Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-16

• 120 180
  • 753
  •   1
Отговори
# 270

След разговор с брокер,обаче, с ужас установих,че предишната собственичка притежава права да обитава 50% от апартамента. Не е направено умишлено от нейна страна, нотариусът е допуснал грешка и нито е вписал в моя нотариален акт,че тя има право за живеене, нито ни е споменал за декларация за отказ от това право. Тъй...апартаментът не може да бъде продаден сега Mr. Green

Звучи ужасно  Shocked Но не оставяй нещата само с една консултация. Виж се и с един-двама адвокати, някой друг брокер, иди при нотариус, ако трябва.

# 271
Аз си купих жилище още преди 3 години, само от време на време надничам тук, защото съм параноичка и все ме е страх да не изскочи нещо постфактум...та bel4eto, от поста ти ми стана леко лошо, би ли разказала подробности- каква е тази грешка и защо има право на ползване?

# 272
:bouquet:n
Добър ден! Най-накрая да пиша.
Чета ви всеки ден и определено обогатявате знанията ми (които са близо до 0) в сферата на недвижимите имоти.

Преди 7-8 месеца се реших на стъпка да продам апартамента ми в Дианабад (ЕПК,10 етаж,100 кв). Страхотно обзаведен, което,разбира се, е въпрос на вкус  Grinning

След разговор с брокер,обаче, с ужас установих,че предишната собственичка притежава права да обитава 50% от апартамента. Не е направено умишлено от нейна страна, нотариусът е допуснал грешка и нито е вписал в моя нотариален акт,че тя има право за живеене, нито ни е споменал за декларация за отказ от това право. Тъй...апартаментът не може да бъде продаден сега Mr. Green

Говорих с бившата собственичка (живуща с Канада), уж ще съдейства, ама май няма да станат нещата (много дълго за обясняване).
За съжаление, остава само опция даване под наем.

Аз също се оглеждам за 2-стаен (с цел инвестиция) и сега дебна едно блокче в Дианабад Grinning

С две думи, без да допринеса много към темата, исках просто да ви разкажа историята ми и да спра да се крия като мишка Simple Smile

Желая на всички хубав ден!
Така както го описвате, прилича на право на ползване на половината имот, но щом е учредено такова, трябва да фигурира в документа Ви за собственост. Ползвателят дължи и данък имот и такса смет за половината имот, не сте ли забелязали като ги плащате? А при отдаване под наем на целия имот, половината доход от наем отново се декларира от ползвателя.

# 273
Тя може да се откаже от правото си.
Трябва да го оправите. Peace

# 274
Чета ви всеки ден и определено обогатявате знанията ми (които са близо до 0) в сферата на недвижимите имоти.

Преди 7-8 месеца се реших на стъпка да продам апартамента ми в Дианабад (ЕПК,10 етаж,100 кв). Страхотно обзаведен, което,разбира се, е въпрос на вкус  Grinning

Говорих с бившата собственичка (живуща с Канада), уж ще съдейства, ама май няма да станат нещата (много дълго за обясняване).

Аз също се оглеждам за 2-стаен (с цел инвестиция) и сега дебна едно блокче в Дианабад Grinning

С две думи, без да допринеса много към темата, исках просто да ви разкажа историята ми и да спра да се крия като мишка Simple Smile

Така както го описвате, прилича на право на ползване на половината имот, но щом е учредено такова, трябва да фигурира в документа Ви за собственост. Ползвателят дължи и данък имот и такса смет за половината имот, не сте ли забелязали като ги плащате? А при отдаване под наем на целия имот, половината доход от наем отново се декларира от ползвателя.

