Майчинството счетоводно – 73

• 58 742
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
Ех, да бях знаела и аз, че имам право на 180 дни болничен. Моята лл е от тези, дето се дърпа да дава болничен или не информира, та докато бях бременна и с ранна токсикоза направо отпуски пусках. Иначе ми беше предложено да постоя няколко дни в болницата (както обичам болници, любезно отказах и предпочетох неплатен отпуск, ама да си повръщам вкъщи). Виж, като изтрезнях от първите бременни месеци и се върнах да поработя до преди раждане, във фирмата обаче не ми даваха да си мръдна пръста - а то имало закони... И това не знаех...  Grinning Ех, още колко неща, ще науча от този форум...

# 451
Тези 180 дни болнични се дават при индикации за проблеми, а не просто защото си бременна...
Аз работих до 7 месец а съм с близнаци.

# 452
Ако си толкова зле, че не можеш да си вдигнеш главата от повръщане през първото тримесечие, това индикация за проблем ли е? Амини, аз мисля, че голяма част от интересуващите се тук бъдещи майки ползват въпросния болничен във връзка с невъзможността за извършване на работните задължения, като има и тенденция масово да се ползват при фиктивните договори - по мои наблюдения от тук.

# 453
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, но все пак зависи от лекаря и официално значи, че лицето има проблем.
Както не може да ходиш да разнасяш наляво и дясно, че си на фиктивен договор, така не върви и с болничните.
Това със 180-то дни също го повтаряме,
че е при проблем, защото някои жени решават че им се полагат по презумпция, само защото са бременни и ходят да тропат с крак, че си ги искат.
По същия начин не сме ние хората, които да определяме как се отпуска болничният и кога, дали след влизане в болница, или директно.

# 454
Съгласна съм с Пантера  Peace
Дали повръщането е проблем не мога да кажа. Аз лично повръщах до 5 месец по няколко пъти дневно, и в болница лежах няколко дни за това, но после пак на работа.

# 455
Здравейте, по майчинство съм 2- Ра година и сега съм бременна, термин - декември. Въпросът ми е как е по- добре - да си карам майчинството или да взема болничен. Като имате предвид, че болничният ми с първото дете беше около 350 лева , а първата година майчинство 420. ? И ще взимам ли с второто дете първата година пак 420 поне.? Благодаря!

# 456
За второто през първата година ще вземаш минимум МРЗ (към момента 460лв, за догодина не е сигурно дали ще се вдигне).
Ако излезеш в болничен, ще получаваш отделно по 170лв за първото дете, докато то навърши 2 години.

# 457
Здравейте,
Много моля за помощ при изчисляването на изравнителния болничен, тъй като личната ми лекарка нещо не успява да го улучи...

Терминът ми беше на 1 май, но тъй като си работя от вкъщи, реших да не ползвам всички дни от първия болничен и излезох чак на 10 април. Бебо ни изненада по-рано от предвиденото и се роди на 17 април. Значи се получава:
1 болничен: от 10 април
2 болничен: от 17 април до 28 май
3 болничен: пълно объркване
Някой може ли да ми каже как да го сметнем? Губя ли дните, които реших да не взимам при първия?
Счетоводителката на фирмата го сметна до 29 юли, а личната лекарка до 8 август...

Благодаря!

# 458
  • София-Младост
Здравейте,
Много моля за помощ при изчисляването на изравнителния болничен, тъй като личната ми лекарка нещо не успява да го улучи...

Терминът ми беше на 1 май, но тъй като си работя от вкъщи, реших да не ползвам всички дни от първия болничен и излезох чак на 10 април. Бебо ни изненада по-рано от предвиденото и се роди на 17 април. Значи се получава:
1 болничен: от 10 април
2 болничен: от 17 април до 28 май
3 болничен: пълно объркване
Някой може ли да ми каже как да го сметнем? Губя ли дните, които реших да не взимам при първия?
Счетоводителката на фирмата го сметна до 29 юли, а личната лекарка до 8 август...

Благодаря!
1БЛ 6 дни
2БЛ 42 дни
3БЛ 87 дни до 23август вкл., това ако не се губят дните и общо по трите болнични са 135
Ако губиш дните от първите 45 дни тогава счетоводителката е права.

# 459
За второто през първата година ще вземаш минимум МРЗ (към момента 460лв, за догодина не е сигурно дали ще се вдигне).
Ако излезеш в болничен, ще получаваш отделно по 170лв за първото дете, докато то навърши 2 години.

А трябва ли преди 45 - дневният да променя болничния в отпуск по майчинство или директно си минавам в 45- дневния? Благодаря!

# 460
Може отново да излезеш в отпуска, но не е задължително.При теб дори да се преизчисли, все ще е минимума.

# 461
Здравейте. Имам още един въпрос. В неплатена отпуска съм от началото на годината.Преди това съм била по майчинство. Последно съм работила 2013 година/като последен месец -ноември/.От фирмата в която работя могат ли да ме съкратят и да отида на борсата? И ако да на какви пари ще ми изчислят обезщетението? Благодаря!

# 462
  • София-Младост
Здравейте. Имам още един въпрос. В неплатена отпуска съм от началото на годината.Преди това съм била по майчинство. Последно съм работила 2013 година/като последен месец -ноември/.От фирмата в която работя могат ли да ме съкратят и да отида на борсата? И ако да на какви пари ще ми изчислят обезщетението? Благодаря!
За да те съкратят им трябва основателна причина от сорта "закриване на предприятието", в други случаи се иска разрешение от ИТ.
Може да се прекрати по взаимно съгласие ТД и отиваш за 4 месеца с минимално обезщетение 7.20/ работен ден.

# 463
За да те съкратят им трябва основателна причина от сорта "закриване на предприятието", в други случаи се иска разрешение от ИТ.
Може да се прекрати по взаимно съгласие ТД и отиваш за 4 месеца с минимално обезщетение 7.20/ работен ден.

А след навършване на 3 годишна възраст на детето?

# 464
Тогава не се изисква разрешение от ИТ.

Общи условия

Активация на акаунт