Майчинството счетоводно – 73

• 58 765
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
  • София-Младост
И работодателя няма какво да подава в НАП и НОИ във връзка с новата лична карта...никъде не се вписват данни за личната карта на слжителите, освен при сключване на ТД...работи се с име и ЕГН.

# 436
И работодателя няма какво да подава в НАП и НОИ във връзка с новата лична карта...никъде не се вписват данни за личната карта на слжителите, освен при сключване на ТД...работи се с име и ЕГН.
Благодаря! Спестихте ми голямо разкарване. Свързвам се с Личен състав само за договора. Още веднъж ви благодаря за информацията и бързата помощ!

# 437
Здравейте, нахлувам със спешен въпрос и проблем. Казусът е слудния - бременна съм, в начални седмици. Работодателят ми обаче е подготвил анекс, който иска да подпишем с колегите ми. / естествено условията по него са по негативни отколкото сега/. Въпросът ми е - не искам да подпиша анекса. Иссам да ги уведомя, писменно, че съм бременна / въпреки че е в началото и не се знае какво що/ но искам да съм ззащитена от закона. Ще си взема болничен от ЛЛ. Моля, кажете ми - с какво ще ме защити закона. Имат ли право да ме карат да подписвам анекс ако съм ги уведомила вече, могат ли да ме съкръщават след като са уведомени?
Моля помагайте, защото събитията се развиват със скоростта на светлината.

# 438
Здравейте, нахлувам със спешен въпрос и проблем. Казусът е слудния - бременна съм, в начални седмици. Работодателят ми обаче е подготвил анекс, който иска да подпишем с колегите ми. / естествено условията по него са по негативни отколкото сега/. Въпросът ми е - не искам да подпиша анекса. Иссам да ги уведомя, писменно, че съм бременна / въпреки че е в началото и не се знае какво що/ но искам да съм ззащитена от закона. Ще си взема болничен от ЛЛ. Моля, кажете ми - с какво ще ме защити закона. Имат ли право да ме карат да подписвам анекс ако съм ги уведомила вече, могат ли да ме съкръщават след като са уведомени?
Според мен няма значение, какво ще подпишеш преди да им кажеш. От момента в който ПИСМЕНО ги уведомиш, те са длъжни да те трудоустроят така, че условията на труд да са съобразени със сътоянието ти. newsm78
Тук има повече информация, може да видиш и съответните членове в КТ:
http://bremennost.bg/uvedomlenie-za-bremennost.html
Специална закрила на жените
Чл. 306. (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.).
Защита на бременните жени и на кърмачките
Чл. 307. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 52 от 2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в
сила от 29.12.2009 г.) Работодателят не може да възлага, както и да задължава бременни жени и
кърмачки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро, да извършват
работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременната жена или кърмачката,
както и работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, може да откаже
изпълнението на работа, която е определена като вредна за здравето на майката или детето или за
която след оценка на риска е определено, че представлява съществен риск за здравето на майката
или на нейното дете.
(3) Списъкът на работите и условията на труд по ал. 1 се определя с наредба на министъра на
труда и социалната политика и министъра на здравеопазването.
Стаи за жени
Чл. 308. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп., бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.)
Работодател, при когото работят 20 и повече жени, е длъжен да обзаведе стаи за лична хигиена на
жените и стаи за почивка на бременните и работничките и служителките в напреднал етап на
лечение ин-витро по ред, установен от министъра на здравеопазването.
Трудоустрояване на бременни жени или кърмачки
Чл. 309. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., изм. и доп., бр.
103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Когато бременна жена или кърмачка, както и работничка и
служителка в напреднал етап на лечение ин-витро, изпълнява неподходяща за състоянието й
работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за
временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед
премахване на риска за безопасността и здравето им. Ако приспособяването на условията на труд
на работното място и/или на работното време е технически и/или обективно неосъществимо или
не е оправдано да се изисква поради основателни причини, работодателят предприема
необходимите мерки за преместване на работничката или служителката на друга подходяща
работа.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., изм., бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.)
Предписанието на здравните органи е задължително за изпълнение от бременната, кърмачката,
работничката и служителката в напреднал етап на лечение ин-витро, както и от работодателя. До
изпълнението на предписанието за преместване тя се освобождава от задължението да изпълнява
неподходящата за състоянието й работа, а работодателят й изплаща обезщетение в размер на
87
получаваното брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ деня на издаването на
предписанието.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) В случаите по ал. 1 работничката или служителката получава
трудово възнаграждение за изпълняваната работа. Когато то е по-ниско от трудовото
възнаграждение за предишната работа, има право на парично обезщетение за разликата в
трудовите възнаграждения съгласно отделен закон.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят съвместно със
здравните органи определя ежегодно длъжности и работни места, подходящи за заемане от
бременни жени и кърмачки, както и работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-
витро.
Командироване на бременни жени и майки с деца
Чл. 310. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г., бр. 52 от 2004 г., доп., бр. 103 от 2009
г., в сила от 29.12.2009 г.) Работодателят не може да командирова бременна жена, работничка и
служителка в напреднал етап на лечение ин-витро и майка на дете до 3-годишна възраст без
нейното писмено съгласие.
Чл. 311. (Отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.).
Надомна работа
Чл. 312. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работничка или служителка - майка на
малко дете, до навършване на 6-годишна възраст на детето има право да работи надомно при
същия или при друг работодател.
(2) Когато работничката или служителката по предходната алинея премине на надомна
работа при същия работодател, той е длъжен след като престане да работи надомно, но не по-
късно от навършване на 6-годишна възраст на детето, да й осигури работата, която е изпълнявала
преди това, а ако длъжността е съкратена - с нейно съгласие друга подходяща работа.
(3) Когато работничката или служителката по ал. 1 премине на надомна работа при друг
работодател, трудовото правоотношение с работодателя, при когото е на работа към деня на
преминаването, не се прекратява, а работничката или служителката се намира в неплатен отпуск.
Когато тя престане да работи надомно, но не по-късно от навършване на 6-годишна възраст на
детето, неплатеният отпуск се прекратява. Ако длъжността е съкратена, работодателят с нейно
съгласие й осигурява друга подходяща работа.
Ползуване на правата на майката от бащата
Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Правата на майката по чл. 310 и 312 могат да се
ползуват от бащата, когато майката не е в състояние да се ползува от тях.
Задължение за уведомяване
Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009
г.) Бременната работничка или служителка, както и работничка и служителка в напреднал етап на
лечение ин-витро, ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309,
310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен
документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-
дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна
обстоятелствата по ал. 1 и 2.