Както казах,това не е описано в нотариалния акт(пропуск на нотариуса). Данъците не се делят,аз плащам всичко Simple Smile

# 275
  • София, Bulgaria
Мишелин, кое колко е струвало преди години, днес не ти помага по никакъв начин преди 5 г. гарсониерите в младост бяха под 30 000Е, а преди още 5г. под 20 000Евро...и какво от това. Важно е днес каква е цената. Както и не знаем утре,  каква ще е... За всеки най-добрата сделка си е неговата, днес и сега...утре си е за утре, вчера си е било за вчера.

Томева, наясно съм с това. Още повече като видях какви са били цените преди няколко години в един от последните ти постове  Laughing Обаче, връщам се пет години назад, защото тогава имах възможност да купя и не го направих. И сега ме е яд на себе си, че не го направих и ме е яд на това безобразно скачане на цените. Просто тези 50 000 евро са мноооого над психологичния ми праг.  Crossing Arms Поради тази причина вчера гледах имоти в Дружба. Не е лошо и тука. Кварталът изглежда малко "похабен", булевардите са ужасни, с много неравности, дупки и кръпки, но пък лесно се излиза от него, булевардите са широки, няма задръствания. Сетих за жилището на Тони и ме е яд, че тогава се вслушах в приятеля ми, че кварталът не бил хубав и че не го купих  ooooh! Но за 50 000 евро може да се намери двустаен сякаш.

Ахааа... ясно разбирам... не се ядосвай, така си преценила така си направила...Я се огледай и в други квартали наистина, някои от тях напразно се подценяват. Миналия месец какъв хубав апартамент купихме в Надежда 1, ако беше в Източни щяхме да дадем 15 000Е отгоре, купувачът ми нямаше никаква причина да държи да е в Младост например. Пак е на 5 минути от метро и има всякакви удобства, хубави градинки около блока, училища ремонтирани, детски градини. Намерихме и познати, които живеят  там.... екстра са си хората...
Или пък какво им на Люлин 7,8,9,10.... newsm78

# 276
  • София
По отношение на отоплението - имам опит с три квартири в ново строителство - в две от тях, повечето съседи не се бяха нанесли, в третата бяха, но беше пък краен апартамент и едната стена без изолация. Ами да ви кажа в панелното си жилище не съм плащала сметки за отопление и на половината на тези от горните три квартири, при това се отопляваме все с климатици и там и тук, а сега съм и в двойно по-голям панел спрямо въпросните квартири. Личен опит, който не налагам на никого.

По отношение на разпределението. Еми още страдам за един панелен тристаен, за който бях готова да дам и повече от желаното, но брокерът ми ме спря. Имаше към едната спалня страхотна гардеробна и коридорите бяха по-къси, с по-добро разпределение и тези 12 квадрата разлика си личаха от всякъде, та да, никога не съм гледала цената на квадрат, а дали жилището е в бюджета ми и дали ми харесва. Честно казано човек често прави компромиси с един или друг свой критерии, а дали си е струвало го показва времето.

# 277
Консултирала съм се и с адвокат и с нотариус. От ситуацията се излиза или с декларация за отказ от право на ползване или със смъртен акт(което звучи грубо).

Интересно ми стана,че след като попитах брокерката каква цена би определила на имота, предвид факта,че е запозната със състоянието на пазара, тя каза 90К евро макс. Аз гледам доста обяви, чета ви и вас и определено тази цена ми се стори много занижена. Пак казвам, апартамента исках да го продам с цялото обзавеждане, което е купувано за да живеем с детето там (не сме пестили).

Не че това е от голямо значение де..ако в близко бъдеще се докопам до декларацията за отказ, ще сверя цената,дадена от брокерката и това, което мога да взема Simple Smile

Някой пита за Ню Билдинг пропърти...Новата им сграда е буквално в полето на Малинова долина(май така се казваше квартала). Долу горе 20 минути пеша от Фантастикото на Симеоновско...В началото бяха по 650 евро квадрат (това преди около 2 месеца) и бяха разпродали бая апартаменти на тъмно зелено....Има автобуси 67, 102,94, 280 и 284, но пак са на около 20 минути пеша (поне).

Имам няколко снимки на разпределенията им на телефона (за имотите,които аз харесах). В случай на нужда мога да ги пратя на лични ако някой се интересува bouquet

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 11:00 от bel4eto

# 278
Tomeva, много съм съгласна.  bouquet

Докато още търсехме в Младост беше голям стрес, защото за нас цените там бяха непосилни и гледахме абсолютни коптори в панели от 70те и пак не се знаеше дали щеше да стане. Моя приятел в един момент предложи да погледнем в Люлин. Аз ревах.  Mr. Green Мале, как ще ида в Люлин, на майната си, ужасен квартал, всички го спрягат за най-гадното място в София едва ли не. И отидохме да се поразходим там. Ми то едни широки булеварди, магазинчета, градинки, на всеки километър има детска градина/училище, парка спокоен и с по-малко човекопоток, метрото близо и с него си на 12 мин от центъра. Иначе си е същата работа като Младост, само Бизнес парк няма. Много са се променили някои квартали и то към хубаво. Все още не съм видяла циганин, а откакто купихме в Люлин 9 ходим редовно заради ремонта. Сестрата на МП е в Надежда и наистина там е много хубаво.

# 279
  • България
Скрит текст:

Както казах,това не е описано в нотариалния акт(пропуск на нотариуса). Данъците не се делят,аз плащам всичко Simple Smile
  Бяха ми предложили жилище с учредено право на ползване.
Брокерът ми каза, че ако правото не е ползвано пет години, отпада.
Трябва да питате добър адвокат, дали е така.
Още по-добре е, че сте плащали всички разходи.

# 280
Ползвателката трябва просто да завери 1 декларация за отказ в консулския отдел към посолството.
И после да я изпрати с куриерска фирма.

# 281
MoiraineD, не мога да преценя дали ме нервират или обнадеждават думите ти  Mr. Green

Казвам нервират,защото може ли да има толкова много некомпетентни ( в областта им на знания) хора? Аз ли попадам на такива или наистина са прекалено много. Говорила съм с 2ма адвокати и един нотариус и никой не ми е споменал това, но определено ще проуча.

Иначе се чудя доколко би било приемливо да ви покажа снимки на апратамента,за да ме консултирате за евентуално реалистична цена (след като изчистя голямото недоразумение)?

Emi Daniel, не е толкова просто. Документи, които попадат в агенция по вписванията, не могат да се подписват в консулство/посолство.
Аз се опитвам да я убедя да подпише пълномощно, в което упълномощава мен едиснствено и само да я подпиша в декларцията за отказ за този (моя) апартамент. Това е нещото,което може да се случи в Канада. За другото трябва да идва тя до БГ...няма значение де,парите са еднакви почти Simple Smile

# 282
Консултирала съм се и с адвокат и с нотариус. От ситуацията се излиза или с декларация за отказ от право на ползване или със смъртен акт(което звучи грубо).

Интересно ми стана,че след като попитах брокерката каква цена би определила на имота, предвид факта,че е запозната със състоянието на пазара, тя каза 90К евро макс. Аз гледам доста обяви, чета ви и вас и определено тази цена ми се стори много занижена. Пак казвам, апартамента исках да го продам с цялото обзавеждане, което е купувано за да живеем с детето там (не сме пестили).

Не че това е от голямо значение де..ако в близко бъдеще се докопам до декларацията за отказ, ще сверя цената,дадена от брокерката и това, което мога да взема Simple Smile

Някой пита за Ню Билдинг пропърти...Новата им сграда е буквално в полето на Малинова долина(май така се казваше квартала). Долу горе 20 минути пеша от Фантастикото на Симеоновско...В началото бяха по 650 евро квадрат (това преди около 2 месеца) и бяха разпродали бая апартаменти на тъмно зелено....Има автобуси 67, 102,94, 280 и 284, но пак са на около 20 минути пеша (поне).

