С какво ви дразнят свекървите- 82

• 71 120
  • 802
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Казах, че иронизирам вечната нагласа, че за всичко е виновна свекървата.

В случая, както и аз отбелязах, на КАГ не ѝ пука, че снахата не иска да я нарича никак.
Може пък, да иска да види, след като им гледа децата, грижи се за какво ли не, дали няма да получи някакво обръщение?

Може  и снахата да е с натюрел, не позволяващ инициатива за разбиране на 4 очи.
Всичко може да е, но каквото и да е то, свекървата е виновна и не предприема нищо, защото чака сакралното " мамо", според форумното мнение. Mr. Green

ПП. Аз вече съм тъща и зет ми ме нарече с галеното ми име още щом се запознахме.
Не мога да си представя някакво момиче да дойде и да ме мамосва, но от друга страна- едва ли КАГ се е запознала със снахата в деня на годежа, нали?
Ако се е темерутила през цялото време на гаджелъка и пак не се е обръщала никак, едва ли след годежната раздумка, ще ми се ще да я кандардисвам да ме нарича някак, само и само да не мучи нечленоразделно насреща ми.
Цитат на:  icey
Все пак избягвайки обръщенията два месеца, на Великден свекърва ми докато й помагах с приготовленията повдигна въпроса и каза, че мога да се обръщам към тях по име. Случи се няколко пъти, но не го намирам за правилно.

Коментарът е излишен. Peace

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 00:30 от absurT

# 601
Въпреки, че не виждам връзка - на 31. Нейното удобство не удовлетворява моя покой. И да, обръщам се по име, но не го чувствам като редно.

# 602
Щом самата тя ти е предложила на име, наричай я така. Както вече писах - зорът е да ти се обърне езика първия път.  Laughing Иначе варианта на снахата на Боряна ми хареса също - "мамо Х". Въпреки че, като се замисля, аз бих предпочела хипотетичната снаха да ме нарича на име.
Абсурд, що обиждаш момичето на темерут? Че и синът на КАГ същевременно, даже и самата нея. Нали в темата сме говорили как подобните се харесват и привличат, а от свестни родители, несвестно дете не може да излезе. Mr. Green

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 21:13 от kati_v

# 603
  • София

Абсурд, що обиждаш момичето на темерут? Че и синът на КАГ същевременно. Нали в темата сме говорили как подобните се харесват и привличат, а от свестни родители, несвестно дете не може да излезе. Mr. Green

Права си, нито момичето може да е темерут, нито родителите ѝ- невъзпитани и неинтелигентни.
Само свекървата, тая гад, не струва! Mr. Green

# 604
Въпреки, че не виждам връзка - на 31. Нейното удобство не удовлетворява моя покой. И да, обръщам се по име, но не го чувствам като редно.
А защо го чувстваш нередно, нали така се казват?
АбсурТ, вярно не вдяваш... Кой как се обръща към МЕН е моя грижа. Няма значение в качеството на каква точно - имам само едно име.

# 605

...нито момичето може да е темерут, нито родителите ѝ- невъзпитани и неинтелигентни.

Абе, не знам. Снахата темерутка,  родителите ѝ - невъзпитани и неинтелигентни, само КАГ цялата в бяло и деликатна натура. Да се чуди човек синът й какво е намерил у таз темерутка с недобро потекло (да не забравяме за крушата и дървото!).

icey, я вземи и питай свекърва си другия път като я видиш, боляло ли я е?

# 606
Аз не виждам нищо лошо в "характерчето на снахата". Според мен баща и не е реагкрал адекватно.
И аз да съм, и на мен няма да ми стане приятно. Какво общо има бащата в отношенията "снаха - свекърва".
Тук и свекървата е могла да каже : Не се притеснявай,/името на момичето/, наричай ме както ти е удобно, или пък да даде конкретно предложение.

Веселке, на годеж са, бащата и майката, и дъщерята, явно нямат нормална комуникация, щом се стига до изцепката на бащата- ще наричаш свекърите  "майка и татко" и отговора на майката- а не, те сега младите не правят така.

Аз не бих се намесила след тази идилична картинка.
В края на краищата, снахата е тази, която трябва избере как да се обърне към даден човек- без значение, дали това е свекървата.

От друга страна, КАГ няколко пъти каза, че не я притеснява това положение- щом така иска снахата, няма проблем.
Но, тук упорито твърдите че не, тя просто чакала била да чуе " заветното майко".
Което си е некоректно тълкувание отвсякъде.

Аз написах, че бащата и майката са постъпили много неадекватно. Единият публично обяснява на дъщеря си как трябва да нарича свекърите, другият пък изразява деуго мнение. Не им е работа и на двамата.
Аз ако съм на свекървата в този момент не бих си замълчала, защото би станало още по-конфузно.
Бих казала :Наричай ме както ти е удобно. За да знае момичето, че не държа непременно на предложеното от баща и "майко" и да и е по-лесно. Ако обаче държа на "майко", може би бих си замълчала.
И затова така тълкувам нещата аз.

