Елеонора казва "Тари" на всички момичета. "Една тари и още една тари"

Всички жени са мама, всички мъже - тати, всички по-възрастни - баба и дядо. Веднъж на една не много възрастна жена взе да вика "една баба" и да я сочи, направо потънах в земята и се чудих как да замазвам положението
Жената гледаше много обидено.Различава обектите по форма, но не схваща идеята на наименованията голям и малък, а ги обявява за мама и бебе. Първо почна от картинки на животни по книжките (мама слон и бебе слон), но в момента е за всичко. Хваща две листа от земята и обяснява, че по-голямото е мама листо, а по-малкото - бебе листо

На зъбите, по неизвестна за мен причина, казва риби. Вечер си мием рибите с четка за риби

Иначе на риба и жаба казва "яба".
Може да каже "възглавница" поразително точно, но нещо лесно като "коте" я затруднява неимоверно и затова котето все още е "мау", а кучето - "бау".
Вчера като си тръгвахме от площадката, тя се надяваше, че съм я грабнала не за да я отнасям, а за да си поседнем на някоя пейка и първо ми ги сочеше една по една - "Виж, пейта". Но аз не се трогвам и с бодра крачка подминавам. Тя обаче не губи надежда. "Сини тази пейта!" (седни на тази пейка). Подминаваме. "Сини дуга пейта!"
Откакто тръгна на ясла се буди много нощно време. Става да пишка по 2 пъти, проплаква, търси ме. Явно е под стрес. Вече дори не мисля кога ще се наспя. И като ме събуди и само премислям нещата и не мога да заспя.
Поне първата година на градина или ясла минава основно в боледуване.