Последна редакция: пн, 05 юни 2017, 15:29 от hamsti

# 439
hamsti, благодаря ти!
Много съм объркана. Ще се опитам да задам въпросите си по- подредено.
Аз съм в началото на Б. Какъв е този документ от здравните органи?
Искам да си взема болничен, защото съм не мога да работя в този стрес, и мисля да ги застъпвам и да не се връщам на работа въобще. Мога, нали?
Ще напиша на един лист хартия уведомление до прекия ми ръководител, че съм бременна и утре направо хвърлям болничния.

# 440
Здравейте. Искам да попитам какъв може да е проблема да ми бавят майчинството?
Ние сме втора година и за май месец още нямам превод.
Кандидатствахме за ясла с прием от септември възможно ли е това да е причината?

# 441
  • В полите на Пирин планина

Имате малко търпение. Вероятно утре ще го преведат.  Sunglasses

След като детето започне да посещава ясла сте длъжна в 3-дневен срок да уведомите работодателя, а а той НОИ. Peace

# 442
hamsti, благодаря ти!
Искам да си взема болничен, защото съм не мога да работя в този стрес, и мисля да ги застъпвам и да не се връщам на работа въобще. Мога, нали?
Ще напиша на един лист хартия уведомление до прекия ми ръководител, че съм бременна и утре направо хвърлям болничния.
Само с уведомление няма да стане според мен, трябва ти документ от доктора, иначе всяка жена, ако и скимне би могла да пише, че е бременна, иначе болничен си вземи от личната и си мини на преглед при АГ.
После занеси документа от доктора и това е мисля Simple Smile
Аз не съм минава по този път още, точно защото и на мен ми е първа бременност и чакам да си отида до АГ, преди да уведомя работодателя.

# 443
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
hamsti, благодаря ти!

Ако лекарят прецени, ще ти издава болнични.Направи си сметката обаче дали 180 дни болничен ще ти стигнат до 45-дневния, защото иначе ще се наложи да пускаш отпуск или да минаваш ТЕЛК.

# 444

Имате малко търпение. Вероятно утре ще го преведат.  Sunglasses

След като детето започне да посещава ясла сте длъжна в 3-дневен срок да уведомите работодателя, а а той НОИ. Peace
То майчинството ми до септември ще е изтекло. Другия месец ставаме на 2г

Благодаря много за отговора.
 Hug

# 445
  • София
Здравейте!
Кога биха изтекли 410 дни след раждане - на първия рожден ден на детето - 27.04 или на термина ми за бременност- 04.05?

# 446
Здравейте!
Кога биха изтекли 410 дни след раждане - на първия рожден ден на детето - 27.04 или на термина ми за бременност- 04.05?
Датата на термина е 411-я ден.

# 447
Не се попълва уведомление на ръка, а е необходимо да имаш амбулаторен лист(самият преглед) от АГ, в който да пише, че си бременна. Даваш този лист в деловодството или личен състав за поставяне на печат и изходящ номер. Този документ те предпазва от съкращение, докато все още си на работа, в отпуск и докато си в болнични. След като излезеш в майчинство, те защитава закона. Аз  така направих, но първо си пуснах полагаемата отпуска до края на 2017 год и в 11- та г. с. започнах болничен, директно от АГ, който няма да прекъсвам. Така 180- те дни, които ми се полагат за една календарна година, ще ми стигнат. А относно анекса, при мен стои същият казус. Работодателя намали заплатите, което е в сила от 01.05.2017 г. Аз оттогава излязох в отпуска. От 30.05 излязох в болничен и до момента никой не ме е викал да подписвам този анекс. Всички мои колеги са го подписали вече. Утре ще ходя да си занеса болничният и ще ти кажа дали са искали да подпиша анекса. Казаха ми, че докато съм в болнични и майчински не съм длъжна да го подписвам, но не съм сигурна в тази информация. Да не работиш в Токуда случайно?  newsm78

# 448
  • София
На 5 май ми свършиха 135 дневния болничен ,на 26 май ми е подадена декларацията за майчинство,на 1 юни ми изплатиха от Нои 360 лв но сега ме интересува малко по подробно за изплащането на сумите как ще става занапред ( т.е. май месец всичко ми е изплатено ,и на 1 юли ще получа цялата сума за юни и така до 410 ден или ..... ) просто малко яснота ми е нужна Praynig

# 449
Благодаря, pantera666 и Поли  bouquet
Поли, не работя в Токуда, на друго място съм.
Много благодаря за инфото. За момента докато съм болничен не могат да ме накарат да подпиша нито анекс, нито да ме освободят от длъжност. Затова така ще се спасявам, засега. Имам болничен за няколко дни. После имам 4 дни отпуск. И после пак в болничен.

Общи условия

Активация на акаунт