На кой да се сигнализира при лекарска грешка?

• 2 914
  • 5
  •   1
Отговори
Дългата история накратко, на баба ми са предписали някакви *изключително* противопоказни лекарства. Иии някаква тежка криза, ако нещата се бяха завъртяли по друг начин, щеше да почине. Тя все пак е жена на години.

Има ли какво да се направи в такъв случай? Това не може да не е регулирано, от небрежно свършена лекарска работа хората могат да починат или да има много тежки последствия.

# 1
 Това намерих :

Цитат
На кого и как да сигнализирам при наличие на лекарска грешка?

При нарушаване на правата ми като пациент или при спорове, свързани с медицинското ми обслужване мога да подам жалба или сигнал до Регионалната здравна инспекция.
    Мога да подам и жалба до директора на съответната Регионална здравноосигурителна каса (РЗОК).
    При нарушаване етично-моралните взаимоотношения лекар-пациент мога да подам писмено оплакване до етичната комисия на Българския лекарски съюз.
    Мога да подам жалба и сигнал за нередност на предоставените ми медицински услуги директно на интернет страницата на Изпълнителна агенция “Медицински одит”.
    Мога да повдигна направо обвинение пред наказателния съд срещу лекаря, който е извършил престъпление спрямо мен (престъпление от частен характер). Това става с подаване на писмена молба, т.н. тъжба до Районния съд в срок от 6 месеца, от момента, в който съм узнал за извършеното престъпление.
    Мога да подам и сигнал до прокуратурата, която да заведе дело срещу лекаря, когато престъплението представлява обществена опасност. Т.е в случай, че то застрашава или уврежда моята или нечия друга личност, права, собственост или други интереси, установени в Конституцията и закона.
    Мога да подам жалба или сигнал до омбудсмана, а за самата процедура мога да прочета подробно в Правото “Омбудсманът”.
    Мога да се обърна към пациентски и неправителствени организации, които защитават права на пациенти;
    При въпроси за здравеопазването, при запитвания за подаване на сигнали и жалби, свързани с дейността и правомощията на лекарите, мога да позвъня на горещата телефонна линия: тел.: 02/ 9301 152; 02/ 9301 253; 02/ 9301 259; или да изпратя писмо на електронния адрес: goreshtalinia@mh.government.bg.

Работното им време е всеки делник от 9:00 до 17:30 часа.
https://pravatami.bg/4113

# 2
30% от смъртността се приема, че е поради лекарска грешка.  Shocked

Вие за осъдени лекари дори при смъртен случай да сте чували?
Акушерка пребива бебе и делото се мота с години - ми така де предизвикало я е!
Та за грешно предписано лекарство/или грешно дадено такова в аптеката без доказателство, че кризата се дължи на него нищо не можете да направите. Кой лекар ще се подпише, че точно грешно изписания медикамент е влошил здравето?

# 3
Дорис, нещата започват да се променят. И да, има присъди срещу лекари, макар и малко. А гражданските дела срещу лекари и болници са безброй. Хората трябва да се оплакват и да си търсят правата, за да се промени системата.

# 4
Моят съвет е да го "похвалите" сериозно тук и където успеете на други места в интернет. Може и скандал да му спретнете по телефона или очи в очи. Не вярвам да успеете да го осъдите или да му издействате някакво наказание.

Аз действах по такъв начин с някои "светила" на медицината.

И е добре винаги да поглеждате листовките на предписаните лекарства преди да ги купите за евентуални противопоказания. Сега ги има в интернет. Даже, ако за някое знаете наизуст каквото трябва, може да възразите още, когато го изписват.

# 5
  • Далече, далече
Някой беше посъветвал да се предизвиква данъчна проверка на медицински лица, от които не сме доволни. Не знам дали действа. Хората със свободни професии (като лекари и зъболекари) по принцип са по-чест обект на данъчни проверки.

Предупредете всичките си роднини, приятели и познати да не се доверяват на същия лекар.

Общи условия

Активация на акаунт