Майчинството счетоводно – 73

• 58 733
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
Здравейте Simple Smile На 22.09.2017 г изтича втората година от майчинството ми. Няма да се връщам на работата, на която бях преди да изляза в майчинство. Имам уговорка на 4.09 да започвам другаде. Дъщеря ми ще тръгне на ясла сигурно  края на 08.2017 г. Имам събрана отпуска за двете години. Въпроса е дали ще ми я изплатят? Трябва ли 1 месец по-рано да подам документи за напускане? И каква е процедурата като малката тръгва на ясла педи навършване на 2 години?
От датата на тръгване на ясла вие нямате право на отпуск за отглеждане на малко дете до 2г., т.е. или се връщате на работа или ползвате друг вид отпуск.
Ако в ТД пише 1 месец предизвести е ехубаво да си подадете молбата по-рано, а не на 03.09.
Ако към датата на прекратяване на Тд имате неизползван отпуск, работодателя би трябвало да ви го плати.

# 511
Здравейте, синът ми скоро навършва година и съм решила да си ползвам и втората година майчинство. Искам да попитам от коя дата започва да тече- от датата на раждането на детето, или от датата на термина (при мен се разминават с две седмици, понеже родих по- рано).
Вторият ми въпрос е трябва ли да попълвам някакви документи за тази втора година, които работодателят ми да подаде?
Благодаря bouquet

Последна редакция: чт, 15 юни 2017, 08:04 от Forest rain

# 512
Здравейте. Рядко питам, чета темата редовно, много ми е полезна и научавам много неща, но сега имам нужда от отговор. От август месец ще изляза в болничен. Първоначално ще ми дадат 7 дни, след това две продължения по 30 дни, но второто продължение, ще приключи на 06,10, а аз от 03,10 трябва да вляза в 45 дни преди термин. Каква ще е процедурата тогава, болничния ще бъде издаден от 07,10 или как, нещо не ми е ясно...?

# 513
  • София
Здравейте, синът ми скоро навършва година и съм решила да си ползвам и втората година майчинство. Искам да попитам от коя дата започва да тече- от датата на раждането на детето, или от датата на термина (при мен се разминават с две седмици, понеже родих по- рано).
Вторият ми въпрос е трябва ли да попълвам някакви документи за тази втора година, които работодателят ми да подаде?
Благодаря bouquet

Втората година започва да тече от датата на термина и продължава до РД на детето.
Аз попълних два документа - в Личен състав и в Заплати, носи Акт за раждане на детето.

# 514
Втората година започва тогава, когато е упоменато в заповедта ти за отпуск, която трябва да са ти дали, след като си родила. Може да няма нищо общо с термина и с датата на раждане.

Давам пример: Моя термин беше 7 юни, дата на раждане 12 април. Втората година започна на 22 или 23 май някъде.

# 515
  • В полите на Пирин планина
Благодаря bouquet

Броят се 410 дни, които започват 45 дни преди термин. След тяхното изтичане започва отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст. В сайта на НОИ с ПИК може да се провери кога изтича отпускът за бременност и раждане. Подава се Декларация до НОИ и молба за отпуск до работодателя.

Здравейте. Рядко питам, чета темата редовно, много ми е полезна и научавам много неща, но сега имам нужда от отговор. От август месец ще изляза в болничен. Първоначално ще ми дадат 7 дни, след това две продължения по 30 дни, но второто продължение, ще приключи на 06,10, а аз от 03,10 трябва да вляза в 45 дни преди термин. Каква ще е процедурата тогава, болничния ще бъде издаден от 07,10 или как, нещо не ми е ясно...?

Вторият БЛ може да не е за 30 дни, а да приключва в деня, преди започване на отпускът за бременност и раждане. т.е. до 02.10. - коментирай този въпрос с наблюдаващия лекар или представителя на ЛКК.

# 516
Lady Brinne, много ти благодаря. bouquet

# 517
Благодаря на всички за отговорите  bouquet

# 518
Заповеди за отпуск почти никой не дава, на нас ни ги дават накуп след мнооого време  Wink

# 519
Здравейте,в болничен съм от 13.05, болничния е за периода 13.05.27.06 ,предаден от работодателя на 09.06.Искам да попитам сега на 20 или на 22 юни трябва да получа превод нали?
 Също така за целия този период от болничния или само за работните дни от месец май?
  Благодаря!

# 520
  • Пловдив
Здравейте,в болничен съм от 13.05, болничния е за периода 13.05.27.06 ,предаден от работодателя на 09.06.Искам да попитам сега на 20 или на 22 юни трябва да получа превод нали?
 Също така за целия този период от болничния или само за работните дни от месец май?
  Благодаря!

Срокът за внасяне на болничния ти е до 10 ти юли,защото си го предала през юни месец.Могат и по-рано да го внесат,ако решат.Кога ще имаш пари зависи от това кога ще го внесат в НОИ
Ако ти правят превод преди 27 ми юни,ще получиш първо парите за май месец.След 27 ми юни,за юни
Ако ти правят превода през юли,ще получиш целия болничен на куп

# 521
  Благодаря!

Срокът за внасяне на болничния ти е до 10 ти юли,защото си го предала през юни месец.Могат и по-рано да го внесат,ако решат.Кога ще имаш пари зависи от това кога ще го внесат в НОИ
Ако ти правят превод преди 27 ми юни,ще получиш първо парите за май месец.След 27 ми юни,за юни
Ако ти правят превода през юли,ще получиш целия болничен на куп

Аз го предадох на 16 май още болничния, а те са го внесли в последния момент на 09.06 ,което предполагам би следвало да рече,че сега на 20 или 22 трябва да получа превод.С пик кода в момента на статус на плащане пише,че в момента се обработва.
И значи,ако правилно съм разбрала,ако следващата седмица получа превод ще е за дните от месец Май?
А останалите в началото на юли ли ще получа и какво се случва,ако както в моя случай се очертава да ми направят секцио на 22 тоест 5 дена по рано от термин?

# 522
  • Пловдив
Оф,аз прочетох предаден на работодателя през юни.От работата са го внесли в срок.Следващата седмица чакаш превода за дните от май месец.След 27 ми юни,ще ти пуснат дните от юни
Няма никакъв проблем,че двата ти болнични ще се застъпят.Това е при 99 процента от бременните.Болничният от болницата ще го представят до 10 ти юли и дните,които се припокриват,те ще си ги видят.Няма да има проблем

# 523
Оф,аз прочетох предаден на работодателя през юни.От работата са го внесли в срок.Следващата седмица чакаш превода за дните от май месец.След 27 ми юни,ще ти пуснат дните от юни
Няма никакъв проблем,че двата ти болнични ще се застъпят.Това е при 99 процента от бременните.Болничният от болницата ще го представят до 10 ти юли и дните,които се припокриват,те ще си ги видят.Няма да има проблем

Много ти благодаря!

# 524
Момичета, имам въпрос - ако ЛЛ ми издаде направление за лекар специалист/ напр. Хирург/, ще имам ли възможност да взема направление за проследяване на бременност след 2 седмици? /с което направление вече АГ да започне да ми издава болнични?/
Знам, че в рамките на 1 месец може да се издава от ЛЛ 1 направление за специалист, но това за проследяване на бременност май е различно   newsm78
Моля, помагайте, знам, че не съм съвсем по темата  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт