Аборт в днешно време

• 46 358
  • 672
  •   1
Отговори
# 405
а ти, че аз съм такава, или че пък майка ми е? или че нямам аргименти.
Аз никога не съм твърдяла, че ти или майка ти сте такива или онакива. Аз ти зададох въпроси, а именно, имаш ли лични спомени от времената на социализма и лични контакти с жени, които тогава са ползвали аборта като контрацепция? Или майка ти има такива? И с какви аргументи разполагаш за защита на тезата си? Наистна ли не можеш да четеш и да осмисляш писмен текст, че бъркаш зададени въпроси с изложена теза?

# 406
  • София
Накратко – не се разрешаваше официално, ако си с едно дете, да правиш аборт. По-точно трябваше да се даде разрешение.

# 407
  • гр.Пловдив
Цитат
И няма унифицирани методи на възпитание и приучване на правилно поведение и отношение, точно защото хората са различни и в мисленето си, и в проявлението си.

Вярно е,че няма,но поне да има повече респект към родители,учители ,отговорност,себеуважение,самосъсзнание и най-вече поука,че иначе както е тръгнало това поколение на сегашните 16 годишни жална им майка....  Confused Weary

# 408
  • Бургас
Това е гаранция само за криминални аборти, но не и за ограничаване. Да видим една Полша за пример.

# 409
Накратко – не се разрешаваше официално, ако си с едно дете, да правиш аборт.
Затова и криминалните аборти с плачевни последици бяха налице. Но не мисля, че използването на аборта като контрацепция е въпрос на епоха, а на среда. Винаги във всяко общество има определени прослойки, за които е характерно това.

# 410
  • София
Накратко – не се разрешаваше официално, ако си с едно дете, да правиш аборт.
Затова и криминалните аборти с плачевни последици бяха налице. Но не мисля, че използването на аборта като контрацепция е въпрос на епоха, а на среда. Винаги във всяко общество има определени прослойки, за които е характерно това.
Да, абсолютно съм съгласна с това – такива забрани въобще не са решение.

# 411
При комунизма от близък знам, че не е било проблем да намериш читав лекар за аборт в болница и без да си с две деца. Със сигурност е било с по-малко последици от ходенето по знахарки преди това - при тях и увредени деца са се раждали после, и жени повече са умирали.

Това ми напомни, а и сексът в детската - прабаба ми е имала през първата брачна нощ възрастна жена в стаята, която да следи дали е консумиран брака, и да помага ако не се справят младите.

# 412
  • София - Варна
Аз пък имам 3 познати, правили 2+ аборта след първо дете точно по соц време - майки на мои връстници. И не са били криминални абортите.
Дори на едната знам, че го пише черно на бяло в картон някакъв, дъщеря ѝ ми е казвала. Тя специално е била с 4-5 (може и по-голяма да беше цифрата, поне 4-5 беше, просто всяка година аборт едва ли не, бях се шашнала) аборта между първото и второто дете и едвам е износила второто, шийката ѝ се е била тотално прецакала. И трите са образовани жени, с постоянен партньор, не знам какво толкова са правили, че да допуснат толкова много забременявания.
От друга страна свекърва ми през 87-ма едвам получила разрешение за аборт (3-то дете, не е искала 3), с някакви връзки са ѝ разрешили... пък то било станало късно и го правила в 5-ти месец, дори вече се знаел пола на бебето. Имала е и усложнения.
А по същото време точно останалите 3 са правили легални аборти като за добро утро.

Имам позната на 30 год. с 4 аборта, всичките преди да си роди 2-те деца. И 3-те аборта са от 3-ма различни мъже, 4-тият от сегашния, преди 2-те деца. Като я гледам - не е особено трогната от факта, че е правила аборти, нито от бройката им. Направо не ѝ пука, не го преживява особено.

# 413
  • София
Интересно- от една страна се очаква всички жени да си "поживеят", от друга се насърчава да хванеш един в гимназията и да го влачиш 10 години. Според мен такава жена изпуска доста от живота, защото, както казах, да влачиш гимназиално гадже през университета, където също има интересни хора, си е вид стопиране на развитието.

Тоест примерът на Exactly е точно това: какво точно постигна? 10 години кофти секс. Мда, голямо постижение...

Не виждам кой препоръчва да си влачиш гадже от гимназията и да се ожениш за него? newsm78

# 414
Ама абортите тогава не, че са били забранени, а жените е трябвало да се явяват пред комисия да обясняват причините, че се налага аборт и съответно да им го разрешат. Като сложиш и всички връзкарки, какво се учудвате, че някои са правили по толкова аборти.

# 415
  • където ми харесва
Не мисля, че съм пропуснала нещо от развитието си, Сирен!
Но съм крайно любопитна, според теб, какво бих могла да съм пропуснала, пък е можело кардинално да ми повлияе на личностното развитие Simple Smile

# 416
Малко от историята. Действащата по царско време забрана за аборти е премахната напълно през 1953 г. През 1972 г. е забранено отново да правят аборти омъжени жени без деца или с едно дете. Неомъжените и тези с повече от едно дете имат право на аборт, но с разрешение и разглеждане на всеки индивидуален случай от специална комисия. Именно срамът от явяването на такива комисии води до множеството нелегални аборти и до повишаване на броя деца, родени тайно и дадени за осиновяване.

# 417
  • където ми харесва
И въпреки, че социализъм отдавна няма, а абортите са легални, за всяка жена, без явяване на комисия, социума все още не е еволюирал достатъчно, че да спре да сочи с пръст и да осъжда този избор!
Някои дори го наричат съвсем спокойно детеубийство.

# 418
  • София
И въпреки, че социализъм отдавна няма, а абортите са легални, за всяка жена, без явяване на комисия, социума все още не е еволюирал достатъчно, че да спре да сочи с пръст и да осъжда този избор!
Някои дори го наричат съвсем спокойно детеубийство.
Винаги ще има такива хора..в крайна сметка възприятията ни са различни-едни смятат, че един плоден сак в 4-а седмица е бебе, други не.   Мъжът ми следи някои течения в САЩ, той ми е споменавал, че там някои се борят за легализиране на много късни аборти  newsm78  Които не знам как точно се наричат такива, като роденото бебе е съвместимо с живота...предполагам искат се умъртвява   Rolling Eyes 
Хора всякакви.

Моята баба е забременяла на 18, пратили са я при близки в далечно село и като е родила са и взели бебето. Преди няколко месеца се намериха, това "дете" и роднините ми.
И сега се оставят деца, но пък в повечето случаи не се и раждат.Аз лично предпочитам една оплодена яйцеклетка да не става бебе, което после да страда.

# 419
Ходели се е на комисия пред ОФ-то, пред които обясняват защо искаш да абортираш. И, особено ако имаш само едно дете, трудно са давали заветната бележка. 

Аз пък искам да те попитам защо си редактираш мненията? Или в твоята стилистика: Толкова ли е трудно, като кажете нещо, да застанете зад думите си?

Общи условия

Активация на акаунт