Ревматоиден артрит - 5-та тема

• 159 193
  • 914
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Здравейте на всички 🙂 На 31 години съм, след първо раждане през 2016г, и отключване на болки и отоци в китките, пръстите на ръцете, коленните стави и раменете бях приета в Софиямед и с диагноза РА /серопозитивен/. Там бях лекувана с медрол, след което ми назначиха метотрексат и фолиева. Пиех ги половин година и по мое смутрение ги спрях. След което общо взето имах редки оплаквания, но нищо по обострено. След 2 консултации с ревматолог в Софиямед и желанието за втора бременност, която е вече факт ми предписа Плакенил. Но нещо ме притеснява и до днес вече в 7-ми месец не съм ги почнала. С цел да ме укорите, ще съм благодарна за информация за медикамента при бременност и изобщо някой попадал в моята ситуация, колко е ефикасно за предотвратяване на евентуални симптоми 🙂
Имаш ли оплаквания сега, за да ти е изписан Плакенила?
Иначе знам за биологичните, че са ок по време на бременност, както и кортикостероиди

Ruby Rose съвсем възможно е да си в ремисия. Аз бях така 9 месеца след като родих и после вирус с ужасни болки в гърлото ме върна в играта и беше голям зор докато влезна в ремисия отново.Така че се наблюдавай и си направи и изследвания.

# 736
Благодаря за мненията 🙂               
Bunnie, не никакви оплаквания от както съм бременна. Но по мнение на ревматолога, превантивно да се пият и натрупат и да предотвратят евентуални последици след раждане. След раждането се обостряло. Но ме притеснява да не се повлияе развитието на бебето. Листовката е на гръцки и невъзможно да я прочета в Интернет не срещнах много информация и затова ще ми е полезно всякакво инфо.

# 737
  • Пловдив
Да ви питам...пускали ли сте Б12 и вит.Д?
Има ли някой с липси?

# 738
Благодаря за мненията 🙂               
Bunnie, не никакви оплаквания от както съм бременна. Но по мнение на ревматолога, превантивно да се пият и натрупат и да предотвратят евентуални последици след раждане. След раждането се обостряло. Но ме притеснява да не се повлияе развитието на бебето. Листовката е на гръцки и невъзможно да я прочета в Интернет не срещнах много информация и затова ще ми е полезно всякакво инфо.
превантивно да пиете Плакенил по време на бременност,без да имате оплаквания и болки? Защо не се включите с въпрос в групата във ФБ? А също и да изчетете старите теми,и други са правили планове за бебе и са споделяли за бременността си.

Да ви питам...пускали ли сте Б12 и вит.Д?
Има ли някой с липси?
да,пускала съм и двете . Януари 2018 г. Д3 ми беше 12 ng/ml. Три години го пия почти без прекъсване по 2500 единици дневно, последно като го мерих беше 45 и то без две седмици почивка преди изсл. За автоимунните заболявания трябва да е между 50 и 70 ng/ml.

# 739
  • Пловдив
Мерси, Еликсир!
Ще ги проверим.

А каква е връзката с имунитета?
Т.е каро се пие вит.Д, за попълване на липсата, той влияе и на имунитета, а някъде четох или греша, че това не е ок за имунитета?

# 740
Витамин Д не е противопоказен

# 741
  • Пловдив
Но по принцип не е ок да се пият имуностимулиращи, нали?

# 742
Да
Но той е имуномодулатор Simple Smile и не е противопоказен

# 743
  • Пловдив
Разбрах, мерси.

# 744
  • София
Благодаря за мненията 🙂               

Този ревматолог да вземе да се гръмне. Как да пиеш лекарство като нямаш проблем????
Пусни си едни изследвания- ПКК, СУЕ, ЦРП, РФ,може би и анти ццп /ако ти е било завишено преди/ и тогава да мислите да правиш ли нещо или не.
Безумен съвет ти е дал. Кой е този ревматолог ако не е тайна?

# 745
еликсир, благодаря ще ги прочета. Но коя е групата във фейсбук?                                     
Bunnie, последните изследвания, които направих ми бяха с добри резултати. Смея да твърдя, че бях и съм ремисия за в бъдеще ще се види. Не е тайна доктора е доц. Маринчев.

# 746
  • София
Аз когато имам съмнения, вземам второ мнение от специалист в областта, не си спирам сама лекарствата.
Първите ми симптоми бяха преди близо 13 години, при първата бременност. От бременността било, ще минело след раждането. Но не мина. Влоши се, и още как. Един лекар ми обясни, че ръцете ми не знаят дали държат чаша или бебе, просто спонтанно се отварят и изпускат. Беше доста трудно, но така и не се разбра какво се случва. Намерихме някакви симптоматични и организационни варианти, за да продължим напред.
10 години и 3 деца по-късно най-накрая вече имах и диагноза. В момента съм в ремисия, но си пия лекарството (плакенил) и редовно ходя на преглед.

Аутоимунните заболявания не се лекуват. Да, може да влезеш в ремисия, но това не значи, че ще си там завинаги. Трябва да полагаш усилия и да се грижиш за себе си. При мен лично много помогна АИП (автоимунен протокол), който спазвам и в момента.

Фактът, че "не е открита" листовка за плакенил на български, която излиза на първа страница при търсене в Гугъл, ми се струва показателен: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/04/10/v2_fi … ct_bg_032020_.pdf

А ето и повече за АИП, ако някой се интересува: https://www.thepaleomom.com/start-here/the-autoimmune-protocol/

# 747
ФБ група на ОПРЗБ

https://www.facebook.com/groups/revmatologia/?ref=share

Интервю с проф.  Рашков,към края се обсъжда и вит . Д

https://m.offnews.bg/news/Zdrave_18753/Prof-Rasho-Rashkov-Revmat … ID-19_737393.html

# 748
Благодаря за полезната информация.

# 749
  • София
Разбира се, че не трябва да си спираш сам лекарствата.
Тук ставаше въпрос за това, че момичето е добре, бременно е , не пие лекарства, но доцента иска да й включи плакенил за всеки случай, за да не се влоши. С това не съм съгласна- за всеки случай.
Иначе е факт, че трябва да се следим, защото аз за 12г съм била 3 пъи в ремисия, сега гоня 4та. Това , което научих със сигурност е, че ставите ми слабото място и трябва да внимавам с настинките.вирусите. хремите и пр.
Но на мен лично ми помага изцяло растителен режим. Мисля, че съм писала по тази тема някъде назад. Така, че всеки да намери това, което му помага. Не за всички е едно и също на 100%.
Освен това аз работя и много по емоционалното си състояние и там какво излиза.....Така, че не пренебрегвайте съзнанието и подсъзнанието.
За мен ключа не е само в храната. Да , тя помага, но не на 100%.

Общи условия

Активация на акаунт