Брекети – къде, какви, за колко? -тема 9

• 101 930
  • 771
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
Аз имам, но обхваща няколко зъба само. Така ми се събраха разстояния от  2×6мм от извадени  зъби. Свиква се, в началото има напрежение, после не се усеща. Носи се докато се постигне желания резултат. Много е вероятно това да стане до следващото посещение,  ако не, ще я сменят с нова, по-стегната Simple Smile

# 331
  • Sofia
Аз такива верижки съм носил през по-голямата част от лечението си, така че по-скоро е вероятно да бъдат махнати когато лечението завърши. Те не се слагат само за събиране на даден брой зъби, а и за да фиксират група от зъби във времето. Т.е. ползват се за какво ли не Simple Smile

# 332
Момичета, вчера имах честа да ми бъде сложено това нещо:

Служи, за да се премахне разстоянието, което ми се получи между предните два зъба на долната челюст и искам да ви кажа, че в комбинация със смяна на дъгата с по-дебела, усещам адско напрежение в челюстта и не мога да ям. Пожелавам си успех! LaughingLaughingLaughing

Някоя от вас имала ли е такъв ластик и би ли ми казала дали се сваля на следващото посещение?

Благодаря предварително!

Аз нямам такива, но съм виждал и наистина усещането е доста стягащо. Ще ги свалиш когато зъбите ти нямат разстояние, мисля че е логично. Това може да е на следващото посещение, по-следващото, всичко зависи.

Благодаря за отговора! Simple Smile Разстоянието се оправи точно за няколко часа, но искам да ви кажа, че още не мога да ям спокойно. Не ме е боляло така никога, а вече 6-ти месец нося брекети.. Направо е ужасен този ластик и труден за почистване! Sad Sad Sad

# 333
  • София
Здравейте,
вече почти съм се престрашила да си направя брекети, като при мен досега пречката не е била никога с визията им, нито с парите за лечението.
От дете имам проблем с гаденето при посещение при зъболекар, за съжаление това е наследствено - има го майка ми, сега го има и сина ми. Правенето на кариеси е голямо изпитание за мен, но най-вече за лекарите и сестрите. Имам и прекомерно слюноотделяне, което влошава пробелма ми драстично. На болка търпя много, но това е нещо, което не мога да контролирам, само да ми докоснат езика и започват позивите за гадене. Тампони в устата ми - абсурд. Наскоро ми оперираха мъдрец и трябваше да се извади, хирурга се видя в ужас защото не можа да постави тампон да попие кръвта след това, поради което се наложи да следим зъба за инфекции в продължение на седмица. Пломби ми правят само химиополимерни, защото изсъхват за секунди, друго не е възможно. Няма да излъжа ако кажа, че в София съм сменила поне 10 стоматолози, 3 от тях учтиво ме помолиха да не ходя повече при тях. Плаче ми се като чуя за зъболекар, не заради болката - заради това.
Като дете се опитаха да ми направят апаратче - вземането на гисовата отливка си беше преживяване (дори изядох няколко шамара от ОД), после ми направиха подвиждно апаратче но от тези които не прилепваха плътно към горната кухина ами стърчаха, което пречеше на езика ми и ме караше постоянно да повръщам. Затова и го носих рядко и не много дълго - ефекта беше нулев.
Сега започнах да се лекувам в ЕОдент - за първи път намирам човешко отношение и адекватно лечение. Вече дори започнах да се замислям за брекети. Но все пак искам да попитам - дали е възможно на такъв трагичен случай като моя да се поставят брекети? Усещат ли се? Защото сложа ли ги веднъж махане няма, а и да повръщам по цял ден не е опция.
Много съм нещастна и отчаяна, моля дайте ми съвет.

# 334
  • Sofia
А защо не потърсиш консултация с психолог? Очевидно проблема не е с нещо, което да ти е в устата, защото ще повръщаш и ще ти се гади от храна и вода!
За зъболекарите - има опция за лечение с упойка - слагат маска и те приспиват. Така може да ти направят например 2 зъба на веднъж!

