Храни при непоносимост към глутен и краве мляко

• 17 423
  • 64
  •   1
Отговори
# 30
Да, има доста безглутенови брашна, има и миксове. И аз искам да си меся сама хляба или в хлебопекарната, но все още не мога да нацеля точната рецепта. Правя си сама микс от брашна, ама май не ми се получава добра комбинация. Лично аз си купих царевично брашно, оризово, брашно от елда, брашно от просо и брашно от нахут. Иначе си продават и готови миксове.

# 31
Безглутеновите хлябове се пекат като кекс, във фурната, само че на тънък пласт. Като голяма палачинка. Иначе нищо не става. В хлебопекарна става много много трудно. Не си хаби продуктите, че и без това са скъпи.

# 32
Има специално безглутеново брашно.

Благодаря ти много, а къде го продават? Има ли го в големите вериги?

# 33
В големите вериги на диетичните щандове има и безглутеново брашно, и макарони, и други изделия. Или в диетичните и здравословни магазини. Но най-добре послушай дорис и си прави домашни неща, не купувай готови. Пълни са с други добавки, а за раздразнен организъм с алергия и след антибиотик са просто ужасни.

# 34
Безглутеновите хлябове се пекат като кекс, във фурната, само че на тънък пласт. Като голяма палачинка. Иначе нищо не става. В хлебопекарна става много много трудно. Не си хаби продуктите, че и без това са скъпи.

Благодаря ти, ще опитам във фурната.

# 35
  • София
В брашното, което се продава има ли глутен или в някоя друга съставка, защото искам да се науча сама да замесвам хляб, а не да купувам, но се опасявам, че и в брашното има глутен.
Разбира се, че в пшеничното брашно има глутен.

# 36
Разбирам, че се намирате в труден момент. В нашето семейство на мъжа ми миналата година откриха непоносимост към глутен и млечни и се наложи доста да променя начина си на готвене.

Заместител на попара, баница и т.н. трудно ще намериш, наистина най-добре е да намерите заедно нови храни, които да станат любими. За закуска напр опитайте елда с плод/мед/кокосови стърготини. Става много вкусно. Или киноа с пасиран плод по избор.

Може да правиш и вариации на мъфини без глутен, те стават и за десерт, за следобедна закуска, ето тук има интересна статия и рецепти:
http://goodnaturedfood.org/2017/04/08/glutenfree-baking-guide/

Детето е малко, но по-нататък може да пробваш хубави десерти с мед, ядки и фурми - сурови бонбони, торта и т.н.

Не е страшно, свиква се, да не говорим, че има време и е много вероятно да го израстне. Успех!

# 37
  • София
С Дорис сме общо взето, с еднакъв опит.
Не се шашкайте много. И не спирайте тотално всичко.
Моето дете реагираше бурно на яйца, цитруси и домати като беше около годинка.
По принцип е с тежък дерматит.
По-миналата зима реагираше на ВСИЧКО.
Но този Великден хапна 1-2 яйца и почти не му се отразиха.
Ето един сайт за поръчки на безглутенови неща:
http://lifestore.bg/bg/hrani-i-napitki

По принцип хората са алергични към лактозата в кравето мляко.
Има мляко без лактоза в някои супермаркети, днес даже видях кисело мляко без лактоза в Лидл.
И ядкови млека, разбира се.
И качамак, и царевично брашно, царевичен грис - това за закуски.
И корн флейкса върши работа - той е с царевица.
Също така има доста безглутенова паста - кус-кус, спагети и пр.

# 38
  • София /Абсурдистан
Да се запиша при вас и аз. Само че проблем имам аз, а  не дете  Simple Smile Става дума за хранителна нетолерантност при мен, която поддържа тежък РА. Направих си кръвният тест в Цибалаб, само той е достоверен и се почна... Получих дълъг списък с храни, които ме разболяват и поддържат болестта. Сред тях краве мляко, кокоши яйца, глутен, всички зърнени храни без царевица и овес, свинско месо, един куп ядки и т.н., в списъка бяха и неща, които никога не съм опитвала нито пък знам какво е.
След много проби и грешки, направих много приличен безглутенов хляб, който става за ядене и дори е основа за разни неща - ако му прибавиш нещо солено, става солен кекс, ако му прибавиш сладко и орехи - става стандартен кекс, а ако нищо не му прибавиш, става хляб  Whistling Този хляб става само от едно брашно, винаги го купувам на промоция 2 пакета - това е - http://www.dietbg.com/shop/?p=productsMore&iProduct=379&sName=БЕЗГЛУТЕНОВO-брашно-за-хляб-2-1eг.-(ОБЩО-2eГ.)-MIX-B,-SCHAR-ITALY-МИNe-Б,-ШЕАР-ИТАЛИЯ-ПРОМО-ДНИ
Рецептата не е тази от опаковката. Този хляб не става в машина, или поне в моята не става.От същия магазин поръчвам и безглутенови фидета и макарони и някакви сладки нещица от време на време. Предупреждавам - скъпо е.
Относно яйцата - само кокошите са проблем, аз минах на пъдъдъчи. 6 пъдъпъдъчи се равняват на едно малко кокоше яйце. Тези яйца дори съдържат ензим, който лекува алергията от яйца от кокошки.
Сиренето и млякото - аз имам непоносимост към краве, но пък към овче, козе и биволско няма проблем. /нищо по-противно не мога да си представя за пиене от разните му там бадемови, соеви, кокосови и т.н. измислени "млека", любими на веганите/
Свинското месо го замених с телешко и домашно пиле, купувам от  производители, които съм намерила във Фейсбук, за сега нямам проблеми и забележки към качеството.
Много препоръчвам заедно с теста към алергии, да се направи и този за хранителната нетолерантност, правят го само в Цибилиб и струва 197лв. Резултатите са много индивидуални за всеки човек, в цената влиза и консултация с лекар имунолог по телефона. Да, има общи алергени, но може пък точно този човек да понася добре точно това. Имайте в предвид, че повечето от лекарите доста нещо не знаят за това. Аз съм се борила като прасе с тиква докато достигна до някои прозрения  Simple Smile
и ДРУГО - АКО Е ХАПНАТО НЕЩО ОТ ЗАБРАНЕНИТЕ НЕЩА, СЛЕДВАЩИТЕ НЯКОЛКО ДНИ не се яде същото и организма го компенсира. Не мога да кажа, че съм се излекувала, но поне някаква ремисия постигнах без кортикостероиди, а с този режим вече съм на половин доза нестероидни, че иначе щях да се довърша с тези лекарства.
Ако все още не сте си намерили рецептата за хляба, пишете да ви я дам, защото аз доста се изтормозих и много брашно съсипах, докато я нагласих да става за ядене.
Не мъчете децата с гадости за ядене, ей  Hug

