Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 апр. 2017, 11:02 ч.

Права на порасналите ни деца с ТЕЛК! (18г.+)

 • 23 061
 • 98
 •   1
Отговори
# 90
 • Мнения: 1 165
Благодаря за информацията, но не съм от София и точно това ме притеснява, нашата лична все нещо не знае. Ама аз съм си виновна, все се каня да я сменя и все се отказвам.

# 91
 • Мнения: 720
След като синът ми навърши 16 год. с право на инвалидна пенсия при изтичане на телковото решение не съм подавала молба за преосвидетелстване. Те ми пращаха писмо. И винаги месец преди изтичане на старото ми е идвало писмо. Дори да има промеждутък после пенсията се изплаща със задна дата.

# 92
 • Мнения: 1 165
Благодаря, non4eto0

# 93
 • Мнения: 720
Здравейте , бих искала да попитам може ли да се обжалва телково решение което е пожизнено. Поради влошаване на състоянието при водещата му диагноза подадохме молба за преосвидетелстване. Но той е с две заболявания /епилепсия и леко умствено изоставане/ Не знам как е установено изоставането след като никога не сме ходили на специалист ,нито пък са ми искали при телк епикризи от психиатър или психолог. Само от невролог. Не съм се замисляла през годините ,нито пък и защо му бе премахната ЧП. Сега по преценка на невролог ,тъй като има наблюдение през годините на какво ниво е ми предложи консултация с психиатър и психолог. Приложих и тези документи към новата молба за преосвидетелстване. Но в писмото което получих искат само неврологични изследвания. Та се притеснявам дали ще мога да обжалвам и пожизненото решение. Никога не съм се сблъсквала с тези неща ,  и ми е доста притеснено как ще се отнесат към нас. Но положението ни наистина не става по-добро с годините.

# 94
 • Мнения: 5 296
На мен винаги ми искат обследване от клиничен психолог и етапна епикриза от психиатър, ЕЕГ и етапна епикриза от невролога, при който е диспансеризирана. Знам, че децата ни имат сходни проблеми.
След като си ги прикрепила към молбата /поне така разбрах/, защо трябва да ги представяш пак!
Обикновено държат на документи през последните 6 месеца, преди явяване на ТЕЛК.
Не виждам причина, да нямаш право да обжалваш решение на ТЕЛК. Ако при преосвидетелстване на пожизнения ТЕЛК НЕ му дадат по висок процент /каквато е целта на преосвидетелстването/, то си в правото да обжалваш в съответните срокове и по съответния ред /не си спомням точно, но може да се провери, къде, какво и как се подава/.
Моя съвет е да имаш документи от психиатър, клиничен психолог и невролог.
Защо сте с две телкови решения, ако искаш ми пиши на лични?

# 95
 • в полите на Балкана
 • Мнения: 3 460
Не е ли по добре да подадеш за влошено състояние при жизненото решение?

# 96
 • Мнения: 720
Ами при подаване на документите представих и епикриза от психиатъра . Но в писмото което получих искат само невролог. Може би защото другото е пожизнено. Изобщо не съм наясно.

# 97
 • Мнения: 1 165
Аз пък точно на това се ядосвам, на децата заболяването е вродено, нелечимо, рядко срещано и въпреки това все за по две години. Защо не го направят пожизнено, че и на нас и на тях им писна постоянното явяване. И двамата вече се явяват като възрастни на 20 и 17 години са . Уж има препоръка само по документи да се гледат нещата, но щерката на 25 август има дата за явяване пред ТЕЛК. Нито има подобрение, нито влошаване, идея нямам този път какви проценти ще дадат, но едва ли ще останат същите, като чувам как ги режат.

# 98
 • Мнения: 720
При нас доста се влошиха нещата за съжаление. И вече ми писна. А уж бяхме овладели гадните пристъпи, отделно и умственото изоставане.

Общи условия

Активация на акаунт