Университети в Германия и други държави с немски език 9

• 81 991
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
  • София
В НАП изискват превода да е от лицензирана фирма. Ето ги изискванията на страницата на НАП

vale3000 Предполагам, че инцидентно сте минали с този превод.

# 646
  • Пловдив
Здравейте! Някой може ли да ми даде информация за общежитие в Берлин. Сина ми ще е студент в Свободния университет. Подаде документи в studierendenWERK BERLIN, но няма места. Търсим и споделена квартира. Ако може да ми дадете информация за други организации, предлагащи общежития.

# 647
Досега давах на преводаческа фирма,този път дъщеря ми сама си преведе текста и нямаше проблем.Бяхме приложили  немския оригинал на цветен ксерокс и нейния превод,като спази подредбата на преводаческата фирма.
Да, в НАП искат оринален превод, но да ви споделя нашия опит.
Само първия път немският оригинал бе изпратен до преводача и чакахме превода,  следващите семестри секретарката в преводаческата фирма само сменяше датите и съотв. зимен или летен семестър и слагаше печата, то всичко останало е едно и също. Бързо и без заплащане, единствено датата на първия превод казвам, за да намери в мейла кореспонденцията си с преводача.

# 648
Това ми се стори странно, освен ако секретарката не е позната или не върши услуга. Не си представям как преводаческата фирма няма да вземе пари за това което прави, пък било то и без да превеждат а само да сменят датите на документите.
 Като се сетя как преводача от списъка на заклети преводачи при който се беше забила щерката твърдял че ни трябвал апостил и донесъл от десет дола вода ( в съответните финансови рамки много по големи от просто  превод на заклет преводач ) ....та се наложи мъжът ми да им звъни лично и да им обясни че за Виенския университет не ни трябва. Тука тази гимнастика само със смяна на датите провто не виждам как ще ни се случи.

Последна редакция: чт, 14 сеп 2017, 23:16 от _re_ge

# 649
  • София
Здравейте! Някой може ли да ми даде информация за общежитие в Берлин. Сина ми ще е студент в Свободния университет. Подаде документи в studierendenWERK BERLIN, но няма места. Търсим и споделена квартира. Ако може да ми дадете информация за други организации, предлагащи общежития.
Ели, пишете във ФБ групата, която е на първата страница на темата.
Моята дъщеря си намери WG тук -  http://www.wg-gesucht.de/, но тя е ветеран вече. Simple Smile
Намерих и това - https://www.studenten-wg.de/Berlin,wg.html
Видях, че има свободни жилища от 01.10., но трябва да имате предвид, че ще ви е трудно без адресна регистрация в Германия. Могат да ви откажат или да поставят някакви условия. Помислете за някой живеещ там като гарант или може би за по-голям гаранционен депозит.
Ходи се на разговори/интервюта с другите живущи за да видят дали ще се напаснат.
Когато се представя нека да спомене, че има предишен опит от подобно съжителство, че е самостоятелен, организиран и т.н.
За мен това е по-трудният вариант за първокурсник, но може да имате късмет.
Успех ви желая!
Относно преводите - на мен ми взимат половин такса, ако представя предходните данни. Кажете къде става без пари. Simple Smile   

# 650

Само първия път немският оригинал бе изпратен до преводача и чакахме превода,  следващите семестри секретарката в преводаческата фирма само сменяше датите и съотв. зимен или летен семестър и слагаше печата, то всичко останало е едно и също. Бързо и без заплащане, единствено датата на първия превод казвам, за да намери в мейла кореспонденцията си с преводача.
      Само искам да потвърдя написаното, че и при мен се случи.За друг език става на въпрос,но надали това има значение.

# 651

Само искам да потвърдя написаното, че и при мен се случи.За друг език става на въпрос,но надали това има значение.

# 652
В кой клон на НАП е подала дъщеря ти, Вале? В нашия едно момче пред девойката ми беше с такъв превод и го върнаха. За пореден път се убеждавам, че всеки клон си действа по своему.
Русалке,и аз не знам как се е съгласила служителката. Бях дала на преводаческа фирма да преведе документа за 2-ри семестър ,но за 3-ти семестър дъщеря ми реши да го преведе сама и заедно да ги подаде.Служителката се понамръщила малко,питала къде е печата и кой е направил превода  ,но накрая й казала ,че всичко е изчистила  до март 2018г. Беше си определила среща  с приятелка в кв. Изток и там ги е подала.За 1-вия семестър подавах на друго място.