Имам няколко снимки на разпределенията им на телефона (за имотите,които аз харесах). В случай на нужда мога да ги пратя на лични ако някой се интересува bouquet
Благодаря, аз питах 🙂
Наистина ми се видя доста отдалечено и не става да си пуснеш децата сами да ходят с автобуса или пък ние да бързаме всеки ден за работа и да сме без кола...

# 283
  • България
MoiraineD, не мога да преценя дали ме нервират или обнадеждават думите ти  Mr. Green

Скрит текст:
Казвам нервират,защото може ли да има толкова много некомпетентни ( в областта им на знания) хора? Аз ли попадам на такива или наистина са прекалено много. Говорила съм с 2ма адвокати и един нотариус и никой не ми е споменал това, но определено ще проуча.

Иначе се чудя доколко би било приемливо да ви покажа снимки на апратамента,за да ме консултирате за евентуално реалистична цена (след като изчистя голямото недоразумение)?

Точно затова се отказах от имота  Mr. Green
Но при теб работата вече е свършена и е добре да се провери тази възможност.
   От онзи момент съм се питала- много ли беше компетентен брокерът или напротив.  newsm78

# 284
Я се огледай и в други квартали наистина, някои от тях напразно се подценяват. Миналия месец какъв хубав апартамент купихме в Надежда 1, ако беше в Източни щяхме да дадем 15 000Е отгоре, купувачът ми нямаше никаква причина да държи да е в Младост например. Пак е на 5 минути от метро и има всякакви удобства, хубави градинки около блока, училища ремонтирани, детски градини. Намерихме и познати, които живеят  там.... екстра са си хората...
Или пък какво им на Люлин 7,8,9,10.... newsm78

Винаги точно това съм казвал и аз. В София е почти еднакво навсякъде, за мен са безумни такива разлики между кварталите, дето се спрягат и чак такива разлики дето се коментират в темата за кварталите, като че ли са на различни планети.
Особено смешно е как всеки си хвали квартала и го изтъква като най-доброто място за живеене, все едно останалите квартали не са в София, а на друг континент или в Космоса. А то всичко е един дол дренки с някои малки изключения, които не са масов случай - наистина много хубави райони като Докторски паметник и наистина много гадни като Факултето. Но тва са под 5% от имотите, а всичко друго е горе-долу едно и също.
Сега, разбира се, ясно е, че има наистина голяма разлика примерно между Докторски паметник и Овча купел, ама хайде моля ви се между Люлин и Младост или дори ако щете между Надежда и Южните квартали??? И какво им е толкова на южните квартали, Стрелбище, Борово, Бъкстон - същите панелни спални като Люлин и Надежда. Че в момента и метро нямат. Чак пък толко да са по-хубави...за Младост да не говорим, краен квартал, цвъкнат насред поляните, точно като Люлин. Че е малко по-хубав, съгласен съм, ама чак пък няколко десетки хиляди евра разлика да има за един и същи кимизарник, си е глупост.

Аз ревах.  Mr. Green Мале, как ще ида в Люлин, на майната си, ужасен квартал, всички го спрягат за най-гадното място в София едва ли не.
Ами да, и за Надежда и другите Западни квартали така говорят хора, които не са стъпвали там и никога не са живели. И сноби, с които е пълно. А ако отидат в тези квартали и виждат
Ми то едни широки булеварди, магазинчета, градинки, на всеки километър има детска градина/училище, парка спокоен и с по-малко човекопоток, метрото близо и с него си на 12 мин от центъра. Иначе си е същата работа като Младост, само Бизнес парк няма.
Това и за Надежда, и за Свобода, и за Толстой важи, и за Банишора и Света Троица, които също са много подценени, макар че са близо до центъра. Така че ти не си сбъркала, и в Люлин хора живеят:)

Последна редакция: чт, 20 апр 2017, 11:42 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт