Дневникът тема 78 - Да отслабнем всички заедно!

• 50 869
  • 731
  •   1
Отговори
# 615
  • София

И по темата - при теб как протича един празник, като Великден?

Великден при мен никога не е протичал както при повечето хора, защото не ям нито агнешко (мирише ми лошо) , нито обичам козунаци (не обичам сладко тестяно. баница със солена плънка - да, но захарен козунак - не). Още от детството си имам "травма" от Великден. Тогава се събирахме цялата рода на село при мои баба и дядо, и се ядеше гадно мазно цяло печено агне пълнено с някакви блажни оризи и вътрешности и зелена салата с репички, лук и варени яйца. Салата обичам много, но на село тя плуваше в оцет, а аз имам истинска непоносимост към оцет и такова нещо в моята къща е забранено да се купува и ползва. Та още от дете мразя Великденското меню и го свързвам с неприятни детски спомени. В момента семейството ми е малко, и нямаме отдавна семейни събирания. Може би само на Нова година и Коледа ядем повече, отколкото в момента смятам за нормално, но аз промених възгледите си за храненето скоро. При всички положения нямам намерение в бъдеще празниците да са свързани с обилни количества храна. Същото се отнася и за делниците.

Помня, че се храниш основно с плодове, зеленчуци и ядки /извинявам се, ако греша/ - ако е така мислиш ли да прекараш Коледа само на това? Ами РД-то ти? Ами ако отидеш на някакво парти? Там няма да пиеш алкохол, защото е доста калоричен /особено концентратите/? Искам да ти кажа, че е много хубаво, че си се надъхала, имаш хъс и воля да спазваш толкова стриктен начин на хранене, но първо - не смятам, че ще издържиш дълго само на това /това момичетата вече ти го казаха/ и второ - приеми, че хората са различни и всеки свързва празниците с нещо различно /повечето хора с ядене и пиене/. Затова толкова крайни постове, като твоя за "плюкането" е добре да ги спестиш, защото 95 % от пишещите в темата си "плюскат" по време на празници и ти автоматично ги обиди всичките. Да не говорим, че самата дума "плюскане" звучи адски грозно  Peace

# 616
  • тук и там
Не при всички хора празниците са свързани със нещо травмиращо.Във моето детство се ядеше същото меню-пълнено цяло агне,което се пече цяла вечер във пеща-на огън.Салата марулята,от градината на баба-със оцет и олио.Обаче за мен-тази храна беше божествена,и винаги съм свързала празника и трапезата със приятни емоции и близки хора.Ето ти нагледен пример как една и съща храна и един и същ празник-за един е травмиращ за друг -приятно,емоционално и топло преживяване.Грозно звучи  думата “плюскаш"-да..И малко крайни намирам изказванията на Иде Пролет .Отстрани изглежда като залитане от едната крайност във другата...Peace

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 21:28 от Kaisia

# 617
Иде Пролет, сама пишеш, че си на режим отскоро. И аз 2012 бях надъхана, със силна воля, отслабнах и до 2015 г. си задържах сваленото. Но сега съм пак на изходна позиция и този път ми е трудно, много трудно. Когато устискаш с години, можеш да ни съдиш. Но с "отскоро", не се изхвърляй, да не паднеш от високо.

Аз съм много честна и не крия нито, че имам все още 10 излишни килограма, нито че започнах "диетата" на 11.3. "Диета" в кавички, защото я започнах като такава, но бързо преусмихлих, и вече не го възприемам като диета, а като начин на живот, който искам да запазя за постоянно, и който смятам че ще запазя. Много позитивно ми действат видеата с д-р Гайдурков и д-р Емилова, както и една американска лекарка Мая Адам и вече знам, че това не е диета, която пазиш докато свалиш желания брой килограми, и после пак по старому. Това не е диета, а начин на мислене и живот. Дори се променя психиката, донякъде характера на човека, който живее по този начин. За това не спазвам дневен хранителен план, а ям каквото и колкото искам от нещата, които приех за моя храна. Не броя калории, не тегля грамажи. Нямам определен брой дни, в които да ям определени неща, и като свършат тези дни да знам, че ше ям както преди. Гледам на храната вече с други очи и друго мислене.

# 618
Иде Пролет... знаеш ли, предизвикваш странни емоции у мен... бях доста като теб в един период от живота си... Моля те, просто внимавай. Струва ми се, твъгваш по един път, в който започваш да презираш хората, които не са с хранителни, като новите ти навици. Повярвай ми, този път не те води до нищо добро. Нито тялото, нито душата, нито социалния ти живот. Наистина е ново, завладяващо, различно, толкова е съблазнителна идеята, за регенерация на клетките, детоксикация, нов живот без болести, без старост... панацея... Внимавай Simple Smile
С най-добри чувства.

# 619
  • София
Иде Пролет, сама пишеш, че си на режим отскоро. И аз 2012 бях надъхана, със силна воля, отслабнах и до 2015 г. си задържах сваленото. Но сега съм пак на изходна позиция и този път ми е трудно, много трудно. Когато устискаш с години, можеш да ни съдиш. Но с "отскоро", не се изхвърляй, да не паднеш от високо.

Аз съм много честна и не крия нито, че имам все още 10 излишни килограма, нито че започнах "диетата" на 11.3. "Диета" в кавички, защото я започнах като такава, но бързо преусмихлих, и вече не го възприемам като диета, а като начин на живот, който искам да запазя за постоянно, и който смятам че ще запазя. Много позитивно ми действат видеата с д-р Гайдурков и д-р Емилова, както и една американска лекарка Мая Адам и вече знам, че това не е диета, която пазиш докато свалиш желания брой килограми, и после пак по старому. Това не е диета, а начин на мислене и живот. Дори се променя психиката, донякъде характера на човека, който живее по този начин. За това не спазвам дневен хранителен план, а ям каквото и колкото искам от нещата, които приех за моя храна. Не броя калории, не тегля грамажи. Нямам определен брой дни, в които да ям определени неща, и като свършат тези дни да знам, че ше ям както преди. Гледам на храната вече с други очи и друго мислене.

Ето мнението ми, като жена, която е минала през следните килограми в последните 10 години - 55 кг. - 48 кг. - 80 кг. /втора бременност/ - 48 кг. /10 месеца след раждането/ - 60 кг. /от противозачатъчни/ - 53 кг. /в момента/ :
Щом в момента имаш да сваляш още 10 кг., значи в началото на диетата си имала да сваляш повече. А щом си имала да сваляш повече, значи си била именно от хората, които "плюскат", но не само по празници, а по принцип. Хубаво е, че си решила да направиш промяна, но това ти решение е от скоро и за толкова кратко време /1,5 м./ не ми стана ясно как изведнъж стана такъв специалист, че да раздаваш акъл на всеки и да правиш толкова крайни коментари за неща, които ти самата явно до съвсем скоро си правила. Това е малко, като бившите пушачи - като спрат цигарите и започват да мелят на всички колко е вредно да пушат, а забравят как до преди няколко месеци са пушили по 2 кутии на ден.
Не го казвам с лоши чувства - опитвам се да ти обясна, че с поста си засегна доста хора и е добре в бъдеще да си малко по-обрана в изказванията си  Peace
Дано да си ме разбрала правилно

# 620
  • Пловдив
Духче, много точно! И аз мисля така.  Peace

И аз не обичам агнешко, но обичам сядането на маса с близките. И хапването, и пийването..Wink

NoMe, къде си на преход? В коя планина? Дано случите на време. Аз съм в неделя в Родопите. Тук ни е на една ръка разстояние. Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 21:48 от *Бенджи*