# 607
И аз като наскоро омъжена имам подобни терзания. Защото на никоя друга жена не мога да кажа мамо, поне към момента (да не се заричам). А по име ми се струва неуважително. Все пак избягвайки обръщенията два месеца, на Великден свекърва ми докато й помагах с приготовленията повдигна въпроса и каза, че мога да се обръщам към тях по име. Случи се няколко пъти, но не го намирам за правилно. Мисля, че с времето ще си дойде обръщението. С изложеното исках да кажа, че необръщението не би трябвало да е обидно. Всяко начало е трудно, дори и на пръв поглед едно (не)обръщение да изглежда обидно, едва ли носи този смисъл. И може би зад него стоят по-дълбоки терзания.
Ето, с този пост от първо лице, става ясно, че нещата не са никак прости. Аз също си бях наумила някой ден да постъпя така .
icey,
Тя усеща ли, че ти е неловко да я наричаш по име ? Може би ще свикнеш , щом нея я устройва.

# 608
 Айси, могла си да кажеш например : " Сттува ми се малко науважително да ви наричам по име и да предложиш твоя вариант. Браво на свекървата, че е започнала разговор.

# 609
А какъв е нейният вариант?

# 610
Предполагам се усеща неловкостта. На мен като цяло ми е трудно да общувам с тях. Странно е, защото се чувствам някак си не на място, като в небрано лозе. А обичам да общувам с по-възрастни,направо обожавам разговорите с дори много по-възрастни хора. Мили са и такива неща могат да разкажат, които няма къде да чуеш. Затова и вярвам с времето ще дойде близостта и усещането за семейство като по-голяма родова единица. Благодаря на всички ви за вниманието, което отделихте  Hug

# 611
Уиш, намерих ти перфектната реплика, след употреба на тиганЯ

Жена превързва главата на мъжа си, когото преди малко е ударила с тиган, и казва: - Просто не знам какво щеше да правиш без мен!

Искаш да кажеш, че съм толкова бяла и добра, че ще се смиля да превържа треснатата куфелница? Mr. Green

АБсурТ, аз също намирам за невъзпитано от страна на бащата да обсъжда такъв въпрос публично. Явно е било дебелашки опит да се натегне на сватовете и да покаже кой командва в неговото семейство. Уви, двете жени от семейството са му провалили идеята. Относно това, че снахата е замълчала, мисля, че да замълчиш в такъв момент е най-доброто, което можеш да направиш, защото не върви да убиеш родителя на място и то пред толкова свидетели. Фактът, че тази снаха е продължила толкова години да живее в дома, даден от КАГ и мъжа ѝ, да се среща с нея всеки ден, да ползва системно услугите ѝ за гледане на децата и да кара без обръщение, на мен ми говори за липса на елементарно възпитание. Но също така е факт, че за тези близо 10 години КАГ е гледала отстрани сеира на снахата, без да си направи труда, като по-опитен и мъдър човек, да предложи разумно разрешение на ситуацията. Няма начин да харесваш някого и да караш близо 10 години без обръщение към него. Именно симпатията, която изпитваш, ще те подтикне да потърсиш такова. Защо липсва такава симпатия, КАГ и снаха ѝ си знаят. Но, ако и моята свекърва очакваше от мен само "мамо" като обръщение, щеше да почака поне до Второто пришествие.

Последна редакция: сб, 27 май 2017, 09:37 от Анонимен

# 612
  • където ми харесва
Сега се сетих нещо, от което винаги ме напушва смях.
Имам братовчедка, която до ден днешен вика на свекърва си Лельо. Много по-грозно ми е, от това да я нарича по име. Ясно е, не може да й се скърши езика да й вика "майко", не е и длъжна, ама "лельо"?!

# 613
Сега се сетих нещо, от което винаги ме напушва смях.
Имам братовчедка, която до ден днешен вика на свекърва си Лельо. Много по-грозно ми е, от това да я нарича по име. Ясно е, не може да й се скърши езика да й вика "майко", не е и длъжна, ама "лельо"?!

Изобщо не съм привърженик на тези балканско-махленски "лельо", "стринко", "како", бате" и т.н., но се замислих, какво би било ако някой ден снаха ми се обръща към мен с "лельо". Ми, чак грозно не ми е . Става. Не е върхът на сладоледа, но става.

# 614
Предполагам се усеща неловкостта. На мен като цяло ми е трудно да общувам с тях. Странно е, защото се чувствам някак си не на място, като в небрано лозе. А обичам да общувам с по-възрастни,направо обожавам разговорите с дори много по-възрастни хора. Мили са и такива неща могат да разкажат, които няма къде да чуеш. Затова и вярвам с времето ще дойде близостта и усещането за семейство като по-голяма родова единица. Благодаря на всички ви за вниманието, което отделихте  Hug

Свекървата е виновна, разбира се. Ти си бяла и добра.

Общи условия

Активация на акаунт