Последна редакция: пн, 24 юли 2017, 22:35 от julian

# 335
A kak не ти се гади като си миеш зъбите на пример?

# 336
  • Варна
работна мецана, четейки двата поста след твоя се убеждава, че нямаш ли проблема няма как да го разбереш.
Аз съм същата с гаденето, но нямам прекомерно слюноотделяне.
Нямам ли упойка не се слагат тампони в устата ми, не се докосват определени месга, слюносмукателя и той стои на определени места, т.ч. те разбирам напълно.
Вземането на отпечатък наистина беше кофти, няма какво да те лъжа, но става за секунди и с много позиви и кашляне, насърчаване от ОД и дълбоко дишане се справих.
Много бях притеснена и за самото поставяне поради тази причина, но там всичко мина гладко. ОД вече знаеше за това и постави брекетите без да да слага и 1 тампон в устата ми, нещо по езика ми и само с разширител на устните, а при пипане от вътрешната страна на зъбите просто следеше как съм и дейставше бързо. Когато беше нужно нещо да задържи ме предупреждаваше, за да се подготвя с дишането, а слюносмукателя си държах и си го слагах сама когато и където преценя, т.ч. да няма проблем.
Носенето на самите брекети не е никакъв проблем, т.к. са от външната страта на зъбите и не дразнят по никакъв начин. Ако се замисляш за вътрешни там вече не знам как би било. Мисля, че те биха ти дразнили на езика и ще има проблем, но от външни няма какво да се притесняваш.

# 337
Само аз ли нямах никакви проблеми с отпечатъците? Нито ми беше неприятно, нито усещах някакакъв гаден вкус. Може би моят ОД използва различна паста, но не вярвам много.

# 338
Очевидно проблема не е с нещо, което да ти е в устата, защото ще повръщаш и ще ти се гади от храна и вода!
Като се храниш едва ли ти е неприятно, но ако си бръкнеш с пръст в гърлото със сигурност можеш да си докараш позиви за повръщане, нали? Същото е и при работна мецана, просто чувствителността не е само в гърлото, но и по езика, няма какво да я пращаш на психолог.

Но все пак искам да попитам - дали е възможно на такъв трагичен случай като моя да се поставят брекети? Усещат ли се? Защото сложа ли ги веднъж махане няма, а и да повръщам по цял ден не е опция.
Брекетите са от външната страна на зъбите, не би трябвало да ги усещаш. Взимането на отливка ще е неприятно, както каза eli70o0, също така ако се поставят пръстени на последните зъби, това предполагам ще ти е проблем, но те не са задължителни.

Как си с миенето на зъби и използване на конец? Това е важно когато носиш брекети.

Обсъди положението с ортодонта, който избереш - кажи си притесненията и виж какво ще ти отговорят. Не го приемай, че няма махане - да, не е нещо, което искаш да се случи, но в краен случай е опция. Можеш да поискаш да се разберете и да включите в договора, че ако пожелаеш свалянето на брекетите да стане по-рано (предполага се, че ще е в началото) да ти върнат парите и да платиш само извършените услуги до този момент.

# 339
  • София
Имам жестоко гадене дори при миене на зъби. Не винаги но понякога когато много ми се гади миенето ми отнема половин час с почивките. Сега си мия зъбите с електрическа четка и значително се подобри положението, но пак се появява гадене понякога Sad

От конеца не ми е гадно.

П.С eli70o0 вдъхнахте ми много кураж, страшно Ви благодаря!!! А вашата ОД коя е и в София ли е?

Благодаря и на другите, които се включиха.

Последна редакция: вт, 25 юли 2017, 11:31 от работна мецана

# 340
Имам жестоко гадене дори при миене на зъби. Не винаги но понякога когато много ми се гади миенето ми отнема половин час с почивките. Сега си мия зъбите с електрическа четка и значително се подобри положението, но пак се появява гадене понякога Sad

От конеца не ми е гадно.

Много гаден проблем. Разбирам ви. Никой няма право да упреква никого, че има някакъв проблем.  Hug

# 341
Въпрос към тези, които са с постоянен ритейнър долу - как почиствате около него?

# 342
  • Варна
работна мецана, аз съм във Варна.

Добра идея са ти дали с договора за заплащане, защото масово се дава пакетна цена за цялото лечение и ако се наложи махане няма за какво да я плащаш, но мисля, че няма да се стигне до там. 
Аз също съм имала позиви с механична четка, но с електрическата всичко е ок. Проблем понякога ми създават след 6ти отвътре, но и това се пооправя с правилно дишане само през носа. Така се справям и при събиране на повече слюнка с паста в устата, за което сигурно също и ти не си с добре чувства, но няма как.
Наистина обаче трябва да споделищ с ортодонта си, т.к. предполагам, че всички се съобразяват, но все пак е за наша сметка и ние го търпим, т.ч. и просто на доверие е трудно, а какво остава без разговор и обсъждане.
Не е приятно, но много хора са така, т.ч. не е нещо нечувано е невиждано.

До младежа с психолога- когато нямаш какво да кажеш е по-добре да си замълчиш!

# 343
Въпрос към тези, които са с постоянен ритейнър долу - как почиствате около него?

И аз искам да знам, като цяло зъбите, на които има ритейнър. Мисля, че понякога не можеш и трябва да ходиш периодично зъболекаря да ти го чисти.

# 344
Най-добре се почиства със зъбен душ. На Waterpik са най-добрите. Аз имам настолен. И преносим на Панасоник.

Общи условия

Активация на акаунт