# 621
Lady Cassiopeia Duval, не съм искала да обидя никого! Аз самата на последната Коледа си се наплюсках. Помня че направих едни много крешки и сочни панирани свински шницели, имаше и доволно сиропирана баклава. И други работи е имало, вече не помня точно, но шницелите и баклавата бяха супер  Laughing Тогава не считах още за нужно да огранича храненето, беше си ми добре. Сега вече си давам сметка, че не ми е било добре, защото имах проблеми със стомаха, постоянно зачервено лице и лошикръвни показатели, пряко свързани именно с храната. Да не говорим, че вече никаква дреха не ми ставаше, а имам пълен гардероб с нови дрехи, почти неносени, в които не се побирам. При мен имаше едно рязко напълняване, и беше нужно да се вземат мерки. Започнах го като нормална диета, но бързо промених нагласата си. Относно алкохола - ами направо го спрях. Аз по начало не обичам концентрати. Пия ги само ако са коктейл, или джин тоник например, но много рядко. Повече пия вино, бира, шампанско - напитки с нисък градус. Миналия петък, 14.4. бяхме с приятели на заведение. Мислех да не пия нищо, но все пак изпих една голяма бира и някакъв шот от запалена със запалка самбука с кафе в нея (изгъзица някаква в бара), и после имах големи угризения. Днес отново бяхме канени от същите приятели да излезем. Ами отказах и съм си вкъщи. Станала съм рано, утре също съм на работа, уморена съм, и вместо да си почина аз да ходя с тях да им дишам дима от цигарите и да пия бира? Не, мерси. Разсърдиха се като им отказах, но не ме е грижа. Живея за себе си, а не за хората. Ако отиза на парти все пак ще пия нещо, разбира се. Ако няма храна отговаряща на стандартите ми ще опитам само от учтивост, но няма да ям цели порции. Семейството ми ме разбира и подкрепя. Приятелите не са ми определящи. Често съм правила компромиси и съм помагала на доста хора. С годините човек установява, че дори и най-близките приятели гледат своя интерес и своя кеф да е на първо място. Обичам си малкото истински приятели, но не са те определящият фактор в живота ми как да живея и как да се храня и пия.

# 622
Иде Пролет, вече съм го минала този път с ентусиазма, вдъхновението и промяната. Дано те държи дълги години, но след месец ентусиазъм да правиш генерални заключения е смешно. Никога не казвай никога, не знаеш след месец или година какво ще ти се случи. И друго са казали хората - голям залък хапни, голяма дума не казвай. Та, не е лошо да се "наплюскаш" понякога. Wink

# 623
Обичам сядането на маса с близките...

И аз това обичам Heart Eyes

Колкото до храната, просто опитвам Flutter На Великден готвих и нещо като козунак hahaha и традиционна баница и сварени яйца и агнешки бут и от всичко изядох малко парченце от козунака с една голяма ябълка за закуска, едно сварено яйце със сурови моркови и малко парче баница за обяд и малка порция агнешко с 1 парче печен картоф със задушено къдраво зеле, ферментирали зеленчуци и голяма зелева салата за вечеря. Бях сита и доволна и знам, че нямаше да бъда по-сита или по-доволна, ако бях яла същото като другите и в същите количества Peace

За етикетите ooooh!

# 624
Аз вече съм сигурна, че Иде Пролет, не искаше да обиди никого. Четейки какво пише, тя искрено вярва във всичко и мисля, че съди всички еднакво  - включително и себе си. Не, че го одобрявам, но не мисля, че целта й беше да засегне някого. Иде Пролет, ти си от хората, които мислят, че ако говориш по един начин за себе си, и използваш същия начин и към друг - не би трябвало да се засегне, защото го казваш/мислиш и за самата себе си, нали? Или греша? Темата е чудесна. Нека недоразумения не я развалят  Peace

# 625
  • София
От мен край на темата!!!

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 22:02 от Lady Cassiopeia Duval

# 626

Аз вече съм сигурна, че Иде Пролет, не искаше да обиди никого. Четейки какво пише, тя искрено вярва във всичко и мисля, че съди всички еднакво  - включително и себе си. Не, че го одобрявам, но не мисля, че целта й беше да засегне някого. Иде Пролет, ти си от хората, които мислят, че ако говориш по един начин за себе си, и използваш същия начин и към друг - не би трябвало да се засегне, защото го казваш/мислиш и за самата себе си, нали? Или греша? Темата е чудесна. Нека недоразумения не я развалят  Peace