# 39
  • София
Още от миналото лято обмислям тестове в Цибалаб. Даже този панел, който избрах /който включва каквото подозирам/, беше към 70-90 лв.

Ей, аз случайно съм открила това с пъдпъдъчите! Взех ги защото изгледжат добре боядисани, но малкия яде предимно от тях /и половин кокоше/.
А за палачинки, кекс, баница стават ли?

Този сайт, който съм дала, имат продукти на Шар.

# 40
  • густо майна Филибето
Преди години дъщеря ми беше на БГБК диета за 9 месеца, каквито и заместители да намерите, най-трудно е на детските площадки.  Sad  Като започне да се катери тук и там пък, трябва да не оставяте от забранената храна на достъпни места.
Тогава в диетичните магазини асортимента беше много беден, правех едни твърди оризови питки, които за дете на година и три месеца не стават.  Безглутеновите блашна не втасват като глутеновите, затова се бях снабдила с Ксантан гум, за да постигна някаква мекота поне. Слагат го и в глутеновите хлябове , които ядем, затова са такива бухнали. Не е страшно, че е от Е-тата, безвредно е. Но общо взето си я карахме без хляб.
На сиренето не намерих заместител, пробвах вместо кашкавал Тофу, но е отвратително за моя вкус, и не повторих. Само че в нашия случай беше изключен всякакъв казеин, не само краве мляко.

Диетата прилагах заради аутистичното поведение на детето, но пък от нея се оправи хроничното разстройство, което имаше.

# 41
  • София /Абсурдистан
Диетата прилагах заради аутистичното поведение на детето, но пък от нея се оправи хроничното разстройство, което имаше.
А поведенческия проблем оправи ли се?
Пъдпъдъчите яйца - стават за всичко, за което стават кокошите, дори не се усеща разлика изобщо.
Сиренето Тофу е отврат, наистина, как го ядат, не знам.
Аз като ходих последния път на преглед и ми казаха, че ГМО-тата в храните правят много проблеми. Беше пълно с деца с тежки алергии, предимно към твърда пшеница - макарони, спагети, които масово са от пшеница ГМО.

# 42
Мисля че соята( тофу) и ксантан гума не са окей при раздразнено бебешко коремче, защото също са алергени и дразнещи

# 43
  • София /Абсурдистан
Но вътре в безглутеновото брашно си има ксантан гума.
Понякога се чудя кое е по-добре - да се ядат диетичните храни с един куп химични боклуци вътре в тях, или да се избягват вредните, като се ядат по съвсем малко.

# 44
Най-добре е да не се купуват заместители изобщо
Ако си вземеш чисто оризово, чисто царевично и т.н. брашна, и си ги смесиш, няма да има ксантан гума
Друг е въпроса, че при силно изразени проблеми и царевицата, и ориза, и много други неща дразнят, нищо че нямат глутен...Шар микс Б има куп добавки, готовите безглутенови хлябове куп е-та и т.н. Не е добре да се консумират, като всяка готова храна. Боклуци са си, просто е премахнат един алерген, но други дразнещи неща и боклуци вътре си ги има. Вкл. доста добавена захар. Наясно сте например, че не всички храни без захар са полезни Simple Smile Те просто са подходящи за диабетици, защото са с подсладител, а не захар, ма пак са си боклук. И т.н. Така можем да минем всички диетични продукти.
Най-добре е да се ядат само разрешението храни и да не се изкушаваш да си купиш заместващ продукт.
Просто исках да го напиша, защото едно е при възрастен- пробваш и налучкваш сам, друго е при бебенце с раздразнено коремче.

Общи условия

Активация на акаунт