необходими изследвания и седмици

• 2 448
  • 12
  •   1
Отговори
здравейте много съм притеснена. приключих 12та седмица, а тепърва ми казаха да говоря с лекар генетик.

аз живея в задръстен малък град и ще се побъркам. коя седмица кое генетично изследване трябва да се прави?

Разбрах, че има биохимичен скрийнинг и фетална морфология. За амниото знам, че се прави между 16та и 18та седмици, но другите кога? В България има ли начин без чакане да стане, в случай, че този тъп генетик тук не ми даде подходящи дати?

Мерси много!

# 1
  • София
Първо да изясним защо ти е необходима консултация с генетик? Имаш някакво наследствено заболяване или има отклонения на ултразвуковите прегледи? Защо ти е амниоцентеза?

Между 10-13 г.с. е задължително да направиш биохимичен скрининг /БХС/, това е вземане на кръв плюс ултразвуков преглед. Двете изследвания взети заедно правят резултата от БХС. Не го пропускай, защото нямаш време.

# 2
ами аз в понеделник ще звънна, но тук се чака дълго за лекар и не го знам дали ще ми даде термин, мисля да се прибера ако трябва. къде се провежда в София това изследване?
?
Да, имам генетични показатели. Биохимичен скрининг от какъв тип лекар се провежда? просто около мен са неграмотни и селски лекари. Аз казах, че искам да си направя всички нужни изследвания вкл за даун и те ми казаха този лекар доктор еди кой си, без да му казват специалността и какъв тип тест ще се проведе. останах с впечатление, че е генетик. Наталната грижа, която провеждат тук е на ниво ветеринар.

# 3
  • София
Изпращам ти линк на съобщения.

# 4
Изпращам ти линк на съобщения.

мерси!

чета го, но не разбирам този аспект:

рети преглед (11-13 гестационна седмица):

По време на този преглед се провежда ултразвукова диагностика, която се извършва трансабдоминално (върху корема). Чрез показателите от УЗД се определя точният срок на бременността и на база на дължината на фетуса (плода) се изчислява окончателно вероятният термин на раждане (ВТР). Разбира се, до този момент ВТР вече може да е изчислен при предходните прегледи на база на първи ден от последна редовна менструация. По време на този преглед се снемат няколко ехографски параметъра като дебелината на нухалната гънка, назална кост, кръвен поток през сърцето на плода, дуктус венозус и фетална анатомия. Взема се и кръвно проба за т.нар. ранен дородов биохимичен скрининг (БХС) – изследване на биохимични параметри за определяне на риск риска за Даун синдром и други хромозомни аномалии. Бъдещите родители се консултират за резултатите от теста и при необходимост бременната жена се насочва към допълнителни инвазивни изследвания (хориална биопсия или амниоцентеза).

мен ме гледа онзиден лекарката ми (тъпачка) с ултразвук, трансвагинален. не е снемала никакви данни за дебелината на каквото и да е сърце и тн. това от какъв специалист се прави, от редовния гинеколог или от някой друг?

Последна редакция: сб, 06 май 2017, 20:12 от bodybeautiful

# 5
  • София
Значи необходима ти е като начала консултация и преглед със лекар специалист по фетална медицина, той ще те насочи в последствие към генетик ако има нужда. БХС се извършва от лекар специалист по фетална медицина.

Отделно е задължително още в началото на бременността да имаш изследвания като СУЕ, ПКК, Глюкоза, чернодробни и бъбречни показатели, микробиология на влагалищен секрет, спин, сифилис, хепатит в и хепатит с.  На женска консултация се идва всеки месец, а в края на бременността и по-често. Във женската консултация задължително се прави ултразвуков преглед всеки път. Това го пиша, защото ако се ползва направление по здравна каса там се включват само три прегледа ако не бъркам нещо с броя.