# 653
Аз искам да попитам къде се издават картите ISIC.Звънях в офиса на  Студенски град,но от там ми казаха,че искат нотариална заверка от немски нотариус на документа за НАП.Може ли тази карта да се издаде в Германия ?

# 654
  • София
И аз знам,че преводът трябва да бъде извършен от лицензирана фирма за преводи и легализации.
И това ме подсеща да напомня на моя студент,че е време да се задейства за превода и да го занесе в НАП.
Като се върна се оправдаваше,че си чака резултатите от изпитите.Преди седмица излезна резултатът и от последния изпит и вече мога да го обявя за второкурсник. bowuu

vale какви са тези карти?Аз пак нещо съм изпуснала...

# 655
  • София
Най-общо казано е идентификационна карта за студенти и ученици, важаща по света  и осигуряваща  преференциални цени за музеи, изложби, кина, театри, хотели, влакове и т.н.. Издава се  за 1 година.

Вале, ясно Simple Smile
И моята девойка си е тук от 28-ми, ама до НАП не се е разходила..

# 656
  • София
Дори не съм знаела,че има такава.Немски нотариус в България  newsm78,остава варианта в Германия да се направи.
Наскоро бяхме на екскурзия,обикаляхме по музеи и т.н. и той ползва намаление като студент.Има студентска карта издадена от университета,но така и никой не му я поиска на място.Билетите бяха купени online.

# 657
  • Варна
Студентско намаление в Европа ползва дъщеря ми с картата си от университета.

Формулярът за пред НАП го превежда една и съща фирма, сменя датите само. Плащам по-малка сума, но не е безплатно.

# 658
Студентско намаление в Европа ползва дъщеря ми с картата си от университета.

Формулярът за пред НАП го превежда една и съща фирма, сменя датите само. Плащам по-малка сума, но не е безплатно.

И аз така - първия път 10 лв, после ми сменят датите и семестъра, удрят печат и ми вземат 5 лв
Моите девойки със студентската си карта ползват намаленията в цяла Европа, с изключение на Бг, тук не им ги признават, щото ние сме голямата работа и отношението ни към младите, децата, възрастните е направоо.... нямам думи

# 659
  • София
  Абсолютно съм съгласна с mama Tin, по същата причина синът ми си извади карта ISIC миналата година, за да може да си купи студентска карта за градски транспорт в София, а това не може да стане със немската студ. карта, трябва ISIC.
  Тази карта си я извади без абсолютно никакъв проблем в МОЛ-а на Стамболийски, в бюрото на Usitcolors, заплати 12 лв., като документ при тях остави копие на немската студентска карта, без никакъв превод, носеше и удостоверението на немски, че е студент, но не му го поискаха.

За изпращането на колет до Германия, преди две седмици ползвахме Арамекс, цената беше 43 лв.
Камионът им тръгва във вторник вечерта, трябва да им се обадите да го вземат в понеделник или вторник до 16 часа, петък сутрин беше при младежа. Пристигна точно на време за рождения му ден, каквато ни беше целта. Когато не е натоварено по границите, както беше сега, е пристигал и в четвъртък сутрин, т.с. за два дни. Изпращаме и буркани с лютеница, всеки добре опакован в балончета.

Mama Tin поздравления за новата работа на девойката, няма да й е лесно, 20 часа са доста натоварване ако ходиш и на лекции. Синът ми в момента работи на пълен работен ден и му идва доста, защото не е свикнал. От февруари работи във фирмата, която му е спонсор за Дойчланд стипендиум, хората за двата летни месеца му изплатиха сумата по Mini job, без изобщо да е работил, и той гледа септември докато още не е на лекции, да си изработи парите. Направиха договор и за следващата година, с уговорката, че ако реши да кара практика другаде няма проблем, само да ги уведоми един месец по-рано.

Последна редакция: пт, 15 сеп 2017, 10:25 от kara.k

Общи условия

Активация на акаунт