Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Подновяване на шофьорска книжка

 • 98 646
 • 76
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 5 975
А може ли да се кара с документа, който ти издават докато ти я подновят?

# 16
 • Мнения: 3 367
Шофьорска книжка в районното може само, ако заявлението се подаде повече от 30 дни преди да изтече старата книжка. При изтекла книжка - само в КАТ.
Моята беше изтекла 2012 г., смених постоянен адрес съвсем скоро, попитах и подадох документи и за книжката в районното, нямаше никакъв проблем, но старият ми адрес пак е в София (макар и друга община). Няма глоба, няма нови курсове. И аз се притеснявах за тези неща и пусках преди време подобна тема.

# 17
 • Мнения: 892
ТафТаф, мерси, и моят случай е подобен, но с тази разлика, че аз имам смяна и на града по местоживеене - книжката ми не е издадена в София, и по тази причина трябва да си извадя нова в КАТ.

А освен медицинско, какви други документи са необходими в КАТ за нова книжка?

# 18
 • Мнения: 24
Ако остават по-малко от 30 дни, кайто беше при мен, може да се подаде в районното. Лошото е че щом изтече старата книжка изтече неможеш да караш. И се наложи да ходя до Кат, където се подава бърза поръчка. Трябва само медицинско. Ако плащате с карта няма такса за превод. На мен бърза поръчка - 52 лева ми взеха 6лв за превод

# 19
 • Мнения: 3 756
Аз подавах в районното, а книжката ми беше изтекла преди година и няколко месеца. Нямаше проблем или глоба, но можеше да се ползва сам ообикновена услуга. И документът беше готов чак в последния възможен ден.

# 20
 • Мнения: 371
А може ли да се кара с документа, който ти издават докато ти я подновят?
На мен ми дадоха само някаква бележка, на която пишеше датата, когато трябва да е готова новата. Старите книжка и талон ги преглеждат и ти ги връщат да стоят в теб, докато станат новите, така че аз съм си шофирала с тях, но си бяха във валидност. Старите документи се връщат окончателно и се унищожават от служителя, чак когато получаваш новите.
Но при изтекла книжка - нямам идея - може би не може да се шофира докато не стане готова новата.

А освен медицинско, какви други документи са необходими в КАТ за нова книжка?
Нищо друго по-особено. Другото се попълва/ преглежда на място - те си вадят от базата данни каквото трябва и на място правят снимка. Е, стандартно си носиш в теб документ за самоличност (лична карта). Също и старите книжка и талон.

# 21
 • София
 • Мнения: 3 724
Кога е готова книжката може да се провери в сайта на МВР --> Полезно за вас --> Издадени и неполучени документи за самоличност. Вадих си ЛК тия дни, видях, че е излязла в сайта и на другия по обед бяха я доставили в РПУ-то.

Сега ми предстои ваденето и на книжка, че има 30-дневен срок след промяната на ЛК. Дали мога да си изкарам медицинското при произволен лекар, а не при личния? И без това се плаща. Ще си вадя и "златен талон", а за него май бях чувала, че може само в КАТ. Знаете ли нещо по въпроса? И последно, в КАТ София може ли да се плаща с карта и ако да, къде - на банковото гише или на гишето, където се подава заявлението за книжката?

# 22
 • Мнения: 24
Златен талон се вади в КАТ, за 5мин става и е 2лева. А може всичко да се плаща с карта, като няма комисионна. Плаща се на гишето, където се подава, не в банковия клон.

# 23
 • Мнения: 8 549
Златен талон дава ли се, ако имам само една административна глоба за просрочен срок. Нямам провинения на пътя.
И какви предимства дава талона. Някое дребно нарушение се опростявашв, нали?

# 24
 • Мнения: 42 942
Да дам актуална информация, днес ходих Simple Smile
Книжката ми е изтекла преди много години, никаква глоба не ми искаха, нищо не казаха. В Районното ми приеха документите, никакво чакане нямаше. Не се прекарвайте да ходите до КАТ Peace

# 25
 • Мнения: 1
Да дам актуална информация, днес ходих Simple Smile
Книжката ми е изтекла преди много години, никаква глоба не ми искаха, нищо не казаха. В Районното ми приеха документите, никакво чакане нямаше. Не се прекарвайте да ходите до КАТ Peace

Привет,
а за районното също ли изискват медицинско?

# 26
 • Мнения: 42 942
Да. Също и старата книжка + талона. Там на място ще те снимат.
Документите са същите, но спестява разкарването до КАТ и по принцип няма опашки  Peace

# 27
 • Мнения: 290
Когато се налага прехвърляне на досие от един град в друг по-бавно ли става издаването на книжката?  Дали е нормално 4 дни преди датата за получаване, която е дадена на едно листче, все още да не е готова според сайта за проверка за издадени документи?

# 28
 • Мнения: 892
Здравейте,

Днес най-сетне успях да подам за подновяване на книжката ми. Отидох точно в 13.00 в КАТ (при мен има прехвърляне на досие от друг град) и успях да вляза в гишето към 16.30 - чака се наистина много, но хубавото е, че още с пристигането си теглите билетче и се вижда колко хора има пред вас, което означава, че не сте длъжни да седите плътно там. Как най-добре може да се уплътни времето е друг въпрос... Има много хубав магазин за риба в квартала, но не посмях да взема Mr. Green

Необходими документи - само медицинско, лична карта и старата книжка, такса се плаща след като сте влезли и сте попълнили формулярите, които са ви дали. Щом има прехвърляне на досие, поръчката е само обикновена - дата за получаване 11 август, такса 34 лв. Това е в общи линии, няма нищо сложно, като изключим висенето. Малко след мен затвориха, така че ако ходите, гледайте да е до обяд, после може да си тръгнете и да си вършите др работа

# 29
 • София
 • Мнения: 3 724
Ето какви ги свърших и аз в софийския КАТ за подмяна на книжката. Изтеглих си билетче в 8,30 и редът ми дойде точно преди 15 минутната почивка в 10:15. Служителката, обаче, се изнесе на секундата и трябваше да изчакам почивката да мине. Платих на самото гише с карта и съответно без такса за банката - 25 за книжката и 2 за талона. Времето си го запълних с пререгистрация на колата. Книжката стана готова за 25 дни. Вчера си я взех - нямаше никаква опашка, но пак се тегли номерче. Ако нямате нарушения (май беше за последните 6 г.), може да си извадите талон за водач на МПС без нарушения, т.н. златен талон (всъщност мърляво оранжев). Ползата е, че при някои нарушения не се отнемат точки. Само за свързаните с алкохол нарушения ги взимат.

Общи условия

Активация на акаунт