Слънчево-усмихната 195-та пролетно-лятна немска тема.

• 60 609
  • 737
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте,извинявам се ,че нахлувам в темата,но ако може някой да ми помогне по следния въпрос ще съм много благодарна.Мъжът ме работи в Дуисбург и иска да вземе синът ни за две седмици на гости.От България ще летят заедно,но от летището в Дортмунд синът ни ще се върне сам.Той е на 15год. и има лична карта.Въпроса ми е трябва ли баща му да има някакъв документ,който да представи на летището,че синът ни ще пътува сам.

# 391
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
на излизане от Бг ще му трябва декларация, че и ти позволяваш да напусне страната.

в Германия по принцип не искат нищо, най-много в свободен текст, че разрешаваш детето да напусне страната, но това за немските граждани. незнам как е за чуждите... newsm78
мъжът ми пише в свободен тескст, че е съгласен детето да лети за един къде си. добре е да има и телефон за връзка, ако граничните служби искат да проверят, да могат да се обадят. отдолу само се подписва.
нарича се: Einverständniserklärung der Erziehungsberechtigten,  в нета има примерни.

# 392
Намерих текстове в интернет за нанокозметиката, но пише, че е основно за възрастни (не деца) и то в по-скъпите марки. В моите козметични продукти въобще не се споменава за тях. Но все пак благодаря за информацията.

# 393
Благодаря Asyalein

# 394
Здравейте! Може би е обсъждано вече, но не го намерих в темите. Искам да попитам как става кандидатстването за детска градина в Германия? Какви документи ще ми трябват? Конкретно питам за гр. Хамбург, ако има значение. Моите момчета са близнаци, на почти 6г. Периода е такъв, че на тази възраст те са за предучилищна група, но не знаят немски. Предстои ни преместване през есента в Германия и ми се иска да им помогна да преживеят по-лесно промяната. Аз няма как да започна работа преди да ги вземат в градина и затова ще съм вкъщи да ги гледам доката ги приемат някъде.

# 395
Информация за детските градини и учебната система в Германия има в първия пост на всяка немска тема.
Конкретно по казуса - 6-годишните в Германия тръгват в 1 клас. Дано успеете да намерите места в градина, но търсете също и Vorschule класове - има ги към някои училища, както и към някои градини.

# 396
Ако след средата на септември са на  6 ще искат да ги запишат в у-ще, ще ви пратят писмо още след регистрацията в общината. Поискайте да отложите с 1 година , но за това си има служби. Ина4е ако ги запишете направо в у-ще няма да имате нужда да търсите детски градини. Може пък и самото у-ще да си има интеграционни класове. Ако си знаете регистрацията питайте в кварталното у-ще какво се прави. 

# 397
Намерих текстове в интернет за нанокозметиката, но пише, че е основно за възрастни (не деца) и то в по-скъпите марки. В моите козметични продукти въобще не се споменава за тях. Но все пак благодаря за информацията.

Погледни този крем на ДМ, не е от скъпите.
в дясно има написано Ihnaltsstofe, кликаш на плюсчето и четеш на края на втория ред и на третия си пише:  TITANIUM DIOXIDE (NANO)

# 398
Когато дойдохме в Германия през ноември 2013 г., дъщеря ми беше на 6,5 г. Веднага я записаха в училище. Тръгна в нормален клас. В България беше още в детската градина. Владееше около 30 думи немски. Знаехме, че ще идваме и предварително бяхме намерили частен учител в България, така че детето да може поне да каже, че иска да отиде в тоалетната. Не беше лесно, но се справихме заедно. Ако децата са родени август-септември е възможно, да ги оставят за догодина и без да настояват родителите. Поне в нашата провинция. Тогава ги насочват към районното училище, където ги записват във Vorlauf/предучилищен курс. Обикновено е всеки ден по 1,5 ч. Там ходят деца, които имат недостатъчен немски за тръгване в 1 клас. Този курс не е задължителен, но при положение, че идвате от чужбина си заслужава да запишете децата там вместо в ДГ. Може едновременно на курс и ДГ. Но курсът помага повече от детската градина, тъй като е свързан с бъдещото училище и се провежда там, а в някои немски детски градини образованието е по-свободно. Така че си заслужава поне единият родител да остане вкъщи и да води децата там, а след това и на детска градина, ако желаете.

asyalein,
разбрахте още с предишния пост, просто наистина не ползвам козметични продукти, в които има наночастици, освен ако не са ги написали, но се съмнявам.

# 399
Здравейте!Исках да ви попитам дали сте посещавали Lido di Jesolo,до Венеция?Въобще в коя част на Италия ходите,ако искате да има плаж и море?  grinning039

# 400
ние бяхме миналата година близо до Каорле и плажът беше със ситен пясък, морето беше плитко.
ние бяхме в края на сезона и нямаше много хора, незнам как е по време на сезона.
мъжът ми искаше на Lido di Jesolo, но не успяхме там по други причини.

# 401
Здравейте, извинявам се, че идвам от нищото с въпрос, на който не знам дали може да ми отговорите. Предстои ми пътуване до Щутгарт и от там до малък град под него-Синделфинген. Знаете ли с какъв обществен транспорт и от къде близо до летището в Щутгарт мога до стигна до въпросния град?

# 402
Just Be, ето ти страницата на градския транспорт в Щутгарт: http://www.vvs.de/.
Вдясно (под Fahrplanauskunft) можеш да си зададеш началната и крайната спирка + часа и ще ти даде варианти и цени.

# 403
Благодаря  bouquet

# 404
  • Deutschland
Момичета, една от учителките на дъщеря ми мечтае да посети България и обожава българската козметика. Детето иска да й взене подарък от България за следващата учебна година, нещо свързано със страната - сет на Българска роза примерно, бурканче сладко от рози и т.н. Удачно ли е?
И още един въпрос: почти година след раждането на малката, косата ми взе отново да капе ужасно и стана още по-суха. Дълга е до кръста и поддръжката й е ужасно мъчение. Моля за препоръки за добър шампоан или каквото и да било, което ще ми помогне да спра да ръся косми навсякъде   Blush

Общи условия

Активация на акаунт