# 6
ами ето. Взеха ми САМО за спин , за токсоплазмоза и още едно заболяване сходно с токсоплазмозата, при положение, че казах, че искам ВСИЧКО, което се прави и стандартно и нестандартно в този етап на бременността.  но не са ми вземали никакви показатели за черен дроб, бъбреци, никакъв влагалищен секрет.  егати тъпите смотани селяни. Само ме гледа на трансваг ултразвук, и ми губи времето с някакви чорапогащници за вени.

ако недай си боже изпусна този първи скрийн, каква е алтернативата? защото тук се назначава термин с доста чакане обикновено.

аз за моите показатели не се тревожа толкова, защото мога да ги пусна по всяко време, а и съм здрава като кон, да чукам на дърво.

Последна редакция: сб, 06 май 2017, 20:23 от bodybeautiful

# 7
  • София
А къде живееш?

По-нагоре ти отговорих от лекар - специалист по Фетална медицина.

# 8
Да, разбрах, но понеже е спешно, има ли места, в които не се чака повече от седмица ? Нямам представа каква е ситуацията в София, но при мен  за всеки специалист се чака седмици. Аз имам разграфени изследвания до август месец. За този скрийн аз до 13+6 седмици имам 7 работни дни и ми се струва, че ще е трудно някой да се съгласи да ме вземе. Дано стане! Мерси страшно много, ако го изпусна пак поне ще имам термин за по-късните изсл. с феталните специалисти. Много ми е мъчно, че на такава ранна фаза обърквам протокола.

# 9
  • София
Не трябва да изпускаш в никакъв случай БХС. На по-късен етап няма да можеш да го направиш. И отговорността ще си е само твоя.

Да във София има няколко добри клиники в които можеш да направиш БХС. И все в някоя от тях ще намериш свободен час за следващата седмица.

# 10
Ох,  много ме уплаши това, че има много фалшиво положителни резултати с  това бхс, което би ме побъркало аз съм такава паника. Май направо ще правя Пренатест, който ми препоръча една съфорумка . Той се води по-сигурен и има по-голям времеви прозорец до 16 седмица било оптимално и няма да ми е толкова притеснено откъм време. Но другите ще ги правя по план! Мерси много!

# 11
  • София
За първи път чувам за фалшиво-положителен резултат от БХС. Резултата не се издава като положителен или отрицателен а като число например 1:10 000 . И второ ако отидеш на добър лекар специалист по фетална медицина няма как да се направи грешка. Ако имаш излишни пари дай ги за Пренатест, но не забравяй, че те имат много служители на граждански договори, които агитират по форумите.

Препоръчвам ти следните клиники в София:

Клиника Надежда
Клиника Щерев
Клиника Фемина
Клиника Света Петка
Клиника О.С.К.А.Р.

# 12
Kene,ще отида, но мога да не успея в срок. Тук пробвах цяла сутрин с тримата налични, и никой не може да ме вмести. Просто са безсърдечни кретени. Прекалено много се стресирах и реших, че просто не мога. Ще си запиша сега час за фетална във Фемина, но когато ме вземат и толкова, ако трябва без тази нухална гънка.  Ще си правя и генетичния, и фетални морфологии, ако трябва и амнио и толкова. Ще се опитам да се свържа с тази др. Димитрова.Не мога да ми излиза душата и да се паникьосвам, бях неподготвена теоретически, бях пасивна и разчитах,че лекарката ми ще ме ориентира.  ще си плащам като поп и толкова. Тия генетични тестове и те са с висок Ф.п., да знаете. Тоест, пак бошлаф. Но поне са с ниски ф.н. (0.5%).

Засега имам дата със селския фетален специалист, но чак за 18ти. Тогава ще ме гледа на ехограф и ще правя пренатест. Сега ще търся доц. Димитрова от Фемина, кога ще може да ме вземе.

Последна редакция: пн, 08 май 2017, 14:06 от bodybeautiful

Общи условия

Активация на акаунт