Съвсем права си. От обиди няма смисъл. Аз и в живота съм понякога рязка, но не го правя с цел обида, а особено в тази тема никога не бих се заяждала, защото това ми е най-скъпата тема в този форум. Тя ме вълнува лично и ме интересува, и я чета с интерес. Факт е, че аз доскоро си се наплюсквах без изобщо да се замислям или да го считам за неправилно. Ядях и много полуфабрикати, приготвени у дома. Не МакДоналдс или Бургер Кинг или KFC, а храните в пликове и кутии от супермаркета, които човек у дома само опича или изпържва/запъжва. И вкъщи се ядеше много - лицата ни зачервени вече от нагъване на месо. Аз живея само с мъжа ми, той също има много кила за сваляне и не е съвсем добре със здравето, но не е на моя начин на хранене. Покрай мен намали дажбите и спря някои неща след убеждаване от моя страна, но не яде като мен. За плюскането обвинявам само себе си. Нито ме е карал някой, нито съм имала причина да го правя. Мисля, че с това съм компенсирала разочарование от някои неща в живота и вътрешна несигурност. И най-странното е, че виждах напълняването, виждах че лека полека правя двойна гуша, виждах си червендалестите бузи, знаех, че няма какво да облека и ходих цяла зима с един единствен панталон, а имам около 20 в гардероба които не ми стават, и не взимах никакви мерки. Храната може да действа и като наркотик явно. Така че да - никого не искам да обидя. Ако има пример за човек, който плюска това съм аз. Другите поне го правят като се съберат на празник, а при мен си беше ежедневие. И не искам никога отново да се върна към тези навици.

# 627
Разбирам те. Писмената форма на изразяване, не винаги ни дава възможност да усетим тона и емоцията Simple Smile

Ох момичета, не спира да ме боли главата, вече откачам. Цяла седмица ми се вие свят, а сега и това силно главоболие Cry отидох на фитнес, бях си забравила стелките за тичане, та само кардио интервали на вело аргуметъра правих и крос тренажор. Общо 30 минути - малко но от сърце, дето се вика  Laughing
- ябълка и половин банан
-салата от всякакви зеленчуци, зехтин, сок от нар, сол, едно мъничко яйчице и един картоф
- фнтес
- ядки (печени - някой да ми свие сърмите вече с тия печени ядки)
- половин банан и шепа ягоди
- салата, мъничко яйчице и шепа нахут.
Ок е?

# 628
Пролет, от сърце ти желая да не се върнеш към старите навици. Hug Борбата е трудна и е за цял живот, но не е невъзможно.
Духче, при това физическо натоварване, малко ми се вижда храната. Салатата не я броя, остава малкото яйце. Виж си кръвното за всеки случай.

# 629
  • София
Разбирам те. Писмената форма на изразяване, не винаги ни дава възможност да усетим тона и емоцията Simple Smile

Ох момичета, не спира да ме боли главата, вече откачам. Цяла седмица ми се вие свят, а сега и това силно главоболие Cry отидох на фитнес, бях си забравила стелките за тичане, та само кардио интервали на вело аргуметъра правих и крос тренажор. Общо 30 минути - малко но от сърце, дето се вика  Laughing
- ябълка и половин банан
-салата от всякакви зеленчуци, зехтин, сок от нар, сол, едно мъничко яйчице и един картоф
- фнтес
- ядки (печени - някой да ми свие сърмите вече с тия печени ядки)
- половин банан и шепа ягоди
- салата, мъничко яйчице и шепа нахут.
Ок е?

Ако още си на Кленов сироп може да е от детокса. Дори и да не правиш пълно пречистване, пак един от симптомите за пречистване е главоболието. Също пъпки, потене, обложен език, може да ти стане и много студено изведнъж - четох цялата тема за Кленовия сироп вчера и там момичетата разказват за тези неща  Peace Аз лично вчера бях с нечовешко главоболие, а сутринта се събудих и със силно обложен език  Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 апр 2017, 22:39 от Lady Cassiopeia Duval

Общи условия

Активация на акаунт