Майчинството счетоводно – 73

• 58 630
  • 754
  •   1
Отговори
# 75
zvezdichka, няма проблем, че не живееш на адреса по лична карта. Акта за раждане се издава от общината, където е родено бебето. Еднократна помощ - по твоя постоянен адрес.
И аз бях чула нещо такова, но ми звучи нелогично. Значи ако аз родя в болница Токуда трябва да си взема акта за раждане на детето в общината, в която се намира болницата така ли  ?

# 76
  • София
За 2017 година има време. Таткото може и да си намери работа до края на година все пак.

Кога си подала декларацията за 2016 година? Раждането е било юли месец доколкото разбирам, но няма как да си подала тогава декларация.

Благодаря, дано намери Simple Smile

Декларацията я подадох март 2017, през 2016 работих до 45-дневния и имам доход по трудов и по граждански договор за първите шест месеца на годината.

# 77
Акта за раждане си го взех по моя постоянен адрес, различен от настоящия и различен от този, в който се намира болницата.

# 78
zvezdichka, няма проблем, че не живееш на адреса по лична карта. Акта за раждане се издава от общината, където е родено бебето. Еднократна помощ - по твоя постоянен адрес.
И аз бях чула нещо такова, но ми звучи нелогично. Значи ако аз родя в болница Токуда трябва да си взема акта за раждане на детето в общината, в която се намира болницата така ли  ?

Ами така би трябвало да е.
Аз съм с постоянен адрес Варна, настоящ Русе, раждах в Тутракан. Акт за раждане - Тутракан, еднократна помощ - Варна. В Русе никъде нищо не съм подавала.

# 79
  • София
Момичета, ако докато съм в болничен за общо заболяване, или след това за бременност, раждане и отглеждане на дете до 1 година, във фирмата в която работя вдигнат заплатите на всички служители, моята ще се вдигне ли също или не?  newsm78

# 80
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета, ако докато съм в болничен за общо заболяване, или след това за бременност, раждане и отглеждане на дете до 1 година, във фирмата в която работя вдигнат заплатите на всички служители, моята ще се вдигне ли също или не?  newsm78
Не

# 81
Здравейте!
Изобщо не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но поне да ме насочите към подходящата тема Simple Smile

1. Ще съм в майчинство цялата 2017 година (до края на юли - първа година, от юли - втора). Имам ли право на данъчно облекчение за деца за 2017 по ГДД, при положение, че реално нямам друг доход извън майчинството и не плащам данък? Ако имам право - от кого да взема бележка за доходите?
2. Ако направя дарение ползвам ли облекчение за дарение? Или просто ще ми удържат данък върху сумата?

Разбирам да са 200, ама за 20 лв има ли смисъл да търсиш как да ги вземеш?  Grinning

Заинтригува ме, обаче, втория ти въпрос.  Thinking Как се прави дарение от счетоводна/административна гледна точка?

(Хрумва ми едно социално предприемачество...  Mr. Green)

# 82
  • София
Здравейте!
Изобщо не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но поне да ме насочите към подходящата тема Simple Smile

1. Ще съм в майчинство цялата 2017 година (до края на юли - първа година, от юли - втора). Имам ли право на данъчно облекчение за деца за 2017 по ГДД, при положение, че реално нямам друг доход извън майчинството и не плащам данък? Ако имам право - от кого да взема бележка за доходите?
2. Ако направя дарение ползвам ли облекчение за дарение? Или просто ще ми удържат данък върху сумата?

Разбирам да са 200, ама за 20 лв има ли смисъл да търсиш как да ги вземеш?  Grinning

Заинтригува ме, обаче, втория ти въпрос.  Thinking Как се прави дарение от счетоводна/административна гледна точка?

(Хрумва ми едно социално предприемачество...  Mr. Green)

Е, те моите са 40 лева Simple Smile. И при положение, че сме на моето голо майчинство - не са малко пари Wink

Вторият въпрос отпада щом няма да подавам ГДД, това не е доход.

# 83
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам следният казус, надявам се да ми помогнете - през март детето ми навърши 2г, а аз бях назначена в една фирма и получавах майчинство, след което напуснах по взаимно съгласие. Малко след това започнах в друга фирма на договор със срок на изпитване, но искам да направя така, че да ида на борсата и то не за минималното обезщетение. В случай, че напускам от друга фирма, а не тази, при която съм взимала майчинство, пак ли трябва да се иска разрешение от Инспекцията по труда за определените случаи, тъй като детето ми е на 2години и 2 месеца?

Могат да те прекратят поради изпитателния срок и да отидеш на БТ с пълно обезщетение.Не се иска разрешение от ИТ за този член.

тоест се прекратява по чл.71 т.1?
Да

# 84
Simple Smile Благодаря Ви!

# 85
Здравейте, ще помоля горещо за отговор! На 14.05.2017г.,детето ми навършва 1годинка.Назначена съм на трудов договор във фирма, от където получавам и майчинството си. Какъв е срока за подаване на документите при работодателя, за втората година майчинство и по-конкретно-мога ли да ги подам с месец или два закъснение? Проблемите са, че детето ми е болно и предстои операция, а и фирмата, в която работех е в другия край на България... Благодаря!

# 86
Документите можеш да подадеш по-рано, а те ще ги пуснат към НОИ когато трябва. Можеш да им ги пратиш по куриер. Късмет с операцията.

# 87
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, ще помоля горещо за отговор! На 14.05.2017г.,детето ми навършва 1годинка.Назначена съм на трудов договор във фирма, от където получавам и майчинството си. Какъв е срока за подаване на документите при работодателя, за втората година майчинство и по-конкретно-мога ли да ги подам с месец или два закъснение? Проблемите са, че детето ми е болно и предстои операция, а и фирмата, в която работех е в другия край на България... Благодаря!

Може да бъде издаден болничен за периода на операцията и лечението след това.  Peace
Документите могат да се изпратят и по пощата. Peace

# 88
За да се получи помощта за майка -студентка само редовна форма на обучение ли се приема?

# 89
За да се получи помощта за майка -студентка само редовна форма на обучение ли се приема?

да, само редовно, има цяла тема за тази помощ

Общи условия

Активация на акаунт