Университети в Германия и други държави с немски език 9

• 82 190
  • 740
  •   1
Отговори
# 315
Не е проблем да изпратим отново дипломата. Ще заверим и изпратим едно копие и до  четвъртък ще е там. Не мога да се отърва от раздразнението, че не знаем дали е изгубена или не е проверена. И се чудя на какъв човек ще попаднем и дали на момента ще може да отговори. Би трябвало недвусмислено да се отрази статус "липса на документ" и "непроверен документ", защото според имейла и това е вариант - да не са я проверили все още. В другите уни си пише - "получен, но непроверен" или нещо подобно.
Русалке, дипломата си има всичко - нотариално заверено копие на дипломата + апостил + превод + заверка на превод във Външно + заверка на копието в Консулството. И това не е.

Да, Криси, явно е автоматично съобщение. А по телефона ще ги тормозим. Чакаме.

# 316
Да се отчета. Девойката се обадила и след обясненията е станало ясно, че всичко си е там, не трябва нищо да се изпраща допълнително. Разминаването идвало от това, че веднъж седмично пускали обновяване към хохшулстарт и все още не била актуализирана информацията им. И така - чакаме.

# 317
  • München, Deutschland
Супер. Щом са потвърдили, че е получено, значи всичко е ок.
Може да чакате спокойно, че и на море да отидете. Simple Smile Аз така направих, докато чаках потвържденията, за да не го мисля постоянно. Simple Smile

# 318
  • София
Супер, няма да се налага да пращате нищо. Simple Smile Университетът е бил/е явно муден, документите на младежа къде по-късно стигнаха по предназначение, но почти веднага беше сменен статусът и в  порталите на двата университета, и в този на хохшулстарт.

# 319
Ние сме си на морето, Криси, но не съм стъпвала на пясъка това лято.
Между другото мудността на някои унита не е обвързана с по-голям брой студенти или по-голям мащаб на унито. Такива са ми впечатленията.

# 320
  • София
Косе, извадки от сайта на Уни Бон:
Vor der persönlichen Einschreibung müssen Sie eine  Online-Registrierung durchführen.
...
С две думи - не е съвсем голо записване, има си предварителна регистрацияс множество данни, след  направата на която кандидатът отпечатва формуляра за записване , съдържащ  вече регистрационен номер, под който явно кандидатурата му се завежда в университета и при личното записване  в упоменатите срокове се действа с този номер.

Това го направихме, получава се номер, но не се качват никакви документи, съответно няма проверка от страна на университета, не остава account, както е при другите сайтове на университети. Затова ми е странно и несигурно. Но пък от другите университети, където пратихме, ще видим какво ще излезе с документите, ако там е ОК, трябва и в Бон да е ОК и ще решава в крачка младежът...

Между другото мудността на някои унита не е обвързана с по-голям брой студенти или по-голям мащаб на унито. Такива са ми впечатленията.
В подкрепа на това твърдение - досега синът ми има отговор от двата най-големи университета, в които прати документи - Хайделберг и Карлсруе, останалите по-малки мълчат...
Остава само да стискаме палци

Последна редакция: пн, 17 юли 2017, 23:05 от Kose

# 321
  • гр.Варна
Здравейте.Извинявам се за нахлуването без да се представя ,но имам важен въпрос за университета в Клагенфурт в Австрия.Ако някой може да помогне ,ще бъде много признателна.Няма да пиша тук , а ако някой прояви желание ще пиша на лични.

Последна редакция: ср, 19 юли 2017, 15:56 от плами76

# 322
Днес получихме имейл от Аахен, че девойката е приета да учи архитектура. Малко радост, много неизвестни...

# 323
  • София
mutafova78 честита радост!Нека са щастливи и успешни студентските години на твоята девойка! Всичко ще бъде наред! bouquet

# 324
Благодаря, Just... Чакаме Мюнхенския технически да се произнесе, макар че там специалността е друга /Мениджмънт и технологии/, но като гледам девойката как се вълнува си мисля, че ще се хвърли в дълбокото с тази архитектура. Още днес поръчала някакви книги за рисуване в перспектива, записа се на предварителните курсове по математика и CAD, издири някакъв човек за уроци по рисуване...
А мен ме притесняват безсънните нощи, които й предстоят и липсата на ваканции. Дори през лятото кандидат-архитектите почиват чак през септември.
Сондирам за актуална информация за ТУМ и Аахен! Плюсове, минуси... финансовата страна я знам. Вълнува ме самото обучение как е. 

# 325
  • Шумен
Благодаря, Just... Чакаме Мюнхенския технически да се произнесе, макар че там специалността е друга /Мениджмънт и технологии/, но като гледам девойката как се вълнува си мисля, че ще се хвърли в дълбокото с тази архитектура. Още днес поръчала някакви книги за рисуване в перспектива, записа се на предварителните курсове по математика и CAD, издири някакъв човек за уроци по рисуване...
А мен ме притесняват безсънните нощи, които й предстоят и липсата на ваканции. Дори през лятото кандидат-архитектите почиват чак през септември.
Сондирам за актуална информация за ТУМ и Аахен! Плюсове, минуси... финансовата страна я знам. Вълнува ме самото обучение как е. 

Кандидатстването за архитектура само по документи  и без портфолио и някакъв изпит, който да докаже способности по рисуване ли е ? Защото ако е така, това си е сериозно предизвикателство...

# 326
Права си, Елхица. Ще предам думите ти на девойката, но зная какъв ефект ще имат. Оптимизмът на младостта е несъкрушим! 

# 327
  • Шумен
Права си, Елхица. Ще предам думите ти на девойката, но зная какъв ефект ще имат. Оптимизмът на младостта е несъкрушим! 

Е, оптимизмът е задължителен, но е добре да се преценят реалностите. Нямам представа как стоят нещата с обучението по архитектура в Аахен, но е задължително да погледне учебните планове на специалността, за да придобие представа какво ще включва обучението през годините. Да тръгва на уроци по рисуване едва сега си  е късно, просто два месеца са прекалено малко време. Уменията в рисуването при архитектурата не са като при рисуването въобще. В България,когато се готвят за този изпит при кандидатстване, си е точно за формата за тази специалност. А перспективата в рисуването е едно от най-тежките неща, заедно с пластичната анатомия. Та мисълта ми е да си проучи внимателно учебните планове, за да не й дойде нанагорно след някой и друг месец. Този университет е с добър рейтинг, но за тази специалност ми е странно как ги приемат без никакво портфолио или изпит по рисуване. Все пак това си  е съществена част от специалността. И не е само техника, ами  и въображение и логична мисъл . Както и да е, успех на момичето!

# 328
  • München, Deutschland
Говорих с една наскоро завършила архитектка тук и доколкото разбирам на ръка нищо не се прави, само на комп. Ако има нещо на ръка, то приключва първата година. При това положение май няма значение дали и доколко можеш да рисуваш на ръка...
Иначе разни макети си правят и до по-късно, но това вече е друго.

# 329
  • Шумен
Говорих с една наскоро завършила архитектка тук и доколкото разбирам на ръка нищо не се прави, само на комп. Ако има нещо на ръка, то приключва първата година. При това положение май няма значение дали и доколко можеш да рисуваш на ръка...
Иначе разни макети си правят и до по-късно, но това вече е друго.

Е, няма как да се съглася - аз и на комп да го направя, повярвай ще има разлика от небето до земята с човек, който има таланта да рисува. Не става въпрос за чертежи, все пак. И винаги си личи даже и на компютър с подходящия софтуер кой го може и кой не. Просто резултатът е различен.

Общи условия

Активация на акаунт