качество на живот, не за грубо сравнение на квартали.

Мисля, че всички ще се съгласим, че Бели брези, Стрелбище и Борово са много хубави квартали - аз признавам, че ако ми подарят апартамент в Стрелбище, ще си събера багажа.  Mr. Green Както и в Гео Милев, някои части на Дианабад и Лозенец.

НО високи са цените И в Младостите, Кръстова вада, Малинова долина, Мусагеница, Дружба и дори Студентски град (няма да включвам НЕдолюбваните от мен Изтоци и Изгреви, защото това ми мнение си е индивидуално), а те като цяло не са по-добри за живеене от да речем Люлин 7, 9, 10, Надежда около Северния и много други, където цените са много по-ниски.  Wink

Впрочем, ако заведеш независимия брокер към Северния може и да се изненадаш доста от оценката му накрая.

# 296
Най-добре ако можехме да извикаме 100 различни агенти на недвижими имоти от Румъния /близка до нас страна/  и да им покажем първо Банишора, Люлин, Надежда и Толостой а после Бели Брези, Стрелбище и Борово, как мислиш дали щяха да обяват едни и същи цени или щеше да има разлика?

Сигурно ще има разлика, но цените на имотите не се определят от брокерите, а от пазара, т.е. хората. И понеже хората правят пазара той не винаги е рационален. Т.е. харесването на този и онзи квартал до голяма степен е субективно - хората са различни, имат различни критерии, имат си навици и прочее. Пък и нормално е да харесват това, което познават (къде са добрите магазини, къде са преките маршрути, къде са приятните ресторантчета). Естествено, нормално е и да не харесват това, което познават (ако са видели скритите зад фасадата "прелести"). Абе - субективна работа си е това с вкуса и предпочитанията. И ако казах, че това е така само "до голяма степен", то е защото има една категория хора, които са се научили да харесват това, което минава за модно, класно, престижно и прочее и всичко, което спада в тази категория, за тях е върхът. Ма това не е само у нас, а по целия свят. Но понеже не всички са такива и брокерските оценки няма да са реални, просто много хора ще предпочетат нещо по свой вкус и ако вкусовете на голям процент съвпадат търсенето там ще нарасне и в последствие цените ирационално ще скочат, противно на експертното мнение Twisted Evil

# 297
  • София
Всичко е в главите на купувачите - каква разлика може да има между квартали-спални? Никаква - блокове и разнообразни индивиди в тях. Все тая.
За модерните нови квартали пък да не говорим - ума ми не го побира как може млади семейства да се наврат в този бетонен затвор - въздух не можеш да си поемеш от заобикалящите те блокове, улици няма, нищо няма. Ама са на модерно място.

# 298
  • София
Ми купуват, защото няма къде другаде. В Иван Вазов за 10 години се построени 6-7 сгради, две от които държат цени над 3000 евро/м2 Mr. Green Затова хората купуват в квартали, които допреди 2 години бяха под 700 евро цените. В момента всичко се разграбва без да се мисли рационално. И аз да съм на мястото на строителите и аз щях да надувам колкото мога  Mr. Green

# 299

Мисля, че щяха да обявят горе-долу еднакви цени, да. Разлика между Стрелбище, Борово и Белите Брези и Банишора, Надежда и Люлин има само в главите на някои снобарски настроени обитатели на столицата:)

Между Оборище и Факултето биха обявили наистина много различни цени, но наистина между Борово и Надежда не смятам, че биха обявили различни. Не смятам, че някой човек от провинцията, който не е идвал в София, би намерил разлика между Надежда и Борово и дори като нищо би харесал Надежда повече.
Вече като поживее няколко годинки в София и се наслуша на подобни коментари, вече и той ще счита, че Надежда и Люлин са гадни без сам да знае защо. Ето защо е хубаво човек да мисли с главата си:)

Общи условия

Активация на акаунт